Koktajle owocowe i warzywne

poniedziałek, 01 grudnia 2014

Porcja zdrowia i witamin w słodkim koktajlu.

 

koktajl z jarmużu i gruszek

 

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 średniej wielkości liście jarmużu
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • woda (ewentualnie, jeśli koktajl będzie za gęsty)


Liście jarmużu porwać na małe kawałki, gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne.
Jarmuż razem z gruszkami i miodem dokładnie zmiksować, ewentualnie jeszcze dosłodzić lub dodać trochę przegotowanej zimnej wody.

 

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Chciałam upiec ciasto, w którym na biszkopcie i kremie układa się kawałki melona. Ponieważ krem miał być jasny, potrzebowałam melona w kolorze pomarańczowym. Jednak po przekrojeniu zakupionego owocu okazało się, że melon nie jest pomarańczowy, a delikatnie zielony. No i ciasta nie upiekłam, poczekam aż uda mi się kupić melon w potrzebnym kolorze. Zamiast tego zrobiłam przepyszny koktajl z kiwi, bez dodatku wody i cukru. Gęsty, lekko kwaśny, z widocznymi ziarenkami kiwi.

 

koktajl z melona i kiwi

 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • ok. 800 g zielonego melona ( waga ze skórką i ziarenkami)
  • 4 dojrzałe kiwi
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu (można więcej)

 

Kiwi obrać, z melona odkroić skórkę, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na koktajl.

 

środa, 18 czerwca 2014

Moja pierwsza lemoniada. Do tej pory jeśli chodzi o napoje robiłam tylko soki i kompoty. Kiedy nadeszły upalne dni Malwina zaproponowała mi i Karolinie zrobienie truskawkowej lemoniady, skoro sezon na truskawki w pełni. Ucieszyłam się, bo znów nadarzyła się okazja, by spróbować czegoś nowego. Tym razem nie miałyśmy konkretnego przepisu, każda robiła według własnego uznania, dlatego tym bardziej zerknijcie na pozostałe dwa przepisy. Sama zresztą też chętnie porównam nasze trzy wersje lemoniady i zobaczę co nam wyszło :)

Lemoniada bardzo nam smakowała, także Starszakowi, który o dziwo za truskawkami nie przepada. Doskonale orzeźwia, więc róbcie lemoniadę, póki jeszcze można kupić świeże truskawki.

 

 lemoniada truskawkowa

 

Składniki (na około 2 litry):

  • 600 g truskawek
  • 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody
  • miód (w zależności od smaku i tego jak słodkie są truskawki, u mnie 6 łyżek)
  • 1 litr gazowanej wody mineralnej (można zastąpić niegazowaną)
  • 2 cytryny
  • listki mięty (można pominąć)
  • kostki lodu

Truskawki zmiksować, przetrzeć przez gęste sito, żeby pozbyć się zielonych pestek.
W ciepłej wodzie rozpuścić miód, wlać do przetartych truskawek razem z wodą mineralną. Dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny i pokrojoną w plasterki drugą cytrynę (wcześniej wyszorowaną i sparzoną). Wymieszać, ewentualnie dosłodzić.

Przed podaniem lemoniadę można schłodzić w lodówce, lub dodać kostki lodu.

 

lemoniada truskawkowa

 Taca ze sklepu Westwing Home and Living 

 

czwartek, 29 sierpnia 2013

Starszy synek niedawno zobaczył w programie dla dzieci, jak przyrządza się koktajle owocowe. Od tego czasu co jakiś czas przypominał mi, że też musimy sobie taki koktajl zrobić. Pod jego wpływem pomyślałam, że rzeczywiście zupełnie o takich napojach zapomniałam. A szkoda, bo są zdrowe i dają możliwość przemycenia nie lubianych zbytnio owoców, jeśli dzieci takie mają. Na pierwszy ogień jednak postanowiłam na koktajl przerobić brzoskwinie, które wszyscy lubimy. Upewniłam się po raz kolejny, że brzoskwinie i kokos to bardzo smaczny duet.

 

koktajl brzoskwiniowo-kokosowy 

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 brzoskwinie
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru lub miodu - niekoniecznie (w zależności od smaku i tego, jak słodkie są owoce)

 

Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kawałki. Zmiksować razem z mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny. Ewentualnie dosłodzić.
Podawać od razu.

 

 

Przepis dodaję do akcji Karoliny:

 

piątek, 15 marca 2013

Szklanka pełna zdrowia.
Lekki, zielony koktajl bez cukru.
Podany z waflami ryżowymi będzie doskonałym wiosennym śniadaniem.

 

 

Przepis podpatrzyłam na blogu Breakfast.

 

Składniki (na 2 szklanki o pojemności 220 ml):

  • 1 kiwi
  • 1 banan
  • 5 dużych liści szpinaku lub garść małych listków
  • 1/2 szklanki mleka

 

Owoce obrać i pokroić w plasterki. Liście szpinaku (bez ogonków) umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować. Przelać do szklanek.

 

 

Przepis dodaję do akcji Zielono mi...

 

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑