wtorek, 16 grudnia 2014

Puszyste ciasto z jabłkami i bezą z dodatkiem płatków owsianych, wiec nieco zdrowsze niż zwykle.

 

 jabłecznik z bezą owsianą

 

Składniki (na formę 40 x 25 cm):

  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

na bezę:

  • 5 białek
  • 175 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych

ponadto:

  • 1,2 kg jabłek

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę w kolorze jasno kremowym. Nie przerywając miksowania dodać kolejno jajka. Na końcu dodać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blasze. Na wierzchu ułożyć lekko je wciskając w ciasto obrane i pokrojone w ósemki jabłka.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C (piekarnik gazowy z grzałką od dołu) i piec przez 20-25 minut.

W tym czasie zrobić bezę:
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Wyłączyć mikser, wsypać płatki owsiane i wymieszać łyżką.


Po 20 minutach pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika, na wierzchu rozsmarować bezę i ponownie wstawić do piekarnika. Zwiększyć temperaturę do 200 st.C i piec przez kolejne 15-25 minut, aż beza ładnie się przyrumieni.

 

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Ostatnio rzadko piekę chleby na drożdżach, bo wolę te na zakwasie. Jednak kiedy nie mam czasu na nastawianie zaczynu z zakwasu i czekanie z pieczeniem do następnego dnia sięgam po przepisy na pieczywo drożdżowe. Ten chleb właśnie dołączył do moich ulubionych. Jest łatwy do zrobienia, napakowany zdrowymi ziarnami i zawsze się udaje. Przepis Komarki.

 

chleb wieloziarnisty

 

Składniki (na formę 35x12 cm):

  • 500g mąki krupczatki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych lub razowych
  • 3 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika + łyżka do posypania
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni + łyżka do posypania


Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Dodać letnią wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Wyrobić ponownie i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami dyni i słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość i wypełni foremkę.

Piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stC.

 

niedziela, 14 grudnia 2014

Lussekatter, czyli "Oczy św. Łucji" to bułeczki szafranowe wypiekane w Szwecji w czasie Adwentu, a szczególnie na dzień 13 grudnia, czyli dzień św. Łucji nazywany też świętem światła. Dwa rodzynki w bułkach symbolizują oczy świętej. Bułki są słodkie, miękkie i puszyste, a dodatkowo do jedzenia zachęca (szczególnie dzieci) słoneczny, żółty kolor.

Jeśli chcecie szczegółowo dowiedzieć się o pochodzeniu zwyczaju wypiekania tych bułek polecam wpis na blogu Śnieżka gotuje, z którego zaczerpnęłam przepis.

 

 lussekatter

 

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 300 ml letniego mleka
  • 2 jajka (roztrzepane)
  • 1-2 g szafranu (ewentualnie kurkumy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • rodzynki
  • jajko do posmarowania

 
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru. Dodać resztę mleka, przestudzone masło, jajka i resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie lekko wyrobić i dzielić na kawałki o wadzie 90-100 g. Z każdego kawałka ciasta uformować wałek, a z niego bułkę w kształcie litery S. W zagięcia włożyć po jednym rodzynku. Bułki ułożyć na blasze, ponownie przykryć i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez 12-15 minut.

 

lussekatter

 

środa, 10 grudnia 2014

W tym roku pierwszy raz na Wigilię przygotuję kremową zupę grzybową. Zupę pieczarkową  gotowałam już wiele razy, ale teraz po raz pierwszy dodałam do niej grzyby suszone, dzięki czemu bardzo zyskała na smaku. Ponieważ suszone grzyby kojarzą mi się z Wigilią i świątecznymi potrawami, a zupa w tej wersji bardzo nam zasmakowała, dołączę ją do naszego wigilijnego menu.

 

kremowa zupa grzybowa

 

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów
  • 750 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu warzywnego (lub wody jeśli nie macie bulionu)
  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • sól i biały pieprz

na grzanki serowe:

  • 6 kromek z chleba lub bułki
  • 75 g sera żółtego
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • pieprz cayenne


Grzyby suszone zalać 250ml wody i odstawić pod przykryciem na noc. Jeśli nie macie czasu, możecie grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut, jednak ja wolę powolne moczenie przez noc. Namoczone grzyby pokroić w cienkie paseczki, wodę z moczenia zachować.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, posypać szczyptą soli i zeszklić. Dodać pieczarki i smażyć przez dwie minuty. Następnie do garnka dołożyć pokrojone suszone grzyby i bulion lub wodę oraz wodę z moczenia suszonych grzybów. Przykryć i gotować przez 20-30 minut lub do czasu, kiedy suszone grzyby będą miękkie. Ugotowaną zupę zmiksować dokładnie. Dolać śmietankę kremówkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zagotować.

 

Przygotować grzanki:
kromki chleba przekroić na połówki. Ułożyć na blasze.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać ze śmietaną i roztrzepanym jajkiem. Doprawić pieprzem cayenne. Gotową masą serową posmarować pieczywo i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. zapiekać przez około 5-10 minut. Podawać gorące z zupą grzybową.

 

środa, 03 grudnia 2014

Niedawno jedna z czytelniczek poprosiła mnie na facebook'owym profilu bloga o przepis na przystawkę. Przygotowałam więc takie tartaletki. Proste i szybkie do przygotowania. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

tartaletki z bakłażanem i mozzarellą

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 łyżki orzechów ziemnych (mogą być solone)
  • olej do smażenia
  • ulubione zioła do posypania (u mnie prowansalskie)
  • sól i pieprz
  • małe jajko do posmarowania

Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć plastry bakłażana soląc je delikatnie z jednej strony. Kiedy bakłażan będzie z dwóch stron obsmażony zdjąć go z patelni i odsączyć z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Ciasto francuskie rozwinąć, wykroić z niego kółka o średnicy większej niż plasterki bakłażana, ułożyć na blasze do pieczenia. Na każdym krążku ciasta ułożyć plaster bakłażana, przykryć cienkim plastrem mozzarelli i posypać ziołami, pieprzem, ewentualnie solą i orzechami ziemnymi. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.

Tartaletki piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 238
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Księga Gości
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów