Placki

sobota, 01 lutego 2014

Placki z kaszy jaglanej i ziemniaków, więc mogą je zjeść osoby na diecie bezglutenowej. Nie zawierają także jajek - zamiast nich rolę sklejającą całość pełnią ziemniaki. Zdrowe nie tylko dzięki kaszy, ale i sposobowi przygotowania - nie są smażone na tłuszczu, ale pieczone w piekarniku. Idealny sposób na zdrowe śniadanie lub kolację.

Placki nie są doprawiane na słodko, więc można je podać także ze słonymi dodatkami. Wybór wersji zależy od Was. U nas dzieci wolały na słodko, więc taką wersję dostały.

 

placuszki jaglane z powidłami

 

 Składniki (na 4 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 4 duże ziemniaki
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe i cukier puder do posypania


Kaszę wsypać na gęste sitko. Przelać wrzątkiem, a potem kilkakrotnie przelać zimną wodą, żeby pozbyć się z kaszy goryczki. W garnku zagotować 300 ml wody, wsypać kaszę i gotować mieszając od czasu do czasu przez około 15-20 minut.

Ugotowane ziemniaki odcedzić i jeszcze gorące obrać ze skórki, a potem pokroić i wymieszać z ciepłą kaszą. Dodać masło i sól, wymieszać i przecisnąć przez praskę, lub utłuc na jednolitą masę.

Z masy uformować nieduże kulki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą rozpłaszczyć dłonią na grubość około 0,5 cm. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 15-20 minut.

Gotowe placki posmarować powidłami i ewentualnie posypać cukrem pudrem. Można podawać je na ciepło, albo na zimno (chociaż smaczniejsze są ciepłe).

 

Przepis z czasopisma "Sól i Pieprz" nr 6/2012.

 

środa, 08 stycznia 2014

Koleżanka poprosiła mnie o przepis na placki z białego sera, którymi zajada się Jej synek. Akurat miałam w lodówce kostkę sera. Jednak żeby zrobić placki dla naszej czteroosobowej rodziny musiałam jeszcze jedną kostkę dokupić - wszyscy przepadamy za różnego rodzaju plackami. Młodszy synek najbardziej lubi takie bez dodatków, które można po prostu wziąć do ręki i zjeść, ale posmarowane jabłkowym musem i pokrojone też ładnie zjadł. Oczywiście na deser i tak wziął sobie samego placka.

Takie placki można też po prostu polać miodem, zamiast robić mus z jabłek, ale wtedy należy dodać do placków mniej cukru. Ja placki posłodziłam, ale do jabłek już cukru nie dodawałam.

 

Asiu, mam nadzieję, że Twojemu synkowi będą smakować :)

 

 placki z sera białego z musem jabłkowym2

 

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 500 g białego sera półtłustego
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki cukru waniliowego - używam domowego z tego przepisu
  • 140 g mąki pszennej
  • 40 ml mleka

na mus jabłkowy:

  • 5 niedużych jabłek
  • 60 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Twaróg, jajka, cukier waniliowy oraz mąkę umieścić w misce miksera. Zacząć miksować i powoli wlewać mleko. Zmiksować na w miarę gładką masę (jeśli nie lubicie grudek sera w plackach jak ja, możecie przed miksowaniem ser przecisnąć przez praskę).

Na patelni z nie przywierającą powłoką rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką nieduże porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło z dodatkami lub bez.

 

Przygotowanie musu jabłkowego:
jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę, przykryć i zagotować. Dusić na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając (ewentualnie dolać niewielką ilość wody, żeby jabłka się nie przypaliły). Kiedy jabłka zmiękną dodać cynamon i dusić aż owoce zaczną się rozpadać. Potem rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków zostawiając niewielkie kawałki jabłek.

 

 

wtorek, 13 sierpnia 2013

Takie placki to już tradycyjny letni obiad w naszym domu - dzieci za nimi przepadają. Nie może być inaczej, skoro zazwyczaj mamy cukiniowy urodzaj w ogródku i trzeba wynajdować różne sposoby na ich wykorzystanie. Tym razem piszę, że zazwyczaj, bo ogródkiem zajmuje się mama i w tym roku tak siała, że wyrosły nam same dynie, a ani jedna cukinia... Debiutujemy więc w roli hodowczyń dyń, a cukinię z której zrobiłam placki dostałyśmy od sąsiadki ;)

 

A może spróbujecie też wersji z mięsem? Polecam kotleciki cukiniowo-kurczakowe.

 

 

placki z cukinii z serem feta

 

Składniki:

  • 600 g cukinii (1 średniej wielkości lub 2 nieduże)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 mała cebula
  • 250 g fety
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pieprz i sól do smaku

 

Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać łyżeczką soli i odstawić na jakiś czas. Kiedy cukinia puści sok, odcisnąć ją dobrze.

Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, dodać do odciśniętej cukinii. Fetę pokroić w kostkę, dorzucić do cukinii z cebulą. Dodać także roztrzepane jajka i mąkę (w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki, jeśli masa będzie zbyt rzadka). Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść nieduże placuszki. Smażyć przez kilka minut na złoty kolor z obydwu stron.

 

Placki podałam z sosem przygotowanym tak jak do tej sałatki.

 

 

12:52, edyta_rosner , Placki
Link Komentarze (9) »
piątek, 26 kwietnia 2013

Jeśli dzieci nie mają apetytu, trzeba sięgać po sprawdzone i proste przepisy na coś, co lubią. A że obaj lubią banany, to w takie "niejadkowe" dni robię szybkie placuszki bananowe. Wtedy jestem pewna, że chłopcy zjedzą je ze smakiem i głodni nie będą :)

 

 

 

Przepis znalazłam na blogu Wypieki z pasją, podaję z moimi zmianami.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

W większej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszać mleko, jajko, olej, ekstrakt waniliowy i banany. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką.

Na suchą, rozgrzaną dobrze patelnię łyżką nakładać porcje ciasta formując placuszki. Kiedy na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracać je za pomocą łopatki na drugą stronę i smażyć na rumiano.

Podawać posypane cukrem pudrem.

 



 

 

wtorek, 15 stycznia 2013

Szybki obiad z tego, co znalazłam w kuchennych szafkach i zamrażalniku.
Wiedziałam, że cynamon i aronia to dobry duet, więc postanowiłam je połączyć w placuszkach.
A skoro już dodałam owoce aronii, to do polania użyłam syropu z aronii - teraz będę piękna i młoda, bo owoce te pomagają zwalczać wolne rodniki, które powodują między innymi powstawanie zmarszczek ;) Poza tym tak już zupełnie na serio, to syrop z aronii zawiera też sole mineralne i witaminy P, C, B1, B6, E i PP.

 

 

 

Składniki (na około 13 placuszków):

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko

 

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól.
W garnuszku roztrzepać jajko z mlekiem i wlać mieszając do mąki. Na koniec dodać owoce aronii i jeszcze raz wymieszać łyżką.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką kłaść na patelnię niewielkie porcje ciasta i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.Usmażone odkładać na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać ciepłe, przed podaniem polać syropem z aronii.

 

 

WPIS KOMERCYJNY

 

 

Tagi: aronia
16:28, edysia79 , Placki
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑