Granola

niedziela, 10 stycznia 2016

Kolejny sposób na wykorzystanie dyniowego puree to przepyszna, chrupiąca granola w słonecznym, optymistycznym kolorze. Przepis wypatrzyłam u Karoliny, ale ja jednak tradycyjnie dodałam do granoli olej.

 

granola dyniowa

 

Składniki:

  • 450 g płatków owsianych
  • 200 g pestek dyni
  • 200 g ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub goździków
  • 1/8 mielonej gałki muszkatołowej
  • 230 g puree z dyni
  • 100 g płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju

Płatki owsiane wymieszać z nasionami i przyprawami. Przesypać na blachę w której granola będzie się piekła, dodać puree dyniowe, miód oraz olej i dokładnie wymieszać.

Blachę z granolą wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec przez 40-50 minut. Podczas pieczenia kilka razy przemieszać.

Ostudzoną granolę przesypać do szczelnie zamykanego słoika.

 

granola dyniowa

 

środa, 28 stycznia 2015

Pierwszy raz robiłam taką wersję tego chrupiącego dodatku do mleka czy jogurtu. Dlaczego dwie nazwy? Musli to mieszanka płatków zbóż, ziaren i suszonych owoców, a granola to ta sama mieszanka ale zapieczona z dodatkiem miodu, oleju lub też soku czy przecieru owocowego. Tutaj są obydwie wersje, zmieszane ze sobą. Musli/granola wyszła bardzo smaczna, chrupiąca, delikatnie słodka.

Karolina dziękuję za kolejny pyszny przepis, motywację i wspólne pieczenie :)

 

 musli pieczone granola

 

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
  • 37 g otrębów pszennych (w oryginale zarodki pszenne)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 55 g pestek słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 80 g migdałów bez skórki
  • 70 g orzechów laskowych
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki syropu klonowego (zastąpiłam miodem)
  • 140 g rodzynek
  • 35 g daktyli pokrojonych


W dużej misce wymieszać płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe, pestki dyni i słonecznika, migdały oraz orzechy. Gotową mieszankę podzielić na dwie równe części.

W garnuszku podgrzewać na małym ogniu olej oraz miód aż się połączą. Wlać do jednej z części mieszanki i mieszać, aż wszystkie składniki pokryją się płynem i nie będzie grudek. Tak przygotowaną mieszankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do dużej ceramicznej formy do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 st.C i piec przez 60 minut. Co około 15 minut przemieszać całość i sprawdzać, czy za bardzo się nie rumieni (gdyby tak było, skrócić czas pieczenia).

Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.

Zimną granolę wymieszać z odłożoną wcześniej mieszanką oraz rodzynkami i daktylami. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

 

 musli pieczone granola

 

środa, 13 sierpnia 2014

Pierwszy raz zrobiłam granolę z dodatkiem mąki. Wyszła bardzo dobra, chrupiąca i podczas pieczenia ziarna nie posklejały się, zapewne właśnie dzięki mące, która delikatnie, choć niewidocznie je obtoczyła. Niestety w wieczornym zabieganiu przy robieniu kolacji i wysyłaniu dzieci do łóżek, kiedy to jednocześnie przygotowywałam i piekłam granolę zapomniałam dodać orzechów, które trzeba było posiekać, ale to nic straconego, bo mogę je jeszcze dołożyć. Dlatego w przepisie je podaję, chociaż na zdjęciu ich nie ma, bo dopiero po zrobieniu zdjęć sobie o nich przypomniałam.

Część granoli została zjedzona z mlekiem i jogurtem, a część dołożyłam do babeczek, na które przepis zamieszczę już jutro. Już je gorąco polecam, bo z 27 sztuk została połowa, a piekłam po południu ;)

 

granola z miodem

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych (pół na pół górskie i błyskawiczne)
  • 0,5 szklanki otrąb (dowolnych)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 0,5 szklanki sezamu
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1/4 szklanki miodu

 

Wszystkie sypkie produkty wymieszać w blaszce, w której granola będzie się piekła. Dolać olej z miodem i wszystko dokładnie wymieszać.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i piec przez około 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie granolę wyjąć z piekarnika, dobrze ostudzić i przesypać do słoiczków.

 

granola z miodem



sobota, 08 marca 2014

 

granola - baner1

 

Zbiór przepisów na mieszanki płatków z dodatkami.
Doskonałe do podania z mlekiem czy jogurtem, na dobry i zdrowy początek dnia.

 

 Cynamonowa granola

 Czekoladowa granola

 Granola

 Granola z kokosem

granola z miodem Granola z miodem

 Granola z orzechami włoskimi i migdałami

musli pieczone granola Musli pieczone. Granola

 

18:28, edyta_rosner , Granola
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 28 stycznia 2013

Granolę przygotowuję zawsze jesienią i zimą. Chociaż wiosną i latem można ją jeść z zimnym mlekiem lub jogurtem, ja wybieram wersję z ciepłym, a nawet gorącym mlekiem. Najbardziej lubię jeść granolę wieczorem, na kolację, chociaż raczej powinno się ją jadać na śniadanie, bo to doskonała porcja energii na cały poranek. 

W granoli lubię to, że można dowolnie zmieniać proporcje składników, otrzymując za każdym razem nieco inny smak. Jeśli więc lubicie granolę, możecie też spróbować innych wersji, które już na blogu się pojawiły:

granola z orzechami włoskimi i migdałami
granola z kokosem
czekoladowa granola
cynamonowa granola

 

 

Składniki:

  • 350 g płatków owsianych górskich
  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 50 g płatków jęczmiennych
  • 20 g otrąb pszennych
  • 120 g ziaren słonecznika
  • 100 g ziaren sezamu
  • 250 g migdałów w skórkach
  • 300 g rodzynek
  • 1 starte na drobnych oczkach jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
  • 100 g płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju

 

Wszystkie składniki wsypać na teflonową blachę, dobrze wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 30-40 minut, w trakcie pieczenia mieszając dwa razy.

Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 



 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑