Kurczak

wtorek, 21 października 2014

Po dłuższe przerwie znów spotykam się w kuchni z Karoliną i Malwiną. Tym razem przepis wybrałam ja. Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku kawałki kurczaka i pieczone razem z mięsem ziemniaki. To typ obiadu, który najbardziej lubię, bo wystarczy włożyć przygotowane składniki do piekarnika, a potem już pozostaje tylko czekanie aż wszystko się upiecze. I danie gotowe.

 

panierowany kurczak pieczony z ziemniakami

 

Przepis z książki "Przepyszne ziemniaki" wyd. Reader's Digest.

 

Składniki

kurczak:

  • 1,2 kg podudzi z kurczaka bez skóry
  • 3-4 łyżki oleju
  • 150 g bułki tartej
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry

ziemniaki:

  • 3-4 duże ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

 

Najpierw przygotować mięso: w  dużej misce wymieszać bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, paprykę, oregano i kolendrę. Do małej miseczki wlać olej. Każdy kawałek mięsa obtaczać najpierw w oleju, a potem w panierce.

Następnie przygotować ziemniaki: obrać je ze skórki, umyć, osuszyć i pokroić na nieduże kawałki. W dużej misce wymieszać olej z przyprawami, włożyć ziemniaki i dokładnie wymieszać, żeby wszystkie były obtoczone.

W posmarowanej olejem formie do zapiekania ułożyć mięso i ziemniaki.
Piec przez 70-80 minut w temperaturze 190 st.C, lub do momentu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie w środku upieczone.

Podawać z sosem jogurtowo-majonezowym.

 

 

Tagi: kurczak obiad
10:00, edyta_rosner , Kurczak
Link Komentarze (5) »
czwartek, 18 września 2014

Tak przygotowany kurczak to propozycja dla tych, którzy lubią dania nie wymagające używania dużej ilości naczyń i nie pochłaniających dużej ilości czasu do ich przygotowania. Jeśli macie garnek lub patelnię, która nadaje się do użytku w piekarniku, będzie idealnie, jeśli nie, możecie mięso podsmażyć na patelni, a potem przełożyć je razem z pozostałymi składnikami do naczynia żaroodpornego i w nim zapiec potrawę.

 

 kurczak z boczkiem i pieczarkami w białym winie

 Garnek aluminiowy do smażenia i pieczenia ze sklepu Westwing Home and Living 

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (1 podwójny)
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 250 g niedużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki białego wina (zastąpiłam wódką Dębową)
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz

 

Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na dwa lub trzy plastry (to zależy od ich wielkości) i z każdej strony przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć w garnku lub patelni nadającej się do pieczenia w piekarniku*. Boczek zdjąć, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć z obu stron mięso. Dołożyć usmażony wcześniej boczek, pokrojoną w piórka cebulę oraz oczyszczone pieczarki (jeśli są duże, można je przekroić na połówki, lub ćwiartki). Całość zalać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 40 minut.

Naczynie wyjąć z piekarnika, sos zagęścić śmietaną wymieszaną ze szczyptą soli i mąką (przed dodaniem do całości, śmietanę należy zahartować łyżką gorącego sosu z patelni). Posypać świezymi siekanymi ziołami i wstawić do piekarnika jeszcze na około 5 minut.

Podawać ze świeżym, chrupiącym pieczywem, lub ryżem.

 

* Jeśli nie macie garnka nadającego się do gotowania i pieczenia w piekarniku możecie usmażyć boczek i mięso na patelni, a potem przełożyć je do naczynia żaroodpornego razem z pozostałymi składnikami i w nim zapiec potrawę.

 

kurczak z boczkiem i pieczarkami w białym winie

 

piątek, 25 lipca 2014

Lubię marynowane, a potem pieczone mięsa. Lubię je za smak i to, że ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Tego kurczaka polubiłam szczególnie. Mięso marynuje się dwa dni wcześniej, czyli jeśli przygotuję je w piątek, to w niedzielę muszę je jedynie przełożyć do formy i upiec, czyli zostaje więcej wolnego czasu dla rodziny :)

Bazą marynaty jest olej, ocet balsamiczny i miód. Przyprawy można dobierać według smaku, czy dodać swoje ulubione. Ja otwieram szufladę i wsypuję te, na które mam ochotę, albo które nadadzą kurczakowi aromat odpowiedni do dodatków z którymi pojawi się na stole. Dzięki tej marynacie skórka jest chrupiąca jak lubię i dobrze przypieczona, pomimo tego, że mam piekarnik gazowy bez dodatkowej grzałki z góry i termoobiegu. Wcześniej nie udawało mi się osiągnąć takiego efektu. Mięso pod skórką natomiast pozostało miękkie i soczyste.

Inspirowałam się przepisem z blogu Siła smaku.

 

kurczak pieczony długo marynowany

 

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 2 cebule

na marynatę:

  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • po 1 łyżeczce soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki pięciu ulubionych przypraw - u mnie tymianek, oregano, kolendra, słodka papryka, majeranek
  • 1/4 łyżeczki przyprawy tex-mex (niekoniecznie)

 

Mięso umyć, osuszyć.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce, przełożyć mięso i dokładnie wymieszać, żeby mięso było pokryte marynatą z każdej strony (można też natrzeć marynatą mięso pod skórką). Miskę przykryć i wstawić do lodówki na dwa dni (zamarynowane przykładowo w piątek można piec w niedzielę). Co kilka godzin przemieszać mięso w misce.

Przed pieczeniem mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia do zapiekania. Cebulę obrać i pokroić w grubsze piórka, ułożyć między udkami. Formę wstawić do piekarnika, nagrzać go do 200 st.C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec przez około 50 minut, aż mięso będzie miało ładną, przypieczoną, rumianą skórkę.

 

* Jeśli używacie metalowej formy do pieczenia możecie mięso wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, ale ja mam formę ceramiczną i w obawie przed szokiem termicznym i pęknięciem (mięso jest przecież zimne, bo wyjęte z lodówki) wstawiam formę do zimnego lub lekko nagrzanego piekarnika i dopiero wtedy dogrzewam do 200 st.C.

 

wtorek, 08 lipca 2014

Uwielbiam takie dania, które właściwie same się robią. I chociaż większość takich potraw trzeba przygotować w piekarniku, a w czasie upału dodatkowe ogrzewanie w kuchni nie jest mile widziane, to jednak warto się poświęcić, a kuchnię zawsze można zamknąć ;)

Danie bardzo nam smakowało. Mięso z zewnątrz było ładnie przypieczone, a w środku miękkie, ziemniaki aromatyczne, a pomidorki koktajlowe dodawały całości świeżości i orzeźwienia.

Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 10/2010 i tym razem to ja zaprosiłam Karolinę i Malwinę do jego wspólnego przygotowania. Dziewczyny, mam nadzieję, że u Was było równie smakowicie :)

 

 udka pieczone z ziemniakami i pomidorami

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 małych udek z kurczaka (tzw. pałek)
  • 600 g małych młodych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki łagodnego ketchupu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • duża garść posiekanej zieleniny (u mnie pietruszka, dymka, szałwia, lubczyk, szczypiorek)
  • sól i pieprz
  • 3 gałązki pomidorów koktajlowych
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego (zastąpiłam gorącą wodą)

 

Mięso umyć i osuszyć. Ziemniaki obrać i umyć. Cebule obrać i pokroić w plasterki.

Udka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Oprószyć solą i pieprzem. Posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ketchup zagotować  z 3 łyżkami oleju i sosem sojowym. Lekko przestudzić, dodać miód i wymieszać. Obficie posmarować udka. Ziemniaki i cebulę ułożyć między kawałkami mięsa, a wierzch potrawy posmarować resztą sosu. Posiekaną zieleninę wymieszać z pozostałą łyżką oleju i polać udka.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C (z termoobiegiem 180 st.C) i piec przez 40 minut. Następnie dodać pomidory koktajlowe i gorącą wodę lub bulion (płyn musi być gorący, żeby forma nie pękła podczas dolewania). Zapiekać jeszcze przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

 

udka pieczone z ziemniakami i pomidorami

 

piątek, 16 maja 2014

Kolorowe kanapki, w których znajdziecie wiele smaków. Wszystkie doskonale dobrane. Soczyste mięso, chrupiące sałaty i cebula, oraz słodko-kwaśny sos. Sosu jest tyle, że wystarczy smarowania mięsa na patelni i w kanapkach i do maczania kanapek w trakcie jedzenia.

Przepis w książce Rachel Ray "30 minute meals" znalazła Karolina dla mnie i Malwiny w ramach kolejnego wspólnego gotowania.

 

kanapki z kurczakiem w sosie bbq 

 

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1/2 dużej pieczonej papryki
  • 125 ml ketchupu łagodnego
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • 250 ml bulionu drobiowego (zastąpiłam wodą)
  • podwójny filet z kurczaka pokrojony na cztery kotlety
  • sól, pieprz
  • mieszanka sałat
  • czerwona cebula
  • bułki



W rondelku podgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, aż będzie miękka.  Zmiksować paprykę z ketchupem, sokiem i wodą blenderem. Gotowy sos przelać do zeszklonej cebuli i podgrzewać, aż się zagotuje.  Zmniejszyć ogień i podgrzewać. 

Kurczaka posmarować olejem i oprószyć solą i pieprzem.  Grillować przez 5 - 6 minut z jednej strony.  Przewrócić na drugą. 

Połowę sosu przełożyć do drugiej miseczki.  Polewać sosem grillującego się kurczaka.  Po 4 minutach przełożyć ponownie na drugą stronę, polać sosem i grillować jeszcze przez 2 minuty.

Gotowego kurczaka pokroić pod kątem na grube plastry.  Położyć kawałki kurczaka na każdym kawałku bułki.  Polać sosem.  Na to położyć sałatę, cebulę.  




 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑