Dla dzieci

poniedziałek, 02 marca 2015

Nadchodzi czas, kiedy choroby i różnego rodzaju infekcje gardła będą nas atakować z każdej strony, szczególnie dzieci. Wtedy warto sięgać po domowe specyfiki. Najpopularniejszy jest syrop z cebuli, ale na na bolące gardło i kaszel dobrze działa syrop z buraka zrobiony właściwie w ten sam sposób jak ten cebulowy. No i co najważniejsze, bardzo smakuje dzieciom - moi chłopcy ustawiali się w kolejce, żeby ten syrop dostać.

Poza dobroczynnym działaniem na gardło taki syrop jest źródłem żelaza, kwasu foliowego i podnosi odporność, więc jest dobry nie tylko dla dzieci, ale także kobiet w ciąży.

 

 syrop z buraka

 

Składniki:

  • 1 średni burak
  • 3-4 łyżki cukru brązowego lub zwykłego

Buraka obrać, umyć i drobno pokroić albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do słoika warstwami przesypując cukrem. Wierzchnią warstwę powinien stanowić cukier. Słoik zakręcić i odstawić na noc. Sok, który puszczą buraki będzie syropem.

Gotowy syrop przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce przez 3-4 dni. Podawać 2-3 razy dziennie (małym dzieciom 2x, starszym i dorosłym 3x dziennie).

 

Tagi: buraki
13:04, edyta_rosner , Dla dzieci
Link Komentarze (3) »
środa, 29 maja 2013

Takie kluseczki można ugotować zarówno w zupie, jak i w wodzie (lub bulionie, jeśli akurat macie taki na stanie w swojej kuchni). Zazwyczaj gotuję je w zupie koperkowej, ale można też podać je dziecku w osobnej miseczce, żeby jadło samo. Kluseczki nadają się zarówno do nabierania łyżką, jak i nabijania na widelec, a nawet do jedzenia rękami. Wybór sposobu podania pozostawiam już Wam i Waszym pociechom.

Można je zrobić z mięsa z kurczaka, ale też i z fileta z indyka. Trzeba jednak pamiętać, że te z mięsa indyczego będą się dłużej gotować i będą nieco twardsze i bardziej zbite. Te na zdjęciu poniżej są zrobione właśnie z filetu indyka.

 

 

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • posiekany drobno koperek (niekoniecznie)

 

Mięso opłukać, osuszyć, usunąć błonki i chrząstki. Pokroić na kawałki i zmielić (można w blenderze). Dodać roztrzepane jajko, mąkę, szczyptę soli oraz koperek. Dokładnie wymieszać na gładką masę (będzie nieco lepiąca)

W garnku zagotować wodę (wywar, zupę). Dwie małe łyżeczki zanurzyć we wrzątku, jedną nabrać porcję mięsa i za pomocą drugiej uformować z masy łezkę. Kluskę włożyć do wrzącego płynu. Tak samo postąpić z resztą masy mięsnej. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż kluski wypłyną na wierzch, a potem jeszcze przez kilka minut, aż staną się wystarczająco miękkie.

 

 

sobota, 05 stycznia 2013

Zima to czas, kiedy potrzebujemy większej dawki energii i witamin, żeby nasz organizm  dał sobie radę kiedy za oknem ponuro i mało światła, a na nasze zdrowie czyhają wirusy. Z tymi ostatnimi walczymy od świąt, dlatego zrobiłam dziś dla nas energetyczny deser z kaszy jaglanej z syropem z dzikiej róży, która zawiera aż 25 razy więcej witaminy C niż cytryna i dzięki temu doskonale wspiera nasz układ odpornościowy. Wiedzieliście o tym? Bo ja dopiero teraz się dowiedziałam...

Deser bardzo smakował nam wszystkim, nawet Michałek zjadł pół porcji (oczywiście bez orzechów), a Krystian zjadł całość mówiąc, że smakuje jak lody :)

 

 

Do przygotowania deseru wykorzystałam syrop z nowej linii syropów prozdrowotnych marki Łowicz. My dopiero zaczęliśmy go stosować, ale producent poleca go wszystkim walczącym z przeziębieniem, zobaczymy więc jakie będą efekty ;) Na pewno 2 łyżki syropu dodane do herbaty lub deseru dużo szybciej i lepiej podziałają na nasze organizmy, niż witamina C w postaci tabletki. Poza tym taka kuracja jest o wiele smaczniejsza i przyjemniejsza ;)

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • 2 nieduże jabłka
  • 8 łyżek syropu z dzikiej róży Łowicz
  • garść posiekanych orzechów (włoskich i laskowych)

 

Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie.
W niedużym garnku zagotować 1 i 1/4 szklanki wody, dodać szczyptę soli i łyżeczkę masła. Wsypać kaszę, zamieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu nie mieszając, przez 20 minut.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. W garnku zagotować niewielką ilość wody, wrzucić pokrojone jabłka, przykryć i gotować, aż owoce lekko się rozgotują. Zmiksować (lub rozgnieść widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków, jeśli nie przeszkadzają Wam kawałki owoców).

Orzechy podprażyć na suchej patelni.

Do czterech miseczek nałożyć ugotowaną kaszę, przykryć jabłkami, każdą porcję polać 2 łyżkami syropu, posypać orzechami i podawać najlepiej jeszcze ciepłe.

 

 

WPIS KOMERCYJNY

 

niedziela, 02 grudnia 2012

Odkąd Michaś spróbował owocowego indyka - przepis tutaj, bardziej od dań z samych warzyw smakują mu dania z dodatkiem owoców. Dlatego zmodyfikowałam tamten przepis i postało nowe danie.

 

 

Przepis własny.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 40 g mięsa z indyka (pierś albo udziec)
  • 2 łyżki suchego ryżu

Mięso z indyka pokroić na mniejsze kawałki, zalać niewielką ilością zimnej wody i zagotować. Wsypać ryż oraz startą na dużych oczkach marchewkę i gotować mieszając (i w razie potrzeby dolewając wodę)przez około 20 minut. Kiedy wszystkie składniki będą ugotowane, dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować jeszcze chwilę, aż jabłko zmięknie. Na koniec dodać 2 łyżeczki masła i wszystko zmiksować.

 

piątek, 16 listopada 2012

Skoro nie kupuję dla młodszego smyka słoiczkowego jedzenia, posiłki dla niego komponuję sama. Przecież taki smyk też musi mieć urozmaiconą dietę, żeby później nie grymasił, że większości dań nie lubi, albo nie spróbuje ;)

 

 

Przepis własny.


Składniki (na 1 porcję):

  • 3/4 banana
  • 1/2 jabłka 
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 2 pokruszone biszkopty

 

Banana i jabłko umyć, obrać ze skórki, z jabłka usunąć gniazdo nasienne. Owoce pokroić i zmiksować razem z jogurtem. Przełożyć do miseczki, posypać pokruszonymi biszkoptami (przed podaniem wszystko wymieszać).

 

 
1 , 2
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑