Sałatki i surówki

poniedziałek, 09 marca 2015

Sałatki z brokułem jadłam nie raz. Zawsze jednak w sałatce był brokuł gotowany. Niedawno zobaczyłam na blogu Vegazone sałatkę z brokułem pieczonym. Różnica w smaku jest - taki pieczony brokuł pozostaje chrupiący, nie jest tak miękki jak gotowany. Dla jednych będzie to zaleta, dla innych wada, to już zależy od smaku. Dla mojej mamy był za twardy, dla mnie i męża dobry, chociaż ewentualnie mógłby jeszcze trochę zmięknąć. Chociaż może to kwestia przyzwyczajenia? Polecam Wam spróbować i ocenić. Gorąco Was do tego zachęcam, bo sałatka jest bardzo smaczna.

 

sałatka z brokułem pieczonym

 

Składniki:

  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 marchewki starte na dużych oczkach
  • garść suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich posiekanych
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju

 
Różyczki brokuła ułożyć na blasze lub w żaroodpornej formie do pieczenia. Polać oliwą lub olejem. Delikatnie posolić, oprószyć pieprzem i wymieszać tak, żeby wszystkie różyczki były pokryte tłuszczem. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15-20 minut. Brokuły powinny się zarumienić i lekko zmięknąć, ale nadal pozostać chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika brokuły zostawić do ostygnięcia.

W dużej misce wymieszać brokuły, tartą marchewkę, żurawinę, orzechy, sok z cytryny, sól, pieprz oraz olej. Gotową sałatkę wstawić do lodówki na około 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły.

 

środa, 04 marca 2015

Kiedyś pisałam, że będę starać się wprowadzać do naszego jadłospisu więcej potraw z kaszą. Na razie średnio mi to wychodzi, ale staram się. Niedawno zrobiłam taką sałatkę. Prostą do przygotowania, z łatwo dostępnych o tej porze roku składników. I chociaż nie mogę powiedzieć, że jest to bardzo zdrowa sałatka ze względu na dodatek boczku, to i tak polecę Wam ją jako jedną ze zdrowszych. Jeśli wolelibyście wersję bezmięsną, zajrzyjcie do Karoliny, która razem ze mną taką sałatkę przygotowała, ale w wersji bez boczku właśnie.

 

sałatka z kaszy gryczanej z boczkiem i fetą

 

Składniki:

  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • mały por
  • 1 nieduża papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 100 g fety
  • 150 g wędzonego boczku

na sos:

  • płaska łyżeczka musztardy np. Dijon
  • 1,5 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

 

Pora pokroić w piórka, przełożyć do miski, posolić, wymieszać i odstawić na chwilę, żeby nieco zmiękł. Paprykę i fetę pokroić w kostkę, ogórki w plasterki. Boczek pokroić i wysmażyć na chrupko na patelni, odsączyć z tłuszczu.

Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, składniki sosu dokładnie wymieszać na przykład w słoiczku, polać sałatkę, wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.

Gotowa sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, kiedy wszystkie smaki się połączą.

 

środa, 04 lutego 2015

Mam starszą siostrę. Starszą o 18 lat. Kiedy ja dorastałam, Ona miała już swoją rodzinę. I to właśnie u Niej pierwszej mogłam spróbować nowych potraw, jakich nie jadłam w domu, bo zawsze lubiła eksperymenty w kuchni. Ta sałatka przez kilka lat była hitem w Jej domu i prawie przy każdym rodzinnym spotkaniu pojawiała się na stole. Zawsze czekałam właśnie na tą sałatkę porową i szynkę zawijaną w galarecie. To był taki obowiązkowy zestaw. Oczywiście po jakimś czasie sałatka się "przejadła" i przyszedł czas na nowe przepisy, ale niedawno sobie o niej przypomniałam i teraz sama często ją robię. Na razie mi się nie znudziła...

 

 sałatka porowa

 

Składniki:

  • 1 por
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone
  • puszka groszku konserwowego
  • 1 czubata łyżeczka gęstej śmietany 18%
  • majonez
  • sól, pieprz

 

Pora umyć, osuszyć, odciąć liście. Przekroić na pół, a potem w paseczki. Wrzucić do miski, posolić, wymieszać i odstawić na około 15 minut, żeby zmiękł. Następnie dodać pokrojone w kostkę jajka i ogórki, odsączony z zalewy groszek, śmietanę i majonez. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka najlepiej smakuje, jeśli pozwolimy jej przez jakiś czas schłodzić się w lodówce.

 

 

środa, 01 października 2014

Świeża, chrupiąca sałatka przywołująca smakiem lato.

 

sałatka z fasolki szparagowej i papryki

 

Składniki:

  • 175 g ugotowanej fasolki szparagowej
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • po pół pęczka szczypiorku i koperku
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczki z cytryny
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Fasolkę pokroić, kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Dodać posiekany szczypiorek i koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolać oliwę i sok z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dobrze wymieszać.

 

piątek, 01 sierpnia 2014

Młoda kapusta do obiadu o tej porze roku obowiązkowo musi pojawić się na naszym stole. Dwie  wersje już znajdują się na blogu: młoda kapusta i młoda kapusta do obiadu.

Tym razem do kapusty dodałam sos sojowy i pieczarki. Wyszło rewelacyjnie. Bardzo, bardzo smacznie. Do tego gotowane ziemniaki, spora ilość koperku i letni obiad gotowy.

 

młoda kapusta duszona z pieczarkami

 

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 3-4 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać poszatkowaną, opłukaną i odsączoną z wody kapustę. Dolać sos sojowy i 2 łyżki wody, wymieszać. Przykryć i dusić na średnim ogniu. W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je na duże kawałki. Zrumienić je na pozostałej łyżce oleju. Kiedy zaczną puszczać sok, dodać je do kapusty z cebulą. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu.

Podawać z gotowanymi ziemniakami i koperkiem.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
| < Marzec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Księga Gości
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów