W letnie upały trzeba się ochłodzić. Najlepiej znanym na to sposobem są lody. Ale co Wy na to, żeby lody podać w niecodziennej formie i dodać je do kawy? Otrzymamy wtedy przepyszną mrożoną kawę.
Ponieważ trwa właśnie sezon na jagody, przygotowałam kawę z dodatkiem świeżych jagód i lodów Carte d'Or Blueberry&Vanilla, które są lodami premium, które w pudełku ułożone są w formie dekoracyjnych rozetek, którymi ozdobiłam wierzch kawy. Rozetki lodów polane są intensywnie jagodowym sosem i posypane czekoladowymi serduszkami, dzięki czemu są jeszcze bardziej ozdobne, a kawa zyskała elegancki wygląd.

Składniki (na 4 porcje):
- opakowanie lodów Carte d'Or Blueberry&Vanilla
- 75 g jagód
- 250 ml mleka
- 250 ml zimnej kawy
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki cukru pudru
Jagody zmiksować z łyżeczką cukru. Powstały mus jagodowy przełożyć do szklanek.
Z lodów wyciąć wierzchnią warstwę z rozetkami. Pozostałe lody przełożyć do blendera i zmiksować razem z mlekiem i kawą. Przelać ostrożnie do szklanek z z musem jagodowym zostawiając od góry miejsce na bitą śmietanę i rozetki lodów.
Śmietankę ubić na sztywno z łyżeczką cukru pudru, delikatnie nałożyć do szklanek zostawiając od góry miejsce. Na wierzch nałożyć rozetki lodów. Podawać od razu.


