Sałatki i surówki

piątek, 01 sierpnia 2014

Młoda kapusta do obiadu o tej porze roku obowiązkowo musi pojawić się na naszym stole. Dwie  wersje już znajdują się na blogu: młoda kapusta i młoda kapusta do obiadu.

Tym razem do kapusty dodałam sos sojowy i pieczarki. Wyszło rewelacyjnie. Bardzo, bardzo smacznie. Do tego gotowane ziemniaki, spora ilość koperku i letni obiad gotowy.

 

młoda kapusta duszona z pieczarkami

 

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 3-4 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać poszatkowaną, opłukaną i odsączoną z wody kapustę. Dolać sos sojowy i 2 łyżki wody, wymieszać. Przykryć i dusić na średnim ogniu. W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je na duże kawałki. Zrumienić je na pozostałej łyżce oleju. Kiedy zaczną puszczać sok, dodać je do kapusty z cebulą. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu.

Podawać z gotowanymi ziemniakami i koperkiem.

 

poniedziałek, 19 maja 2014

W ogródku pięknie wyrósł szpinak. Zanim użyję go w wersji bardziej przetworzonej, zjadłam liście na surowo w kolorowej sałatce. Mieszają się w niej różne smaki: słodkawe pieczone buraki, lekko kwaśny sos i słone orzeszki. Taką sałatkę można zjeść na lekki obiad lub kolację.


Pozostałe przepisy ze szpinakiem znajdziecie tutaj.

 

sałatka szpinakowa z burakami i orzechami

 Talerz ze sklepu Westwing Home and Living

 

Składniki (na 4 spore porcje):

  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 4 upieczone buraki (mogą być ugotowane)
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 2 łyżki orzechów ziemnych solonych

na sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy Dijon

 

Liście szpinaku dokładnie umyć w zimnej wodzie, osuszyć, ułożyć na talerzach. Buraki obrać i pokroić w plasterki, rozłożyć na szpinaku. Mozzarellę porwać palcami na kawałki, ułożyć na sałatce.

Składniki sosu umieścić w małym słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać, aż się połączą. Gotowym sosem skropić sałatkę na talerzach. Na końcu posypać orzechami. Podawać od razu.

 

sałatka szpinakowa z burakami i orzechami

 

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Marchewka z groszkiem to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jakiś czas temu znalazłam przepis idealny w smaku (znajdziecie go tutaj), ale niestety dość czasochłonny. Niedawno Karolina pokazała wersję szybszą, bo z mrożonej mieszanki tych warzyw. W sam raz na przednówek. Wersja też bardzo dobra, wiec polecam. Jednak ja zmniejszam ilość wody pozwalając jej nieco odparować podczas gotowania, bo marchewkę z groszkiem wolę na gęsto.

 

marchewka z groszkiem II

 

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%


Marchewkę z groszkiem przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była równo z warzywami. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie odkryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane (należy pilnować, czy zbyt dużo wody nie odparowało). Do warzyw dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do garnka, dobrze wymieszać. Do jogurtu dodać łyżkę wody z gotujących się warzyw, wymieszać i dodać do garnka. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podawać na ciepło.

 

piątek, 04 kwietnia 2014

Taka sałatka jest doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs, dań z grilla, czy po prostu obiadu. Jest łatwa do przygotowania, smaczna i chrupiąca.

 

sałatka z kapusty pekińskiej z marchewką

 

Składniki:

  • 1 nieduża kapusta pekińska
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • majonez
  • sól i pieprz


Kapustę poszatkować, marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach, cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

piątek, 14 marca 2014

Na dworze zaczyna się robić zielono, na naszym stole też ten kolor zagościł. Sałatkę według przepisu z książki "15 minut w kuchni" Jamiego Olivera przygotowałam razem z Malwiną i Karoliną, która na ten przepis losowo trafiła. Użyłam sałaty lodowej zamiast rzymskiej, która była w oryginale, ale nie dostanę jej w moim sklepie, zmieniłam też papryczkę chili na malutką, suszoną. Przepis podaję z moimi zmianami

Sałatka jest świeża, chrupiąca i nieco pikantna dzięki papryczce. Jest też na prawdę szybka do przygotowania, o ile nie przygotowujecie do niej tortilli samodzielnie, jak ja dzisiaj ;)

 

 sałatka z tortillami i awokado

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 małe kukurydziane tortille
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 sałata lodowa
  • 1/2 dużego ogórka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 nieduża papryczka chili


Blenderem zmiksować połowę jednego awokado razem z sokiem z cytryny, jogurtem oraz szczyptą soli i pieprzu na gładki sos.

Sałatę porwać na nieduże kawałki, awokado wydrążyć łyżeczką, ogórka obrać i obieraczką pokroić w długie paski. Papryczkę drobno posiekać. Tortille podgrzać i pokroić w cienkie paski lub kostkę. Wszystkie te składniki wymieszać w misce.

Porcje sałatki nałożyć na talerze, polać zielonym sosem.

 

niedziela, 02 marca 2014

Wiosenne porządki w szafkach kuchennych i lodówce zaowocowały powstaniem tej sałatki. Jest smaczna, lekka i kolorowa. No i pomaga w uzupełnieniu diety w ryby, których wciąż w naszym domu jemy za mało. Na pewno będzie się na naszym stole pojawiać częściej.

 

 kolorowa sałatka makaronowa z tuńczykiem

 

Składniki:

  • 250 g makaronu kolorowego świdry
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 brokuł
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • sól

na sos:

  • 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i biały pieprz, ew. cukier do smaku

 

Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Osączyć i ostudzić.
Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia (żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić.
Jajka pokroić na ćwiartki, pomidorki na połówki, sałatę porwać na małe kawałki, a tuńczyka osączyć i widelcem podzielić na kawałki.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce, ewentualnie lekko posolić.

Z podanych składników przygotować sos, polać nim sałatkę, a potem delikatnie i niedokładnie wymieszać z nim sałatkę.

 

 

środa, 05 lutego 2014

Kolejna odsłona wspólnego gotowania trzech blogerek. Wspólnego, chociaż każda z nas gotowała w swojej kuchni. Tym razem na przepis trafiłam ja, w książce "Kuchnia" Nigelli Lawson. Prosta, z łatwo dostępnych składników i sycąca, czyli w sam raz na zimę.

Dziewczyny dziękuję za kolejne udane "spotkanie" w kuchni!
Jeśli chcecie zobaczyć inne wersje tej sałatki, zapraszam na blogi Karoliny i Malwiny.

 

sałata z kurczakiem, boczkiem i awokado2

 

Składniki:

  • nieduża główka sałaty lodowej
  • 225 g mięsa z kurczaka (filet)
  • 250 g chudego wędzonego boczku
  • 2 nieduże awokado
  • 2,5 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz do smaku
  • szczypiorek lub natka pietruszki do posypania

 

Mięso ugotować, ostudzić i pokroić w paski.

Sałatę porwać na nieduże kawałki, wrzucić do miski. Awokado przekroić na połówki, usunąć pestki i łyżeczką wydrążyć miąższ. Przełożyć do sałaty razem z mięsem.

Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Otrzymane skwarki wyjąć, przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozostały tłuszcz ostudzić. Dodać musztardę i energicznie wymieszać, następnie dodać ocet oraz pieprz i znów szybko wymieszać, najlepiej rózgą. Zalać sałatkę w misce. Trochę boczku odłożyć, resztę dodać do miski, wymieszać.

Na koniec posypać sałatkę odłożonym boczkiem i zieleniną.

 

sałata z kurczakiem, boczkiem i awokado1

 

piątek, 17 stycznia 2014

Postanowiłam sobie, że będę jeść więcej sałatek. Na początek taka, w której znajduje się wszystko co lubię: suszone pomidory, chorizo i feta. Można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego doskonale sprawdzi się zimą. Dodatkowo przez to, że zawiera chorizo, jest pikantna, więc i rozgrzewająca.  Nie trzeba jej już doprawiać ani solą ani pieprzem.

 

sałatka z fasoli i suszonych pomidorów z chorizo

 

Przepis z blogu Dodista.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 puszki białej fasoli
  • 10-12 suszonych pomidorów z oleju
  • 140 g kiełbasy chorizo
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 czerwonej cebuli (zastąpiłam zwykłą)
  • kawałek sera feta

 

Suszone pomidory pokroić w paski, chorizo w półplasterki, czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ze słoiczka z pomidorami, wrzucić chorizo i czosnek, chwilę razem smażyć. Następnie dodać opłukaną wodą i osączoną fasolę oraz pomidory i natkę. podgrzewać mieszając, aż fasola będzie ciepła. Dosypać cebulę, wymieszać. Przed podaniem posypać pokrojoną w kostkę fetą.

Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem pieczywa.

 

poniedziałek, 07 października 2013

Największą popularnością wśród sałatek i surówek zamieszczonych na blogu cieszą się te z czerwonej kapusty: czerwona kapusta na gorąco, duszona czerwona kapusta i surówka z czerwonej kapusty. Ja też bardzo je lubię i kilkakrotnie każdą z wersji zrobiłam, ale nadeszła już chyba pora, by spróbować czegoś nowego. W tych przepisach kapusta występowała solo, ewentualnie z cebulą i przyprawami. Tym razem dodane do niej zostały marchewka i jabłko, które dobrze się z nią komponują i dodatkowo oprócz smaku dodają jeszcze surówce kolorytu.

U nas ta surówka sprawdziła się doskonale nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też i w innym daniu, do którego składniki i przepisy na ich domowe wersje będę podawać przez kolejne dni.

 

Polecam zrobić tą surówkę dzień przed podaniem, lub na prawdę bardzo dobrze ubić kapustę z solą i oliwą, żeby wystarczająco zmiękła.

 

 

surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem

 

Przepis z blogu Sojaturobie (pominęłam słonecznik).

 

Składniki:

  • ok. 400 g czerwonej kapusty (1 mała główka)
  • 1 czerwone jabłko
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • czubata łyżeczka musztardy
  • sól

 

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać osuszyć i drobno poszatkować. Wsypać do miski, posypać szczyptą soli, wymieszać z 2 łyżkami oliwy i ubijać drewnianą pałką do momentu, aż kapusta zmięknie, a białe części zmienią kolor na fioletowy.

Obrane jabłko i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny i połączyć z kapustą. Dodać pozostałą oliwę i musztardę, wymieszać, doprawić do smaku solą.


 

sobota, 24 sierpnia 2013

Kalarepę często o tej porze roku jadłam na surowo. Taką z własnego ogródka. Bardzo lubiłam sobie kawałek pochrupać. Tak samo jak głąby z kapusty. Duszoną mama zrobiła raz czy dwa, ale potem przepis odszedł w zapomnienie na kilka, czy nawet kilkanaście lat. Ja sama też już od kilku lat planowałam ją zrobić, ale zawsze znalazło się coś pilniejszego. W tym roku nie odpuściłam i jak spróbowałam, to zrobiłam ją już kolejne dwa razy :)

Dzięki temu, że jest duszona w mleku, kalarepa ma bardzo łagodny smak, a nawet można powiedzieć, że słodkawy, więc będzie smakować nie tylko dorosłym, ale i dzieciom.

 

kalarepa duszona

 

Składniki:

  • 1 duża kalarepa lub 2 mniejsze (520 g po obraniu)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki posiekanego koperku

Kalarepę obrać z liści i skórki. Pokroić w kostkę.
W garnku zagotować mleko z cukrem, dodać sól i kalarepę. Dołożyć masło i dusić pod przykryciem, aż kalarepa zmięknie (około 30 minut).

Mąkę rozprowadzić w jogurcie i wlać do uduszonej kalarepy. Wymieszać i jeszcze chwilę dusić mieszając. Dodać koperek i wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Podawać na ciepło, jako jarzynkę do obiadu.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Księga Gości
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów