Tarty wytrawne i kisze

sobota, 10 stycznia 2015

Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z trzema serami - goudą, fetą i kremowym twarogiem. Dwa pierwsze są pokrojone w słupki i owinięte plasterkami dojrzewającej szynki. Tak zapieczona gouda smakowała jak wędzony oscypek, co nas podczas jedzenia zaskoczyło. Ale to bardzo dobrze, bo oscypki bardzo lubimy.

 

 tarta serowa ze szpinakiem i szynką dojrzewjącą

 

Składniki (na formę 24 x 30 cm):

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 250 g szpinaku świeżego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 g sera feta
  • 150 g goudy w kawałku  + 50 g startej
  • 100 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej)
  • 150 g twarogu kremowego
  • 3 jajka roztrzepane (łyżkę odłożyć do posmarowania)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz


Ciastem francuskim wyłożyć formę razem z brzegami. Pozostałą część ciasta pokroić w paski i odłożyć.

Szpinak umyć, odcisnąć i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Dodać pokrojony szpinak i smażyć przez około 2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzić.

Ser feta i goudę pokroić w słupki grubości ok. 1 cm. Każdy kawałek sera owinąć szynką.

Twaróg kremowy wymieszać z roztrzepanymi jajkami, 50 g startej goudy, papryką i bułką tartą. Dodać szpinak i jeszcze raz wymieszać.

Na ciasto w formie wyłożyć masę serową ze szpinakiem. Ułożyć kawałki serów w szynce. Na wierzchu ułożyć odłożone paski ciasta tworząc kratkę. Paski ciasta i boki posmarować odłożonym jajkiem.

 

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C (z termoobiegiem do 180 st.C) i piec przez około 45-50 minut.

 

tarta serowa ze szpinakiem i szynką dojrzewjącą

 

środa, 03 grudnia 2014

Niedawno jedna z czytelniczek poprosiła mnie na facebook'owym profilu bloga o przepis na przystawkę. Przygotowałam więc takie tartaletki. Proste i szybkie do przygotowania. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

tartaletki z bakłażanem i mozzarellą

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 łyżki orzechów ziemnych (mogą być solone)
  • olej do smażenia
  • ulubione zioła do posypania (u mnie prowansalskie)
  • sól i pieprz
  • małe jajko do posmarowania

Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć plastry bakłażana soląc je delikatnie z jednej strony. Kiedy bakłażan będzie z dwóch stron obsmażony zdjąć go z patelni i odsączyć z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Ciasto francuskie rozwinąć, wykroić z niego kółka o średnicy większej niż plasterki bakłażana, ułożyć na blasze do pieczenia. Na każdym krążku ciasta ułożyć plaster bakłażana, przykryć cienkim plastrem mozzarelli i posypać ziołami, pieprzem, ewentualnie solą i orzechami ziemnymi. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.

Tartaletki piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.

 

wtorek, 24 czerwca 2014

Kruche ciasto wypełnione kremowym serowo-śmietanowym farszem z dodatkiem porów i chrupiącego boczku. Do tego posiekane zioła prosto z ogrodu i sycący obiad gotowy.

 

kisz z 5 serami

 

Składniki

na ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 75 g zimnego masła

na farsz:

  • 2 pory
  • 75 g chudego wędzonego boczku
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 50 g cheddara
  • 50 g sera Aldamer (można zastąpić goudą)
  • 50 g fety pokrojonej
  • 1 kulka (100 g) mozzarelli
  • 4 listki szałwii, czosnek naciowy, natka pietruszki (zioła można zastąpić listkami bazylii)
  • 4 jajka
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz

 

Przygotować ciasto:
na blat wysypać mąkę, dodać pokrojone masło, rozgnieść palcami. Dodać żółtko oraz sól i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Kiedy ciasto się chłodzi przygotować farsz:
pory oczyścić z zewnętrznych liści, umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości około 0,5 cm. Włożyć je do wrzącej, osolonej wody i blanszować przez 1 minutę. Wyjąć na sitko, przelać zimną wodą, zostawić do odcedzenia. Boczek pokroić w paski, sery w kostkę.

W misce roztrzepać jajka ze śmietanami, dodać ostudzone pory, boczek i sery. Wsypać posiekane zioła, doprawić pieprzem i solą (z solą należy uważać, bo boczek i sery są słone). Wymieszać.

 

Formę do pieczenia tarty o średnicy 26 cm natłuścić, wylepić ciastem formując wysokie brzegi. Wlać farsz. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 40-50 minut, aż wierzch farszu się zetnie. Po upieczeniu odstawić kisz na kilka minut, żeby środek nieco ostygł i lepiej się kroił, gorący zaraz po upieczeniu będzie się rozpadał.

 

 

czwartek, 08 maja 2014

Tarty wytrawne i kisze lubię za to, że są łatwe do zrobienia, a bogactwo możliwości komponowania składników nadzienia sprawia, że lubię je przygotowywać. Chociaż chyba za rzadko je piekę. Muszę to zmienić, bo wszyscy w naszym domu takie tarty lubią.

Przepis od Magdy K. Od siebie dodałam pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, żeby dodać do farszu coś chrupiącego.

 

tarta z boczkiem i suszonymi pomidorami

 

Składniki (na formę o średnicy 28 cm)

na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 średnie jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 ml zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego posiekanego rozmarynu

na nadzienie:

  • 100 g wędzonego boczku
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

Przygotować ciasto:
na blacie lub w misce usypać kopiec z mąki, na środku zrobić wgłębienie. Włożyć do niego masło, palcami rozetrzeć z mąką na kruszonkę. Dodać roztrzepane jajko, sól, cukier i rozmaryn. Wyrabiać, stopniowo dodając wodę. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Przygotować nadzienie:
boczek pokroić w cienkie plasterki, a potem średniej wielkości kostkę. Podsmażyć na patelni do zrumienienia. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić, albo zostawić w całości.

Jajka roztrzepać, odłożyć 1-2 łyżki. Do reszty dodać śmietanę, sól i pieprz.

 

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki blat, podsypując mąką.
Formę natłuścić i wyłożyć ciastem. Ciasto posmarować odłożonym jajkiem, ułożyć na nim odsączony z tłuszczu boczek. Wlać jajka ze śmietaną, na wierzchu ułożyć kawałki suszonych pomidorów i posypać pokrojoną w piórka czerwoną cebulą.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 30-35 minut.

 



wtorek, 06 maja 2014

Kolejna potrawa, którą przygotowałam razem z Karoliną i Malwiną. Tym razem przepis wybrałam ja, a raczej trafiłam na niego w książce "Inspiracje kulinarne" wyd. Olesiejuk. W oryginale są oliwki, ale ponieważ w naszym domu nikt za nimi nie przepada, zastąpiłam je suszonymi pomidorami, które akurat czekały w otwartym słoiczku na wykorzystanie. Dobrze się dopasowały do fety i pieczonej papryki.

Tarty były tak dobre, że chociaż byłam pewna, że nie zjem więcej niż dwie, to zjadłam trzy, a i czwarta pewnie by się zmieściła. Polecam Wam gorąco. Zwłaszcza, że przygotowanie takich małych tart nie zajmuje dużo czasu, bo jako spód wykorzystuje się gotowe ciasto francuskie. Chociaż jeśli mielibyście ochotę, to możecie je zrobić też na cieście kruchym, tak jak dziewczyny.

 

 mini tarty z fetą, suszonymi pomidorami i pieczoną papryką1

 

Składniki (na 8 foremek o średnicy 10 cm*):

  • płat ciasta francuskiego (375 g)
  • 125 g sera feta
  • 1 mała lub 1/2 dużej upieczonej i obranej ze skórki czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 30 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

Ciasto rozwinąć, podzielić na 8 kwadratów. Każdym wyłożyć natłuszczoną foremkę do pieczenia tart.

W misce lekko ubić jajka z jogurtem, mlekiem i przyprawami (poza szczypiorkiem). Dodać fetę, pokrojoną w kostkę pieczoną paprykę i suszone pomidory. Tak przygotowane nadzienie nałożyć na ciasto przygotowane w foremkach. Posypać szczypiorkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C i piec przez około 25-30 minut, aż nadzienie się zetnie, a ciasto zrumieni.

Najlepiej podawać na ciepło, zaraz po upieczeniu.

 

* ponieważ foremek na mini tarty mam 6, dwie pozostałe upiekłam w kokilkach.

 

 mini tarty z fetą, suszonymi pomidorami i pieczoną papryką2

 

 

 

 
1 , 2 , 3
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑