wtorek, 19 stycznia 2016

Wszyscy chyba wiemy, że jeśli chcemy zjeść wędlinę, co składu której nie będziemy mieli wątpliwości, najlepiej zrobić ją samemu w domu. Od zeszłego roku hitem i naszą ulubioną wędliną jest taki schab z przepisu który znalazłam u Joli. Zawsze jednak zanim zrobiłam zdjęcie zdążyliśmy go zjeść. Tym razem obiecałam koleżankom z pracy, że przepis się pojawi.

Tak przygotowane mięso jest miękkie, soczyste, daje się cienko pokroić i smakuje wyśmienicie. Doskonale sprawdza się się jako wędlina do kanapek i przede wszystkim długo wytrzymuje, nie psuje się po dniu czy dwóch jak wędliny które możemy kupić w sklepach.

Szczerze polecam, bo chociaż przygotowanie takiej wędliny trwa aż pięć dni, to nie jest wcale kłopotliwe i nie wymaga dużo pracy. Trzeba tylko pamiętać, żeby mięso z którego chcemy zrobić taką szynkę było jak najświeższe.

 

 schab peklowany parzony

 

Przepis przeniesiony TUTAJ.

 

 

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Jeśli lubicie soczewicę, to taka zupa na pewno też Wam zasmakuje. Gęsta, sycąca, o ciekawym smaku. Dodatek chili powoduje, że jest także rozgrzewająca. Kubek takiej zupy dobrze rozgrzewa po powrocie z pracy czy szkoły.

 

zupa soczewicowa z makaronem

 

Przepis przeniesiony TUTAJ.

 


niedziela, 17 stycznia 2016

Prosta i smaczna zapiekanka z kilku łatwo dostępnych składników.

 

Makaron zapiekany z brokułem i migdałami

 

Przepis przeniesiony TUTAJ.

 

 

sobota, 16 stycznia 2016

Skoro już upiekłam pszenno-orkiszowe bułki do burgerów, to trzeba było je odpowiednio spożytkować. Tym razem do środka oprócz mięsa i dodatków trafił kotlet serowy. Od dziecka uwielbiam taki panierowany, smażony ser. Zazwyczaj zjadam go z pomidorem posypanym cebulą, ale o tej porze roku pomidory nie smakują tak jak powinny, więc serowy kotlet znalazł swoje miejsce właśnie w burgerze.  Tak nadziane burgery są bardzo sycące. Wystarczył mi jeden, żeby czuła się bardzo najedzona.

 

Burger z kotletem serowym


Składniki:

  • pszenno-orkiszowe bułki do burgerów z tego przepisu
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 250 g okrągłego sera żółtego
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • liście sałaty
  • ogórek kiszony
  • cebula

na sos:

  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, wymieszać z 1 roztrzepanym jajkiem, uformować nieduże okrągłe, płaskie kotlety i usmażyć je na oleju.

Ser żółty pokroić na tyle plastrów ile będzie burgerów. Panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a potem bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Od razu po usmażeniu mięsa i sera składać burgery: bułki przeciąć na pół, smarować sosem przygotowanym z podanych składników, na spodzie ułożyć sałatę, kotlet serowy, mięso, polać sosem, posypać ogórkiem pokrojonym w cienkie plasterki i posiekaną cebulą. Przykryć drugą połówką bułki i od razu podawać.

 

piątek, 15 stycznia 2016

Co jakiś czas nachodzi nas chęć na obiad z kategorii fast-food'u. Wiadomo, że ten domowy, choć również niezbyt zdrowy, jest jednak zdrowszy i smaczniejszy niż ten kupny. Mieliśmy ochotę na burgery, więc upiekłam domowe bułki z przepisu Karoliny, które stanowiły ich podstawę. Ładnie wyrośnięte, puszyste i smaczne, choć kiedy już składałam burgery pomyślałam sobie, że mogłam je zrobić nieco większe.

 

pszenno-orkiszowe bułki do burgerów

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki orkiszowej typ 620
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g miękkiego masła
  • ok. 350 ml ciepłej wody
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania

Mąki wsypać do misy miksera. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać niewielką ilością letniej wody. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 15 minut. Następnie dodać masło, mleko w proszku, sól i pozostałą wodę (dodawać stopniowo, aby uzyskać odpowiednią wilgotność ciasta) cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne uformować je w kulę, przykryć i odstawić pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części. z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 20-25 minut.



| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑