Chleby

piątek, 08 stycznia 2016

Moje dynie jeszcze czekają na wykorzystanie. Chyba czas już najwyższy, by przerobić je na coś dobrego. Na przykład taki chleb. Pszenno-żytni, na zakwasie, z dodatkiem puree i pestek z dyni. Bardzo smaczny, a świeżo upieczony i ostudzony najbardziej smakował nam z samym masłem. Żadnych innych dodatków nie potrzebował. Taki jest dobry.

Przepis Arabeski.

 

chleb pszenno-żytni z dynią


Składniki (na formę 30x11 cm)

na zaczyn:

  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 125 g mąki pszennej (typ 650)
  • 125 g mąki żytniej razowej
  • 250 g wody w temperaturze pokojowej

Składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 8-12 godzin.

Po tym czasie przygotować ciasto chlebowe dodając do zaczynu:

  • 200 g gęstego puree dyniowego
  • 200 g mąki pszennej typu 650
  • 170 g mąki żytniej razowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 170 g wody
  • 50 g pestek dyni + 2-3 łyżki do posypania

 

Wyrośnięty zaczyn wymieszać z podanymi składnikami drewnianą łyżką lub mikserem na pierwszym biegu niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut, a następnie przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Powierzchnię chleba wyrównać mokrą ręką i posypać pestkami dyni lekko je przyciskając do wierzchu ciasta. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto powinno podrosnąć do brzegów formy).

Formę z wyrośniętym chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stC i piec przez 20 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec przez kolejne 15-20 minut. Upieczony chleb ostudzić na kratce.



08:56, edyta_rosner , Chleby
Link Komentarze (4) »
wtorek, 07 kwietnia 2015

Do koszyka ze święconką zawsze wkładałam dwie kromki chleba, ale w tym roku na blogu Cynamonowy pył zobaczyłam te małe chlebki i tak mi się spodobały, że po prostu musiałam je upiec. Taki chleb w miniaturowej wersji bardzo ładnie się w koszyku prezentował i myślę, że od teraz będę takie piekła co roku. Przepis nieco zmieniłam i połowę chlebków posmarowałam jajkiem z mlekiem, a połowę obsypałam mąką. Podobały mi się obydwie wersje, ale do koszyka włożyłam tą posmarowaną, bo jednak wydała mi się ładniejsza.

 

małe chlebki do koszyka ze święconką

 

Składniki (na 8 małych chlebków):

  • 4 łyżki zakwasu żytniego (dokarmionego ok. 10 godzin wcześniej)
  • 8 g drożdży świeżych
  • 250 ml letniej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko + 1 łyżeczka mleka do posmarowania

 

Do miski wlać letnią wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Dodać zakwas i połowę mąki. Wyrobić gęste, lepiące ciasto. Miskę przykryć czystą ścierką i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie dodać sól i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (wyrabiałam mikserem). Ciasto powinno być elastyczne, ale nadal trochę lepiące. Uformować je w kulę i włożyć do wysmarowanej olejem miski. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować uderzając pięścią, rozciągnąć na blacie i złożyć jak kopertę. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, powtarzając tą czynność jeszcze trzy razy co 45 minut. Po ostatnim składaniu ciasto podzielić na 8 części i z każdej uformować podłużny chlebek. Ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem lub matą do pieczenia. Chlebki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Przed pieczeniem chlebki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub obsypać mąką i każdy naciąć trzy razy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 30 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

małe chlebki do koszyka ze święconką

 

12:19, edyta_rosner , Chleby
Link Komentarze (3) »
środa, 11 marca 2015

Mój debiut w comiesięcznej Piekarni Amber. Dla mnie to dobry sposób żeby spróbować innych chlebów niż te, które piekę na co dzień. Tym razem przepis Danusi do wspólnego pieczenia wybrała Jola prowadząca blog Smak mojego domu.

Chleb bardzo smaczny, z gatunku tych cięższych, bo na samym zakwasie, bez dodatku drożdży. Ciasto jest zwarte i dość wolno wyrasta. Upiekłam dwa chleby i każdy z nich pękł w piekarniku po jednej stronie. Dla mnie to jednak zaleta, bo z takimi pęknięciami kojarzy mi się domowy chleb. Zmniejszyłam temperaturę pieczenia, bo nie chciałam żeby chleby miały zbyt twardą i wypieczoną skórkę.

 chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

 

Proporcje na dwie foremki o wymiarach 30x7 cm:

Składniki na zaczyn:

  • 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 165 g mąki żytniej razowej
  • 225 g wody

Składniki wymieszać i zostawić pod przykryciem na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Składniki zasmażki:

  • 120 g mąki żytniej
  • 300 g zimnej wody

Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypać mąkę i prażyć, cały czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką do uzyskania lekko brązowego koloru. Należy pilnować, żeby mąka się nie przypaliła! Przesypać do miski i energicznie mieszając trzepaczką powoli dolewać wodę. Kolor zasmażki powinien być brązowy, a całość powinna mieć konsystencję papki. Przykryć i odstawić na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin).


Po tym czasie do zaczynu dodać zasmażkę, i mieszać do dobrego połączenia składników. Po czym dodać:

  • 330 g mąki pszennej typ 650
  • 375 g wody wymieszanej
  • 2 i 1/4 łyżki soli

Znów wymieszać aby składniki połączyły się dokładnie i odstawić na 2,5-3 godzin w misce przykrytej ściereczką.


Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodać:

  • 600 g mąki pszennej typ 650

Mąkę dosypywać stopniowo i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (ja mieszałam przy pomocy miksera). Ponownie odstawić pod przykryciem na 20 minut, aby odpoczęło. Przełożyć do dwóch natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Wierzch posypać mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze przez około 50 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.





czwartek, 05 marca 2015

Od kiedy mam zakwas, to na nim piekę chleby. Czasem zdarza się jednak, że pieczywo skończy się zanim zdążę wyjąć i dokarmić zakwas. Wtedy ratuję się chlebem na drożdżach. Tym razem wersja znaleziona u Doroty, z mąką pełnoziarnistą, orkiszową i płatkami jaglanymi. Na prawdę dobry chleb.

Chleb zrobiłam tradycyjną metodą, nie zostawiałam go do wyrastania przez 12 godzin jak Dorota i piekłam w zwykłej formie bez przykrywki, dlatego zmniejszyłam temperaturę pieczenia.

 

chleb z płatkami jaglanymi

 

Składniki (na formę 24x13 cm):

  • 100g płatków jaglanych
  • 200g maki pszennej razowej typ 2000
  • 200g maki orkiszowej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 350ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju

Do miski wsypać mąkę pszenną, orkiszową, oraz płatki jaglane. Wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i polać niewielką ilością letniej wody. Wymieszać tak, żeby w zagłębieniu powstał zaczyn. Miskę przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić je w przykrytej misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Posypać mąką i wyrównać wierzch. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno wypełnić formę).

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze przez 45 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć chleb z formy i ostudzić na kratce.

 

czwartek, 26 lutego 2015

Po chlebie polskim nasz chleb codzienny. Co tydzień piekę po dwa chleby polskie i dwa takie, z ziarnami. Chleb miękki i pięknie wyrośnięty w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz.

Przepis zaczerpnęłam z Pracowni wypieków, ale część siemienia lnianego zamieniam zawsze na słonecznik i sezam. Czasem dodaję też pestki dyni.

 

chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie

 

Skladniki:

na zaczyn:

  • 30 g zakwasu żytniego
  • 100 g pszennej mąki
  • 100 g wody

Wymieszać, odstawić na 12-16 godzin.

siemię lniane:

  • 30 g siemienia lnianego
  • 80 ml wody

Wymieszać, odstawić na 12-16 godzin

ponadto:

  • 100 g mąki żytniej (dowolnej)
  • 400 g mąki pszennej (dowolnej)
  • 400 g wody
  • 35 g ziaren sezamu
  • 35 g łuskanych nasion słonecznika
  • 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant, ale lepiej świeże)
  • 2 płaskie łyżeczki soli (ok. 17 g)


Do zaczynu dodać namoczone siemię oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto mikserem lub łyżką. Nie ma potrzeby wyrabiać go zbyt długo, wystarczy tylko tyle, by składniki dobrze się połączyły.
Przełożyć ciasto do keksówki (ok. 30 cm) wysmarowanej olejem, wysypanej otrębami żytnimi.
Odstawić do wyrastania na około 45-60 minut (ciasto powinno wypełnić foremkę).

Przed pieczeniem chleba jego wierzch delikatnie spryskać wodą. Formę z chlebem delikatnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 st.C. Piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 stC i dopiekać ok. 45-50 minut. Skórka powinna być wyraźnie rumiana.

Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑