Wołowina

czwartek, 03 kwietnia 2014

Moje kolejne smaczne spotkanie w kuchni z Karoliną i Malwiną. Tym razem na przepis trafiłam ja, w Przewodniku kulinarnym Pascala - Meksyk, autorstwa Andrzeja Rudnickiego-Sipayłło i Ewy Rusek.

Pulpeciki wyszły bardzo smaczne, chociaż przez dodatek kiełbasy chorizo mają dość charakterystyczny smak. Można je podać z różnymi dipami, bo są nieduże i doskonale nadają się do nabijania na wykałaczki i moczenia w sosie, lub po prosu z sałatką. Ja wybrałam tą drugą wersję i podałam je z sałatką z kapusty pekińskiej, na którą przepis podam Wam jutro.

 

 pulpeciki wołowe z chorizo

 

Składniki (dla 6 osób):

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 115 g kiełbasy chorizo
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1 jajko
  • 2 kawałki bułki
  • oliwa lub olej do smażenia

 

Chorizo pokroić w niedużą kostkę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i rozgnieść widelcem.

Wołowinę wymieszać z chorizo, bułką i pozostałymi składnikami, wyrobić na masę. Uformować z niej około 36 małych pulpecików.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pulpeciki i smażyć na średnim ogniu przez około 20 minut ze wszystkich stron do zbrązowienia.

 

10:00, edyta_rosner , Wołowina
Link Komentarze (3) »
czwartek, 08 lipca 2010
Kolejny sposób na spożytkowanie oscypków.

Zamiast rolad z klasycznym nadzieniem z kiełbasy, boczku i ogórków kiszonych zrobiłam takie z papryką, oliwkami i oscypkami. Dobre. Miękkie, pachnące wędzonką, z aromatycznym sosem.


Składniki (na 4 rolady):
- 500-600 g wołowiny na pieczeń
- 2 łyżki musztardy
- 3 małe oscypki
- 6 zielonych oliwek nadziewanych papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 nie duża cebula
- majeranek
- sól i pieprz

- 1 szklanka bulionu warzywnego
- kieliszek (80 ml) wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%


Mięso opłukać i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek włókien na 4 plastry. Każdy rozbić tak, żeby powstały cienkie płaty. Oprószyć je solą i pieprzem, z jednej strony posmarować musztardą i posypać majerankiem.

Oliwki pokroić na plasterki, cebulę w cieniutkie krążki, a paprykę  i osypki w paski. Przygotowane składniki nadzienia rozłożyć na przygotowanych płatach mięsa i zwinąć ciasno w rolady. Każdą dokładnie obwiązać grubą bawełnianą nicią.

W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć zrazy, zrumienić ze wszystkich stron. Wlać bulion warzywny oraz wino. Dusić pod przykryciem około godziny aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą.

Zrazy wyjąć, usunąć nitki. Do pozostałego sosu wlać osoloną śmietanę, wymieszać i zagotować. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Rolady podawać z sosem.



Przypominam też o kończącym się jutro KONKURSIE :)
poniedziałek, 22 marca 2010
Lubię fetę, niedawno polubiłam też rolady wołowe. Kiedy więc zobaczyłam ten przepis, to od razu postanowiłam go wypróbować. Tak jak spodziewałam, rolady bardzo nam smakowały, a sos z dodatkiem wina miał wspaniały aromat i piękny, głęboki kolor. Idealne na niedzielny obiad.

Przepis zaczerpnęłam z gazety "Sól i pieprz" nr 2/2010. Nie zapiekałam jednak rolad w piekarniku tak jak w oryginale, ale udusiłam na kuchni.


Składniki (na 4 porcje):
- 4 plastry wołowiny na pieczeń (po ok. 160 g każdy)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- 100 g fety
- po 2 gałązki tymianku i bazylii
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 ml rosołu
- 200 g krojonych pomidorów (z puszki)


Papryki pokroić w paski, cebulę w piórka, a fetę na "beleczki" grubości palca. Zioła opłukać, osuszyć, oderwać listki i drobno posiekać.

Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, rozbić. Natrzeć solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku fety, obłożyć papryką, połową cebuli i ziołami , zwinąć rolady, obwiązać nicią.
Usmażyć na brązowy kolor na rozgrzanym oleju. Wyjąć rolady z tłuszczu.

Pozostałą cebulę zeszklić na tłuszczu z rolad, dodać przecier pomidorowy i krótko przesmażyć. Oprószyć mąką, zalać winem i rosołem, dodać pomidory razem z zalewą, wymieszać. Włożyć rolady, przykryć i dusić pod przykryciem  do miękkości (około 80-90 minut).
Wyjąć rolady, usunąć nici, a sos doprawić solą i pieprzem.

Podawać z makaronem grube wstążki.
piątek, 13 listopada 2009
Moje pierwsze takie rolady. Robiłam już wiele rodzajów rolad, ale nigdy z mięsa wołowego. Bardzo smakowały mi te które robi moja teściowa, więc do niej udałam się po instrukcje. Konsultacja odbyła się telefonicznie, po czym zabrałam się do roboty. Okazało się, że nie takie te rolady straszne jak je malowałam, bo dały się ładnie zrolować, potem obsmażyć i tak dobrze się udusiły, że rozpływały się w ustach. I "właśnie o takie mi chodziło" jak mawia mój synek :] Dla mnie - rolady idealne.

Co prawda tydzień z akcją Gotujemy po polsku II pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia już się skończył, ale za zgodą Andrzeja ten przepis jeszcze do niej dołączam.
Ostatnio z niczym nie nadążam i wyrobić się nie mogę...


Składniki [na 4 rolady]:
- 4 plastry mięsa wołowego [u mnie polędwica]
- 2 łyżki musztardy
- 1 nieduży kawałek cienkiej kiełbasy [np. rzeszowskiej]
- 50 g szynki wędzonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- przyprawa typu vegeta
- sól, pieprz

- 2 łyżki mąki
- słodka papryka w proszku

Mięso rozbić cienko, posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, potem posypać pokrojoną w kostkę kiełbasą, szynką i plasterkami ogórka. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą, posypać vegetą. Zwinąć rolady, każdą związać bawełnianą nicią tak, żeby farsz nie wypadał ze środka.

W rondlu rozgrzać olej, włożyć rolady i obsmażyć z każdej strony. Następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić około 1 godziny [w tym czasie odwracać rolady i dolewać wody jeśli będzie za mało].
Kiedy mięso będzie już miękkie, rolady wyjąć i odłożyć na bok. Dwie łyżki mąki wymieszanymi z niewielką ilością zimnej wody, wlać do pozostałego z duszenia sosu, wymieszać. Doprawić papryką w proszku. Włożyć do sosu rolady, zagotować.



piątek, 25 września 2009
Mięso w sosie plus ziemniaki i surówka równa się smaczny domowy obiad :)

 


Przepis pochodzi z gazety "Życie na gorąco"

Składniki
(na 6 porcji)
- 1,5 kg wołowiny np. biodrówki (u mnie ligawa - tzw. ślepa polędwica)
- 2 cebule
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, mielony pieprz
- 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarenkach
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka (zapomniałam o nich i nie dodałam)
- 5 dag grubo startego chrzanu
- kilka ugotowanych lub usmażonych grzybków, np.prawdziwków (dodałam od siebie)

Mięso oczyścić i umyć. Włoszczyznę i cebule obrać, opłukać, pokroić na duże kawałki. Wołowinę razem z warzywami włożyć do dużego garnka. Dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalać gorącą wodą. Posolić do smaku. Poczekać, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejszyć płomień i gotować około 2 godziny.

Ugotowane mięso wyjąć, wywar przecedzić. Odmierzyć 3/4 szklanki wywaru. Wołowinę przykryć, żeby nie wystygła.
Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką. Zasmażyć, nie rumieniąc. Zasmażkę połączyć z zimnym wywarem oraz mlekiem. Dodać żółtka. Mieszając gotować aż sos zgęstnieje. Dołożyć chrzan oraz pokrojone i ugotowane wcześniej grzyby. Przyprawić solą i pieprzem.

Mięso pokroić na porcje, polać sosem.

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑