Wędliny domowe

wtorek, 19 stycznia 2016

Wszyscy chyba wiemy, że jeśli chcemy zjeść wędlinę, co składu której nie będziemy mieli wątpliwości, najlepiej zrobić ją samemu w domu. Od zeszłego roku hitem i naszą ulubioną wędliną jest taki schab z przepisu który znalazłam u Joli. Zawsze jednak zanim zrobiłam zdjęcie zdążyliśmy go zjeść. Tym razem obiecałam koleżankom z pracy, że przepis się pojawi.

Tak przygotowane mięso jest miękkie, soczyste, daje się cienko pokroić i smakuje wyśmienicie. Doskonale sprawdza się się jako wędlina do kanapek i przede wszystkim długo wytrzymuje, nie psuje się po dniu czy dwóch jak wędliny które możemy kupić w sklepach.

Szczerze polecam, bo chociaż przygotowanie takiej wędliny trwa aż pięć dni, to nie jest wcale kłopotliwe i nie wymaga dużo pracy. Trzeba tylko pamiętać, żeby mięso z którego chcemy zrobić taką szynkę było jak najświeższe.

 

 schab peklowany parzony

 

Przepis przeniesiony TUTAJ.

 

 

środa, 01 kwietnia 2015

Kupiłam indyczą pierś z zamiarem zrobienia domowej wędliny. Nie chciałam jednak piec mięsa w całości, bo taką wersję przygotowywałam już wiele razy, wolałam spróbować czegoś nowego. Dlatego mięso zmieliłam, a żeby pieczeń bardziej urozmaicić, do środka włożyłam kawałki sera. Dzięki temu taką wędlinę można podać do pieczywa już bez żadnych dodatków.

 

pieczeń z indyka nadziewana serem żółtym

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa z fileta z indyka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 200 g twardego żółtego sera (np. goudy)


Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, ostudzić. Mięso zmielić razem z bułką i cebulą. Dodać roztrzepane jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

Ser pokroić w słupki grubości około 2 cm.

Połowę gotowej masy mięsnej wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 24x11 cm. Ułożyć kawałki sera, przykryć pozostałym mięsem. Wyrównać wierzch.

Formę z pieczenią wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 60-70 minut.

 

wtorek, 20 stycznia 2015

Taką mielonkę robię kiedy mam ochotę na wędlinę z mielonego mięsa. Zawsze to lepiej wiedzieć, co w takiej mielonce jest, a jeśli sama zmielę mięso i przygotuję wędlinę mam pewność, że wiem, co jem ja i moja rodzina. Przepis od Izy jest bardzo prosty, tyle że do przygotowania takiej mielonki potrzebny jest szynkowar.

Jeśli nie macie szynkowara, a lubicie domowe wędliny, TUTAJ znajdziecie zbiór przepisów na wędliny które pojawiły się już na blogu.

 

 mielonka wieprzowa z szynkowara

 

Składniki (na szynkowar o poj. 900 g):

  • 800 g karkówki wieprzowej
  • 2 czubate łyżeczki soli peklowej
  • 10 g przyprawy Rozkoszna (czosnek suszony, suszony seler, pietruszka i grubo mielone ziarna pieprzu)
  • 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej
  • 50 g wody

Mięso zmielić, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrabiać ręcznie lub mikserem aż masa mięsna będzie kleista. Wymieszane mięso nałożyć do szynkowara partiami, każdą dobrze ugniatać. Wyrównać wierzch, szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24-48 godzin.

Po tym czasie przygotować garnek wyższy od szynkowara, żeby dało się go przykryć. Dno wyłożyć ścierką. Wstawić zamknięty szynkowar i zalać wrzącą wodą do wysokości poniżej 2 cm od górnego brzegu szynkowaru. Przykryć i gotować na małym ogniu (tak, żeby woda lekko pyrkała) przez około 60 minut. Po 50 minutach sprawdzić specjalnym termometrem temperaturę wędliny - powinna wynosić 71 st.C. Jeśli mięso jej jeszcze nie osiągnęło, należy gotować, do momentu, kiedy ją osiągnie. Wyjąć szynkowar (ja zostawiam do przestygnięcia w garnku), zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć na noc do lodówki. 

Po tym czasie odpiąć klamrę szynkowaru, zanurzyć go na chwilę w gorącej wodzie, odwrócić do góry nogami i wytrząsnąć wędlinę (jeśli trzeba, można pomóc sobie nożem).

 

 

czwartek, 08 stycznia 2015

Mój tata kiedyś często kupował boczek rolowany. Najczęściej przyprawiony był sporą ilością papryki. W mojej wersji papryki nie ma, ale są pieczarki, por, mielone mięso i zioła. Taka pieczeń jest bardzo smaczna, aromatyczna i bardzo dobrze sprawdza się jako wędlina do pieczywa.

 

 rolada z boczku z pieczarkami i porem

 

Składniki:

  • 800 g chudego surowego boczku
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g pieczarek
  • 1 nieduży por
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, oregano, estragon, rozmaryn

 

Jeśli trzeba odkroić z boczku skórę i rozkroić na płat który będzie można zwinąć w roladę. Umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć solą oraz pieprzem, zwinąć i odstawić pod przykryciem na około dwie godziny do lodówki.

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, a następnie podsmażyć na maśle i ostudzić. Pora oczyścić i pokroić w krążki. Pieczarki i pora dodać do mielonego mięsa razem z roztrzepanym jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Farsz dokładnie wyrobić.

Boczek posmarować farszem, zostawiając jeden wolny brzeg, żeby nadzienie nie wypłynęło. Zwinąć w roladę, ściśle obwiązać grubą bawełnianą nicią. Roladę z każdej strony dokładnie natrzeć oregano wymieszanym z estragonem. Włożyć do żaroodpornej formy, podlać niewielką ilością wody (ok. 60 ml).

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wstawić formę z roladą i piec przez 20-30 minut bez przykrycia, a potem przykryć i piec przez kolejne 60-70 minut, aż mięso będzie upieczone i ładnie zrumienione.

Po wyjęciu z piekarnika do ostygnięcia co jakiś czas polewać pieczeń sosem, który się wytworzył (wtedy rolada nie będzie sucha).

Można podawać na ciepło jak i na zimno. Jeśli rolada ma pełnić rolę wędliny do pieczywa, to najlepiej kroić ją dopiero po schłodzeniu w lodówce przez całą noc. Wtedy będzie się dobrze kroić i nie będzie się rozpadać. Schłodzoną roladę można kroić nawet na cieniutkie plasterki i ładnie trzyma formę, nie rozpada się.

 

 

 

wtorek, 02 grudnia 2014

Jakiś czas temu pokazałam przepis na kurczaka pieczonego długo marynowanego. Tak nam zasmakował, że często pojawia się na naszym stole. Ponieważ staram się kupować jak najmniej gotowych wędlin, a robić je sama, to takim samym sposobem jak kurczaka postanowiłam zamarynować łopatkę wieprzową. Pomysł okazał się bardzo trafiony, bo mięso było aromatyczne i soczyste. Doskonale nadawało się do krojenia na kanapki, chociaż na ciepło jako pieczeń do obiadu także można je podać.

 

łopatka pieczona długo marynowana

 

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • po 1 łyżeczce soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki pięciu ulubionych przypraw - u mnie tymianek, oregano, kolendra, słodka papryka, majeranek
  • 1/4 łyżeczki przyprawy tex-mex (niekoniecznie)

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć.
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć mięso i obtoczyć je w marynacie z każdej strony. Miskę z mięsem przykryć i wstawić do lodówki na dwa dni (zamarynowane przykładowo w piątek można piec w niedzielę). Co kilka godzin przemieszać mięso w misce. Przed pieczeniem mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw zamknąć i włożyć do naczynia do zapiekania.

Mięso piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C, następnie górę rękawa odciąć i lekko rozwinąć i piec jeszcze przez około 20-30 minut, aż mięso się ładnie zarumieni.

Jeśli ma być podawane na ciepło, to kroić mięso po lekkim przestudzeniu, jeśli na zimno, to kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.

 

łopatka pieczona długo marynowana

 

 
1 , 2 , 3
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑