Przetwory

sobota, 16 lipca 2016

Groszek ptysiowy to w naszym domu nieodzowny dodatek do kremowych zup. Chociaż przygotowanie groszku w domu jest dość pracochłonne, to na prawdę warto poświęcić ten czas, bo z tego przepisu otrzymujemy dość dużo kuleczek, więc na pewno zostanie coś na zapas. No, chyba, że ma się w domu tak jak ja groszkowych łakomczuchów uwielbiających podjadać te słone kuleczki prosto z pudełka ;)

 

groszek ptysiowy

 

Przepis przeniesiony TUTAJ.

 

15:22, edyta_rosner , Przetwory
Link Komentarze (2) »
piątek, 02 stycznia 2015

W tyn roku po raz pierwszy podałam na wigilijną kolację barszcz czerwony na zakwasie. Do tej pory barszcz robiłam według tego przepisu. Chyba od teraz zostanę przy wersji zakwasowej, bo wymaga mniej pracy, co liczy się przed świętami, a i warzywa z których gotuje się wywar można zużyć do sałatki i nie trzeba ich już gotować osobno, więc właściwie mam dwie potrawy za jednym zamachem.

Przepis z blogu Sto kolorów kuchni.

 

zakwas buraczany

 

Przepis na barszcz na takim zakwasie znajdziecie TUTAJ.


Składniki
:

  • 1 kg buraków
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1 małej cytryny

Buraki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Pietruszkę obrać, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa włożyć do dużego słoja lub naczynia kamionkowego.

Około 2 litry letniej przegotowanej wody wymieszać z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Przygotowaną zalewę wlać do słoja z warzywami tak, żeby wszystkie były nią przykryte. Słój przykryć gazą, owinąć gumką i odstawić na 3-4 dni. Jeśli na wierzchu pojawi się piana, należy ją usuwać.

Następnie zakwas przelać przez sito do czystej butelki lub słoika i przechowywać w lodówce do 14 dni.

 

zakwas buraczany

 

Tagi: buraki
17:55, edyta_rosner , Przetwory
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Delikatnie pikantna, chrupiąca sałatka z cukinii na zimę.
Dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs czy obiadu.

 

sałatka z cukinii na zimę

Składniki (na 6 słoików):

  • 3 kg młodych cukinii
  • 6 dużych cebul
  • 3 papryczki chili
  • 3 łyżki gorczycy
  • 300 g cukru
  • 250 ml octu winnego 
  • 150 g soli do przetworów, nie jodowanej

Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić na cieniutkie plasterki. Przełożyć do garnka i zasypać solą. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na około 2-3 godziny (co godzinę przemieszać). Po tym czasie cukinię wypłukać z soli pod bieżącą wodą i delikatnie odcisnąć. Z powrotem przełożyć do garnka. Dodać cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka, papryczki oczyszczone z nasion i również pokrojone w cieniutkie paseczki, oraz gorczycę, cukier i ocet. Znów wymieszać i ponownie odstawić na 2-3 godziny.

Gotową sałatkę nakładać ciasno do słoików dociskając lekko łyżką kolejne porcje. Na koniec wlać powstały płyn. Słoiki mocno zakręcić, ułożyć w dużym garnku wyłożonym ściereczką tak, żeby się nie dotykały. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Przykręcić ogień tak, żeby woda lekko pyrkała. Od tej chwili pasteryzować przez około 20 minut. Kiedy woda lekko ostygnie słoiki wyjąć i ostudzić. Gotową sałatkę przechowywać z chłodnym i niezbyt jasnym miejscu.

 

Przepis z blogu Moje Twory Przetwory.

 



Tagi: cukinia
09:10, edyta_rosner , Przetwory
Link Komentarze (4) »
sobota, 26 lipca 2014

Ogórki małosolne są chrupiące, doskonałe jako dodatek do kanapek, czy po prostu chrupania od razu po wyjęciu ze słoika. Uwielbiam i co roku czekam na tą chwilę, kiedy w sklepach pojawią się świeże, nieduże ogórki gruntowe.

 

 ogórki małosolne

 

Składniki:

  • nieduże ogórki gruntowe
  • woda
  • sól kamienna, nie jodowana (1 czubata łyżka soli na 1 litr wody)
  • kilka gałązek kopru z kwiatostanami
  • ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • ziarna gorczycy

Wodę zagotować z solą, ostudzić.

Ogórki dokładnie umyć, osuszyć. Na dnie słoika ułożyć gałązkę kopru kwiatostanem do dołu. Na nim ułożyć ogórki przekładając poskładanymi gałązkami kopru, obranym i pokrojonym chrzanem i obranymi ząbkami czosnku. Wsypać ziarna gorczycy (ok. 1/2 łyżeczki na litrowy słoik). Zalać wodą z solą tak, żeby wszystkie ogórki były całkowicie wodą przykryte.

Słoik zamknąć, ustawić w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu. Najlepiej umieścić słoik w pojemniku lub na talerzu, bo kiedy ogórki zaczynają kisnąć poziom wody się podnosi i może się wylewać przez pokrywkę.

Po 2-3 dniach ogórki są gotowe do jedzenia. Im dłużej będą stały, tym bardziej będą ukiszone.

 

środa, 04 czerwca 2014

W drodze z pracy mąż kupił cztery kilogramy truskawek. Ponieważ w spiżarni znalazłam torebkę cukru żelującego kupionego w zapomnianym już celu, część truskawek postanowiłam przeznaczyć na dżem. Do truskawek dodałam kiwi, które ostatecznie w smaku nie jest wyczuwalne, bo w składzie jednak przeważają truskawki, ale ciemne ziarenka ładnie w dżemie wyglądają. Gotowy dżem jest bardzo słodki.

 

dżem truskawkowy z kiwi
Słoiczki w koszyku ze sklepu Westwing Home and Living 

 

Składniki (na ok. 4 słoiki o poj. 450 g):

  • 750 g truskawek umytych, osuszonych i oczyszczonych z szypułek
  • 3 kiwi (ok. 250 g po obraniu)
  • 1 kg cukru żelującego 1:1


Truskawki pokroić na małe kawałki. Kiwi obrać ze skórki, pokroić i zmiksować.
Owoce umieścić w garnku, zasypać cukrem, wymieszać, przykryć i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie doprowadzić do wrzenia i gotować mieszając od czasu do czasu przez 4 minuty.

Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Jeśli dżem ma być przechowywany dłużej, dobrze będzie go zapasteryzować przez 15-20 minut.

 

Tagi: truskawki
08:42, edyta_rosner , Przetwory
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑