Ryby

piątek, 27 lutego 2015

Jak już kiedyś pisałam nie przepadam za śledziami, za to mój mąż bardzo lubi. Od czasu do czasu przygotowuję mu coś ze śledziami i czasem również się skuszę. Najbardziej odpowiada mi wersja w sosie śmietanowym i muszę powiedzieć, że ta, którą znalazłam u Lo smakowała mi nawet bardzo. Jednak zmieniłam przepis wykorzystując śledzie po wiejsku (zamiast solonych), zwykłą cebulę i dodałam jabłko.

 

śledzie w sosie śmietanowym z jabłkiem

 

Składniki:

  • 300 g śledzi po wiejsku (w oleju z cebulą)
  • 250 g cebuli (w oryginale cukrowa)
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 nieduże jabłko starte na dużych oczkach

na sos:

  • 125 g majonezu
  • 175 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżki cukru
  • świeżo zmielony pieprz (u mnie kolorowy)


Obrane cebule pokroić bardzo cienkie półplasterki. Przełożyć do miski, zasypać połową łyżki cukru. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć sok, który się wytworzył.

Śledzie wyjąć ze słoika, odsączyć z oleju, pokroić na 2 cm kawałki. Dodać odciśniętą cebulę, tarte jabłko i wszystkie składniki sosu. Wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.



11:21, edyta_rosner , Ryby
Link Komentarze (5) »
wtorek, 23 grudnia 2014

Na blogu można znaleźć chyba tylko jeden przepis ze śledziami. To dlatego, że ja ich jeść nie mogę, bo nie toleruję, no chyba, że jestem w ciąży - wtedy mi nie szkodzą. Za to mój mąż za śledziami przepada, a już wigilijnego poranka bez tej ryby sobie nie wyobraża. Dlatego zrobiłam dla niego takie śledzie z rodzynkami, które też bardzo lubi. Smakowały, więc mogę przepis przekazać i Wam.

 

 śledzie w pomidorach z rodzynkami

 

Składniki:

  • 1 kg solonych płatów śledziowych
  • 100 g rodzynek
  • 4 cebule
  • 1 szklanka oleju
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • sok z połowy cytryny

 

Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie przez trzy godziny (co jakiś czas wymienić ją na świeżą). Po tym czasie ryby odsączyć i osuszyć, pokroić. Rodzynki namoczyć na 10 minut we wrzącej wodzie, następnie odcedzić i osuszyć.

Cebulę obrać, pokroić w krążki, a następnie zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, cukier i sok z cytryny. Chwilę razem smażyć, pod koniec dodając rodzynki. Odstawić do ostygnięcia.

Pokrojone śledzie układać w misce lub słoiku przekładając pomidorową masą. Przykryć i odstawić na noc do lodówki.

 

09:35, edyta_rosner , Ryby
Link Komentarze (3) »
środa, 05 marca 2014
piątek, 29 listopada 2013

Kolejna potrawa, którą przygotowałyśmy we trójkę: ja, Malwina i Karolina.
Tym razem przepis losowo wybrałam ja.

Kotleciki dobre, chociaż bardziej smakowały dorosłym, niż dzieciom. I nie jestem pewna, czy pomidory tak dobrze do nich pasują, jak było to zamierzone w przepisie. Następnym razem chyba jednak bym je pominęła, albo dodała je bez pieczenia, jako sałatkę, najlepiej z cebulką zamiast szczypiorku dla zaostrzenia smaku.

 

kotleciki ziemniaczano-rybne

 

Przepis z książki "Przepyszne ziemniaki" wyd. Reader's Digest podaję z moimi zmianami.

 

Składniki (na 8 sztuk):

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 400 g filetów rybnych, np. z dorsza
  • 125 ml mleka
  • 3 cebulki dymki (można zastąpić małą cebulką i szczypiorkiem)
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sól i pieprz

do panierowania:

  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 80 g bułki tartej
  • 40 g tartego parmezanu

poza tym:

  • 8 małych lub 4 duże pomidory

 

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez około 15 minut, aż zmiękną. Odlać, odparować i jeszcze ciepłe rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

Rybę umyć, ułożyć na teflonowej patelni. Zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 5-6 minut. Rybę wyjąć z patelni, a mleko zachować. Rybę rozgnieść widelcem.

W misce wymieszać ziemniaki, rybę, drobno posiekane cebulki i skórkę z cytryny. Dodać 2-3 łyżki mleka z patelni i wymieszać wszystko dokładnie. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę mleka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z otrzymanej masy uformować 8 okrągłych kotlecików i odłożyć na około 10 minut w chłodne miejsce.

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
Blachę posmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone kotleciki panierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z parmezanem.
Ułożyć je w formie. Między kotlecikami ułożyć połówki lub ćwiartki pomidorów. Pomidory posypać solą i pieprzem.

Zapiekać przez około 20 minut. W połowie pieczenia kotleciki odwrócić przy pomocy łopatki.

 

piątek, 30 sierpnia 2013

Ryby w zestawieniu z owocami jeszcze nie próbowałam. Dzisiaj był pierwszy raz.

Kupiłam dziś łososia, bo wczoraj widziałam w gazecie przepis na danie z tą rybą. W sklepie jednak nie mogłam sobie przypomnieć, z czym ten łosoś był podany, a listy zapomniałam. Stwierdziłam, że na pewno z czymś, co mam w domu. Okazało się, że do wykonania tamtego dania potrzebny jest brokuł, którego akurat nie mam. Trzeba było poszukać innego przepisu i trafiłam na ten. Wszystkie składniki miałam, wiec musiałam spróbować.

Dobre wyszło. Ryba delikatna, a brzoskwinie i papryka miękkie, lekko słodkie i odrobinę pikantne. Do tego ładnie prezentuje się na talerzu.

 

łosoś z pikantnymi brzoskwiniami

 

Przepis z magazynu "Moje smaki życia" nr 2/2013 podaję z moimi zmianami.

 

Składniki (na 3 porcje):

  • filet z łososia (ok. 340 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki masła

na sos owocowy:

  • 2 nieduże brzoskwinie
  • 1/2 białej papryki
  • 1/2 ostrej czerwonej papryczki
  • 2 łyżki oleju

do podania:

  • ugotowany ryż
  • natka pietruszki do posypania

 

Filet rybny podzielić na 3 kawałki. Każdy skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą oraz pieprzem. Umieścić w naczyniu do zapiekania, na każdym kawałku położyć kawałek masła. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 20 minut bez przykrycia.

W czasie, kiedy ryba się piecze, przygotować sos owocowy:
brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić w niedużą kostkę. Papryki umyć, usunąć nasiona, również pokroić w małą kostkę (ostrą papryczkę pokroić bardzo drobno).

W rondelku rozgrzać olej, wrzucić brzoskwinie i papryki. Przykryć i dusić przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Papryka powinna zmięknąć w tym czasie.

 

Upieczonego łososia ułożyć na ryżu, polać ciepłym sosem i posypać natką pietruszki (posypałam jeszcze kilkoma ziarenkami czarnuszki).

 

 

Przepis dodaję do akcji:

 

 
1 , 2 , 3
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑