wtorek, 30 września 2014

Jeśli chcę upiec ciasto z owocami, wiem, że najchętniej zostanie zjedzone takie, które ma na wierzchu kruszonkę. Zresztą wcale się moim chłopakom nie dziwię, bo sama takie najbardziej lubię. Tym razem wersja gruszkowo-jabłkowa. Szybko znikająca. 

 

ciasto z gruszkami i jabłkami pod kruszonką

 

Składniki (na formę 30x22 cm):

  • 1 kg gruszek
  • 1/2 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • sok z cytryny do polania owoców

Gruszki i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki i skropić sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier puder oraz jajka i zagnieść gładkie ciasto. Oderwać 1/3 ciasta, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około 10 minut. Pozostałą częścią ciasta wyłożyć dno natłuszczonej blachy. Na cieście ułożyć owoce, a na wierzch zetrzeć ciasto schłodzone w zamrażalniku.

Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut.
Po ostudzeniu, a przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.

 

09:39, edyta_rosner , Ciasta
Link Komentarze (1) »
niedziela, 28 września 2014

Z tym migdałowym spodem to chyba nie całkiem prawda, bo chociaż sernik piecze się na cieście, to kroi i podaje się go odwrócony do góry nogami, ciastem na wierzchu. Wygląda jak babka, smakuje jak sernik. Takie dwa w jednym.

Smakuje rewelacyjnie, właśnie dzięki migdałom, a wyglądem zachęci do spróbowania nawet niejadki. Wszystkim w naszej rodzinie bardzo smakuje, nawet dzieci chętnie sięgają nie tylko po jeden kawałek, ale i po dokładkę.

 

 sernik marmurkowy na migdałowym spodzie

 

Składniki (na formę o średnicy 24 cm)

na ciasto migdałowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 2 jajka
  • 100 g mielonych migdałów

na masę serową:

  • 500 g białego półtłustego twarogu
  • 1 opakowanie (150 g) kremowego serka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 4 jajka
  • 1 łyżka ciemnego kakao

 

Przygotować ciasto:
w dużej misce rozetrzeć miękkie masło, dodać cukier, mąkę i jajka, utrzeć. Wsypać mielone migdały i jeszcze raz zmiksować. Tortownicę z wkładką z kominem wysmarować masłem. Wylepić ciastem jej dno i boki jak na zdjęciu (ciasto jest nieco lepiące, więc dobrze jest natłuścić masłem dłonie). Formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę.

sernik marmurkowy na migdałowym spodzie

 

 

Przygotować masę serową:
masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce twaróg przeciśnięty przez praskę i serek kremowy. Następnie dodać jajka, cukier, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną.

Połowę masy serowej przełożyć do formy z ciastem. Do reszty dodać kakao i dokładnie zmiksować. Przełożyć na jasną masę i przemieszać trzonkiem łyżki czy widelca tworząc marmurek.

 

Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawić na około 15 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć, po lekkim przestygnięciu zdjąć obręcz. Kiedy ciasto całkiem ostygnie albo będzie jeszcze tylko delikatnie ciepłe do góry formy przyłożyć talerz i odwrócić go razem z formą do góry nogami, żeby ciasto zsunęło się na talerz. Kroić dopiero kiedy ciasto zupełnie wystygnie.

 

 

piątek, 26 września 2014

Dzisiejszym wpisem zaczynam cykl przepisów na pasty do chleba, które będą się pojawiały na blogu w każdy piątek. Mam nadzieję, że ten pomysł Wam się spodoba i tak jak nasza rodzina polubicie piątki z różnego rodzaju smarowidłami do kanapek.

Połączenia wędzonej ryby i twarogu spróbowałam raz i nie przypadło mi do gustu. Po kilku latach postanowiłam dać temu zestawieniu jeszcze jedną szansę, ale mielony biały ser zamieniłam na serek wiejski. I takie połączenie okazało się bardzo dobrym pomysłem. Do tego szczypta słodkiej papryki, sok świeżo wyciśnięty z cytryny i pasta w takiej wersji wchodzi na stałe do naszego jadłospisu.

 

 pasta z makreli wędzonej i serka wiejskiego

 Kamienny talerz do serwowania ze sklepu Westwing Home and Living

 

Składniki:

  • 1 nieduża wędzona makrela
  • 1 serek wiejski (opakowanie 200g)
  • 150 g śmietankowego serka topionego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka


Rybę obrać ze skóry i dokładnie obrać z ości. Serek wiejski odsączyć.
Miękkie masło zmiksować razem z serem topionym, następnie dodać serek wiejski, rybę oraz przyprawy i jeszcze raz zmiksować.

Gotową pastę przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na około 30 minut.

 

pasta z makreli wędzonej i serka wiejskiego

 

środa, 24 września 2014

Nadejście jesieni oznacza, że na naszym kuchennym stole lada chwila zaczną pojawiać się dania i wypieki z dyni. To pierwszy z nich: puszyste muffinki posypane chrupiącymi pestkami.

 

muffinki dyniowe z pestkami
Etażerka ze sklepu Westwing Home and Living

 

Składniki (na 12 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • pestki dyni do posypania


W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.Tak przygotowane ciasto nałożyć do formy wyłożonej papilotkami i posypać pestkami dyni.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 25-30 minut.
Po upieczeniu zostawić w formie na około 15 minut, po czym muffiny wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia.

 

 

09:24, edyta_rosner , Muffiny
Link Komentarze (6) »
czwartek, 18 września 2014

Tak przygotowany kurczak to propozycja dla tych, którzy lubią dania nie wymagające używania dużej ilości naczyń i nie pochłaniających dużej ilości czasu do ich przygotowania. Jeśli macie garnek lub patelnię, która nadaje się do użytku w piekarniku, będzie idealnie, jeśli nie, możecie mięso podsmażyć na patelni, a potem przełożyć je razem z pozostałymi składnikami do naczynia żaroodpornego i w nim zapiec potrawę.

 

 kurczak z boczkiem i pieczarkami w białym winie

 Garnek aluminiowy do smażenia i pieczenia ze sklepu Westwing Home and Living 

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (1 podwójny)
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 250 g niedużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki białego wina (zastąpiłam wódką Dębową)
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz

 

Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na dwa lub trzy plastry (to zależy od ich wielkości) i z każdej strony przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć w garnku lub patelni nadającej się do pieczenia w piekarniku*. Boczek zdjąć, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć z obu stron mięso. Dołożyć usmażony wcześniej boczek, pokrojoną w piórka cebulę oraz oczyszczone pieczarki (jeśli są duże, można je przekroić na połówki, lub ćwiartki). Całość zalać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 40 minut.

Naczynie wyjąć z piekarnika, sos zagęścić śmietaną wymieszaną ze szczyptą soli i mąką (przed dodaniem do całości, śmietanę należy zahartować łyżką gorącego sosu z patelni). Posypać świezymi siekanymi ziołami i wstawić do piekarnika jeszcze na około 5 minut.

Podawać ze świeżym, chrupiącym pieczywem, lub ryżem.

 

* Jeśli nie macie garnka nadającego się do gotowania i pieczenia w piekarniku możecie usmażyć boczek i mięso na patelni, a potem przełożyć je do naczynia żaroodpornego razem z pozostałymi składnikami i w nim zapiec potrawę.

 

kurczak z boczkiem i pieczarkami w białym winie

 

środa, 17 września 2014
sobota, 06 września 2014

Kupiłam wczoraj śliwki, ale bez specjalnego planu co z nich zrobię. Chociaż, jak już kiedyś napisałam, nie wyobrażam sobie niedzieli bez domowego ciasta, właściwie oczywiste było, że i tak wylądują w cieście. I tak się stało. Wykorzystałam to, co akurat miałam w domu i zamiast masła czy oleju ciasto utarłam na śmietance kremówce, a wierzch posypałam granolą, bo zapomniałam, że płatki migdałowe skończyły. Miałam trochę obaw, czy granola się nie przypali, ale mam piekarnik gazowy, który grzeje tylko z dołu, a śliwki oddały podczas pieczenia trochę soku, więc nic takiego się nie stało. Ciasto jest miękkie i puszyste, a chrupiąca granola kontrastuje z miękkimi śliwkami.

 

ciasto ucierane ze śliwkami i granolą

 

Składniki (na blachę 30x22 cm):

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% (250 ml)
  • 2 szklanki cukru (u mnie pół na pół puder i drobny do wypieków)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka skórki startej skórki cytrynowej
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia

do posypania:

  • 3 łyżki granoli lub płatki migdałowe lub posiekane orzechy



Śliwki umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół i usunąć pestkę.

Do dużej miski wlać śmietanę, wsypać cukier i cukier z wanilią oraz skórkę z cytryny i ubijać przez dwie minuty. Następnie nie przerywając miksowania dodać jajka i po łyżce wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość utrzeć na gładkie ciasto.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, nałożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Można je lekko wcisnąć w ciasto. Wierzch ciasta posypać granolą lub płatkami albo orzechami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35-40 minut.

 

piątek, 05 września 2014

Przepis na tą pastę zobaczyłam u Doroty i już następnego dnia zrobiłam. Mąż stwierdził, że smakuje jak bigos na zimno, tylko boczku brakuje ;)

Najbardziej smakowała nam nie z chlebem, a z waflami ryżowymi i grzankami. Takie chrupiące dodatki bardzo dobrze się sprawdziły.

 

 pasta do kanapek z cukinii

 

Składniki:

  • 1 średnia cukinia (u mnie żółta)
  • 3 średnie cebule
  • mały kawałek ostrej papryczki
  • duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia


Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach (jeśli jest młoda, to nie trzeba obierać, ani usuwać nasionek), dodać do cebuli razem z posiekaną papryczką i dusić mieszając, aż sok odparuje, a warzywa będą miękkie. Dodać koncentrat, cukier, sól i pieprz i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać po ostudzeniu, chociaż na ciepło też jest dobra.

 

 



Tagi: cukinia
10:42, edyta_rosner , Pasty i pasztety
Link Komentarze (4) »
czwartek, 04 września 2014

Cukinia doskonale sprawdza się we wszelkich daniach jednogarnkowych. Naszym ulubionym tego typu daniem jest leczo. Tym razem jednak postawiłam na zupełni inne smaki i przygotowałam curry z cukinią. Było tak dobre, że nawet wybredny zazwyczaj Starszak nie mógł się nachwalić, jakie to dobre. I nawet papryka mu nie przeszkadzała.

 

curry z cukinią

 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • mielona kolendra
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • 350 ml bulionu drobiowego (lub wody)
  • 200 g mleka kokosowego

 

Cukinię i paprykę umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w ćwierćplasterki, z papryki usunąć nasiona i pokroić w paski, papryczkę chili bez nasionek posiekać. Cebule obrać i pokroić w piórka, czosnek posiekać. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski.

W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dołożyć cukinię i papryki. Mieszając smażyć przez 5 minut. Dodać mięso i smażyć przez kolejne 3 minuty. Doprawić kurkumą, curry, imbirem, kolendrą kminem oraz pieprzem i solą.Wlać bulion (lub wodę) i mleko kokosowe, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Do potrawy dołożyć ugotowany na sypko ryż, wymieszać i podawać.

 

 

wtorek, 02 września 2014

Kolejną obowiązkową pozycją w naszym jesiennym jadłospisie jest ciasto z cukinią. Co roku z innego przepisu. Tym razem do ciasta oprócz cukinii dodałam orzechy laskowe i kakao. Ciasto jest wilgotne, jak każde z dodatkiem warzyw, dość ciężkie, ale bardzo, bardzo dobre. Już jednym kawałkiem można zaspokoić apetyt na coś słodkiego, a w przypadku tego ciasta to zaleta, bo dzięki cukinii dość długo pozostaje świeże. Kolejną zaletą jest to, że wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, a więc nie ma potrzeby używania miksera.

 

babka z cukinią i orzechami marmurkowa

 

Składniki:

  • 400 g cukinii (młodej, z miękką skórką)
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (czubate)
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 200 ml oleju
  • 100 g orzechów laskowych (mogą być mielone, ja starłam je w maszynce na dużych oczkach)
  • 1 łyżka ciemnego kakao


Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i zetrzeć na dużych oczkach (bez obierania, chyba że cukinia jest duża i ma twardą skórkę).

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i orzechy. Dodać cukinię, wymieszać.

W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Wlać do dużej miski, wymieszać łyżką do połączenia składników.

2/3 ciasta przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i obsypanej tartą bułką. do pozostałego ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy na jasne ciasto. Można dodatkowo przemieszać trzonkiem łyżki lub widelca.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-55 minut.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 116
| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Księga Gości
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów