Kluski i kotlety jarskie

poniedziałek, 01 września 2014

Kiedy zaczyna się sezon na cukinię takie kotlety są pierwszą potrawą cukiniową która pojawia się na naszym stole. Dlatego, że to chyba najprostsze, co można z niej zrobić. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Bardzo smaczne podawane bez dodatków, ale jeszcze lepsze z pomidorami i szczypiorkiem, czy też sosem czosnkowym lub zrobionym wg tego przepisu.

 

kotlety z cukinii

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 nieduże cukinie
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • bułka tarta

 

Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Odstawić na chwilkę, a w tym czasie przygotować składniki panierki.

Każdy krążek obtaczać najpierw w mące, a potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety ułożyć na chwilę na papierowym ręczniku żeby odsączyć je z tłuszczu, a potem od razu podawać, bo najsmaczniejsze są ciepłe.

 

czwartek, 11 października 2012

Pierwszy raz spotkałam się z tym, że do klusek z sera dodaje się pokrojone bułki. Ku mojemu zaskoczeniu wcale nie były wyczuwalne podczas jedzenia, ani nie było ich widać po przekrojeniu klusek. Za to dzięki temu dodatkowi danie stało się bardziej sycące.

 

 

Przepis z gazety "365 przepisów na kluski, naleśniki i makarony".

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g twarogu
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 3 kajzerki (najlepiej z poprzedniego dnia, lekko czerstwe)
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli

do podania:

  • 100 g masła
  • cynamon
  • tarta bułka
  • cukier
  • śmietana

 

Z białek ubić sztywną pianę.
Ser przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę, 3 żółtka oraz stopione i ostudzone masło. Doprawić szczyptą soli i wyrobić na jednolitą masę.

Z kajzerek ściąć skórkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Włożyć do masy serowej razem z pianą z białek i mąką. Odstawić na 10 minut.

Z masy uformować podłużne kluski. Ugotować je partiami w osolonym wrzątku, wyjąć.

Na patelni stopić 100 g masła, dodać tartą bułkę, zrumienić. Dodać cynamon, włożyć ugotowane kluski i wymieszać tak, aby pokryły się bułką. Chwilę razem podgrzewać.

Można podać tylko posypane cukrem, ale można też polać je śmietaną.

piątek, 17 października 2008
Kilka dni temu znalazłam ten przepis na blogu Kasic Pokrojone doprawione. Tak mi się spodobały, że po prostu musiałam je zrobić. Minęły trzy dni i kotleciki pojawiły się w mojej kuchni. Bardzo nam wszystkim smakowały, nawet synek zajadał ze smakiem ;)


Składniki na 10-12 sztuk
 na kotleciki:
- 3 duże ziemniaki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła do przysmażenia cebuli
- bułka tarta do obtoczenia kotlecików

na sos :
- 30dag pieczarek
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i zdjąć skórkę. Można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Przepuścić je przez praskę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i ostudzoną cebulę. Przyprawić i wymieszać.
Z ciasta formować niewielkie kulki, obtaczać w bułce tartej i na desce spłaszczać je delikatnie dłonią tak, żeby powstały kotleciki. Usmażyć na oleju na złoty kolor.

Przygotować sos: pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na maśle usmażyć cebulę, dodać pieczarki, posolić, żeby puściły sok i usmażyć. Gdy cały płyn odparuje, dodać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Do sosu dodać śmietanę, pieprz i jak trzeba to jeszcze trochę soli. Można posypać natką.

Ciepłe kotleciki podawać z sosem.
wtorek, 24 czerwca 2008

To były moje pierwsze knedle, ale na pewno nie ostatnie. Przepis w Galerii Potraw podała dziuunia, można go znaleźć tutaj. Knedle były pyszne, ale następnym razem, z innymi owocami zrobię podwójną porcję, bo 12 sztuk to dla nas stanowczo za mało ;)

Składniki:

- 250 g białego mielonego sera

- 1 jajko

- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej (musiałam dosypać więcej, żeby ciasto nie było lepiące)

- szczypta soli

- 2 łyżki stopionego masła

- 12 dużych truskawek 

 

Do miski włożyć ser, jajko, mąkę, sól, wlać roztopione masło i zagnieść gładkie, nie lepiące się do miski i rąk ciasto. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. (moje ciasto pomimo dosypania mąki nadal było lepiące, ale po dwóch godzinach w lodówce było już dobrze)

Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na placuszek,  na środku ułożyć truskawkę, zlepić w kulkę. Kłaść na talerzu posypanym mąką.

Knedle wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 8 minut od wypłynięcia.

Podawać polane masłem z bułką tartą i posypane cukrem, albo ze śmietaną. 

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑