Lody

wtorek, 03 czerwca 2014

Kiedy zobaczyłam te lody u Agnieszki wiedziałam, że po prostu muszę je zrobić dla Starszaka na Dzień Dziecka. Akurat wybieraliśmy się na zakupy, więc misie Haribo oraz Sprite szybko zostały dopisane do listy. W sobotni wieczór przygotowałam wszystko w  foremkach i włożyłam do zamrażalnika, a rano lody były gotowe.

Mało pracy, tylko dwa składniki, a widok zaskoczonej miny Starszaka na widok takich lodów bezcenny :)

 

 lody haribo&sprite

Taca ze sklepu Westwing Home and Living 

 

Składniki (na 6 lodów):

  • niecała duża paczka misiów Haribo (200 g)
  • puszka napoju Sprite

Foremki do lodów wypełnić misiami dość ciasno, żeby nie wypływały i nie powstała zbyt duża wolna przestrzeń. Zalać do pełna napojem Sprite, przykryć patyczkami i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem foremkę zanurzyć na chwilę w szklance z gorącą wodą.

 

lody haribo&sprite

 

08:16, edyta_rosner , Lody
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 02 czerwca 2014

Kiedy Starszak zobaczył w sklepie truskawki od razu zapytał, kiedy zrobię truskawkowe lody. Przyznam się, że sama nie mogłam się tego doczekać. Dlatego od kiedy można kupić nasze polskie truskawki maszyna do lodów i kubeczki do lodów na patyku są stale w użyciu.

Polecam też pozostałe przepisy na lody z truskawkami:
Lody truskawkowe na patyku
Lody rabarbarowe z truskawkami

 

lody truskawkowe

 

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią (przepis na domowy tutaj)
  • 125 g śmietanki kremówki 30%
  • 125 g gęstego jogurtu naturalnego


Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Zmiksować razem z pozostałymi składnikami.
Gotową masę przelać do maszynki do lodów i mieszać przez około 45-50 minut. Gotowa masa powinna być gęsta i puszysta. Jeśli lody będą za miękkie, można je przełożyć do pojemnika i mrozić do uzyskania pożądanej konsystencji (moja mama i dzieci wolą lody prosto z maszynki, bo nie są zbyt twarde i zmrożone).

Lody można też przygotować bez maszynki. Wtedy zmiksowane z pozostałymi składnikami truskawki należy przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Od czasu do czasu masę należy dokładnie przemieszać łyżką. I tak do chwili, aż konsystencja lodów będzie odpowiednia.

 

lody truskawkowe

 

poniedziałek, 02 września 2013

Pierwsze dwa podejścia do lodów krówkowych mi się nie udały. Za pierwszym razem ze śmietany zamiast piany wyszło mi masło (swoją drogą bardzo dobre), za drugim razem już po dodaniu masy krówkowej zrobiłam nie chcący oczywiście, krówkowe masło. Poddałam się. Za radą Cudawianki zmieniłam przepis. Na nieco bardziej skomplikowany i wymagający więcej czasu niż tylko ubicie i zmieszanie dwóch składników, jak w pierwszym przepisie, ale w końcu się udało. W ostatni weekend wakacji mogliśmy zjeść pyszne lody.

Moim chłopakom smakowały, dla mnie były odrobinę za słodkie, za to doskonale pasowały do brzoskwiń zapiekanych z ciasteczkowym farszem. Kremowe, puszyste i nie zamarzają "na kamień", więc nie potrzebują długiego czasu poza zamrażalnikiem, żeby dało się je nałożyć.

 

 

lody krówkowe

 

Przepis z blogu Brulion z przepisami.

 

Składniki (na ok. 1200 ml lodów):

  • 525 g mleka
  • 400 g masy krówkowej
  • 130 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii - przepis na domowy znajdziecie tutaj

Mleko wlać do rondelka, dodać masę krówkową i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa się rozpuści. Nie dopuścić do zagotowania! Lekko przestudzić, dodać śmietankę i ekstrakt, wymieszać dokładnie i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny płyn wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Dobrze schłodzoną masę przelać do włączonej maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji obsługi. Moja kręciła lody przez 50 minut, a potem schłodziłam je jeszcze w zamrażalniku, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

czwartek, 22 sierpnia 2013

Orzeźwiające, chociaż nie lekkie. Raczej tłuste, ale nie ma w tym nic dziwnego, skoro składają się głównie z kremówki i serka mascarpone. Ale przecież od czasu do czasu można zaszaleć kalorycznie, prawda? Zwłaszcza, jeśli jest to takie smaczne szaleństwo ;)

 

lody cytrynowe z mascarpone

 

Wzorowałam się na przepisie z czasopisma "Sól i Pieprz" nr 4/2012, ale podaję z moimi zmianami.


Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny (u mnie 1,5 limonki)
  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g cukru pudru

 

W misce utrzeć mascarpone z cukrem i sokiem z cytryny (lub limonki).
W osobnym naczyniu ubić na pół sztywno śmietankę. Dodawać ją po łyżce do masy cytrynowej mieszając łopatką.

Gotową masę przełożyć do naczynia do zamrażania i włożyć do zamrażalnika.
Wyjmować co około 30 minut i mieszać łyżką. Czynności powtarzać aż do uzyskania przez masę odpowiedniej konsystencji.

 

lody cytrynowe z mascarpone2

 

środa, 31 lipca 2013

Jest gorąco, jak na lato przystało, więc w naszym zamrażalniku są i lody. Nie powtarzam tych samych smaków, wolę wypróbowywać nowe, żeby znaleźć te ulubione. Wczoraj skończyliśmy jeść orzechowe, a dziś mam zamiar ukręcić nowe, tylko na konkretny smak trudno mi się zdecydować, tyle ich jeszcze do spróbowania jest :)

Te lody dla mnie były odrobinę za słodkie, więc następnym razem zmniejszyłabym ilość cukru. Reszta rodziny jednak takich zastrzeżeń nie miała, im smakowały takie, jakie były.

 

lody orzechowe z cynamonem

 

 

Przepis z blogu Moje Wypieki, podaję z moimi zmianami.

 

Składniki (na 1 litr lodów):

  • 1 szklanka (250 ml) mleka 3,2%
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 2/3 szklanki cukru zwykłego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii - przepis na domowy znajdziecie tutaj
  • 1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych lub startych w maszynce na dużych oczkach jak u mnie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

 

Obydwa rodzaje mleka wlać do garnka, wsypać cukier. Postawić na niedużym ogniu i podgrzewać cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści (nie gotować). Ostudzić.

Do zimnego mleka z cukrem dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Ja dodatkowo schłodziłam masę w lodówce przez około 2 godziny.

Wlać do włączonej maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji obsługi. Jeśli po określonym czasie masa nie będzie wystarczająco ścisła, przelać ją do pudełka, włożyć do zamrażalnika i mieszać co jakiś czas aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

 

 
1 , 2 , 3
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑