Wieprzowina

czwartek, 26 listopada 2015

Jesień, pierwsze mrozy i prószący czasem śnieg powodują pojawienie się na stole bardziej treściwych i sycących potraw. Teraz częściej podaję obiady w wersji klasycznej, czyli gotowane ziemniaki z mięsem i surówką. Jeśli mięso, to musi być smaczne i nie nudne, więc nie poprzestaję na zwykłym kotlecie. Dzisiaj zaproponuję Wam szynkę wieprzową w aromatycznym, jesiennym sosie z grzybami i suszonymi śliwkami. Możecie je podać zarówno z ziemniakami, jak i z ugotowaną na sypko kaszą.

 

 zrazy z szynki wieprzowej w sosie grzybowo-śliwkowym

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 700 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 2-3 cebule
  • 5 suszonych śliwek
  • garść suszonych grzybów
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Dzień wcześniej namoczyć grzyby w letniej wodzie i zostawić na całą noc. Następnego dnia pokroić je w kostkę, a wodę z moczenia zachować.

Mięso pokroić w plastry, rozbić na cienkie plastry, oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć plastry mięsa z każdej strony na złoty kolor. Następnie dodać cebulę, jeszcze chwilę smażyć, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać pokrojone grzyby oraz śliwki pokrojone na połówki i wlać wodę z moczenia grzybów. Patelnię przykryć i dusić na wolnym ogniu aż mięso zmięknie. Jeśli trzeba, podlewać wodą. Przed podaniem można jeszcze sos doprawić solą i pieprzem.

Podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszą ugotowaną na sypko.

 

 

czwartek, 30 października 2014

Tym przepisem rozpoczynam kolejny blogowy cykl, czyli czwartki z kaszą. Nie wiem, czy pamiętacie, ale w 2010 roku poprowadziłam akcję pod hasłem "Jedzmy kaszę" - TUTAJ znajdziecie link do jej podsumowania. Teraz postanowiłam sobie, że przynajmniej raz w tygodniu będę mojej rodzinie podawała jakieś danie z kaszy. O tym, że kasze jeść warto, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dlatego, żeby mieć jeszcze większą motywację by wywiązać się z postanowienia rozpoczynam ten nowy "kaszowy" cykl. Mam nadzieję, że ten pomysł Wam się spodoba i Wy też zaczniecie częściej jeść kaszę. Tym bardziej, że okres jesieni i zimy sprzyja apetytowi na sycące dania, do których doskonale pasują wszelkiego rodzaju kasze.

 

 papryka faszerowana kaszą gryczaną i mięsem

 

Składniki:

  • 4 różnokolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pieczarki
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g kaszy gryczanej
  • tymianek, sól i pieprz
  • 4 plasterki żółtego sera


Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać czosnek i obrane oraz starte na dużych oczkach pieczarki. Kiedy płyn ze smażonych pieczarek wyparuje dołożyć mięso i usmażyć od czasu do czasu mieszając.

Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Wymieszać z usmażonym z pieczarkami i cebulą mięsem. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Przygotować papryki - z każdej odciąć wierzch, ze środka wyjąć nasiona. Papryki lekko posolić w środku (ja tym razem o tym zapomniałam) i nałożyć farsz dociskając go łyżką. Może zostać lekka górka z farszu. Na wierzchu położyć po plasterku żółtego sera, przykryć odciętymi wierzchami. Każdą paprykę posmarować z zewnątrz olejem. Lekko natłuścić też formę do pieczenia.

Papryki ułożyć formie do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C.
Piec przez 50-60 minut.

 

czwartek, 24 lipca 2014

Kotlety mielone każdy zna i każdy ma na nie swój sposób. Na przykład ja, idąc w ślady mojej mamy czasem dodaję do nich wędzony boczek, który nadaje im lekkiego aromatu wędzonki i sprawia, że kotlety nie są suche. Tym razem jednak postanowiłam odmienić je jeszcze inaczej. Do środka każdego kotleta włożyłam podłużny pomidor koktajlowy. Takie kotlety ładnie wyglądały i przed i po przekrojeniu, a pomidorki dodały im nie tylko koloru, ale też soczystości. No i dla domowników, którzy nie wiedzieli o tym dodatku były smaczną niespodzianką :)

 

kotlety mielone z pomidorami koktajlowymi

 

Składniki (na 8 kotletów):

  • 400-450 g mięsa wieprzowego (łopatki lub chudego karczku)
  • 1 kajzerka (namoczona w wodzie i odciśnięta)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • po sporej szczypcie suszonej kolendry i tymianku
  • sól i pieprz

  • 8 podłużnych pomidorów koktajlowych
  • bułka tarta do obtoczenia

 

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z włókien i zmielić razem z odciśniętą bułką oraz czosnkiem. Dodać roztrzepane jajko i przyprawy, wyrobić dokładnie na lepiącą masę. Podzielić ją na osiem równych części. Każdą część masy mięsnej lekko spłaszczyć na dłoni, ułożyć umyty wcześniej pomidor i oblepić dokładnie masą. Każdy tak przygotowany kotlet obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony. 

Kotlety podałam z gotowanymi ziemniakami i sałatką z pomidorów, sałaty, papryki i cebuli skropioną oliwą.

niedziela, 01 września 2013

Polędwiczki wieprzowe lubię za to, że są nie wymagają wiele pracy, czasu i składników, a po przyrządzeniu są miękkie i bardzo smaczne. No i smakują zarówno na słodko, jak i pikantnie. Tym razem wersja lekko słodka, bo w marynacie miodowo-musztardowej. Bardzo, bardzo dobra!

 

polędwiczki miodowo-musztardowe



Przepis znaleziony u Karoliny, która zobaczyła je u Wiosenki.

 

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 2 czubate łyżki musztardy (np. kremskiej)
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól i pieprz


Oczyszczone polędwiczki pokroić ukośnie na plastry. Delikatnie rozgnieść dłonią, oprószyć solą i pieprzem.

W misce wymieszać miód, dwa rodzaje musztardy, oliwę, czosnek, paprykę i tymianek.

Do marynaty włożyć mięso i wymieszać, żeby było całe nią dokładnie obtoczone.
Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.

 




środa, 07 sierpnia 2013

Lubicie dania łączące mięso z owocami? My zjadamy, ale bez zachwytów.
Jednak te polędwiczki z suszonymi śliwkami podbiły nasze podniebienia. Mięso było miękkie, a śliwki w sosie były tak dobre, że żałowałam, że nie było ich więcej.

Podałam je z makaronem i kaszą gryczaną następnego dnia. Ta druga wersja bardziej nam smakowała.

 

polędwiczki z suszonymi śliwkami

 

 

Przepis z blogu Palce lizać! podaję z małymi zmianami.

Składniki:

  • 800 g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
  • 16 suszonych śliwek
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g masła
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 150 ml białego wina
  • 280 ml wody (w oryginale wywar z kurczaka)
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 250 ml śmietanki kremówki

 

Śliwki włożyć do rondelka, zalać zimną wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Odstawić.

Mięso oczyścić z tłuszczu i błonek, pokroić ukośnie w dość grube plastry (5-6 z 500 g). Każdy plaster spłaszczyć dłonią.

Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać olej i połowę masła. Gdy masło zacznie się pienić włożyć plastry mięsa i smażyć z obu stron, aż będą w środku ugotowane. Zdjąć z patelni, pozostały płyn odlać.

Na pustej patelni rozgrzać resztę masła i smażyć cebulę, aż zmięknie (uważać, żeby się nie zrumieniła!). Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać płyn odlany po smażeniu polędwiczek i wodę, oraz ziele angielskie i tymianek. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, aż sos zredukuje się o około połowę. Dodać śliwki razem z wodą, w której się gotowały i śmietankę. Gotować 8 minut.

Do gotowego sosu włożyć mięso i podgrzewać razem kilka minut.



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑