Muffiny

środa, 24 września 2014

Nadejście jesieni oznacza, że na naszym kuchennym stole lada chwila zaczną pojawiać się dania i wypieki z dyni. To pierwszy z nich: puszyste muffinki posypane chrupiącymi pestkami.

 

muffinki dyniowe z pestkami
Etażerka ze sklepu Westwing Home and Living

 

Składniki (na 12 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • pestki dyni do posypania


W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.Tak przygotowane ciasto nałożyć do formy wyłożonej papilotkami i posypać pestkami dyni.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 25-30 minut.
Po upieczeniu zostawić w formie na około 15 minut, po czym muffiny wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia.

 

 

09:24, edyta_rosner , Muffiny
Link Komentarze (7) »
sobota, 16 sierpnia 2014

Część zrobionej ostatnio granoli wykorzystałam do zrobienia tych babeczek. Ponieważ granola zawiera miód, do babeczek również dodałam miód zamiast cukru. Babeczki wyszły mało słodkie, ale taki miałam zamiar, ale jeśli Wy wolicie słodsze wypieki, możecie dodać większą ilość miodu. Najbardziej cieszę się z tego, że ciastka bardzo smakowały dzieciom i chętnie sięgały po kolejne, bo to głównie z myślą o nich je upiekłam :)

 

babeczki z granolą i miodem

 

Składniki (na 24 babeczki):

  • 200 g granoli z tego przepisu
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g otrąb owsianych
  • 25 g pestek dyni
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 300 m mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • kilka łyżeczek granoli do posypania

 

W duże misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem, miodem i olejem. Płyn wlać do większej miski i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami lub wysmarować olejem. Nałożyć ciasto, posypać granolą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 20 minut.

 

babeczki z granolą i miodem

 

wtorek, 13 maja 2014

Starszak przepada za batonami Snickers. Ja sama zresztą też, chociaż muszę przyznać, że od niedawna. Kiedyś były dla mnie za słodkie. Dlatego z chęcią zjadamy też takie muffiny. To prostsza wersja, bo na blogu znajdziecie też muffiny ze Snickersami, masłem orzechowym i siekanymi orzechami.

 

muffiny ze snickersami

 

Składniki (na 12 sztuk):

  • 3 batoniki Snickers
  • 170 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 120 g cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 4 jajka
  • 320 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka

 

Batoniki pokroić w kostkę.

Masło utrzeć ze szczyptą soli oraz cukrem brązowym i waniliowym na puszystą masę. Wciąż ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wlać mleko. Na końcu dodać pokrojone Snickersy.

Ciasto nałożyć do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 30 minut.

 

09:30, edyta_rosner , Muffiny
Link Komentarze (8) »
niedziela, 30 marca 2014

Kolejny bardzo smaczny i prosty sposób na wykorzystanie bananów, które nie zdążyły zostać zjedzone zanim nie zmiękły. Ale przecież to właśnie takie banany z lekko poczerniałą skórką są doskonałe do słodkich wypieków.

Z tego przepisu możecie zrobić babeczki, lub po prostu muffinki. Ja, jak widać na zdjęciu zrobiłam je właśnie w takich dwóch formach. Do każdej muffinki dodałam jeszcze na wierzch orzech laskowy.

Moje dzieci je uwielbiają, a Starszak wybiera te z orzeszkiem oczywiście ;)

 

babeczki bananowe

 

Przepis z magazynu "Sól i Pieprz" nr 6/2013 podaję z moimi niewielkimi zmianami.


Składniki (na 12-15 sztuk, zależnie od formy):

  • 3 banany
  • 3 jajka
  • 125 ml oleju
  • 125 ml maślanki (zastąpiłam 100 ml jogurtu naturalnego i 25 ml mleka)
  • 50 g cukru brązowego
  • 380 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Banany obrać, pokroić w grube plasterki i rozgnieść widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków na pulpę. Wymieszać z roztrzepanymi jajkami, olejem i maślanką.

Pozostałe, suche składniki wymieszać w dużej misce. Wlać do nich mokre składniki i wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto nałożyć łyżką do wysmarowanych olejem foremek lub wyłożonej papilotkami formy do pieczenia muffinek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25-30 minut.
Upieczone babeczki zostawić w formie na około 10 minut, a potem wyjąć je zostawić do ostygnięcia na kratce.

 

wtorek, 04 marca 2014

W spiżarni czekały na swój czas jeszcze dwie dynie. Pierwszą rozkroiłam i przerobiłam na puree, którego wyszły trzy słoiczki, więc w najbliższym czasie możecie się spodziewać kilku przepisów z dynią w roli głównej.

Zaczynam od muffinek. Proste do przygotowania, niezbyt pracochłonne, a bardzo smaczne. Zwłaszcza z tą chrupiącą orzechową kruszonką.

 

Muffinki dyniowe z orzechami

 

Przepis z magazynu "Moje Smaki Życia" nr 11/2013.


Składniki (na 12 sztuk)

na ciasto:

  • 3/4 szklanki gęstego puree z dyni (ok. 200 g)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 4 starte goździki
  • 150 g cukru brązowego
  • 70 g orzechów posiekanych (u mnie mieszane włoskie i laskowe)

na kruszonkę:

  • 30 g mąki pszennej
  • 40 g cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 20 g masła
  • 25 g orzechów włoskich posiekanych

do posypania:

  • łuskane pestki dyni


W osobnych miskach wymieszać mokre i suche składniki na muffinki. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (zbyt długo mieszane ciasto na muffiny będzie twarde po upieczeniu).

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto.

Z podanych składników zagnieść ciasto na kruszonkę. Posypać ciasto w formie. Na koniec posypać pestkami dyni.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 30 minut.
Po upieczeniu zostawić przez 10 minut w formie, a potem wyjąć i odstawić do ostygnięcia na kratce.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑