Desery

czwartek, 28 lipca 2016

W letnie upały trzeba się ochłodzić. Najlepiej znanym na to sposobem są lody. Ale co Wy na to, żeby lody podać w niecodziennej formie i dodać je do kawy? Otrzymamy wtedy przepyszną mrożoną kawę.

Ponieważ trwa właśnie sezon na jagody, przygotowałam kawę z dodatkiem świeżych jagód i lodów Carte d'Or Blueberry&Vanilla, które są lodami premium, które w pudełku ułożone są w formie dekoracyjnych rozetek, którymi ozdobiłam wierzch kawy. Rozetki lodów polane są intensywnie jagodowym sosem i posypane czekoladowymi serduszkami, dzięki czemu są jeszcze bardziej ozdobne, a kawa zyskała elegancki wygląd.

 

 

 

Składniki (na 4 porcje):

  • opakowanie lodów Carte d'Or Blueberry&Vanilla
  • 75 g jagód
  • 250 ml mleka
  • 250 ml zimnej kawy
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Jagody zmiksować z łyżeczką cukru. Powstały mus jagodowy przełożyć do szklanek.

Z lodów wyciąć wierzchnią warstwę z rozetkami. Pozostałe lody przełożyć do blendera i zmiksować razem z mlekiem i kawą. Przelać ostrożnie do szklanek z z musem jagodowym zostawiając od góry miejsce na bitą śmietanę i rozetki lodów.

Śmietankę ubić na sztywno z łyżeczką cukru pudru, delikatnie nałożyć do szklanek zostawiając od góry miejsce. Na wierzch nałożyć rozetki lodów. Podawać od razu.

 

 

 

 

wtorek, 05 kwietnia 2016

Do tej pory na blogu pojawiło się kilka wariacji na temat deseru Tiramisu (malinowe, matchamisu, tort i wersja dla dzieci), ale klasycznej wersji wcześniej nie robiłam. Teraz nadrabiam zaległości, bo od kiedy po raz pierwszy skorzystałam z tego przepisu, robiłam ten deser już kilkakrotnie. Za każdym razem smakuje tak dobrze, że trudno poprzestać na jednym kawałku. I tu mamy z mężem okazję do ćwiczenia silnej woli, bo choć nazwa tiramisu oznacza po włosku "unieś mnie", to do najlżejszych ten deser jednak nie należy ;)

Do przygotowanie tego deseru polecam użycie włoskich biszkoptów Savoiardi. Robiłam wersję z biszkoptami włoskimi i zwykłymi ladyfingers i ta z włoskimi zdecydowanie wygrywa, zarówno smakiem jak i wyglądem. Dlatego jeśli macie możliwość zakupienia takich biszkoptów, to szczerze polecam.

 

tiramisu

 

Przepis przeniesiony TUTAJ

 

08:22, edyta_rosner , Desery
Link Komentarze (14) »
wtorek, 29 grudnia 2015

W moim domu do tej pory nie było tradycji przygotowywania kutii na Wigilię, jednak już od jakiegoś czasu miałam ochotę by jej spróbować. Okazja ku temu nadarzyła się kiedy w czasie przedświątecznych zakupów trafiłam na pszenicę do kutii. Kupiłam, przygotowałam, spróbowałam i przepadałam. Wydaje mi się, że do naszego wigilijnego menu kutia dołączy na stałe.

Wiem, że kutia znana jest przede wszystkim z tego, że jest bardzo słodka. Ponieważ ja za przesłodzonymi potrawami nie przepadam, więc moja wersja też bardzo słodka nie jest. Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę, może dodać więcej miodu lub tak jak ja, obok miski z kutią postawić słoiczek z miodem, żeby każdy chętny mógł ją sobie dosłodzić wedle uznania.

 

kutia

 

Składniki:

  • 2 szklanki oczyszczonej pszenicy na kutię
  • 200 g mielonego maku
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 100 g płatków migdałowych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 g miodu

Wieczorem przed przygotowaniem kutii pszenicę przesypać na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Przykryć i odstawić na całą noc. Następnego dnia wylać pozostałą wodę, wlać świeżą i gotować pszenicę na małym ogniu do miękkości (przez około 60 minut, lub dłużej), od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną pszenicę odcedzić na sicie, przelać zimną przegotowaną wodą i odstawić do ostygnięcia.

Rodzynki zalać szklanką wody i odstawić na 1-2 godziny.

Mielony mak zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu mieszając aż mak wchłonie cały płyn. Odstawić do ostygnięcia bez przykrycia.

Zimną pszenicę oraz mak wymieszać z bakaliami i miodem. Całość wstawić do lodówki i chłodzić przez kilka godzin.

 

08:57, edyta_rosner , Desery
Link Komentarze (3) »
wtorek, 28 kwietnia 2015

W jednej szklance połączyłam bez używania piekarnika dwie wersje znanych na całym świecie ciast. Banoffee pie, czyli ciasto na kruchym spodzie z kajmakiem, bananami i bitą śmietaną, oraz niesamowicie czekoladowe brownie, którym zostały posypane rozetki czekoladowych lodów Carte d'Or, których dodałam do deseru. Otrzymałam obłędnie słodki i niesamowicie smaczny deser. Do tego ekspresowy w przygotowaniu, więc doskonale sprawdzi się w nadchodzące ciepłe dni, kiedy ma się ochotę spędzać czas na dworze, a nie w kuchni. Wystarczy chwila, a pyszny i orzeźwiający deser z lodami gotowy. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis!

 

 deser banoffee z lodami brownie

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 10 herbatników zbożowych
  • 2 banany
  • 4 łyżki masy kajmakowej
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • lody Carte d,Or Chocolate Brownie
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

Herbatniki połamać na kawałki, banany pokroić w plasterki, śmietankę ubić.

Do szerokich szklanek lub pucharków kolejno nakładać: 1 łyżeczkę kajmaku, herbatniki, plasterki bananów, znów po łyżeczce kajmaku, gałkę lodów, łyżkę bitej śmietany. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Podawać od razu.

 

deser banoffee z lodami brownie

 

 

Carte d’Or Chocolate Brownie to przepyszne czekoladowe lody z kawałkami ciastka brownie, polane czekoladowym sosem. Deser ułożony jest w opakowaniu w postaci sześciu gotowych do nałożenia rozetek. Dzięki temu w zaledwie kilka sekund możemy cieszyć się w domu ekskluzywnym deserem rodem z najwspanialszych kawiarni – doskonałej jakości i pięknie podanym.

Pojemność: 900 ml.

Sugerowana cena detaliczna: 18,49 zł.

 

deser banoffee z lodami brownie

 

środa, 25 lutego 2015

Awokado to bardzo uniwersalny owoc i chociaż najczęściej dodawany jest do dań słonych (np. sałatki czy pasty do pieczywa), to dobrze smakuje też w deserach. I jeśli ktoś za smakiem awokado nie przepada, to po zjedzeniu takiego musu z czekoladą na pewno się przekona.

 

mus czekoladowy z awokado

Kubeczki ze sklepu Westwing Home and Living

 

Składniki (na 2-3 nieduże porcje):

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki ciemnego kakao bez cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli


Awokado przekroić, usunąć pestkę, miąższ wyjąć ze skórki. Umieścić w misce blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksować dokładnie na gładki mus. Przełożyć do pojemników w którym mus zostanie podany i wstawić do lodówki, żeby się schłodził.

Podawać z sezonowymi owocami, u mnie mandarynki, ale w lecie mogą to być też truskawki, maliny czy jagody.

 

 

Tagi: awokado
10:18, edyta_rosner , Desery
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑