czwartek, 28 lipca 2016

W letnie upały trzeba się ochłodzić. Najlepiej znanym na to sposobem są lody. Ale co Wy na to, żeby lody podać w niecodziennej formie i dodać je do kawy? Otrzymamy wtedy przepyszną mrożoną kawę.

Ponieważ trwa właśnie sezon na jagody, przygotowałam kawę z dodatkiem świeżych jagód i lodów Carte d'Or Blueberry&Vanilla, które są lodami premium, które w pudełku ułożone są w formie dekoracyjnych rozetek, którymi ozdobiłam wierzch kawy. Rozetki lodów polane są intensywnie jagodowym sosem i posypane czekoladowymi serduszkami, dzięki czemu są jeszcze bardziej ozdobne, a kawa zyskała elegancki wygląd.

 

 

 

Składniki (na 4 porcje):

  • opakowanie lodów Carte d'Or Blueberry&Vanilla
  • 75 g jagód
  • 250 ml mleka
  • 250 ml zimnej kawy
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Jagody zmiksować z łyżeczką cukru. Powstały mus jagodowy przełożyć do szklanek.

Z lodów wyciąć wierzchnią warstwę z rozetkami. Pozostałe lody przełożyć do blendera i zmiksować razem z mlekiem i kawą. Przelać ostrożnie do szklanek z z musem jagodowym zostawiając od góry miejsce na bitą śmietanę i rozetki lodów.

Śmietankę ubić na sztywno z łyżeczką cukru pudru, delikatnie nałożyć do szklanek zostawiając od góry miejsce. Na wierzch nałożyć rozetki lodów. Podawać od razu.

 

 

 

 

sobota, 16 lipca 2016

Groszek ptysiowy to w naszym domu nieodzowny dodatek do kremowych zup. Chociaż przygotowanie groszku w domu jest dość pracochłonne, to na prawdę warto poświęcić ten czas, bo z tego przepisu otrzymujemy dość dużo kuleczek, więc na pewno zostanie coś na zapas. No, chyba, że ma się w domu tak jak ja groszkowych łakomczuchów uwielbiających podjadać te słone kuleczki prosto z pudełka ;)

 

groszek ptysiowy

 

Przepis przeniesiony TUTAJ.

 

15:22, edyta_rosner , Przetwory
Link Komentarze (2) »
wtorek, 21 czerwca 2016

Takie kremowe zupy to w naszym domu prawdziwy hit. Zawsze znajdą się na nie chętni. Kremowa zupa z brokuła teraz smakuje najlepiej, kiedy możemy kupić świeże warzywa, a coraz cieplejsza aura zachęca do zjedzenia czegoś lekkiego, przy czego przygotowaniu nie trzeba spędzać za dużo czasu. Lepiej spędzić czas na dworze zamiast w kuchni.

 

lekka zupa brokułowa

 

Przepis przeniesiony TUTAJ.

 

Tagi: brokuły feta
12:38, edyta_rosner , Zupy
Link Komentarze (6) »
wtorek, 05 kwietnia 2016

Do tej pory na blogu pojawiło się kilka wariacji na temat deseru Tiramisu (malinowe, matchamisu, tort i wersja dla dzieci), ale klasycznej wersji wcześniej nie robiłam. Teraz nadrabiam zaległości, bo od kiedy po raz pierwszy skorzystałam z tego przepisu, robiłam ten deser już kilkakrotnie. Za każdym razem smakuje tak dobrze, że trudno poprzestać na jednym kawałku. I tu mamy z mężem okazję do ćwiczenia silnej woli, bo choć nazwa tiramisu oznacza po włosku "unieś mnie", to do najlżejszych ten deser jednak nie należy ;)

Do przygotowanie tego deseru polecam użycie włoskich biszkoptów Savoiardi. Robiłam wersję z biszkoptami włoskimi i zwykłymi ladyfingers i ta z włoskimi zdecydowanie wygrywa, zarówno smakiem jak i wyglądem. Dlatego jeśli macie możliwość zakupienia takich biszkoptów, to szczerze polecam.

 

tiramisu

 

Przepis przeniesiony TUTAJ

 

08:22, edyta_rosner , Desery
Link Komentarze (13) »
piątek, 01 kwietnia 2016

Kolorowa, sycąca zapiekanka, która zasmakuje małym i dużym. Nie zjedliśmy wszystkiego od razu i mam wrażenie, że drugiego dnia, odgrzana, zapiekanka smakowała jeszcze lepiej. Przepis znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem.

 

zapiekanka gyros

 
Przepis przeniesiony TUTAJ.



17:18, edyta_rosner , Zapiekanki
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 254
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑