Ciasta

niedziela, 07 lutego 2016

Szarlotka nietypowa, przepisu Liski. Bardziej przypomina kruszonkę z jabłkami, niż typową szarlotkę, chociaż po kilku godzinach od upieczenia dobrze się kroi i można ją bez obawy podać jako wyśmienite ciasto. Dodatkowym atutem jest to, że jak na ciasto warstwowe taka szarlotka nie jest trudna do przygotowania.

 

szarlotka owsiana

 

Przepis przeniesiony TUTAJ.

 

 



poniedziałek, 11 stycznia 2016

Na ten przepis pewna osoba czekała prawie rok! Pani Małgosiu mam nadzieję, że chociaż mięło tyle czasu, z przepisu Pani jednak skorzysta :)

Sernik smakuje wspaniale, i zachwyci każdego, kto lubi chałwę. Co tu więcej pisać? Koniecznie musicie spróbować. Po prostu.

Przepis z blogu Zjem to!

 sernik chałwowy

 

Składniki (na formę o średnicy 24 cm)

na spód:

  • 60 g chałwy
  • 2 łyżki masła
  • 190 g czekoladowych ciasteczek maślanych

na masę serowo-chałwową (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g chałwy
  • 100 ml mocnej kawy (zaparzone 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)

ponadto:

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 500 g sera mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek

wierzch

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao do posypania

 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Herbatniki i chałwę zmielić w blenderze, dodać ciepłe masło i wymieszać. Masą herbatnikową wyłożyć dno tortownicy, ugnieść i wstawić do lodówki.

Przygotować krem chałwowy:
kremówkę, kawę oraz pokruszoną chałwę umieścić w garnuszku i podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia chałwy. Odstawić do wystygnięcia.

Twaróg, mascarpone, mąkę i cukier miksować krótko, przez około 1 minutę. Następnie wbijać kolejno po jednym jajku, każde następne dodawać kiedy poprzednie dobrze się z masą połączy. miksować krótko, żeby jak najmniej napowietrzać masę serową.

Następnie do masy serowej wlać krem chałwowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód herbatnikowy.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 140 st.C i piec kolejne 90 minut. Sernik może trochę urosnąć, ale powinien równomiernie opaść, do odpowiedniej wysokości.

Studzić powoli w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Na wystudzony sernik wyłożyć ubitą śmietanę, usztywnioną śmietan-fikxami. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem wierzch ciasta posypać ciemnym kakao.

 

13:22, edyta_rosner , Ciasta
Link Komentarze (6) »
sobota, 02 stycznia 2016

Pozostaję jeszcze w klimatach świąteczno-noworocznych i prezentuję ciasto które składa się właściwie z maku i sera. Nie ma w nim warstwy typowego ciasta, ani ucieranego, ani kruchego. I chociaż na to nie wygląda, nie jest bardzo pracochłonne. Polecam nie tylko na Boże Narodzenie. Przepis znalazłam na blogu Eksplozja Smaku.

 

ciasto serowo-makowe

 

Składniki (na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm)

warstwa makowa:

  • 800 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 4 żółtka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

warstwa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego trzykrotnie lub z wiaderka
  • 4 białka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru pudru

polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła


Masę makową wymieszać łyżką z żółtkami, stopioną w kąpieli wodnej czekoladą, mąką ziemniaczaną i skórką pomarańczową. Połowę masy makowej wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Po wstawieniu do piekarnika formy z ciastem zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec około 15-18 minut (do czasu, kiedy masa przestanie być mokra).

W tym czasie twaróg utrzeć z białkami jajek, ekstraktem, mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.

Wyjąć z piekarnika podpieczony spód makowy i wyłożyć na niego połowę masy serowej. wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 15 minut. Po tym czasie ponownie wyjąć formę z piekarnika i delikatnie rozsmarować resztę masy makowej. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na następne 15 minut. Potem znów wyjąć formę z piekarnika i na wierzchu rozsmarować drugą część masy serowej. Znów piec przez około 15 minut, aż wierzch masy zastygnie.

Po upieczeniu ciasto studzić w wyłączonym piekarniku przez około 30 minut, potem wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Zimny sernik polać polewą przygotowaną z czekolady roztopionej z masłem w kąpieli wodnej. wierzch ciasta udekorować posypką lu posiekanymi orzechami.

Ciasto przechowywać w lodówce.

 

piątek, 01 stycznia 2016

Zwykle pierniki piecze się w formach prostokątnych lub keksowych. Tym razem upiekłam piernik w okrągłej formie do pieczenia babki. Kształt nietypowy jak na to ciasto, ale tradycyjny smak piernika pozostał.

 

piernik rumowy w formie babkowej

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g miodu
  • kieliszek rumu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich


Masło utrzeć z cukrem dodając miód i po jednym żółtku, a następnie po łyżce wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Na końcu wlać rum i jeszcze chwilę ucierać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy i wymieszać łyżką, najlepiej drewnianą. Wsypać skórkę pomarańczową, rodzynki oraz posiekane orzechy i wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy babkowej, wyrównać wierzch.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-50 minut.

 

16:11, edyta_rosner , Ciasta
Link Komentarze (3) »
niedziela, 18 października 2015

W ubiegłym tygodniu mój mąż obchodził urodziny. Zgodnie z naszą domową tradycją tego dnia na naszym stole musiał się pojawić upieczony przeze mnie tort. Tym razem postawiłam na taki, którego przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Wybór padł na tort Tiramisu, do którego wystarczyło upiec biszkopt i zrobić szybki krem z mascarpone. Wiedziałam, że takie zestawienie będzie na pewno się sprawdzi i będzie smakować. Oczywiście należy pamiętać, że ze względu na zawartość kawy i alkoholu ten tort jest wyłącznie dla dorosłych.

Zdjęcia ciasta w przekroju nie ma, bo nie zdążyłam go zrobić. Za bardzo nam smakował, więc za szybko zniknął. Jeśli zrobię powtórkę, a zrobię na pewno, to postaram się zrobić zdjęcie kawałka ciasta i uzupełnię wpis.

Przepis na biszkopt tym razem od Karoliny, reszta kombinacja własna.

 

 tort tiramisu

 

Składniki

na biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru

na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru

do nasączenia:

  • 160 ml mocnej kawy (ostudzonej)
  • 80 ml wódki lub likieru kawowego

poza tym:

  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów

 

Przygotowanie biszkoptu:
oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku (każde następne dodawać dopiero kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą). 

Wyłączyć mikser i delikatnie mieszając masę drewnianą łyżką lub łopatką dodawać stopniowo przesiane ze sobą mąki.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawić do rozgrzanego do 180 st C piekarnika i piec przez około 40-45 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto jeszcze przez 10 minut w otwartym piekarniku, potem wyjąć i ostudzić.
Ostudzone ciasto przekroić na trzy blaty.


Przygotowanie kremu:
wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubijać końcówką miksera do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Kremu nie należy ubijać zbyt długo, bo może się zważyć.

Krem podzielić na trzy części.

 

Spodni blat ciasta nasączyć 1/3 płynu kawowego, posmarować 1/3 kremu, przez sitko oprószyć go połową kakao, przykryć kolejnym blatem, nasączyć. Na blacie rozsmarować kolejną część kremu, oprószyć pozostałym kakao, przykryć ostatnim blatem. Ostatni blat również nasączyć, posmarować kremem, zostawiając trochę kremu na boki tortu. Każdy biszkopt przekroić na pół, obłożyć nimi  boki tortu. Wierzch ciasta posypać startą na dużych oczkach czekoladą. Tort obwiązać wstążką, wstawić do lodówki na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na całą noc.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑