Sałatki i surówki

środa, 01 października 2014

Świeża, chrupiąca sałatka przywołująca smakiem lato.

 

sałatka z fasolki szparagowej i papryki

 

Składniki:

  • 175 g ugotowanej fasolki szparagowej
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • po pół pęczka szczypiorku i koperku
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczki z cytryny
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Fasolkę pokroić, kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Dodać posiekany szczypiorek i koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolać oliwę i sok z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dobrze wymieszać.

 

piątek, 01 sierpnia 2014

Młoda kapusta do obiadu o tej porze roku obowiązkowo musi pojawić się na naszym stole. Dwie  wersje już znajdują się na blogu: młoda kapusta i młoda kapusta do obiadu.

Tym razem do kapusty dodałam sos sojowy i pieczarki. Wyszło rewelacyjnie. Bardzo, bardzo smacznie. Do tego gotowane ziemniaki, spora ilość koperku i letni obiad gotowy.

 

młoda kapusta duszona z pieczarkami

 

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 3-4 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać poszatkowaną, opłukaną i odsączoną z wody kapustę. Dolać sos sojowy i 2 łyżki wody, wymieszać. Przykryć i dusić na średnim ogniu. W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je na duże kawałki. Zrumienić je na pozostałej łyżce oleju. Kiedy zaczną puszczać sok, dodać je do kapusty z cebulą. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu.

Podawać z gotowanymi ziemniakami i koperkiem.

 

poniedziałek, 19 maja 2014

W ogródku pięknie wyrósł szpinak. Zanim użyję go w wersji bardziej przetworzonej, zjadłam liście na surowo w kolorowej sałatce. Mieszają się w niej różne smaki: słodkawe pieczone buraki, lekko kwaśny sos i słone orzeszki. Taką sałatkę można zjeść na lekki obiad lub kolację.


Pozostałe przepisy ze szpinakiem znajdziecie tutaj.

 

sałatka szpinakowa z burakami i orzechami

 Talerz ze sklepu Westwing Home and Living

 

Składniki (na 4 spore porcje):

  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 4 upieczone buraki (mogą być ugotowane)
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 2 łyżki orzechów ziemnych solonych

na sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy Dijon

 

Liście szpinaku dokładnie umyć w zimnej wodzie, osuszyć, ułożyć na talerzach. Buraki obrać i pokroić w plasterki, rozłożyć na szpinaku. Mozzarellę porwać palcami na kawałki, ułożyć na sałatce.

Składniki sosu umieścić w małym słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać, aż się połączą. Gotowym sosem skropić sałatkę na talerzach. Na końcu posypać orzechami. Podawać od razu.

 

sałatka szpinakowa z burakami i orzechami

 

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Marchewka z groszkiem to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jakiś czas temu znalazłam przepis idealny w smaku (znajdziecie go tutaj), ale niestety dość czasochłonny. Niedawno Karolina pokazała wersję szybszą, bo z mrożonej mieszanki tych warzyw. W sam raz na przednówek. Wersja też bardzo dobra, wiec polecam. Jednak ja zmniejszam ilość wody pozwalając jej nieco odparować podczas gotowania, bo marchewkę z groszkiem wolę na gęsto.

 

marchewka z groszkiem II

 

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%


Marchewkę z groszkiem przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była równo z warzywami. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie odkryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane (należy pilnować, czy zbyt dużo wody nie odparowało). Do warzyw dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do garnka, dobrze wymieszać. Do jogurtu dodać łyżkę wody z gotujących się warzyw, wymieszać i dodać do garnka. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podawać na ciepło.

 

piątek, 04 kwietnia 2014

Taka sałatka jest doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs, dań z grilla, czy po prostu obiadu. Jest łatwa do przygotowania, smaczna i chrupiąca.

 

sałatka z kapusty pekińskiej z marchewką

 

Składniki:

  • 1 nieduża kapusta pekińska
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • majonez
  • sól i pieprz


Kapustę poszatkować, marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach, cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Księga Gości
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów