Mięsa

wtorek, 06 grudnia 2011
Przeglądałam dzisiaj zdjęcia na karcie z aparatu i doliczyłam się aż 18 potraw na które przepisów jeszcze tutaj nie podawałam. Sporo się nazbierało, prawda? Ponieważ rok się prawie kończy, należałoby zaległości nadrobić, żeby nie zabierać ich w nowy rok. W takim razie zaczynam od najstarszego przepisu, na roladki.

Chociaż jedliśmy je już dość dawno temu pamiętam, że bardzo nam smakowały. Były miękkie, delikatne i lekko pikantne. Podałam je z kluskami ziemniaczanymi.





Składniki (na 4 rolady):
- 4 plastry wołowiny na rolady
- 100 g twarożku naturalnego (u mnie Bieluch)
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 100 g pesto z bazylii
- 200 g szalotek lub małych cebul
- 3 łyżki oleju
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 ml wywaru mięsnego
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz


Mięso opłukać, osuszyć, rozbić i natrzeć solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku rozsmarować twarożek, położyć 2 plastry boczku i posmarować pesto. Rolady zwinąć i spiąć wykałaczkami lub owinąć bawełnianą nicią.

Szalotki obrać, każdą przekroić na pół. Rozgrzać olej i zrumienić na nim rolady z każdej strony, wyjąć. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażyć szalotki. Przełożyć do garnka, wlać wino i wywar mięsny, dodać liść laurowy. Włożyć rolady, garnek przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 70 minut.

Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżką mąki pszennej wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody.


Przepis z czasopisma "Sól i Pieprz" nr 2/2010.


niedziela, 04 października 2009
Przepis ten dostałam kilka lat temu od bratowej i przez pewien czas był obowiązkowym składnikiem menu na każdej rodzinnej imprezce. Te małe ziołowe kotleciki świetnie pasują do wszelkiego rodzaju sałatek.


Składniki
:
- 2 filety z kurczaka
- 2-3 jajka
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka vegety
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku

Jajka wbić do miski, roztrzepać i wymieszać z mąką, najlepiej za pomocą rózgi. Dodać zmiażdżony czosnek, vegetę, tymianek i majeranek, wymieszać.

Mięso pokroić na nieduże kawałki, lekko rozbić, włożyć do masy jajecznej i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Kawałki kurczaka nakładać pojedynczo na rozgrzany olej i smażyć na złoto z obu stron.


| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑