Dania jednogarnkowe

poniedziałek, 16 lutego 2015

Danie z typu jednogarnkowych, czyli moich ulubionych. Kawałki kurczaka pieczone z fasolą i boczkiem w pomidorowym sosie. W smaku przypomina fasolkę po bretońsku, tyle, że z dodatkiem kurczaka. Gotowe danie podałam z pieczywem.

Cassoulet robiłyśmy razem z Karoliną. Zajrzycie na Jej blog i zobaczcie, jak inaczej może wyglądać danie przygotowane z jednego przepisu w dwóch różnych kuchniach. Właśnie za to lubię takie wspólne gotowanie na odległość - przepis ten sam, a efekty mogą być różne, choć tak samo smaczne :)

 

cassoulet z kurczakiem

 

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka (tzw. pałek)
  • 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
  • 2 puszki białej fasoli (ok. 800 ml)
  • 50 g chudego wędzonego boczku
  • 500 g marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier, słodka mielona papryka

Mięso opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oleju w brytfannie. Podsmażonego kurczaka wyjąć, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, plasterki marchewki, pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodać przecier pomidorowy oraz 500 ml wody i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i papryką. Dołożyć kurczaka i fasolę. Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Zapiekać przez około 60 minut. Gotowe danie można jeszcze doprawić w razie potrzeby.

Podawać na gorąco, posypane pietruszką, ze świeżym pieczywem.

 

 

czwartek, 04 września 2014

Cukinia doskonale sprawdza się we wszelkich daniach jednogarnkowych. Naszym ulubionym tego typu daniem jest leczo. Tym razem jednak postawiłam na zupełni inne smaki i przygotowałam curry z cukinią. Było tak dobre, że nawet wybredny zazwyczaj Starszak nie mógł się nachwalić, jakie to dobre. I nawet papryka mu nie przeszkadzała.

 

curry z cukinią

 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • mielona kolendra
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • 350 ml bulionu drobiowego (lub wody)
  • 200 g mleka kokosowego

 

Cukinię i paprykę umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w ćwierćplasterki, z papryki usunąć nasiona i pokroić w paski, papryczkę chili bez nasionek posiekać. Cebule obrać i pokroić w piórka, czosnek posiekać. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski.

W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dołożyć cukinię i papryki. Mieszając smażyć przez 5 minut. Dodać mięso i smażyć przez kolejne 3 minuty. Doprawić kurkumą, curry, imbirem, kolendrą kminem oraz pieprzem i solą.Wlać bulion (lub wodę) i mleko kokosowe, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Do potrawy dołożyć ugotowany na sypko ryż, wymieszać i podawać.

 

 

czwartek, 13 lutego 2014

Danie warzywne, bardzo pikantne. W oryginalnym przepisie były dwie ostre papryczki, ja dałam jedną malutką (taką jak na zdjęciu), a i tak bardzo ostre wyszło. Według przepisu Jamiego Olivera, z książki "15 minut w kuchni". Przepis nieco musiałam zmienić, dostosowując do składników, które miałam w domu. 

Przepis wybrany przez Karolinę w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i ze mną.
Dziewczyny dziękuję za kolejne smaczne spotkanie w kuchni :)

 

warzywne chili1

 

Składniki:

  • 1 mała suszona papryczka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka suszonych liści kolendry
  • oliwa z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • sól, pieprz
  • ryż ugotowany na sypko
  • gęsty jogurt naturalny do podania

 

Suszoną papryczkę przekroić na pół, usunąć ziarenka, przełożyć do malaksera. Dodać obraną i pokrojoną w ćwiartki czerwoną cebulę, wsypać wędzoną paprykę, kmin i kolendrę, dodać obrane ząbki czosnku. Polać dwiema łyżkami oliwy i wszystko razem zmiksować.
Otrzymaną masę przełożyć do rondla, wrzucić pokrojone papryki oczyszczone z gniazd nasiennych, dodać osączoną i opłukaną ciecierzycę i fasolę. Doprawić solą oraz pieprzem, wlać przecier i pomidory razem z zalewą. Dobrze wymieszać, dusić pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze około 3 minuty.

Podawać z ryżem i kleksem jogurtu.

 

warzywne chili2

 

wtorek, 03 grudnia 2013

Gęsta, pikantna i sycąca propozycja na jesień i zimę.
Z podanych proporcji otrzymałam duży garnek zupy (największy jaki mam) i wystarczyło na obiad dla naszej czteroosobowej rodziny na dwa dni. Najlepiej smakowała mi podana ze świeżą bułką posmarowaną zimnym masłem. Za drugim razem zmniejszyłam ilość bulionu, bo z dwoma litrami płynu zupa była jednak za rzadka, wolałam, żeby była bardziej gulaszowa, a więc i gęstsza. Podaję proporcje w wersji poprawionej przeze mnie.

Przepis pochodzi z blogu Warsztat Smaku.

 

węgierska zupa gulaszowa

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (pół na pół karkówka i łopatka)
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu (polecam nie zamieniać na inny tłuszcz)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 3 czerwone papryki
  • puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 średnie marchewki
  • 3 suszone grzybki (wcześniej namoczone, wodę z moczenia zachować i dolać do zupy)
  • 4 ziemniaki
  • majeranek
  • sól i pieprz

 

W dużym garnku rozgrzać smalec. Dorzucić posiekaną cebulę i mieszając podsmażyć.
Mięso pokroić w niedużą kostkę i dodać do cebuli. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku i mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać pomidory i gotować przez chwilę. Następnie dolać bulion oraz wodę z suszonych grzybów, dodać liście laurowe, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojone grzyby, oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Na około 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

wtorek, 01 października 2013

Powiem szczerze, że za leśnymi grzybami nie przepadam. Za to moja mama do lasu na grzyby chodzi codziennie od chwili, kiedy tylko się pojawią. I zawsze mi wypomina, że kupuję pieczarki, zamiast zjeść borowiki. O ile świeżych za bardzo nie lubię, o tyle zapach suszonych grzybów uwielbiam.  Co roku proszę mamę o nowy słoik, a potem od czasu do czasu go sobie otwieram i wącham, a już potraw wigilijnych bez suszonych leśnych grzybów sobie nie wyobrażam.

Tym razem jednak się skusiłam i nie żałuję. To danie i grzyby w nim były przepyszne.
Dałam nawet trochę więcej grzybów, niż zalecał przepis. Tym razem musiałam skorzystać z dobroci przyniesionych przez mamę. I powiem Wam, że nawet jakbym dała jeszcze więcej, też bym nie żałowała.

Jest to kolejne danie przygotowanie wspólnie z Malwiną i Karoliną. Tym razem na przepis w "Apetyczna Panna Dahl" trafiła  w ciemno Karolina.

 

kaszotto z borowikami

 

Składniki:

  • 170 g kaszy gryczanej
  • 150 g leśnych grzybów (u mnie borowiki)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki białego wina
  • 4 łyżki serka mascarpone (zastąpiłam kremowym Bieluchem)
  • sól i pieprz

 

Kaszę gryczaną ugotować w osolonym wrzątku, osączyć.
Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na niezbyt małe kawałki.
Szalotki i czosnek posiekać.

Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodać szalotki oraz czosnek i smażyć na małym ogniu przez około 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojone grzyby i 1 łyżkę białego wina. Przykryć i dusić przez kolejne 4 - 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do miski, zachowując płyn powstały podczas duszenia.

Na patelnię włożyć kaszę razem z resztą oliwy i masła, serkiem i pozostałym winem. Gotować przez około 3 minuty delikatnie mieszając od czasu do czasu.

Gotowe kaszotto przełożyć na talerze, na wierzchu ułożyć grzyby.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
| < Lipiec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Księga Gości
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów