środa, 25 września 2013

Tarta dla tych, którzy lubią crumble, czyli owoce pod kruszonką. Ciasta jest malutko, a owoców i kruszonki dużo. Ja przekonałam się, że jednak zwolenniczką tego typu wypieków nie jestem, ale mama, mąż i siostrzeniec zjedli ze smakiem, ciesząc się z tego, że owoce górują nad ilością ciasta.

 

tarta ze śliwkami i malinami pod orzechową kruszonką

 

Przepis z książeczki "120 wypieków" z serii Z kuchennej półeczki (zmniejszyłam o połowę ilość malin).

Składniki (na formę o średnicy 24 cm)

na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 125 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka zimnej wody

na owocowe nadzienie:

  • 450 g śliwek bez pestek, pokrojonych w ćwiartki
  • 125 g malin
  • 3 łyżki brązowego cukru

na kruszonkę:

  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g brązowego cukru
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g mieszanych orzechów posiekanych lub startych na tarce o dużych oczkach (u mnie kilka orzechów włoskich, migdały i niesolone orzechy ziemne)
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Przygotowanie ciasta:
mąkę i cukier wymieszać w misce, dodać pokrojone masło i palcami rozcierać, aż utworzy się kruszonka. Wtedy dolać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachę do pieczenia tart. Ciasto nakłuć w kilku miejscach, włożyć do lodówki na czas przygotowywania owoców i kruszonki.

 

Przygotowanie owoców:
śliwki i maliny wymieszać z brązowym cukrem.

Przygotowanie kruszonki:
mąkę, cukier i masło rozetrzeć w misce palcami na kruszonkę. Dodać orzechy i cynamon, wyrobić kruszonkę.

 

Formę ze schłodzonym ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć na nie owoce, posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez 20-30 minut, aż wierzch będzie złocisty.

 

 

wtorek, 24 września 2013

Od czasu do czasu starszy synek prosi o zrobienie "kurczaczków" i frytków. Tym razem zrobiłam nuggetsy pieczone w piekarniku, bez dodatku tłuszczu, bo prawdę mówiąc, zapomniałam je skropić oliwą przed pieczeniem. I też się udały, a panierka dobrze trzymała i za bardzo nie kruszyła. Ta wersja smakowała nam chyba najbardziej ze wszystkich, jakie do tej pory zrobiłam.

Mięso zamarynowane w jogurcie z sosem sojowym było miękkie i soczyste, a panierka chrupiąca. A całość nie była zbyt pikantna, więc spokojnie mogłam je podać także dzieciom.

Sos powstał z tego, co akurat miałam w lodówce. Też bardzo dobry, łagodny. Taki jak lubi starszak, ale i nam dorosłym bardzo smakował.

 

Poprzednie wersje tego dania znajdziecie tutaj:
- Nuggetsy Nigelli
- Chrupiące nuggetsy z kurczaka

 

 

nuggetsy pieczone w piekarniku

 

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • szczypta soli i białego pieprzu
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka bułki tartej

na sos:

  • 1 czubata łyżka kremowego serka (Bieluch)
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Mięso pokroić w niezbyt cienkie paski.
W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę, majeranek, sól i biały pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.

Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze lub włożyć do woreczka, zamknąć i rozbić wałkiem lub tłuczkiem. Wymieszać z bułką tartą.

Kawałki mięsa wyciągać z marynaty przy pomocy dwóch widelców i obtaczać z każdej strony w panierce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można lekko skropić oliwą przed pieczeniem, ja tego nie zrobiłam.

Blachę z nuggetsami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 35-40 minut, do zezłocenia panierki.

 

Wszystkie składniki sosu wymieszać, podawać z nuggetsami.

 

poniedziałek, 23 września 2013

W lodówce miałam napoczęty słoiczek z suszonymi pomidorami, a w szufladzie białą fasolę. Z tych składników powstała bardzo smaczna pasta do pieczywa. Można nią posmarować chleb lub bułkę do szkoły lub pracy, dobrze też smakuje z chrupkim pieczywem czy waflami ryżowymi.

 

pasta z fasoli i suszonych pomidorów

 

 

Przepis ze strony Sense Of Taste, podaję z małymi zmianami.

 

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub fasola z puszki
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1-2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
  • sól i biały pieprz do smaku

 

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z pieczywem.

 

 

niedziela, 22 września 2013

Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść. A jeśli są trzy? To mogą mieć problem z wyborem potrawy do wspólnego gotowania. Chociaż nie, tak na prawdę wcale nie było tak źle ;) Ale po to, by ułatwić nam wybór, zaproponowałam Malwinie i Karolinie zaproponowałam wybieranie przepisów na zasadzie: zamykamy oczy, losujemy książkę z półki, otwieramy na chybił-trafił i mamy przepis. I tak na zmianę. Tym razem przepis zaproponowany przez Malwinę.

To bardzo pożywna, pełna warzyw zupa z kaszą jęczmienną.

 

Zupę ugotowaną przez Malwinę możecie zobaczyć tutaj, a wersję Karoliny tutaj.

 

 

zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną i pesto

 

Przepis z książki "Dieta Italiana" Gino D'Acampo, podaję z moimi zmianami.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 80 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g białej kapusty
  • 1 duży ziemniak
  • 1 litr wody
  • 1 cukinia
  • 15 listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • odrobina oliwy do skropienia zupy

 

Cebulę posiekać, kapustę grubo poszatkować, marchewkę, seler, ziemniak i cukinię pokroić w kostkę o boku 1 cm.

W garnku zagotować wodę, wsypać kaszę, zagotować. Wrzucić cebulę, kapustę, marchewkę, seler i ziemniaka, ponownie doprowadzić do wrzenia i wtedy do garnka dorzucić cukinię. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, lub do chwili, kiedy warzywa i kasza będą miękkie. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotować pesto: bazylię, czosnek i osiem łyżek gorącego wywaru zmiksować. Dodać do zupy, wymieszać.

Na talerzach pokropić zupę oliwą.

 

 

piątek, 20 września 2013

W poprzednim przepisie na sok z aronii napisałam, żeby nie wyrzucać owoców po odcedzeniu soku. Dzisiaj napiszę, jak zrobić z nich przepyszną konfiturę. Jest bardzo dobra, smakuje zarówno na chlebie czy bułce, ale doskonale sprawdzi się też jako dodatek do ciast czy naleśników. Aronia jest miękka, a po goryczce charakterystycznej dla surowych owoców nie pozostał żaden ślad.

 

 konfitura z aronii

 

 

Przepis z blogu Cukiernicze kreacje Charlotte.

 

Składniki:

  • odcedzone owoce aronii pozostałe po gotowaniu soku
  • 1 kg cukru
  • skórka z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny drobno pokrojona
  • 1 laska cynamonu
  • 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek
  • 4 winne jabłka starte na tarce o dużych oczkach
  • 2 kieliszki rumu (można pominąć)


Owoce aronii umieścić w dużym garnku, dodać pozostałe składniki poza rumem.
Doprowadzić do wrzenia,a potem gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do ostudzenia i na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia.

Nazajutrz znów zagotować i mieszając gotować przez około 20 minut (ja gotowałam 40 minut). Kiedy masa zgęstnieje dolać rum, dobrze wymieszać i gorącą nakładać do słoików. Dobrze zakręcić wieczka, słoiki postawić do góry dnem i zostawić tak do wystygnięcia.

 

 

| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑