wtorek, 21 października 2014

Po dłuższe przerwie znów spotykam się w kuchni z Karoliną i Malwiną. Tym razem przepis wybrałam ja. Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku kawałki kurczaka i pieczone razem z mięsem ziemniaki. To typ obiadu, który najbardziej lubię, bo wystarczy włożyć przygotowane składniki do piekarnika, a potem już pozostaje tylko czekanie aż wszystko się upiecze. I danie gotowe.

 

panierowany kurczak pieczony z ziemniakami

 

Przepis z książki "Przepyszne ziemniaki" wyd. Reader's Digest.

 

Składniki

kurczak:

  • 1,2 kg podudzi z kurczaka bez skóry
  • 3-4 łyżki oleju
  • 150 g bułki tartej
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry

ziemniaki:

  • 3-4 duże ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

 

Najpierw przygotować mięso: w  dużej misce wymieszać bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, paprykę, oregano i kolendrę. Do małej miseczki wlać olej. Każdy kawałek mięsa obtaczać najpierw w oleju, a potem w panierce.

Następnie przygotować ziemniaki: obrać je ze skórki, umyć, osuszyć i pokroić na nieduże kawałki. W dużej misce wymieszać olej z przyprawami, włożyć ziemniaki i dokładnie wymieszać, żeby wszystkie były obtoczone.

W posmarowanej olejem formie do zapiekania ułożyć mięso i ziemniaki.
Piec przez 70-80 minut w temperaturze 190 st.C, lub do momentu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie w środku upieczone.

Podawać z sosem jogurtowo-majonezowym.

 

 

Tagi: kurczak obiad
10:00, edyta_rosner , Kurczak
Link Komentarze (3) »
piątek, 17 października 2014

Szybka i prosta do przygotowania pasta do pieczywa. Najlepiej smakuje z chlebem z ziarnami lub chrupkim pieczywem.

 

pasta jajeczna z awokado

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 awokado
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz


Jajka obrać i pokroić w kostkę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i również pokroić w kostkę lub rozgnieść widelcem. Od razu skropić sokiem z cytryny. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Wszystkie składniki pasty dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, a jeśli trzeba dodać jeszcze trochę soku z cytryny.

 

Tagi: awokado
13:30, edyta_rosner , Pasty i pasztety
Link Komentarze (5) »
czwartek, 16 października 2014

Mój ulubiony typ obiadu, czyli mięso zapiekane z warzywami. Tym razem indyk z cukinią, pomidorami i mozzarellą na pomidorowym sosie. Wszystkie składniki pokrojone w plasterki i ułożone w formie do zapiekania utworzyły apetyczną rozetę. 

 

indyk zapiekany z cukinią, pomidorem i mozzarellą

 

Składniki (na2-3 porcje):

  • 8 niewielkich plasterków fileta z indyka
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 200 g mozzarelli
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz i cukier
  • 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia

 

Pomidory z puszki zmiksować, wymieszać z octem balsamicznym i gotować przez 3 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Fileciki z indyka usmażyć na oleju lub oliwie na złoty kolor, zdjąć z patelni i oprószyć solą oraz pieprzem. Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu podsmażyć pokrojoną w plasterki cukinię tak, żeby zmiękła (można smażyć porcjami tak, żeby wszystkie plasterki dobrze podsmażyły się z obydwu stron). Pod koniec smażenia dodać do cukinii drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy i także pokroić w plastry.


Do naczynia do zapiekania o średnicy 20 cm wlać pomidorowy sos. Na nim układać formując rozetę, na przemian kawałki mięsa oraz plasterki cukinii, pomidora i mozzarelli. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 10-15 minut.

 

wtorek, 14 października 2014

W niedzielę mąż obchodził kolejne urodziny. Zgodnie z naszą tradycją, na taką okazję upiekłam tort. Tym razem postawiłam na taki "prawdziwy" tort, z kremem maślanym, chociaż właściwie za takimi kremami nie przepadam. Jednak z własnoręcznie zrobionym budyniem taki krem nie był wcale za tłusty, a słodycz ciasta i kremu złamał dżem z czarnej porzeczki. Dżemem posmarowałam jeden blat, ale można by też posmarować dwa blaty ciasta, byłoby jeszcze lepiej.

Tort bardzo polecam, bo wyszedł doskonały. Przepyszny, nie przesadnie tłusty ani słodki, a do tego ładny i wysoki. Jednym słowem wspaniały tort urodzinowy.

 

tort czekoladowy z kawowo-migdałowym kremem

 

Składniki

na ciasto czekoladowe:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 240 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 300 g cukru pudru
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

na masę kawowo-migdałową:

  • 360 g masła w temperaturze pokojowej
  • budyń:
    - 500 ml pełnotłustego mleka
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    - 4 żółtka
    - 125 g cukru pudru
    - 30 g mąki pszennej
    - 30 g mąki kukurydzianej
    - 6 łyżek mocnej kawy (zimnej)
  • migdały karmelizowane:
    - 125 g płatków migdałowych
    - 125 g cukru kryształu
    - 3 łyżki zimnej wody

do nasączenia blatów:

  • 200 ml mocnej kawy
  • 50 ml wódki

dodatkowo:

  • nieduży słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 125 g uprażonych płatków migdałowych do obsypania tortu

 

Przygotowanie ciasta:
czekoladę połamać na kawałki i stopić w gorącej kąpieli wodnej. Dodać 6 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć na puszystą masę z 250 g cukru, zmniejszyć obroty miksera i dodać przestudzoną czekoladę, a potem po jedynym żółtku. Następnie stopniowo dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz ekstrakt waniliowy i jogurt.

W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, dodać 50 g cukru pudru i jeszcze przez chwilę ubijać. Ubitą pianę przełożyć do miski z czekoladowym ciastem i dokładnie, ale delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową łopatką.


Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
Przełożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60-70 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto przekroić na cztery blaty.

 

Przygotowanie masy:
najpierw należy ugotować budyń.
Mleko z wanilią zagotować w rondelku. Żółtka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką kukurydzianą. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać gorące mleko. Zmiksowaną masę przelać do rondla i ciągle mieszając zagotować na małym ogniu (należy uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy masa zgęstnieje ostudzić ją pod przykryciem.


Przygotowanie karmelizowanych migdałów:
płatki migdałowe wsypać na patelnię i uprażyć mieszając od czasu do czasu bez dodatku tłuszczu.

Na patelnię wsypać cukier, dolać 3 łyżki wody i podgrzewać potrząsając patelnią od czasu do czasu aż płyn zgęstnieje i nabierze bursztynowej barwy. Do gotowego karmelu wsypać prażone płatki migdałowe i dokładnie wymieszać. Przełożyć na papier i zostawić do wystygnięcia. Gdy migdały wystygną połamać je na kawałki i zmielić.

Masło zmiksować na puszysty krem i wciąż ucierając po łyżce dodawać masę budyniową. Pod koniec ucierania wlać kawę i wsypać mielone karmelizowane migdały.

 

Przygotowanie tortu:
każdy kolejny blat ciasta nasączyć kawą wymieszaną z wódką i smarować kremem. Trzeci z blatów po nasączeniu a przed nałożeniem kremu posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Wierzch i boki tortu także posmarować kremem i obsypać oraz obłożyć płatkami migdałowymi podprażonymi na patelni bez dodatku tłuszczu.

Gotowy tort włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Żeby tort lepiej się kroił należy go wyjąć z lodówki około 10 minut wcześniej.

 

tort czekoladowy z kawowo-migdałowym kremem

 


Przepis z tej strony.

 

piątek, 03 października 2014

Dzisiaj piątek, więc zapraszam na kolejną odsłonę mojego cyklu z pastami kanapkowymi. Tym razem pasta doskonała na tę porę roku, bo z porem. Żeby złagodzić nieco jego ostrość, do pasty dodałam jajka i żółty ser. Kiedy mam ochotę na coś pikantnego przygotowuję sobie właśnie taką pastę.

 

pasta z jajek i pora

 

Składniki:

  • 40 g zielonej części pora
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 60 g twardego żółtego sera
  • 60 g majonezu
  • sól i pieprz

Pora pokroić na cieniutkie paseczki, posolić i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie do miski z porem zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ser żółty i jajka. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem.



Przepis z blogu ChilliBite.

 

czwartek, 02 października 2014

Ciasto które ma w sobie to, co jesienią najlepsze - dynię i orzechy.
Do herbaty z cytryną idealne.

 

ciasto z dynią i bakaliami

 

Składniki (na formę 24x24 cm):

  • 2 szklanki dyni startej na dużych oczkach
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich i laskowych

 

Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej, a potem po łyżce dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Dodać tartą dynię i krótko zmiksować. Na końcu dodać orzechy i wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.

 



środa, 01 października 2014

Świeża, chrupiąca sałatka przywołująca smakiem lato.

 

sałatka z fasolki szparagowej i papryki

 

Składniki:

  • 175 g ugotowanej fasolki szparagowej
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • po pół pęczka szczypiorku i koperku
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczki z cytryny
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Fasolkę pokroić, kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Dodać posiekany szczypiorek i koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolać oliwę i sok z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dobrze wymieszać.

 

wtorek, 30 września 2014

Jeśli chcę upiec ciasto z owocami, wiem, że najchętniej zostanie zjedzone takie, które ma na wierzchu kruszonkę. Zresztą wcale się moim chłopakom nie dziwię, bo sama takie najbardziej lubię. Tym razem wersja gruszkowo-jabłkowa. Szybko znikająca. 

 

ciasto z gruszkami i jabłkami pod kruszonką

 

Składniki (na formę 30x22 cm):

  • 1 kg gruszek
  • 1/2 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • sok z cytryny do polania owoców

Gruszki i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki i skropić sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier puder oraz jajka i zagnieść gładkie ciasto. Oderwać 1/3 ciasta, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około 10 minut. Pozostałą częścią ciasta wyłożyć dno natłuszczonej blachy. Na cieście ułożyć owoce, a na wierzch zetrzeć ciasto schłodzone w zamrażalniku.

Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut.
Po ostudzeniu, a przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.

 

09:39, edyta_rosner , Ciasta
Link Komentarze (4) »
niedziela, 28 września 2014

Z tym migdałowym spodem to chyba nie całkiem prawda, bo chociaż sernik piecze się na cieście, to kroi i podaje się go odwrócony do góry nogami, ciastem na wierzchu. Wygląda jak babka, smakuje jak sernik. Takie dwa w jednym.

Smakuje rewelacyjnie, właśnie dzięki migdałom, a wyglądem zachęci do spróbowania nawet niejadki. Wszystkim w naszej rodzinie bardzo smakuje, nawet dzieci chętnie sięgają nie tylko po jeden kawałek, ale i po dokładkę.

 

 sernik marmurkowy na migdałowym spodzie

 

Składniki (na formę o średnicy 24 cm)

na ciasto migdałowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 2 jajka
  • 100 g mielonych migdałów

na masę serową:

  • 500 g białego półtłustego twarogu
  • 1 opakowanie (150 g) kremowego serka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 4 jajka
  • 1 łyżka ciemnego kakao

 

Przygotować ciasto:
w dużej misce rozetrzeć miękkie masło, dodać cukier, mąkę i jajka, utrzeć. Wsypać mielone migdały i jeszcze raz zmiksować. Tortownicę z wkładką z kominem wysmarować masłem. Wylepić ciastem jej dno i boki jak na zdjęciu (ciasto jest nieco lepiące, więc dobrze jest natłuścić masłem dłonie). Formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę.

sernik marmurkowy na migdałowym spodzie

 

 

Przygotować masę serową:
masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce twaróg przeciśnięty przez praskę i serek kremowy. Następnie dodać jajka, cukier, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną.

Połowę masy serowej przełożyć do formy z ciastem. Do reszty dodać kakao i dokładnie zmiksować. Przełożyć na jasną masę i przemieszać trzonkiem łyżki czy widelca tworząc marmurek.

 

Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawić na około 15 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć, po lekkim przestygnięciu zdjąć obręcz. Kiedy ciasto całkiem ostygnie albo będzie jeszcze tylko delikatnie ciepłe do góry formy przyłożyć talerz i odwrócić go razem z formą do góry nogami, żeby ciasto zsunęło się na talerz. Kroić dopiero kiedy ciasto zupełnie wystygnie.

 

 

piątek, 26 września 2014

Dzisiejszym wpisem zaczynam cykl przepisów na pasty do chleba, które będą się pojawiały na blogu w każdy piątek. Mam nadzieję, że ten pomysł Wam się spodoba i tak jak nasza rodzina polubicie piątki z różnego rodzaju smarowidłami do kanapek.

Połączenia wędzonej ryby i twarogu spróbowałam raz i nie przypadło mi do gustu. Po kilku latach postanowiłam dać temu zestawieniu jeszcze jedną szansę, ale mielony biały ser zamieniłam na serek wiejski. I takie połączenie okazało się bardzo dobrym pomysłem. Do tego szczypta słodkiej papryki, sok świeżo wyciśnięty z cytryny i pasta w takiej wersji wchodzi na stałe do naszego jadłospisu.

 

 pasta z makreli wędzonej i serka wiejskiego

 Kamienny talerz do serwowania ze sklepu Westwing Home and Living

 

Składniki:

  • 1 nieduża wędzona makrela
  • 1 serek wiejski (opakowanie 200g)
  • 150 g śmietankowego serka topionego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka


Rybę obrać ze skóry i dokładnie obrać z ości. Serek wiejski odsączyć.
Miękkie masło zmiksować razem z serem topionym, następnie dodać serek wiejski, rybę oraz przyprawy i jeszcze raz zmiksować.

Gotową pastę przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na około 30 minut.

 

pasta z makreli wędzonej i serka wiejskiego

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 117
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Księga Gości
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów