Indyk

czwartek, 06 listopada 2014

Sałatka to, czy ciepłe danie obiadowe? A może sałatka na ciepło? Nie ważne, jak to danie sklasyfikujemy, ważne że jest zdrowe i bardzo smaczne. A do tego łatwe do przygotowania. Czego chcieć więcej?

 

kasza jaglana z indykiem i cukinią

 

Składniki (dla 2-3 osób):

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 niedużej cukinii (u mnie żółta)
  • 300 g filetu z indyka
  • 100 g fety
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka


Kaszę wsypać do garnka, postawić na palniku i podgrzewać do momentu, kiedy kasza zacznie wydzielać lekko orzechowy zapach. Wtedy do garnka z kaszą wlać 1 szklankę wrzątku, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut (kasza powinna wchłonąć całą wodę). Następnie garnek zdjąć z palnika i włożyć pod koc lub kołdrę na kolejne 10 minut, żeby kasza "doszła".

W tym czasie przygotować mięso. Filet z indyka przekroić na dwa płaty (jeśli jest gruby). Posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dobrze natrzeć przyprawami i usmażyć na patelni grillowej. Usmażone mięso pokroić w plasterki.

Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na łyżeczce oleju.


Kaszę wymieszać z mięsem, cukinią, pokrojoną w kostkę fetą i posiekaną pietruszką. Od razu podawać.

 

czwartek, 05 maja 2011
Przygotowane w ten sposób mięso jest miękkie i delikatne, a sos dzięki papryce wyrazisty. Świetnie pasuje do ryżu czy kaszy; ja wybrałam tą pierwszą opcję.





Składniki
(na 4 porcje):
- 600 g fileta z indyka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 bulionetka drobiowa Knorr rozpuszczona w 750 ml wrzątku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- curry
- 125 ml śmietanki 12% do zup i sosów
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz


Mięso pokroić w plastry. Każdy plasterek przekroić jeszcze na pół, a następnie rozbić cieniutko tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju i przełożyć do garnka.

Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Dodać do mięsa.

Całość zalać bulionem, doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz curry i dusić pod przykryciem do miękkości.

Sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.




piątek, 22 października 2010
Takie kotleciki to dobry pomysł na obiad. Można je podać bez dodatków, jedynie posypane szczypiorkiem, lub polane ulubionym sosem. W środku są miękkie i soczyste, na zewnątrz mają chrupiącą skorupkę. Trzeba tylko dobrze odcisnąć kapustę, a potem formować na prawdę nieduże kotleciki, żeby nie rozpadały się w czasie smażenia.





Składniki
:
- średnia główka młodej kapusty
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 250 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe)
- 2 średniej wielkości świeżo ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 łyżki mielonych suszonych pomidorów
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania


Kapustę pokroić na ćwiartki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez około 20 minut. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Kapustę odcedzić, odcisnąć i zemleć razem z cebulą, gotowanymi jajkami. Wymieszać z surowym jajkiem, mielonym mięsem, utłuczonymi ziemniakami, pomidorami i szczypiorkiem. Wyrobić, doprawić solą i pieprzem.

Uformować niewielkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.
poniedziałek, 13 września 2010
Klopsiki mięsne w sosie pomidorowym o pięknym czerwonym kolorze, z niewielką ilością śmietany i zielonym akcentem w postaci szczypiorku na pewno znajdą swoich amatorów. Zwłaszcza, że  są bardzo łatwe do przygotowania. Ja podałam je z ryżem, ale mogą też być dodatkiem do kaszy czy makaronu.




Składniki (na 4 porcje):
- 350 g mielonego mięsa drobiowego (z indyka)
- 100 g wędzonego boczku (u mnie podgardle wędzone)
- 100 g pieczarek
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

sos:
- puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- szczypiorek do posypania



Wędzony boczek i oczyszczone pieczarki zemleć, wyrobić z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Z masy uformować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego, usmażyć na oleju (jeśli masa będzie trochę zbyt rzadka, nie należy się przejmować, w czasie smażenia wszystko się ładnie zetnie i połączy). Zdjąć z patelni.

Na tłuszcz ze smażenia klopsików wlać pomidory wraz z zalewą, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem i dusić przez kilka minut. Do sosu włożyć mięsne kuleczki i podgrzać wszystko razem.

Dodać śmietanę, posypać posiekanym szczypiorkiem.
wtorek, 03 sierpnia 2010
Takie pulpeciki są bardzo delikatne i miękkie, więc idealnie nadają się dla małych dzieci. Dorosłym też z pewnością zasmakują, oczywiście pod warunkiem, że lubią koperek, bo wiem że są tacy którzy go nie znoszą ;)

Podałam je z kaszą jęczmienną pęczak i surówką z tartych rzodkiewek. Tak skomponowany obiad wszyscy zjedliśmy ze smakiem.



Składniki (na 4 porcje)
pulpety:
- 600 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 spora cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- sól
- 1 litr bulionu

sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka rosołu (można użyć tego, w którym gotowały się pulpety)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- pęczek koperku

surówka:
- 1-2 pęczki rzodkiewek
- kwaśna śmietana 18%
- sól i cukier do smaku



Przygotowanie pulpetów:
koperek i cebulę posiekać (można ją zeszklić na łyżce oliwy, lub użyć surowej), wymieszać z mięsem, bułką tartą, roztrzepanymi jajkami i doprawić solą.
Z powstałej masy uformować kulki o średnicy około 4 cm. Wkładać kolejno do wrzącego rosołu i gotować przez około 15 minut, do miękkości.


Przygotowanie sosu:

w garnuszku rozpuścić masło i wymieszać z mąką. Powoli, ciągle mieszając, dolewać szklankę rosołu w którym gotowały się pulpety. Podgrzewać 5 minut. Wlać śmietanę i wsypać posiekany koperek. Wymieszać (można zagotować). Podawać z pulpetami i kaszą jęczmienną (może być perłowa).


Przygotowanie surówki:

rzodkiewki umyć, zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku cukrem oraz solą.
 
1 , 2
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑