Makaron

środa, 29 października 2014

Dania z makaronem zazwyczaj są proste i szybkie do przygotowania. Tak jest i tym razem.
Ugotowany makaron połączyłam z podsmażonymi paskami cukinii i chrupiącym boczkiem. Całość dobrze smakowała posypana tartym żółtym serem.

 

 makaron z cukinią i boczkiem

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g makaronu grube wstążki
  • 2 nieduże cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • sól pieprz
  • tarty żółty ser


Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. odcedzić. Cukinie umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na bardzo cienkie, długie plastry. Boczek pokroić w plastry, wysmażyć na patelni, wyjąć i odłożyć. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć drobno posiekany czosnek, a następnie dodać cukinię. Dusić mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (należy pamiętać, że makaron gotował się już w słonej wodzie, a boczek i ser również są słone, wiec sól może być już nie potrzebna).

Makaron wymieszać z usmażoną cukinią. Nałożyć na talerze, posypać tartym serem i na wierzchu ułożyć plasterki usmażonego boczku. Od razu podawać.

 

piątek, 07 marca 2014

Łazanki kojarzą mi się z dzieciństwem - mama często je robiła. Wtedy za nimi nie przepadałam, ale teraz lubię je, nawet bardzo. Do tej pory zawsze robiłam je z białą kapustą (przepis znajdziecie tutaj), a teraz spróbowałam z kapustą włoską. I sama nie wiem, która wersja lepsza.

 

 łazanki z włoską kapustą

 

Składniki:

  • 250 g makaronu na łazanki
  • 360 g liści włoskiej kapusty
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g cienkiej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • sól i pieprz

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, przełożyć na durszlak, przelać zimną wodą, odcedzić. Liście kapusty umyć, włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 15-20 minut, aż wystarczająco zmiękną. Dobrze osączyć, wyciąć grube części, liście pokroić w kostkę.

Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na dużej patelni. Do wędliny z cebulą dodać makaron oraz kapustę, wymieszać i chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

środa, 22 stycznia 2014

Pierwsze w tym roku wspólne gotowanie z Karoliną i Malwiną. Tym razem danie wybierała Malwina.

Oczywiście wprowadziłam swoje zmiany w oryginalnym przepisie.
Danie bardzo dobre, chociaż na moim zdjęciu może tak nie wygląda. Wszystko przez to, że ostatnio więcej ciemnych dni niż słonecznych. Polecam więc zobaczyć jak danie prezentuje się na zdjęciach dziewczyn.

 

 makaron z boczkiem i pomidorami

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża czerwona cebula
  • 250 g chudego wędzonego boczku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • puszka krojonych pomidorów
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 500 g makaronu u mnie tagliatelle, może być spaghetti
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • ser do posypania

 

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojony boczek i smażyć przez kolejne 3 minuty. Wlać wino i smażyć przez kolejne 2 minuty, aż alkohol wyparuje.

Dodać pomidory z puszki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i gotować na małym ogniu przez około 8 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Dodać natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente w garnku z wrzącą wodą, odsączyć, przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać.

Rozłożyć na talerze, posypać tartym żółtym serem.

 

 

wtorek, 23 lipca 2013

Prosty przepis na sycące danie dla całej rodziny.
Jeśli jednak nie wszyscy w Waszym domu przepadają za szpinakiem możecie go pominąć, bo nie jest go tutaj zbyt dużo, albo ułożyć pokrojone kawałki szpinaku na połowie zapiekanki.

 

 makaron z kurczakiem1


Przepis z czasopisma "Sól i Pieprz" nr 7/2010.

 

Składniki:

  • 300 g makaronu (świderki, rurki)
  • 3 filety z kurczaka (po ok. 160 g)
  • garść szpinaku (może być mrożony, wcześniej rozmrożony)
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju
  • 3 jajka
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki startego na dużych oczkach twardego żółtego sera

 

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę.
Szpinak (jeśli używamy świeżego) umyć, zblanszować we wrzątku, odsączyć, odcisnąć, pokroić.
Czosnek obrać i posiekać, suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w kostkę.

Jajka roztrzepać ze słodką i kwaśną śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać czosnek, 2 łyżki sera i dokładnie wymieszać.

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C (z termoobiegiem do 160 st.C).

Formę o wymiarach 30x40 cm posmarować olejem, włożyć makaron, mięso, szpinak oraz suszone pomidory i wymieszać. Całość polać równomiernie przygotowanym sosem i posypać tartym serem.

Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 40-50 minut, aż ser się stopi, a wierzch zarumieni.

 

makaron z kurczakiem2

 

poniedziałek, 08 lipca 2013

Latem w mojej kuchni królują desery z owocami i różnego rodzaju zapiekanki z warzywami.
Dziś przedstawiam przepis na jedną z zapiekanek - lazanię ze szpinakiem, mięsem z kurczaka i pomidorami. U nas to bardzo dobry sposób, żeby przemycić szpinak dzieciom, bo niestety za nim nie przepadają, ale mam nadzieję, że się przekonają, bo tą potrawę ze smakiem i bez grymaszenia zjedli.

 

Polecam też inne wersje lazanii, które pojawiły się już na blogu:

Lasagne bolognese ze szpinakiem i mozzarellą
Lazania z mięsem
Lazania z selera
Krakersowa lazania
Mini lazanie

 

 lazania ze szpinakiem

 

Składniki:

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 300 g liści szpinaku
  • 125 g mozzarelli
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml mleka
  • 200 g śmietany 12% do zup
  • 50 g śmietanki kremówki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz

 

Szpinak umyć, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut. Odsączyć, ostudzić. Następnie odcisnąć i pokroić. Wymieszać z pokrojoną w niedużą kostkę mozzarellą.

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek i smażyć, uważając, żeby czosnek się nie zrumienił, bo zgorzknieje. Doprawić solą i pieprzem.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w dość grube plastry.

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na pozostałych 2 łyżkach oleju, oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać zimne mleko, wymieszać i chwilę gotować. Dodać wymieszane śmietany, wymieszać. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach 16 x 24 cm.
Na dnie rozsmarować niewielką ilość sosu. Ułożyć trzy płaty makaronu i polać sosem. Następnie nałożyć połowę szpinaku z mozzarellą, kurczaka i pomidorów. Posmarować niewielką ilością sosu, ułożyć 3 płaty makaronu i polać sosem. Nałożyć resztę składników, ułożyć makaron, polać resztą sosu i posypać parmezanem.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (z termoobiegiem 160 st.C) i piec przez około 40 minut.

Kroić i podawać nieco ostudzoną, nie od razu po wyjęciu z piekarnika.

 

lazania ze szpinakiem2

 

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑