sobota, 09 listopada 2013

W większości przepisów z dynią można się spotkać puree dyniowym występującym jako jeden ze składników. Jego przygotowanie jest bardzo proste i można to zrobić na trzy sposoby. Obraną dynię można ugotować lub upiec, albo nie obierać jej ze skórki i upiec w folii aluminiowej. Ten trzeci sposób lubię najbardziej, bo wymaga najmniej pracy i mogę ominąć obieranie surowej dyni ze skórki, którego bardzo nie lubię.

 

puree z dyni

 

Składniki:

  • dynia w dowolnej ilości

 

Dynię umyć, przekroić na pół, a następnie pokroić na kawałki w kształcie półksiężyca razem ze skórką. Usunąć nasiona.
Każdy kawałek owinąć folią aluminiową, ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez około 60 minut.

Blachę wyjąć z piekarnika i ostudzić. Rozwinąć folię, miąższ dyni oddzielić od skórki i przełożyć do miski blendera. Zmiksować na gładkie puree.

W zamkniętym słoiczku można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Można je też zapasteryzować lub zamrozić.

 

Tagi: dynia
16:00, edyta_rosner , Przetwory
Link Komentarze (4) »
wtorek, 05 listopada 2013

Fantastyczne, mięciutkie rogaliki. Niestety nadzienie z dyni i całej pomarańczy nie zostało zbyt entuzjastycznie przyjęte przez dzieci, ale dorosłym bardzo smakowało. Dlatego na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu na ciasto, ale nadzieję je dżemem lub prażonymi jabłkami, żeby i dzieci ze smakiem zjadły.

Przepis znalazłam u Ani, ale nadzienia było tak dużo, że musiałam zrobić drugą porcję ciasta, żeby je wykorzystać. Dlatego podaję proporcje już zmniejszone. Nie odstawiałam też wyrobionego ciasta do wyrastania (rogaliki wyrosną podczas pieczenia) i zmieniłam drożdże suszone na świeże.

 

krucho-drożdżowe rogaliki z dynią i pomarańczą1

 

Składniki (na około 32 małe rogaliki) - wszystkie w temperaturze pokojowej

na ciasto:

  • 35 g drożdży
  • 1 kopiasta łyżka gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z pomarańczy (za drugim razem pominęłam)

na nadzienie:

  • 1 szklanka dyni startej na dużych oczkach
  • połowa pomarańczy (razem z sokiem i skórką, bez pestek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • kardamon mielony do smaku

ponadto:

  • białko do posmarowania
  • cukier puder do posypania

 

Najpierw przygotować nadzienie:
dynię, oraz zmieloną razem z sokiem i skórką pomarańczę smażyć do miękkości (przez około 30 minut) z dodatkiem cukru, soku z cytryny oraz kardamonu. W razie potrzeby można podlać wodą, żeby nadzienie nie przywierało do dna patelni (woda odparuje). Nadzienie ostudzić.


Następnie przygotować ciasto:
drożdże wkruszyć do szklanki, zasypać cukrem, polać śmietaną. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Przykryć folią lub spodeczkiem i odstawić na około 10 minut.

Do miski wsypać mąkę, skórkę z pomarańczy, dodać masło i żółtka. Przełożyć zawartość szklanki i wyrobić gładkie ciasto (ja do tego używam miksera).

Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrągły, cienki placek. Każdy placek podzielić na 8 trójkątów, na każdym ułożyć łyżeczkę nadzienia. Zwinąć i uformować rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych papierem lub matą do pieczenia. Przykryć czystą ścierką i odstawić na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 18-20 minut.

 

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

krucho-drożdżowe rogaliki z dynią i pomarańczą2

 

 

poniedziałek, 04 listopada 2013

Pasztet z czerwonej soczewicy robiłam już kilka razy, bo wszyscy za nim przepadamy. Teraz dodałam do niego dynię, otręby i kaszę kukurydzianą (która nie jest w smaku wyczuwalna). Ta wersja jest też łagodniejsza, bo zawiera mniej przypraw. Znów się zajadamy, a ja mogę dodać kolejny przepis do kolekcji tych ulubionych.

Jeśli nie macie tylu foremek lub wolicie upiec jeden duży pasztet, masę możecie upiec w jednej formie keksowej, wydłużając czas pieczenia do około 60 minut.

 

 minipasztety z dyni i soczewicy2

 

Przepis z magazynu "Kuchnia" nr 10/2012, podaję z moimi zmianami.

 

Składniki (na około 8 mniejszych foremek lub jedną keksówkę):

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 marchewki
  • 300 g dyni (waga po obraniu)
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 3/4 szklanki otrąb owsianych
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • pestki dyni do posypania

 

Marchewki oraz dynię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W garnku zagotować 2 szklanki wody, wrzucić opłukaną na sitku soczewicę i połowę marchewki. Dodać łyżeczkę soli, liście laurowe, tymianek i ziele angielskie. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż marchewka będzie miękka, a soczewica się rozgotuje. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Wsypać kaszę kukurydzianą, dobrze wymieszać. Odstawić.

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju z curry i gałką muszkatołową. Dodać resztę tartej marchewki i tartą dynię. Smażyć mieszając do miękkości.  Dodać otręby i wymieszać.

W dużej misce wymieszać obydwie masy z jajkami (ja to zrobiłam za pomocą miksera). Doprawić do smaku.

 

Foremki do pieczenia lub jeną formę keksową wysmarować tłuszczem, obsypać otrębami lub kaszą kukurydzianą. Nałożyć masę, wyrównać, posypać pestkami dyni.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez 40-45 minut (dużą formę przez około 60 minut).

 

minipasztety z dyni i soczewicy1

 

środa, 30 października 2013

Proste, ucierane ciasto z dżemem pomarańczowym. Idealne do podania z gorącą herbatą z cytryną i imbirem. Doskonałe na rozgrzanie w chłodne, jesienne dni.

 

ucierane ciasto z dżemem pomarańczowym

 

 

Przepis z blogu Bake&Taste podaję z moimi zmianami.

 

 Składniki (na formę o wymiarach 25x12 cm):

  • 1 szklanka mąki pszennej białej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki dżemu pomarańczowego (można zastąpić morelowym)
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 g kandyzowanego imbiru (drobno pokrojonego)

 

Jajko utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać dżem, sok oraz olej i dokładnie zmiksować. Do masy wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować. Do ciasta wmieszać skórkę pomarańczową oraz imbir.
Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej mąką formy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 45 minut.



wtorek, 29 października 2013

Rzadko robię pierogi. Nie lubię rozwałkowywania ciasta. Ale jak już się skuszę, nie żałuję czasu poświęconego na ich zrobienie. Tym razem spróbowałam po raz pierwszy nadzienia z soczewicy. Doprawiłam je podobnie jak pasztet z czerwonej soczewicy. Pierogi smakowały wszystkim domownikom, nawet dzieciaki zjadły ze smakiem. Właściwie to muszę powiedzieć, że Młodszy zjadł więcej niż Starszak.

 

pierogi z soczewicą

 

Składniki

na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody

na nadzienie:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane
  • 2 cebule
  • 1 jajko ugotowane na twardo i 1 surowe
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 2 goździki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki łagodnego curry
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego (ewentualnie kminku)
  • 2 łyżki oleju

 

Przygotować nadzienie:
w garnku zagotować 2 szklanki wody. Wsypać opłukaną na sitku soczewicę, dodać goździki, liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, aż soczewica zacznie się rozpadać i powstanie gęsta papka (nie trwa to długo). Wyjąć przyprawy i przestudzić.

Na patelni rozgrzać olej, wsypać wymieszane w miseczce przyprawy (kmin lub kminek, curry oraz imbir) i smażyć przez kilka sekund, aż uwolni się z nich aromat. Na patelnię wsypać pokrojoną drobno cebulę i smażyć, aż stanie się szklista, przestudzić.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, ugotowane jajko posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z soczewicą oraz cebulą. Dodać roztrzepane surowe jajko, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem.

 

Przygotować ciasto:
na stolnicę przesiać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wbić do niego żółtko, wlać margarynę, posolić i wyrabiać na gładkie i elastyczne ciasto dolewając wodę. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć w ściereczkę i odstawić na kilkanaście minut, żeby "odpoczęło".

 

Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć po łyżeczce farszu i zlepić brzegi.
Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować przez kilka minut od wypłynięcia.

 

Pierogi podawać z podsmażoną cebulką.

 

| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑