wtorek, 05 kwietnia 2016

Do tej pory na blogu pojawiło się kilka wariacji na temat deseru Tiramisu (malinowe, matchamisu, tort i wersja dla dzieci), ale klasycznej wersji wcześniej nie robiłam. Teraz nadrabiam zaległości, bo od kiedy po raz pierwszy skorzystałam z tego przepisu, robiłam ten deser już kilkakrotnie. Za każdym razem smakuje tak dobrze, że trudno poprzestać na jednym kawałku. I tu mamy z mężem okazję do ćwiczenia silnej woli, bo choć nazwa tiramisu oznacza po włosku "unieś mnie", to do najlżejszych ten deser jednak nie należy ;)

Do przygotowanie tego deseru polecam użycie włoskich biszkoptów Savoiardi. Robiłam wersję z biszkoptami włoskimi i zwykłymi ladyfingers i ta z włoskimi zdecydowanie wygrywa, zarówno smakiem jak i wyglądem. Dlatego jeśli macie możliwość zakupienia takich biszkoptów, to szczerze polecam.

 

tiramisu


Składniki (wszystkie powinny być schłodzone):

  • 750 g serka mascarpone
  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie (przed rozbiciem jajka sparzyć wrzątkiem)
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy (wystudzonej)
  • 100 ml likieru amaretto
  • ciemne kakao do posypania deseru

 

Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć końcówkami do ubijania piany z białek na jednolitą, kremową i jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać mascarpone, miksując do połączenia. Dodać 50 ml likieru, zmiksować.

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, następnie delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką z masą serową.

Do kawy wlać pozostały likier, całość wylać na głęboki talerz. Kolejno zanurzać biszkopty odwracając je szybko, żeby zbytnio nie nasiąknęły, bo mogą się połamać. Biszkopty układać w formie tworząc spodnią warstwę. Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowej, wyrównać wierzch. Na ser ponownie wyłożyć biszkopty nasączone tak jak poprzednie kawą. Nałożyć pozostałą część serowej masy, wyrównać.

Formę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, ponieważ masa potrzebuje kilku godzin żeby stężeć.

Przed podaniem deser oprószyć ciemnym kakao.

 

08:22, edyta_rosner , Desery
Link Komentarze (11) »
piątek, 01 kwietnia 2016

Kolorowa, sycąca zapiekanka, która zasmakuje małym i dużym. Nie zjedliśmy wszystkiego od razu i mam wrażenie, że drugiego dnia, odgrzana, zapiekanka smakowała jeszcze lepiej. Przepis znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem.

 

zapiekanka gyros

 

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 200 g ryżu
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 250 g żółtego sera startego na dużych oczkach
  • ketchup
  • majonez

Mięso pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miski. Wymieszać z olejem i przyprawą gyros (mięso powinno być dobrze pokryte przyprawą. Miskę z mięsem przykryć i odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie mięso przesmażyć na rozgrzanym oleju i ostudzić.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki (ogórków powinno być objętościowo tyle samo co papryki).

Naczynie do zapiekania posmarować olejem, na dnie ułożyć ryż, wyrównać. Ryż posmarować cienką warstwą majonezu i ketchupu, posypać 1/3 tartego sera. Na wierzch wyłożyć podsmażonego kurczaka, posmarować majonezem i ketchupem, posypać 1/3 sera. Następnie kolejno wyłożyć paprykę oraz ogórka i znów posmarować  majonezem i ketchupem, posypać resztą sera.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez 30 minut. Podawać na gorąco.



17:18, edyta_rosner , Zapiekanki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 31 marca 2016

Ta sałaka to taka sałatka "na winie", własnego pomysłu. Po przygotowaniu żurku na zakwasie chlebowym zostały mi ugotowane marchewki, seler i zielona część pora. Dodałam do nich to, co akurat miałam w kuchni i otrzymałam bardzo udaną i smaczną sałatkę.

 

sałatka z makaronem razowym i ciecierzycą

 
Składniki:

  • 2 garści makaronu razowego
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowany nieduży seler
  • zielona część pora
  • puszka ciecierzycy
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 ugotowane jajka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 
Makaron ugotować al dente, odcedzić, ostudzić. Marchewki, seler, ogórki kiszone oraz jajka pokroić w kostkę, pora pokroić w paseczki.

W misce wymieszać makaron z warzywami i odsączoną z zalewy ciecierzycą. Dodać śmietanę oraz majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz dokładnie wymieszać.

 

 

wtorek, 29 marca 2016

W tym roku na naszym wielkanocnym stole tradycyjnie pojawił się żurek, ale tym razem w innej wersji, którą znalazłam u Agaty. Nie na zakwasie kupionym w sklepie, ale na zakwasie chlebowym, który przecież zawsze mam w lodówce. Żurek tak nam smakował, że chyba już nie będę kupować gotowego zakwasu, a zamiast niego używać tego chlebowego.

Taką wersję żurku z ziemniakami można podać nie tylko od święta, ale na co dzień. Na wielkanocne śniadanie można przygotować wersję bez ziemniaków.

 

 żurek na zakwasie chlebowym

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 1,5 litra wody
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • 2 marchewki
  • biała część pora
  • 1/2 małego selera
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
  • 2 duże liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz


Warzywa obrać i umyć. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków włożyć razem z kiełbasą do dużego garnka, wlać 1,5 litra wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Całość doprowadzić do wrzenie, dodać sól, zmniejszyć ogień i gotować przez około 45-50 minut. Po tym czasie wszystkie składniki wyjąć, a włożyć ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę. Gotować do miękkości.

Do naczynia z zakwasem wlać 1-2 chochelki wywaru i dokładnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Całość wlać do garnka z wywarem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek, oraz obraną i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować przez kilka minut.

Żurek podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.



czwartek, 11 lutego 2016

Sycąca zupa z fasolą, kaszą, boczkiem i marchewką. Dobrze rozgrzewa po powrocie do domu zimową porą.

 

zupa fasolowa z kaszą

 

Składniki:

  • 120 g fasoli Jaś
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1/4 małego selera
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na noc. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą (nie solić) i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Kaszę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną wodą. Lekko posolić, przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 25 minut (pilnować, żeby kasza się nie rozgotowała).

Boczek pokroić w kostkę. Marchewkę i seler pokroić, podsmażyć na smalcu, razem z boczkiem dodać do gotującej się fasoli po 20 minutach. Gotować razem jeszcze 10-20 minut. Pod koniec gotowania do zupy dodać kaszę, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

 

zupa fasolowa z kaszą

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 254
| < Maj 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑