sobota, 02 stycznia 2016

Pozostaję jeszcze w klimatach świąteczno-noworocznych i prezentuję ciasto które składa się właściwie z maku i sera. Nie ma w nim warstwy typowego ciasta, ani ucieranego, ani kruchego. I chociaż na to nie wygląda, nie jest bardzo pracochłonne. Polecam nie tylko na Boże Narodzenie. Przepis znalazłam na blogu Eksplozja Smaku.

 

ciasto serowo-makowe

 

Składniki (na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm)

warstwa makowa:

  • 800 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 4 żółtka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

warstwa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego trzykrotnie lub z wiaderka
  • 4 białka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru pudru

polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła


Masę makową wymieszać łyżką z żółtkami, stopioną w kąpieli wodnej czekoladą, mąką ziemniaczaną i skórką pomarańczową. Połowę masy makowej wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Po wstawieniu do piekarnika formy z ciastem zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec około 15-18 minut (do czasu, kiedy masa przestanie być mokra).

W tym czasie twaróg utrzeć z białkami jajek, ekstraktem, mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.

Wyjąć z piekarnika podpieczony spód makowy i wyłożyć na niego połowę masy serowej. wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 15 minut. Po tym czasie ponownie wyjąć formę z piekarnika i delikatnie rozsmarować resztę masy makowej. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na następne 15 minut. Potem znów wyjąć formę z piekarnika i na wierzchu rozsmarować drugą część masy serowej. Znów piec przez około 15 minut, aż wierzch masy zastygnie.

Po upieczeniu ciasto studzić w wyłączonym piekarniku przez około 30 minut, potem wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Zimny sernik polać polewą przygotowaną z czekolady roztopionej z masłem w kąpieli wodnej. wierzch ciasta udekorować posypką lu posiekanymi orzechami.

Ciasto przechowywać w lodówce.

 

piątek, 01 stycznia 2016

Zwykle pierniki piecze się w formach prostokątnych lub keksowych. Tym razem upiekłam piernik w okrągłej formie do pieczenia babki. Kształt nietypowy jak na to ciasto, ale tradycyjny smak piernika pozostał.

 

piernik rumowy w formie babkowej

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g miodu
  • kieliszek rumu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich


Masło utrzeć z cukrem dodając miód i po jednym żółtku, a następnie po łyżce wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Na końcu wlać rum i jeszcze chwilę ucierać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy i wymieszać łyżką, najlepiej drewnianą. Wsypać skórkę pomarańczową, rodzynki oraz posiekane orzechy i wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy babkowej, wyrównać wierzch.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-50 minut.

 

16:11, edyta_rosner , Ciasta
Link Komentarze (3) »
wtorek, 29 grudnia 2015

W moim domu do tej pory nie było tradycji przygotowywania kutii na Wigilię, jednak już od jakiegoś czasu miałam ochotę by jej spróbować. Okazja ku temu nadarzyła się kiedy w czasie przedświątecznych zakupów trafiłam na pszenicę do kutii. Kupiłam, przygotowałam, spróbowałam i przepadałam. Wydaje mi się, że do naszego wigilijnego menu kutia dołączy na stałe.

Wiem, że kutia znana jest przede wszystkim z tego, że jest bardzo słodka. Ponieważ ja za przesłodzonymi potrawami nie przepadam, więc moja wersja też bardzo słodka nie jest. Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę, może dodać więcej miodu lub tak jak ja, obok miski z kutią postawić słoiczek z miodem, żeby każdy chętny mógł ją sobie dosłodzić wedle uznania.

 

kutia

 

Składniki:

  • 2 szklanki oczyszczonej pszenicy na kutię
  • 200 g mielonego maku
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 100 g płatków migdałowych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 g miodu

Wieczorem przed przygotowaniem kutii pszenicę przesypać na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Przykryć i odstawić na całą noc. Następnego dnia wylać pozostałą wodę, wlać świeżą i gotować pszenicę na małym ogniu do miękkości (przez około 60 minut, lub dłużej), od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną pszenicę odcedzić na sicie, przelać zimną przegotowaną wodą i odstawić do ostygnięcia.

Rodzynki zalać szklanką wody i odstawić na 1-2 godziny.

Mielony mak zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu mieszając aż mak wchłonie cały płyn. Odstawić do ostygnięcia bez przykrycia.

Zimną pszenicę oraz mak wymieszać z bakaliami i miodem. Całość wstawić do lodówki i chłodzić przez kilka godzin.

 

08:57, edyta_rosner , Desery
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 14 grudnia 2015

Chrupiące ciastka wypełnione samymi dobrociami: jasną i ciemną czekoladą oraz bakaliami. Takie ciastka z powodzeniem możecie upiec na Boże Narodzenie.

 

ciastka czekoladowe z orzechami i żurawiną

 

Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla".

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 140 g masła w temperaturze pokojowej
  • 30 g ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 50 g orzechów włoskich posiekanych
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny
  • szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią, następnie dodać jajko, a potem po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Do masy wsypać orzechy, posiekaną czekoladę oraz żurawinę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta, zachowując duże odstępy między ciastkami. Każde delikatnie spłaszczyć.

Formę z ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 12-15 minut.

 

czwartek, 26 listopada 2015

Jesień, pierwsze mrozy i prószący czasem śnieg powodują pojawienie się na stole bardziej treściwych i sycących potraw. Teraz częściej podaję obiady w wersji klasycznej, czyli gotowane ziemniaki z mięsem i surówką. Jeśli mięso, to musi być smaczne i nie nudne, więc nie poprzestaję na zwykłym kotlecie. Dzisiaj zaproponuję Wam szynkę wieprzową w aromatycznym, jesiennym sosie z grzybami i suszonymi śliwkami. Możecie je podać zarówno z ziemniakami, jak i z ugotowaną na sypko kaszą.

 

 zrazy z szynki wieprzowej w sosie grzybowo-śliwkowym

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 700 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 2-3 cebule
  • 5 suszonych śliwek
  • garść suszonych grzybów
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Dzień wcześniej namoczyć grzyby w letniej wodzie i zostawić na całą noc. Następnego dnia pokroić je w kostkę, a wodę z moczenia zachować.

Mięso pokroić w plastry, rozbić na cienkie plastry, oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć plastry mięsa z każdej strony na złoty kolor. Następnie dodać cebulę, jeszcze chwilę smażyć, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać pokrojone grzyby oraz śliwki pokrojone na połówki i wlać wodę z moczenia grzybów. Patelnię przykryć i dusić na wolnym ogniu aż mięso zmięknie. Jeśli trzeba, podlewać wodą. Przed podaniem można jeszcze sos doprawić solą i pieprzem.

Podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszą ugotowaną na sypko.

 

 

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑