Pizza

piątek, 09 maja 2014

Pizzę z tuńczykiem pierwszy raz zjadłam kiedy odwiedziłam męża w sanatorium kilka lat temu. Przyznam, że początkowo niepewnie podchodziłam do takiej wersji, ale bardzo mi smakowała. Doskonałym dodatkiem okazał się sos czosnkowy. Od tej pory czasem mam ochotę na taką właśnie pizzę i chętnie ją przygotowuję, zwłaszcza, że i innym domownikom smakuje.

 

pizza z tuńczykiem i mozzarellą

 

Składniki (na 2 pizze o średnicy 30 cm):

sos:

  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczka suszonej bazylii
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu

dodatki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 kulki mozzarelli (250 g)

 

Składniki sosu umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut, do zgęstnienia. Przestudzić.

Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju.

Przygotowane wg przepisu i wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na koło o średnicy 30 cm. Placki posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę oraz kawałki osączanego z zalewy tuńczyka i posypać zeszkloną cebulą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez 12-15 minut.

 

wtorek, 23 kwietnia 2013

Od zawsze chciałam spróbować jak smakują anchois, ale nigdzie nie udało mi się ich kupić. Niedawno jednak dostałam kosz produktów włoskich z Lidla, wśród których znalazły się też dwa słoiczki anchois. Od razu pomyślałam o położeniu ich na pizzy. Inspiracją do jej powstania była konkursowa propozycja Marty.

Na wspólne pieczenie pizzy umówiłyśmy się z Domi. Nie trzymałyśmy się ściśle tego samego przepisu. Każda z nas ma swoje ulubione ciasto i sos do pizzy, więc tylko dodatki starałyśmy się dać takie same, chociaż tutaj ograniczyło mnie nieco zaopatrzenie moich miejscowych sklepów. Tak wiec zapraszam w imieniu swoim i Dominiki na nasze pizze: takie same, ale jednak inne :)

Pizzę Domi znajdziecie tutaj.

 

 

 

Składniki (na 2 pizze o średnicy 30 cm):

dodatki:

  • 2 kulki mozzarelli
  • 14 filecików anchois
  • 1/2 dużej czerwonej papryki lub 1 mała, pokrojona w paski
  • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki lub piórka
  • 1 ostra zielona papryczka pokrojona w cieniutkie krążki
  • mały kawałek żółtego sera startego na dużych oczkach



Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm. Placki posmarować ostudzonym sosem pomidorowym i ułożyć dodatki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez 12-15 minut.

 

 

 

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Chyba każdy ma swój ulubiony przepis na ciasto do pizzy. Ja swojego długo szukałam, bo lubię pizzę na cienkim cieście i nareszcie mam. Dostałam go od Marghe.

Ciasto jest po prostu rewelacyjne. Szybko się wyrabia, można je przygotować przy pomocy miksera. Nie trzeba robić zaczynu, ciasto wyrabia się od razu. Na wyrośniecie trzeba poczekać tylko 30 minut, a potem już pozostaje tylko wałkowanie, które jest bezproblemowe i nakładanie ulubionych dodatków.

 

Przepis na sos pomidorowy do pizzy znajdziecie tutaj.

 

 

 

 

Składniki (na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy + odrobina do posmarowania



Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier.
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść (ja robię to mikserem).

Ciasto przełożyć do posmarowanej oliwą miski, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po 30 minutach ponownie wyrobić
, podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki.

Tak przygotowane formy z pizzą wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C i piec przez 10-15 minut. 

 

10:05, edyta_rosner , Pizza
Link Komentarze (16) »
środa, 12 grudnia 2012

Od momentu gdy Michaś zaczął raczkować, każdy nowy dzień zaczynam od filiżanki kawy. Na śniadanie mam czas dopiero około godziny 10-11, kiedy to maluch ucina sobie drzemkę. Chociaż wtedy to już właściwie takie drugie śniadanie bardziej wychodzi, albo wczesny obiad, więc zawsze przygotowuję sobie coś ciepłego i sycącego. Dziś mój wybór padł na pizzę z patelni.Byłam bardzo ciekawa efektu, bo pizza od zawsze z pieczeniem w piecu lub piekarniku się kojarzy.

Wyszła mi bardzo smaczna pizza na grubym, puszystym spodzie. Zwykle preferuję do pizzy ciasto cienkie, ale to też bardzo mi odpowiadało. Dodatkową zaletą tej wersji jest to, że smażenie zajmuje mniej czasu niż pieczenie w piekarniku.

 

 

Inspirowałam się przepisem z TEJ strony, ale suszone drożdże zamieniłam na świeże - z suszonymi się nie lubimy ;)

 

Składniki (na jedną pizzę o średnicy 24 cm)

na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • 13 g świeżych drożdży
  • około 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki oliwy

na sos pomidorowy:

  • 2 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 puszki pomidorów
  • suszone oregano

na wierzch:

  • kilka plasterków ulubionej szynki (u mnie łagodne salami)
  • kulka mozzarelli
  • garść tartego żółtego sera
  • 1/2 niedużej cebuli pokrojonej w cieniutkie piórka
  • suszona bazylia do posypania

 

Mąkę na ciasto wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem i wlać odrobinę wody - tyle, żeby dało się palcami zarobić zaczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.

Po tym czasie, kiedy zaczyn zacznie pracować i podrośnie, dodać oliwę i zacząć wyrabiać ciasto. Dolewać po trochu wody, tak, żeby ciasto było gładkie i elastyczne.
Uformować je w kulę i włożyć do obsypanej mąką miski. Ponownie przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

 

W tym czasie przygotować sos pomidorowy:
cebulę pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać do pomidorów i razem zmiksować. Postawić na ogniu i gotować, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wsypać oregano.


Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat i jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować lub rozciągnąć na krążek odpowiedni do dna patelni.

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, położyć placek na pizzę i smażyć aż nabierze złotego koloru. Potem usmażyć z drugiej strony.
Na cieście rozsmarować przygotowany sos pomidorowy, ułożyć plastry wędliny i mozzarelli, posypać cebulą, serem żółtym i bazylią. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż ser się roztopi.

 

czwartek, 25 października 2012

Od czasu do czasu lubimy zjeść pizzę. Ale tylko domową, nie zamawiamy gotowej. Wciąż jeszcze szukam ciasta idealnego, chociaż na chwilę obecną pozostaję wierna temu przepisowi (od Marghe). Dodatki zmieniam za każdym razem, ostatnio sprawdziłam jak będzie smakować pizza z fasolką szparagową, która do typowych warzyw pojawiających się na pizzy nie należy.
Smakowało, kwalifikuje się do powtórki ;)

 

 

Składniki (na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm)

na ciasto do pizzy:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy + odrobina do posmarowania


Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier.
Wszystkie składniki zagnieść (ja robię to mikserem).
Ciasto przełożyć do miski, posmarować oliwą, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po 30 minutach ponownie wyrobić
, podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Posmarować sosem pomidorowym.

 

 

dodatki:

  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 200 g salami w plasterkach
  • 150 g fasolki szparagowej (ugotowanej i pokrojonej)
  • 200 g tartego żółtego sera

Cebulę pokroić w cienkie krążki, pomidora bez skórki w plasterki.

 

Wszystkie dodatki rozłożyć na posmarowanych sosem krążkach ciasta, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C i piec przez 10-15 minut. 

 
1 , 2
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑