środa, 13 stycznia 2016

Miękkie ciastka z dynią i czekoladą. Dla wszystkich ciasteczkowych łasuchów.

 

dyniowe ciastka z czekoladą

 

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka posiekanej kandyzowanej skorki pomarańczowej
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady


W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól.
Masło utrzeć na puch, dodać cukier, dynię i mieszankę z mąką. Pod koniec ucierania dodać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową.

Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ ciastka podczas pieczenia nieco się rozpływają, zachować między porcjami spore odległości.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 8-10 minut na złoty kolor. Ostudzić na kratce.

 

dyniowe ciastka z czekoladą

 

11:41, edyta_rosner , Ciastka
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 11 stycznia 2016

Na ten przepis pewna osoba czekała prawie rok! Pani Małgosiu mam nadzieję, że chociaż mięło tyle czasu, z przepisu Pani jednak skorzysta :)

Sernik smakuje wspaniale, i zachwyci każdego, kto lubi chałwę. Co tu więcej pisać? Koniecznie musicie spróbować. Po prostu.

Przepis z blogu Zjem to!

 sernik chałwowy

 

Składniki (na formę o średnicy 24 cm)

na spód:

  • 60 g chałwy
  • 2 łyżki masła
  • 190 g czekoladowych ciasteczek maślanych

na masę serowo-chałwową (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g chałwy
  • 100 ml mocnej kawy (zaparzone 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)

ponadto:

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 500 g sera mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek

wierzch

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao do posypania

 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Herbatniki i chałwę zmielić w blenderze, dodać ciepłe masło i wymieszać. Masą herbatnikową wyłożyć dno tortownicy, ugnieść i wstawić do lodówki.

Przygotować krem chałwowy:
kremówkę, kawę oraz pokruszoną chałwę umieścić w garnuszku i podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia chałwy. Odstawić do wystygnięcia.

Twaróg, mascarpone, mąkę i cukier miksować krótko, przez około 1 minutę. Następnie wbijać kolejno po jednym jajku, każde następne dodawać kiedy poprzednie dobrze się z masą połączy. miksować krótko, żeby jak najmniej napowietrzać masę serową.

Następnie do masy serowej wlać krem chałwowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód herbatnikowy.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 140 st.C i piec kolejne 90 minut. Sernik może trochę urosnąć, ale powinien równomiernie opaść, do odpowiedniej wysokości.

Studzić powoli w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Na wystudzony sernik wyłożyć ubitą śmietanę, usztywnioną śmietan-fikxami. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem wierzch ciasta posypać ciemnym kakao.

 

13:22, edyta_rosner , Ciasta
Link Komentarze (6) »
niedziela, 10 stycznia 2016

Kolejny sposób na wykorzystanie dyniowego puree to przepyszna, chrupiąca granola w słonecznym, optymistycznym kolorze. Przepis wypatrzyłam u Karoliny, ale ja jednak tradycyjnie dodałam do granoli olej.

 

granola dyniowa

 

Składniki:

  • 450 g płatków owsianych
  • 200 g pestek dyni
  • 200 g ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub goździków
  • 1/8 mielonej gałki muszkatołowej
  • 230 g puree z dyni
  • 100 g płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju

Płatki owsiane wymieszać z nasionami i przyprawami. Przesypać na blachę w której granola będzie się piekła, dodać puree dyniowe, miód oraz olej i dokładnie wymieszać.

Blachę z granolą wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec przez 40-50 minut. Podczas pieczenia kilka razy przemieszać.

Ostudzoną granolę przesypać do szczelnie zamykanego słoika.

 

granola dyniowa

 

piątek, 08 stycznia 2016

Moje dynie jeszcze czekają na wykorzystanie. Chyba czas już najwyższy, by przerobić je na coś dobrego. Na przykład taki chleb. Pszenno-żytni, na zakwasie, z dodatkiem puree i pestek z dyni. Bardzo smaczny, a świeżo upieczony i ostudzony najbardziej smakował nam z samym masłem. Żadnych innych dodatków nie potrzebował. Taki jest dobry.

Przepis Arabeski.

 

chleb pszenno-żytni z dynią


Składniki (na formę 30x11 cm)

na zaczyn:

  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 125 g mąki pszennej (typ 650)
  • 125 g mąki żytniej razowej
  • 250 g wody w temperaturze pokojowej

Składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 8-12 godzin.

Po tym czasie przygotować ciasto chlebowe dodając do zaczynu:

  • 200 g gęstego puree dyniowego
  • 200 g mąki pszennej typu 650
  • 170 g mąki żytniej razowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 170 g wody
  • 50 g pestek dyni + 2-3 łyżki do posypania

 

Wyrośnięty zaczyn wymieszać z podanymi składnikami drewnianą łyżką lub mikserem na pierwszym biegu niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut, a następnie przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Powierzchnię chleba wyrównać mokrą ręką i posypać pestkami dyni lekko je przyciskając do wierzchu ciasta. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto powinno podrosnąć do brzegów formy).

Formę z wyrośniętym chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stC i piec przez 20 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec przez kolejne 15-20 minut. Upieczony chleb ostudzić na kratce.



08:56, edyta_rosner , Chleby
Link Komentarze (4) »
czwartek, 07 stycznia 2016

To już ostatni wpis z przepisem świątecznym, chociaż ja lubię jeść pierniczki przez cały rok, nie tylko w czasie Bożego Narodzenia. Jeśli jesteście tego samego zdania co ja i jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie musicie je upiec i spróbować. Szczególnie, że wreszcie na dworze mamy prawdziwą zimę, a nie ma nic lepszego niż lukrowane pierniczki popijane gorącą herbatą z cytryną jedzone przy rozświetlonej choince kiedy za oknem pada śnieg ;)

Przepis z blogu Wypieki z pasją.

 

 lebkuchen

 

Składniki:

  • 200ml miodu
  • 85g masła
  • 250g mąki
  • 85g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
  • 1/3 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

na lukier:

  • cukier puder
  • woda/sok z cytryny/mleko



Miód z masłem podgrzewać w rondelku do chwili aż masło się roztopi. Odstawić na chwilę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i mielonymi migdałami. Przestudzoną masę miodowo-maślaną przelać do składników suchych, dodać skórki pomarańczowe. Dokładnie wymieszać i odstawić. Ciasto będzie rzadkie, ale nie wolno dosypywać mąki, zgęstnieje.

Z ciasta zwilżonymi rękami lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości od siebie - w czasie pieczenia lekko się rozpłyną i podrosną. Spłaszczyć każdą kulkę. Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.

Cukier wymieszać z wodą/sokiem/mlekiem do uzyskania dość gęstego lukru. Każdy piernik polać lukrem. Odstawić na kratkę do zastygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

 


| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑