Tosty i kanapki

środa, 26 lutego 2014

Karnawał powoli się kończy, ale okazje do podania szybkich przekąsek nadarzają się przez cały rok. Na przykład wtedy, gdy w drodze z pracy do domu dowiadujemy się, że wybierają się do nas niespodziewani goście. Wtedy potrzebny jest pomysł na coś, co da się szybko przygotować i posmakuje każdemu. Na przykład takie kanapki. Z tego, co zazwyczaj mamy w lodówce, ale podane w inny niż zwykle sposób. Ich przygotowanie zajęło mi około 20 minut - w czasie gdy chleb się zapiekał w piekarniku, wysmażyłam boczek i pokroiłam pozostałe składniki. Potem pozostało już tylko ułożenie wszystkiego w efektowne wieżyczki i przekąska była gotowa do podania.

A Wy macie swoje sposoby na dania które można przygotować w 10, 15, czy 20 minut? Napiszcie o nich w komentarzach. A jeśli wciąż szukacie, zajrzyjcie na stronę moje ciasto.pl, na której znajduje się więcej karnawałowych i szybkich przepisów.

 

kanapki w grzankach2

 

Składniki (na 4 sztuki):

  • 4 kromki chleba
  • 60 g chudego wędzonego boczku
  • kulka mozzarelli (100 g)
  • 1 nieduży pomidor
  • duży liść sałaty lodowej
  • 4 płaskie łyżeczki majonezu
  • ok. 15 g kostki do pieczenia Kasia
  • pieprz grubo mielony

Z kromek chleba wykroić za pomocą foremki o średnicy 6,5 cm osiem kółek. Każde posmarować Kasią i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i zapiekać przez około 15 minut, lub do chwili, kiedy chleb się ładnie zarumieni. Wyjąć blachę z piekarnika, przestudzić.

W czasie, kiedy chleb się piecze pokroić boczek na cienkie plasterki. Wysmażyć na chrupko na patelni bez dodatkowego tłuszczu. Usmażony boczek wyjąć na papierowy ręcznik, żeby osączyć go z tłuszczu.

 

Przygotowanie kanapek:
cztery krążki chleba posmarować majonezem, na nim ułożyć sałatę, boczek, a następnie po plasterku pomidora posypanego pieprzem i ewentualnie solą oraz mozzarelli. Przykryć pozostałymi krążkami chleba i całość spiąć wykałaczkami. Od razu podawać. 

 

kanapki w grzankach1

 

WPIS SPONSOROWANY

 

wtorek, 12 listopada 2013

Dobra propozycja na przekąskę lub ciepłe śniadanie albo kolację w domu. Można też zabrać je do pracy lub szkoły na drugie śniadanie.

Niewiele składników, mało pracy i bardzo smaczny efekt.

 

paszteciki z szynką i dwoma serami1

 

Składniki (na 7 sztuk):

  • 375 g ciasta francuskiego o wymiarach 50x25 cm (nie mrożonego)
  • 80 g szynki lub kiełbasy (np. kminkowej)
  • 150 g białego sera półtłustego
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 1 jajko do posmarowania

 

Przygotować farsz:
w misce wymieszać pokrojoną w drobną kostkę szynkę lub kiełbasę, rozgnieciony widelcem twaróg, 2 łyżki tartego żółtego sera i szczypiorek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Ciasto rozwinąć, pokroić na prostokąty o wymiarach 16x5 cm. Siedem prostokątów ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Na środku każdego ułożyć porcję farszu, pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Wolne brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.

Pozostałe 7 prostokątów złożyć wzdłuż na pół i na środku zrobić nacięcia co 0,5 cm, zostawiając ok. 2,5 cm brzeg (jak na zdjęciu).

 

paszteciki z szynką i dwoma serami3

 

Tak przygotowanymi kawałkami ciasta przykryć ciasto z farszem. Skleić brzegi. Wierzch każdego pasztecika posmarować roztrzepanym jajkiem i na środku posypać pozostałym żółtym serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.

Podawać na ciepło lub na zimno.

 

paszteciki z szynką i dwoma serami2

 

niedziela, 28 listopada 2010
Od czasu do czasu mam ochotę zjeść na śniadanie coś innego niż zwykłe kanapki. Dlatego już jakiś czas temu kupiłam książeczkę z serii Smaczna kuchnia pt. "Sandwicze, tosty i inne smakołyki" i zamierzam z niej częściej korzystać. Dziś pierwszy przepis, na pikantne sandwicze z boczkiem i papryką. Bardzo dobre, inne od tych tradycyjnych z szynką i serem. Polecam, jeśli lubicie zacząć dzień na ostro ;)




Składniki (na dwa sandwicze):
- 1 ząbek czosnku
- 50 g przerośniętego wędzonego boczku
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 strączka czerwonej papryki
- 1-2 łyżki masła lub margaryny
- 1-2 łyżki pasty paprykowej (zamieniłam na pikantny ketchup)
- 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu (pominęłam)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 4 kromki pieczywa tostowego


Czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i stopić na nim boczek z dodatkiem czosnku. Dodać drobno posiekane cebulę i paprykę, całość zeszklić.
Domieszać pastę paprykową (lub ketchup) i ziarna pieprzu. Całość doprawić na ostro solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Ostudzić. Domieszać natkę.

Pieczywo posmarować cienko masłem lub margaryną. Na dwóch kromkach rozsmarować równomiernie przygotowaną masę. Przykryć pozostałymi kromkami pieczywa i opiekać w tosterze przez 5-6 minut. Po wyjęciu przekroić ukośnie na pół i od razu podawać.
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑