Ciastka

środa, 20 stycznia 2016

Jedną z rzeczy, którą niemal zawsze można znaleźć w mojej kuchni to banany. Wszystko przez naszego Młodszego, który bardzo je lubi, a czasem nawet zjada banana na śniadanie przed wyjściem do przedszkola. Czasem, kiedy nie zdążymy zjeść bananów od razu, nadają się one już tylko do przerobienia na coś innego, oczywiście słodkiego. Najczęściej jest to ciasto, ale ostatnio bardzo polubiliśmy takie ciastka bananowe z przepisu Szarlotka. Łatwe do zrobienia, mięciutkie, szybko znikające. Nasze dzieci za nimi przepadają.

 

czekoladowe ciastka z bananami

 

Przepis przeniesiony TUTAJ.

 

Tagi: banany kakao
12:31, edyta_rosner , Ciastka
Link Komentarze (6) »
środa, 13 stycznia 2016

Miękkie ciastka z dynią i czekoladą. Dla wszystkich ciasteczkowych łasuchów.

 

dyniowe ciastka z czekoladą

 

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka posiekanej kandyzowanej skorki pomarańczowej
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady


W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól.
Masło utrzeć na puch, dodać cukier, dynię i mieszankę z mąką. Pod koniec ucierania dodać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową.

Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ ciastka podczas pieczenia nieco się rozpływają, zachować między porcjami spore odległości.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 8-10 minut na złoty kolor. Ostudzić na kratce.

 

dyniowe ciastka z czekoladą

 

11:41, edyta_rosner , Ciastka
Link Komentarze (4) »
czwartek, 07 stycznia 2016

To już ostatni wpis z przepisem świątecznym, chociaż ja lubię jeść pierniczki przez cały rok, nie tylko w czasie Bożego Narodzenia. Jeśli jesteście tego samego zdania co ja i jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie musicie je upiec i spróbować. Szczególnie, że wreszcie na dworze mamy prawdziwą zimę, a nie ma nic lepszego niż lukrowane pierniczki popijane gorącą herbatą z cytryną jedzone przy rozświetlonej choince kiedy za oknem pada śnieg ;)

Przepis z blogu Wypieki z pasją.

 

 lebkuchen

 

Składniki:

  • 200ml miodu
  • 85g masła
  • 250g mąki
  • 85g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
  • 1/3 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

na lukier:

  • cukier puder
  • woda/sok z cytryny/mleko



Miód z masłem podgrzewać w rondelku do chwili aż masło się roztopi. Odstawić na chwilę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i mielonymi migdałami. Przestudzoną masę miodowo-maślaną przelać do składników suchych, dodać skórki pomarańczowe. Dokładnie wymieszać i odstawić. Ciasto będzie rzadkie, ale nie wolno dosypywać mąki, zgęstnieje.

Z ciasta zwilżonymi rękami lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości od siebie - w czasie pieczenia lekko się rozpłyną i podrosną. Spłaszczyć każdą kulkę. Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.

Cukier wymieszać z wodą/sokiem/mlekiem do uzyskania dość gęstego lukru. Każdy piernik polać lukrem. Odstawić na kratkę do zastygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

 


poniedziałek, 14 grudnia 2015

Chrupiące ciastka wypełnione samymi dobrociami: jasną i ciemną czekoladą oraz bakaliami. Takie ciastka z powodzeniem możecie upiec na Boże Narodzenie.

 

ciastka czekoladowe z orzechami i żurawiną

 

Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla".

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 140 g masła w temperaturze pokojowej
  • 30 g ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 50 g orzechów włoskich posiekanych
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny
  • szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią, następnie dodać jajko, a potem po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Do masy wsypać orzechy, posiekaną czekoladę oraz żurawinę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta, zachowując duże odstępy między ciastkami. Każde delikatnie spłaszczyć.

Formę z ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 12-15 minut.

 

czwartek, 14 maja 2015

Rewelacyjne ciastka przygotowane niemalże ekspresowo i tylko z trzech składników: słonecznika, cukru i jajek. Chrupiące, pachnące prażonym słonecznikiem i uzależniające, więc radzę Wam przygotowanie od razu podwójnej porcji.

Za zaproszenie i wspólne pieczenie dziękuję Joli, Ani, Kasi i Karolinie. Dzięki Wam zyskałam nowy przepis, który na stałe zapisuje się w naszym słodkim menu, a bez Was pewnie bym na niego nigdy nie trafiła :)

 

ciastka słonecznikowe bez mąki

 

Składniki (na około 24 ciastka):

  • 250 g łuskanych ziaren słonecznika + trochę do posypania
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka (osobno 1 jajko + żółtko i osobno białko do smarowania)


Ziarna słonecznika zmielić blenderem na mąkę (jeśli zostaną jakieś grudki nie szkodzi, wtedy ciastka będą jeszcze bardziej chrupiące). Dodać cukier, wymieszać.
Jajko z żółtkiem roztrzepać, dodać do pozostałych składników i całość dokładnie wymieszać.

Z otrzymanej masy dłońmi zwilżonymi wodą formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy. Każdą kulkę lekko spłaszczyć na grubość około 1,5 cm. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać ziarnami słonecznika.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 12-15 minut.

 

ciastka słonecznikowe bez mąki

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑