Dania jednogarnkowe

czwartek, 04 września 2014

Cukinia doskonale sprawdza się we wszelkich daniach jednogarnkowych. Naszym ulubionym tego typu daniem jest leczo. Tym razem jednak postawiłam na zupełni inne smaki i przygotowałam curry z cukinią. Było tak dobre, że nawet wybredny zazwyczaj Starszak nie mógł się nachwalić, jakie to dobre. I nawet papryka mu nie przeszkadzała.

 

curry z cukinią

 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • mielona kolendra
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • 350 ml bulionu drobiowego (lub wody)
  • 200 g mleka kokosowego

 

Cukinię i paprykę umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w ćwierćplasterki, z papryki usunąć nasiona i pokroić w paski, papryczkę chili bez nasionek posiekać. Cebule obrać i pokroić w piórka, czosnek posiekać. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski.

W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dołożyć cukinię i papryki. Mieszając smażyć przez 5 minut. Dodać mięso i smażyć przez kolejne 3 minuty. Doprawić kurkumą, curry, imbirem, kolendrą kminem oraz pieprzem i solą.Wlać bulion (lub wodę) i mleko kokosowe, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Do potrawy dołożyć ugotowany na sypko ryż, wymieszać i podawać.

 

 

czwartek, 13 lutego 2014

Danie warzywne, bardzo pikantne. W oryginalnym przepisie były dwie ostre papryczki, ja dałam jedną malutką (taką jak na zdjęciu), a i tak bardzo ostre wyszło. Według przepisu Jamiego Olivera, z książki "15 minut w kuchni". Przepis nieco musiałam zmienić, dostosowując do składników, które miałam w domu. 

Przepis wybrany przez Karolinę w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i ze mną.
Dziewczyny dziękuję za kolejne smaczne spotkanie w kuchni :)

 

warzywne chili1

 

Składniki:

  • 1 mała suszona papryczka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka suszonych liści kolendry
  • oliwa z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • sól, pieprz
  • ryż ugotowany na sypko
  • gęsty jogurt naturalny do podania

 

Suszoną papryczkę przekroić na pół, usunąć ziarenka, przełożyć do malaksera. Dodać obraną i pokrojoną w ćwiartki czerwoną cebulę, wsypać wędzoną paprykę, kmin i kolendrę, dodać obrane ząbki czosnku. Polać dwiema łyżkami oliwy i wszystko razem zmiksować.
Otrzymaną masę przełożyć do rondla, wrzucić pokrojone papryki oczyszczone z gniazd nasiennych, dodać osączoną i opłukaną ciecierzycę i fasolę. Doprawić solą oraz pieprzem, wlać przecier i pomidory razem z zalewą. Dobrze wymieszać, dusić pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze około 3 minuty.

Podawać z ryżem i kleksem jogurtu.

 

warzywne chili2

 

wtorek, 03 grudnia 2013

Gęsta, pikantna i sycąca propozycja na jesień i zimę.
Z podanych proporcji otrzymałam duży garnek zupy (największy jaki mam) i wystarczyło na obiad dla naszej czteroosobowej rodziny na dwa dni. Najlepiej smakowała mi podana ze świeżą bułką posmarowaną zimnym masłem. Za drugim razem zmniejszyłam ilość bulionu, bo z dwoma litrami płynu zupa była jednak za rzadka, wolałam, żeby była bardziej gulaszowa, a więc i gęstsza. Podaję proporcje w wersji poprawionej przeze mnie.

Przepis pochodzi z blogu Warsztat Smaku.

 

węgierska zupa gulaszowa

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (pół na pół karkówka i łopatka)
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu (polecam nie zamieniać na inny tłuszcz)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 3 czerwone papryki
  • puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 średnie marchewki
  • 3 suszone grzybki (wcześniej namoczone, wodę z moczenia zachować i dolać do zupy)
  • 4 ziemniaki
  • majeranek
  • sól i pieprz

 

W dużym garnku rozgrzać smalec. Dorzucić posiekaną cebulę i mieszając podsmażyć.
Mięso pokroić w niedużą kostkę i dodać do cebuli. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku i mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać pomidory i gotować przez chwilę. Następnie dolać bulion oraz wodę z suszonych grzybów, dodać liście laurowe, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojone grzyby, oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Na około 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

wtorek, 01 października 2013

Powiem szczerze, że za leśnymi grzybami nie przepadam. Za to moja mama do lasu na grzyby chodzi codziennie od chwili, kiedy tylko się pojawią. I zawsze mi wypomina, że kupuję pieczarki, zamiast zjeść borowiki. O ile świeżych za bardzo nie lubię, o tyle zapach suszonych grzybów uwielbiam.  Co roku proszę mamę o nowy słoik, a potem od czasu do czasu go sobie otwieram i wącham, a już potraw wigilijnych bez suszonych leśnych grzybów sobie nie wyobrażam.

Tym razem jednak się skusiłam i nie żałuję. To danie i grzyby w nim były przepyszne.
Dałam nawet trochę więcej grzybów, niż zalecał przepis. Tym razem musiałam skorzystać z dobroci przyniesionych przez mamę. I powiem Wam, że nawet jakbym dała jeszcze więcej, też bym nie żałowała.

Jest to kolejne danie przygotowanie wspólnie z Malwiną i Karoliną. Tym razem na przepis w "Apetyczna Panna Dahl" trafiła  w ciemno Karolina.

 

kaszotto z borowikami

 

Składniki:

  • 170 g kaszy gryczanej
  • 150 g leśnych grzybów (u mnie borowiki)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki białego wina
  • 4 łyżki serka mascarpone (zastąpiłam kremowym Bieluchem)
  • sól i pieprz

 

Kaszę gryczaną ugotować w osolonym wrzątku, osączyć.
Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na niezbyt małe kawałki.
Szalotki i czosnek posiekać.

Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodać szalotki oraz czosnek i smażyć na małym ogniu przez około 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojone grzyby i 1 łyżkę białego wina. Przykryć i dusić przez kolejne 4 - 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do miski, zachowując płyn powstały podczas duszenia.

Na patelnię włożyć kaszę razem z resztą oliwy i masła, serkiem i pozostałym winem. Gotować przez około 3 minuty delikatnie mieszając od czasu do czasu.

Gotowe kaszotto przełożyć na talerze, na wierzchu ułożyć grzyby.

 

 

wtorek, 10 września 2013

Jesień to czas miedzy innymi dań z papryką w roli głównej. Na przykład leczo. Tym razem dodałam do niego ryż i pikantną kiełbasę chorizo. Oryginalnie danie zostało nazwane gulaszem, ale według mnie z gulaszem to ono nic wspólnego nie ma, więc przemianowałam je na leczo.

 

 

Przepis z magazynu "moje Gotowanie" nr 9/2013.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 50 g ryżu
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 100 g chorizo
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku

Ryż ugotować na sypko, ostudzić.
Fasolkę oczyścić, przeciąć w poprzek na pół, zblanszować we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Czerwoną i żółtą paprykę umyć, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w 2-cm kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Chorizo pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć chorizo, przełożyć je do miski, a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę i czosnek (mieszając i nie pozwalając, żeby czosnek się przypalił). Dodać kawałki papryki i smażyć przez 1 minutę. Wlać 0,5 litra wody, dodać sól oraz suszony cząber, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez 5-8 minut na małym ogniu (lub do chwili, aż papryka odpowiednio zmięknie). Dodać fasolkę i ryż, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Księga Gości
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów