Naleśniki

poniedziałek, 11 marca 2013

Zawsze robiłam naleśniki z ciasta zawierającego albo samo mleko, albo pół na pół mleko z wodą (najlepiej gazowaną). Teraz, żeby młodszy synek też mógł je zjeść, zmodyfikowałam nieco swój ulubiony przepis i przygotowałam ciasto naleśnikowe na wodzie.

 

Składniki (na ok. 12 naleśników):

  • 300 g mąki
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 jajka

 

Wszystkie składniki zmiksować (ja robię to w pojemniku blendera) i na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewać porcje ciasta. Każdy naleśnik smażyć z obu stron na delikatnie złoty kolor.

 

czwartek, 17 listopada 2011
Czy Wam krokiety też kojarzą się z weselem, chrzcinami lub innymi tego rodzaju imprezami? U nas jest to żelazny punkt jadłospisu, podawany obowiązkowo z czerwonym barszczem :)

Przepis dodaję do akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.




Składniki
na naleśniki:
- 2,5 szklanki mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko

na nadzienie:
- 600 g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- sól i pieprz

do panierowania:
- 1-2 jajka
- bułka tarta


Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować (ja robię to w blenderze). Rozgrzaną patelnię smarować delikatnie olejem i usmażyć cienkie naleśniki.

Przygotować nadzienie:
mięso włożyć do zimnej wody i ugotować do miękkości, ostudzić. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
Mięso, cebulę i bułkę zmielić, dodać rozkłócone jajko, doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Jeśli nadzienie będzie zbyt suche, można dodać trochę wody spod gotowania mięsa.

Z gotowego farszu uformować wałeczki, położyć na naleśniki. Zwinąć boki do środka i zwinąć w ruloniki.

Każdy rulonik obtoczyć w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju.




Tagi: obiad
22:41, edysia79 , Naleśniki
Link Komentarze (6) »
środa, 07 lipca 2010
Wspominałam już, że ostatni weekend czerwca spędziliśmy w Szczawnicy. W niedzielę, w drodze powrotnej pojechaliśmy do Zakopanego, a tam oczywiście kupiliśmy oscypki, nie mogło być inaczej :) Żeby nie zjeść ich tylko w wersji grillowanej z żurawiną, znalazłam też dla nich zastosowanie w innych potrawach. Jako pierwsze zrobiłam naleśniki po zbójnicku - z bryndzą, oscypkiem i dużą ilością koperku. Bardzo nam smakowały, zwłaszcza że należymy do osób, które wolą jeść naleśniki w wersji pikantnej niż słodkiej.


Składniki (na 8 sztuk)
ciasto:
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka

nadzienie:
- 250 g bryndzy
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- ząbek czosnku
- sól i pieprz

do polania:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki startego na dużych oczkach oscypka (można też użyć innego wędzonego żółtego sera)


Jajka zmiksować mąką, solą i mlekiem, odstawić na 20 minut, a następnie usmażyć osiem cienkich naleśników.

Bryndzę wymieszać z posiekanym koperkiem, śmietaną, rozgniecionym czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki posmarować farszem serowym, zwinąć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać śmietaną wymieszaną z serem.

Zapiekać 15 minut w 200 st.C.

czwartek, 04 czerwca 2009

Miałam zamiar zrobić te naleśniki w ramach Naleśnikowego tygodnia, ale nie zdążyłam i zrobiłam je dopiero w poniedziałek. Byłam ciekawa jak będą smakowały naleśniki na piwie i na początku po zrobieniu ciasta miałam spore wątpliwości czy da się je z tego usmażyć. Okazało się, że nie było się o co martwić, bo nawet pierwszy usmażony naleśnik mi się udał, co nie zawsze zdarza się przy zwykłym cieście. Do tego smaczny i prosty do zrobienia farsz oraz sos pomidorowy i pyszny obiad gotowy.
Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia od kuchni" dla członków Klubu Winiary.


Składniki
na naleśniki:
- 6 łyżek mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka jasnego piwa
- suszony majeranek i estragon
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- szczypta soli

na farsz mięsny:
- 200 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 łyżki przyprawy do zup w płynie
- sól i pieprz
-3 łyżki oleju do smażenia

Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe i odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć na oleju 8 cienkich naleśników (mi wyszło 6).

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w paseczki paprykę i mielone mięso. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą i pieprzem.

Na naleśniki nałożyć porcje farszu i zwinąć. Podawać gorące, polane sosem pomidorowym.
piątek, 29 maja 2009

Mam jeszcze jedną propozycję na Naleśnikowy tydzień.
Tym razem są to naleśniki drożdżowe. Były to moje pierwsze takie naleśniki i  na pewno nie ostatnie, bo dodatek drożdży do ciasta sprawia że są bardziej miękkie i puszyste. Co do farszu z budyniu i bananów, to był jak dla mnie idealny - nie za słodki i wcale nie zapychający, chociaż wydawało mi się że taki właśnie będzie kiedy czytałam przepis. Okazało się jednak, że sama zjadłam trzy takie naleśniki, podczas gdy naleśnika z serem zjem jednego, w porywach dwa i mam dość.
Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia od kuchni" dla członków Klubu Winiary.

Składniki
na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- 300 ml podgrzanego mleka
- 3 jajka
- 10 g świeżych drożdży

na nadzienie:
- 1 budyń o smaku bananowym
- 500 ml mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 waniliowy serek homogenizowany
- 2 banany
- 3 łyżki rodzynek

Przygotować ciasto naleśnikowe: drożdże rozpuścić w letnim mleku i razem z pozostałymi składnikami umieścić w blenderze. Zmiksować dokładnie, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie usmażyć 8 naleśników.

Kiedy ciasto naleśnikowe "odpoczywa" przygotować masę budyniową: budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, posypać cukrem pudrem i zostawić do ostygnięcia.. Dodać serek, rodzynki i pokrojone w kostkę banany. Dobrze wymieszać.

Na usmażone naleśniki nakładać porcje farszu, składać w trójkąty. Najlepiej smakują ciepłe.

 

Jest to już ostatnia moja naleśnikowa propozycja na ten tydzień, ale jeśli ktoś zagladał do kategorii "placki, pierogi, naleśniki" to wie, że często goszczą one w mojej kuchni. Polecam więc zajrzenie na odpowiednią stronę w spisie treści i być może jeszcze jakieś naleśniki w moim wykonaniu Wam się spodobają? W końcu do zakończenia akcji zostały jeszcze  trzy dni ;)

 
1 , 2 , 3
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑