Zapiekanki

piątek, 01 kwietnia 2016

Kolorowa, sycąca zapiekanka, która zasmakuje małym i dużym. Nie zjedliśmy wszystkiego od razu i mam wrażenie, że drugiego dnia, odgrzana, zapiekanka smakowała jeszcze lepiej. Przepis znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem.

 

zapiekanka gyros

 
Przepis przeniesiony TUTAJ.



17:18, edyta_rosner , Zapiekanki
Link Komentarze (5) »
niedziela, 17 stycznia 2016

Prosta i smaczna zapiekanka z kilku łatwo dostępnych składników.

 

Makaron zapiekany z brokułem i migdałami

 

Przepis przeniesiony TUTAJ.

 

 

czwartek, 16 października 2014

Mój ulubiony typ obiadu, czyli mięso zapiekane z warzywami. Tym razem indyk z cukinią, pomidorami i mozzarellą na pomidorowym sosie. Wszystkie składniki pokrojone w plasterki i ułożone w formie do zapiekania utworzyły apetyczną rozetę. 

 

indyk zapiekany z cukinią, pomidorem i mozzarellą

 

Składniki (na2-3 porcje):

  • 8 niewielkich plasterków fileta z indyka
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 200 g mozzarelli
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz i cukier
  • 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia

 

Pomidory z puszki zmiksować, wymieszać z octem balsamicznym i gotować przez 3 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Fileciki z indyka usmażyć na oleju lub oliwie na złoty kolor, zdjąć z patelni i oprószyć solą oraz pieprzem. Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu podsmażyć pokrojoną w plasterki cukinię tak, żeby zmiękła (można smażyć porcjami tak, żeby wszystkie plasterki dobrze podsmażyły się z obydwu stron). Pod koniec smażenia dodać do cukinii drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy i także pokroić w plastry.


Do naczynia do zapiekania o średnicy 20 cm wlać pomidorowy sos. Na nim układać formując rozetę, na przemian kawałki mięsa oraz plasterki cukinii, pomidora i mozzarelli. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 10-15 minut.

 

czwartek, 22 maja 2014

Kolejny raz zainspirowałam się przepisem podpatrzonym u Smacznej Pyzy, ale piwo zamieniłam na wino. Wykorzystałam kiełbasę, którą sama zrobiłam. Jeśli połączy się kiełbasę i cebulę, to musi być dobre. W każdym razie ja bardzo lubię takie połączenie.

Na blogu znajdziecie też dwa inne przepisy na pieczoną białą kiełbasę:
- biała kiełbasa w piwie
- biała kiełbasa pieczona z cebulą



biała kiełbasa pieczona w winie i cebuli

 

Składniki (podaję z moimi zmianami):

  • 6 kawałków białej kiełbasy surowej lub parzonej
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki musztardy z ziarenkami gorczycy
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 przyprawy tex-mex (może być inna pikantna mieszanka)
  • około 125 ml białego wina

 

Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki, przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko posolić i zeszklić. Dodać przyprawę tex-mex, wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania. Na cebuli ułożyć białą kiełbasę, każdy kawałek nakłuć widelcem w kilku miejscach. Polać winem.

Musztardę wymieszać z miodem i posmarować wierzch każdej kiełbasy.

Formę z kiełbasą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 35-45 minut do zarumienienia, co jakiś czas polewając sosem powstałym podczas pieczenia.


wtorek, 11 marca 2014

Kolejna propozycja z ciastem francuskim.
Bardzo dobre danie na obiad. Niezbyt szybkie do przygotowania, bo składniki farszu wymagają obróbki, a potem trzeba czekać, aż całość się upiecze, ale warto. Całość bardzo dobrze smakuje. Polecam.

 

 

Przepis z czasopisma "Sól i Pieprz" nr 6/2013.

 

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 450 g liści z włoskiej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 nieduże białe kiełbasy
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 30 g sera żółtego startego na dużych oczkach

 

Liście kapusty umyć i włożyć do wrzącej osolonej wody. Blanszować przez około 10 minut. Dobrze osączyć, jeśli trzeba użyć papierowych ręczników. Wystudzić, odkroić najgrubsze nerwy, pokroić w niezbyt drobną kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Kiełbasy obrać, pokroić w plasterki, dodać do cebuli i podsmażyć mieszając. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Jajka roztrzepać, odlać trochę do filiżanki i odłożyć do posmarowania. Resztę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kapustą i kiełbasą z cebulą.

Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na pół.
Jedną połowę ułożyć na wyłożonej papierem lub matą do pieczenia blasze. Nałożyć farsz zostawiając wolne boki o szerokości ok. 2 cm. Farszu będzie dużo, więc trzeba go uformować w górkę, ale nie należy się tym przejmować, bo podczas pieczenia całość opadnie i się wyrówna. Wolne od farszu brzegi posmarować odłożonym jajkiem. Całość przykryć drugą połową ciasta, brzegi zlepić, przycisnąć widelcem. Wierzch posmarować jajkiem, nakłuć w kilku miejscach widelcem, żeby farsz mógł odparować. Posypać serem i sezamem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez 5 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180 st.C i piec jeszcze przez około 25-30 minut, aż całość nabierze jasnobrązowego koloru.

Podawać na ciepło.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑