Placki

wtorek, 24 listopada 2015

Zbliża się grudzień, a z nim czas planowania świątecznych potraw i wypieków. Właśnie z myślą o Bożym Narodzeniu przygotowałam dla Was propozycję świątecznego śniadania. To śniadanie na bogato, dzięki dodaniu smaków piernika i czekolady doskonale wpasuje się w świąteczny, podniosły nastrój. Do ciepłych placków dodałam zimne lody Care D'or o smaku Chocolate Brownie. Lubię takie połączenia ciepłego z zimnym i chociaż kojarzy mi się ono głównie z szarlotką na ciepło podaną z lodami, to w przypadku tego śniadania też się doskonale sprawdziło. Polecam gorąco.

 

placki z sosem piernikowym i lodami brownie

 

Składniki (na 4 porcje)

na placki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka drobnego brązowego cukru
  • 2 kubki jogurtu naturalnego po 190 g
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mleka
  • 3 łyżki oleju

na sos piernikowy:

  • 25 g pierniczków bez nadzienia
  • 70 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

dodatkowo do podania:

  • lody Carte D'or Gelateria Chocolate Brownie

 

placki z sosem piernikowym i lodami brownie

 

Najpierw przygotować sos piernikowy:
pierniki zmielić w malakserze. Razem z pozostałymi składnikami umieścić je w misie miksera i miksować krótko, tylko do momentu uzyskania gładkiego ale niezbyt gęstego sosu.

Następnie przygotować placki:
w większej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i cukier, w drugiej pozostałe mokre składniki. Mokre składniki wlać do składników suchych i dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i łyżką nakładać ciasto formując nieduże placuszki. Smażyć na niedużym ogniu. Na drugą stronę przewracać je kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Gotowe placki układać na talerzykach jeden na drugim.


Ciepłe placki na talerzykach polać sosem piernikowym i od razu podawać z lodami.

 

placki z sosem piernikowym i lodami brownie

 

Carte d’Or Chocolate Brownie to przepyszne, intensywnie czekoladowe lody z kawałkami ciastka brownie, polane czekoladowym sosem. Dzięki temu, że lody ułożone są w pudełku w kształt rozetek łatwo jest je estetycznie podać, więc stanowią ładny deser nie tylko podane samodzielnie, ale też doskonale nadadzą się jako dodatek do innych dań, którym mogą dodać nie tylko smaku, ale też elegancji.

Pojemność opakowania to 900 ml, a sugerowana cena detaliczna: 18,49 zł.



czwartek, 19 marca 2015

Kilka dni temu otrzymałam przesyłkę od Lorda Somersby, w której znalazłam napój piwny w nowym smaku ElderflowerLime, czyli kwiatu bzu i limonki. Połączenie smaków dla mnie zaskakujące, ale okazało się zaskakująco dobre. Napój ten to połączenie piwa i napoju w dwóch smakach. Słodki, musujący i orzeźwiający, bo najbardziej smakuje schłodzony, więc będzie doskonały na nadchodzącą wiosnę i lato. Najlepiej smakuje schłodzony i chociaż większość ludzi po prostu by go wypiła, ja postanowiłam spróbować znaleźć dla niego także zastosowanie kulinarne, bo jego smak kojarzy mi się z deserem. Zrobiłam jabłka smażone w cieście piwnym. Dzięki dodatkowi piwa ciasto w którym maczałam krążki jabłek było puszyste. Otrzymałam miękkie i soczyste jabłka w chrupiącym cieście. Takie placki najlepiej podawać na ciepło, posypane cukrem wymieszanym z cynamonem i szklanką schłodzonego #Somersby #ElderflowerLime.

 

jabłka w cieście piwnym

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 jaja (żółtka i białka oddzielnie)
  • 3 łyżki oleju
  • 250 ml napoju piwnego Somersby ElderflowerLime
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • cukier puder i cynamon do posypania
  • olej do smażenia


Żółtka ubić z olejem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z solą i mieszając powoli dolewać piwo. Mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. 

Po tym czasie białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w krążki grubości około 5-6 mm. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Krążki jabłek kolejno zanurzać w cieście tak, żeby całe były nim pokryte. Układać na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone jabłka układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło, przed podaniem posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

 

Tagi: jabłka piwo
15:42, edyta_rosner , Placki
Link Komentarze (7) »
piątek, 06 marca 2015

W naszym domu często na piątkowy obiad podaję placki. Taki zwyczaj pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Moja mama najczęściej robiła placki ziemniaczane (za którymi nie przepadałam), albo racuchy drożdżowe z jabłkami. Moje dzieci przepadają za plackami bananowymi, ale i takie jabłkowe bardzo chętnie jedzą. Genialnym pomysłem, który podpatrzyłam u Chillibite jest dodanie do placków piany ubitej z białek - dzięki temu są one lekkie i puszyste, w konsystencji podobne do drożdżowych, a przygotowane znacznie szybciej, bo bez wyrastania.

Przedwczoraj robiłam te placki po raz kolejny i w pośpiechu zapomniałam o ubiciu piany. Placki były smaczne, ale zabrakło im tej puszystości i były nieco oklapiałe, więc następnym razem już na pewno o tym nie zapomnę i Wam polecam pamiętać.

 

placki z jabłkami

 

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 2 jajka
  • 200g mleka
  • 200g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • spora szczypta cynamonu
  • 25g cukru pudru

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na półplasterki (ja używam do tego krajalnicy w kształcie jabłka).

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka roztrzepać z mlekiem, mąką, solą, cukrem i cynamonem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodać jabłka, wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Na patelni rozgrzać na średnim ogniu około 1 cm warstwę oleju. Łyżką nakładać nieduże porcje ciasta formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem, lub bez cukru, jeśli jabłka były słodkie.



Tagi: jabłka
10:48, edyta_rosner , Placki
Link Komentarze (8) »
wtorek, 04 listopada 2014

Kolejna wersja placków z cukinią. To warzywo jest tak uniwersalne, że pasuje do niego wiele różnych składników, a i na słodko jako dodatek do ciast się nadaje. Tym razem do placków dodałam uprażony na patelni słonecznik, który miękkim plackom dodał chrupkości. Podałam je z sosem jogurtowo-majonezowym, z którym sprawił, że placki stały się pełnym daniem obiadowym.

 

placki z cukinii z prażonym słonecznikiem

 

Składniki:

  • 2 nieduże cukinie
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz


Cukinie umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Jajka roztrzepać z mlekiem i kremówką. Wsypać mąkę i szybko wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto. Również odstawić na kilka minut.
Słonecznik podprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.

Do ciasta dodać odciśniętą z powstałego soku cukinię, oraz prażony słonecznik i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.

Od razu smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać zaraz po usmażeniu z sosem jogurtowo-majonezowym.

 

 

czwartek, 23 października 2014

Placki - niespodzianka.

Usmażyłam je nie mówiąc z czego są, a potem pytałam członków rodziny co w plackach jest. Usłyszałam, że mięso mielone i ziemniaki, których tam nie ma :)

Mięsny posmak nadały plackom orzechy laskowe, ale ziemniaki? Tu pewnie winna jest cukinia.

Tak czy inaczej placki bardzo wszystkim smakowały, nawet na zimno. Dlatego i Wam je gorąco polecam. Jeśli chcecie sami sprawdzić jak smakują, koniecznie musicie je zrobić, a na pewno się nie zawiedziecie.

 

placki z cukinii z groszkiem i orzechami 

 

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka listków mięty
  • puszka zielonego groszku
  • 3 średnie cebule
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 opakowania fety
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól i świeżo zmielony pieprz


Cukinię zetrzeć na dużych oczkach (jeśli jest młoda i nie duża, to razem ze skórką i nasionami). Posolić, wymieszać i odstawić na czas przygotowania pozostałych składników.

Pietruszkę i miętę posiekać, przełożyć do miski razem z odsączonym groszkiem, drobno posiekaną cebulą, orzechami i pokrojoną w kostkę fetą. Dodać roztrzepane jajka i mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Placki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki.

Podawać z sosem z jogurtu i majonezu czy innym ulubionym.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑