Bułki i rogaliki

piątek, 15 stycznia 2016

Co jakiś czas nachodzi nas chęć na obiad z kategorii fast-food'u. Wiadomo, że ten domowy, choć również niezbyt zdrowy, jest jednak zdrowszy i smaczniejszy niż ten kupny. Mieliśmy ochotę na burgery, więc upiekłam domowe bułki z przepisu Karoliny, które stanowiły ich podstawę. Ładnie wyrośnięte, puszyste i smaczne, choć kiedy już składałam burgery pomyślałam sobie, że mogłam je zrobić nieco większe.

 

pszenno-orkiszowe bułki do burgerów

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki orkiszowej typ 620
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g miękkiego masła
  • ok. 350 ml ciepłej wody
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania

Mąki wsypać do misy miksera. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać niewielką ilością letniej wody. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 15 minut. Następnie dodać masło, mleko w proszku, sól i pozostałą wodę (dodawać stopniowo, aby uzyskać odpowiednią wilgotność ciasta) cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne uformować je w kulę, przykryć i odstawić pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części. z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 20-25 minut.



niedziela, 14 grudnia 2014

Lussekatter, czyli "Oczy św. Łucji" to bułeczki szafranowe wypiekane w Szwecji w czasie Adwentu, a szczególnie na dzień 13 grudnia, czyli dzień św. Łucji nazywany też świętem światła. Dwa rodzynki w bułkach symbolizują oczy świętej. Bułki są słodkie, miękkie i puszyste, a dodatkowo do jedzenia zachęca (szczególnie dzieci) słoneczny, żółty kolor.

Jeśli chcecie szczegółowo dowiedzieć się o pochodzeniu zwyczaju wypiekania tych bułek polecam wpis na blogu Śnieżka gotuje, z którego zaczerpnęłam przepis.

 

 lussekatter

 

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 300 ml letniego mleka
  • 2 jajka (roztrzepane)
  • 1-2 g szafranu (ewentualnie kurkumy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • rodzynki
  • jajko do posmarowania

 
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru. Dodać resztę mleka, przestudzone masło, jajka i resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie lekko wyrobić i dzielić na kawałki o wadzie 90-100 g. Z każdego kawałka ciasta uformować wałek, a z niego bułkę w kształcie litery S. W zagięcia włożyć po jednym rodzynku. Bułki ułożyć na blasze, ponownie przykryć i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez 12-15 minut.

 

lussekatter

 

sobota, 22 listopada 2014

Mięciutkie, puszyste w optymistycznym żółtym kolorze z pestkowymi piegami na wierzchu. Takim bułkom trudno się oprzeć.

 

 bułki dyniowe

 

Przepis z blogu Eksplozja smaku.

 

Składniki (na 10 bułek):

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 100 g masła stopionego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mleka do posmarowania
  • pestki dyni na wierzch


Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem, polać 60 ml letniej wody. Drożdże rozmieszać z cukrem i wodą, żeby powstał zaczyn, miskę przykryć i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie zacząć wyrabianie (wyrabiam mikserem) dodając najpierw sól, jajka, potem puree dyniowe i letnie masło. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę ponownie przykryć i odstawić na około 40 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, wyrobić, podzielić na 10 równych części. Każdą rozwałkować na prostokąt i zwinąć w rulon. Ułożyć na blasze do pieczenia i odstawić na około 15 minut do napuszenia.

Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem i posypać pestkami dyni.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25-30 minut (piekarnik gazowy z grzałką dolną).




piątek, 22 sierpnia 2014

Lekkie, puszyste i miękkie bułki z rodzynkami. Delikatnie słodkie, więc będą idealne na weekendowe śniadanie, podane z konfiturą lub miodem.

Ciasto podzieliłam na 10 części i wyszły mi bardzo duże bułki, a właściwie "buły", więc proponuję zrobić 12 bułek, będą mniejsze.

 

 bułki z rodzynkami

 

Składniki (na 10 -12 bułek):

  • 535 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 340 g letniego mleka
  • 1 jajko (roztrzepane, łyżkę odłożyć do posmarowania bułek)
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła (stopionego i przestudzonego)
  • 75 g miodu
  • 15 g cukru brązowego
  • 100 g rodzynek

 

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i wymieszać na zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie dodać roztrzepane jajko (łyżkę odłożyć), sól, masło, miód oraz cukier i dolewając resztę letniego mleka zacząć wyrabianie. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać rodzynki. Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części. Z każdej uformować okrągłą bułkę, ułożyć na wyłożonych papierem lub matą do pieczenia blachach. Przykryć i zostawić do napuszenia na około 35-40 minut. Wyrośnięte bułki posmarować odłożonym jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 25-30 minut.

 



niedziela, 13 lipca 2014

Przepyszne bułki, które zasmakują wszystkim lubiącym ser feta. Puszyste, mięciutkie i delikatnie słone. Ja zrobiłam wersję bez modyfikacji, bo chciałam, żeby jadł je także Starszak, który fetę lubi ale bez dodatków. Jednak ser rozsmarowany na bułkach można posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami, czy oliwkami. Możecie je dopasować do własnych smaków.

Bułki upiekłam w ramach kolejnej edycji Wypiekania na śniadanie. Tym razem skorzystaliśmy z przepisu Liski.

 


greckie bułki z serem feta

 

Składniki (na 4 duże bułki):

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 20 g drożdży
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 120 ml letniego mleka
  • 200 g sera feta (rozgniecionego widelcem)
  • 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania)
  • sezam do posypania


Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem lub polać miodem, dodać wodę i wymieszać na zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie dodać sól, olej i mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 6x23 cm i grubości 3 mm. Na środku rozsmarować ser. Brzegi prostokątów zlepić tworząc wałek. Każdy wałek zwinąć w kształt ślimaka. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Przykryć i odstawić do napuszenia na 40 minut.

Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec przez około 30-35 minut, do zrumienienia.

 


greckie bułki z serem feta



Razem ze mną piekli autorzy blogów:

  1. Małe kulinaria
  2. Moje domowe kucharzenie...
  3. Moje Małe Czarowanie
  4. Blue Hipopotam
  5. Ala piecze i gotuje
  6. Fabryka Kulinarnych Inspiracji
  7. Stylowa kuchnia
  8. Moja kulinarna przygoda
  9. Matka Wariatka
  10. Zielenina
  11. Smaki Alzacji
  12. Czary-gary w kuchni
  13. Buszująca w kuchni
  14. Kulinarne przygody Gatity

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑