piątek, 27 lutego 2015

Jak już kiedyś pisałam nie przepadam za śledziami, za to mój mąż bardzo lubi. Od czasu do czasu przygotowuję mu coś ze śledziami i czasem również się skuszę. Najbardziej odpowiada mi wersja w sosie śmietanowym i muszę powiedzieć, że ta, którą znalazłam u Lo smakowała mi nawet bardzo. Jednak zmieniłam przepis wykorzystując śledzie po wiejsku (zamiast solonych), zwykłą cebulę i dodałam jabłko.

 

śledzie w sosie śmietanowym z jabłkiem

 

Składniki:

  • 300 g śledzi po wiejsku (w oleju z cebulą)
  • 250 g cebuli (w oryginale cukrowa)
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 nieduże jabłko starte na dużych oczkach

na sos:

  • 125 g majonezu
  • 175 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżki cukru
  • świeżo zmielony pieprz (u mnie kolorowy)


Obrane cebule pokroić bardzo cienkie półplasterki. Przełożyć do miski, zasypać połową łyżki cukru. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć sok, który się wytworzył.

Śledzie wyjąć ze słoika, odsączyć z oleju, pokroić na 2 cm kawałki. Dodać odciśniętą cebulę, tarte jabłko i wszystkie składniki sosu. Wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.



11:21, edyta_rosner , Ryby
Link Komentarze (3) »
czwartek, 26 lutego 2015

Po chlebie polskim nasz chleb codzienny. Co tydzień piekę po dwa chleby polskie i dwa takie, z ziarnami. Chleb miękki i pięknie wyrośnięty w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz.

Przepis zaczerpnęłam z Pracowni wypieków, ale część siemienia lnianego zamieniam zawsze na słonecznik i sezam. Czasem dodaję też pestki dyni.

 

chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie

 

Skladniki:

na zaczyn:

  • 30 g zakwasu żytniego
  • 100 g pszennej mąki
  • 100 g wody

Wymieszać, odstawić na 12-16 godzin.

siemię lniane:

  • 30 g siemienia lnianego
  • 80 ml wody

Wymieszać, odstawić na 12-16 godzin

ponadto:

  • 100 g mąki żytniej (dowolnej)
  • 400 g mąki pszennej (dowolnej)
  • 400 g wody
  • 35 g ziaren sezamu
  • 35 g łuskanych nasion słonecznika
  • 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant, ale lepiej świeże)
  • 2 płaskie łyżeczki soli (ok. 17 g)


Do zaczynu dodać namoczone siemię oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto mikserem lub łyżką. Nie ma potrzeby wyrabiać go zbyt długo, wystarczy tylko tyle, by składniki dobrze się połączyły.
Przełożyć ciasto do keksówki (ok. 30 cm) wysmarowanej olejem, wysypanej otrębami żytnimi.
Odstawić do wyrastania na około 45-60 minut (ciasto powinno wypełnić foremkę).

Przed pieczeniem chleba jego wierzch delikatnie spryskać wodą. Formę z chlebem delikatnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 st.C. Piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 stC i dopiekać ok. 45-50 minut. Skórka powinna być wyraźnie rumiana.

Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.

 

środa, 25 lutego 2015

Awokado to bardzo uniwersalny owoc i chociaż najczęściej dodawany jest do dań słonych (np. sałatki czy pasty do pieczywa), to dobrze smakuje też w deserach. I jeśli ktoś za smakiem awokado nie przepada, to po zjedzeniu takiego musu z czekoladą na pewno się przekona.

 

mus czekoladowy z awokado

Kubeczki ze sklepu Westwing Home and Living

 

Składniki (na 2-3 nieduże porcje):

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki ciemnego kakao bez cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli


Awokado przekroić, usunąć pestkę, miąższ wyjąć ze skórki. Umieścić w misce blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksować dokładnie na gładki mus. Przełożyć do pojemników w którym mus zostanie podany i wstawić do lodówki, żeby się schłodził.

Podawać z sezonowymi owocami, u mnie mandarynki, ale w lecie mogą to być też truskawki, maliny czy jagody.

 

 

Tagi: awokado
10:18, edyta_rosner , Desery
Link Komentarze (4) »
wtorek, 24 lutego 2015

Po zrobieniu pastelowego tortu urodzinowego zostały mi żółtka. Białka jajek można zamrozić i wykorzystać później, ale żółtka musiałam zużyć od razu. Zrobiłam więc ciasto balowe z kremem na bazie domowego budyniu na żółtkach według tego przepisu. Ciasto bardzo dobre, ale też bardzo słodkie. Nawet Starszak, który przepada za słodyczami poległ i zjadł jedynie pół kawałka. Ale z kawą czy herbatą bez cukru lub lampką wina smakuje wyśmienicie. W końcu od czasu do czasu lub przy okazji takiej jak urodziny, tym bardziej podwójne, można się zasłodzić. Ewentualnie zawsze można zmniejszyć ilość cukru dodanego do ciasta. Zrobić go warto, bo poza tym, że jest dobre, to efektownie wygląda i robi wrażenie na gościach.

 

 ciasto balowe

 

Składniki (na blachę 32 x 24 cm)

na biszkopt:

  • 4 jaja
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę budyniową:

  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru zwykłego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

do nasączenia:

  • ok. 1 szklanki soku pomarańczowego

dodatkowo do przełożenia:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • ok. 140g herbatników
  • niecałe 100g krakersów
  • 500ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 100 g białej czekolady startej na dużych oczkach



Przygotowanie biszkoptu:
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku, każde dodając dopiero kiedy poprzednie będzie dobrze wymieszane z masą. Wyłączyć mikser i do masy wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką do ciasta.

Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.


Przygotowanie masy budyniowej:
1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia pod przykryciem (od czasu do czasu przemieszać). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.


Przygotowanie ciasta:
jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową soku pomarańczowego. Nałożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć go resztą soku. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.
Wierzch ciasta posypać tartą czekoladą.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc (im dłużej się chłodzi, tym lepiej smakuje).

 

 ciasto balowe

 

piątek, 20 lutego 2015

W tym roku już po raz trzeci wspólnie z Młodszym synkiem obchodzę urodziny. Na taką okazję oczywiście musiał pojawić się tort. Tym razem zrobiłam coś specjalnie dla synka, wielbiciela babcinego biszkoptu z galaretką, czyli lekki torcik z kolorową pianką z galaretek według tego przepisu. Tort bardzo smakuje i zarówno Starszak jak i Młodszy nie mogą się go nachwalić.

Zielona galaretka nie chciała współpracować i albo była za bardzo ścięta, albo po podgrzaniu za bardzo płynna i rezultat jest taki, że w masie widać drobinki galaretki. Ale nie przejmuję się tym, bo przecież nie zawsze wszystko musi mi się w kuchni udać na 100%, ważne, że smakuje i na małym solenizancie zrobiło odpowiednie wrażenie ;)

 

 lekki torcik pastelowy

 

Składniki (na tortownicę 24 cm)

biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

kolorowe pianki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 galaretka o smaku kiwi
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • 1 galaretka o smaku malinowym


Przygotowanie biszkoptu:
białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy żółtkowej i wymieszać łyżką.

Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez około 15 minut. Wyjąć, ostudzić.


Przygotowanie kolorowych pianek:
każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szklance wody. Ostudzić.

Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Podzielić ją na trzy równe części. Do każdej z części dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Jedna galaretka zostaje do polania wierzchu.

Na ciasto w formie kolejno wyłożyć kolorowe masy. Wstawić do lodówki. Kiedy wierzch dobrze się zetnie wylać tężejącą ostatnią galaretkę. Zostawić do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

 

 lekki torcik pastelowy

 

Tagi: białka
16:49, edyta_rosner , Ciasta
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 245
| < Luty 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Księga Gości
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów