czwartek, 29 stycznia 2015

Likier dla wszystkich, którzy lubią słodkie napoje alkoholowe. Banalny w przygotowaniu, jedynie z trzech składników. Poza tym, że bardzo mi smakuje, także szalenie podoba mi się nazwa "Szalony cielaczek". Wiem, że będzie to jeden z moich ulubionych likierów, nie tylko na święta.

Przepis znalazłam na blogu Izy, teraz w kolejce do przygotowania czeka Jej likier z kukułek.



likier krówkowy

 

Składniki:

  • 500 ml białego rumu
  • puszka masy krówkowej (kajmaku)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Do pojemnika blendera wlać połowę rumu, przełożyć masę krówkową i zmiksować dokładnie. Dolać resztę rumu oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz dobrze zmiksować.

Gotowy likier przelać do butelek i odstawić na około 2-3 dni.

Można przechowywać w temperaturze pokojowej, jeśli ma postać dłużej, przechowywać w lodówce. Każdorazowo przed nalaniem do kieliszków dokładnie wstrząsnąć.

 

likier krówkowy

 

środa, 28 stycznia 2015

Pierwszy raz robiłam taką wersję tego chrupiącego dodatku do mleka czy jogurtu. Dlaczego dwie nazwy? Musli to mieszanka płatków zbóż, ziaren i suszonych owoców, a granola to ta sama mieszanka ale zapieczona z dodatkiem miodu, oleju lub też soku czy przecieru owocowego. Tutaj są obydwie wersje, zmieszane ze sobą. Musli/granola wyszła bardzo smaczna, chrupiąca, delikatnie słodka.

Karolina dziękuję za kolejny pyszny przepis, motywację i wspólne pieczenie :)

 

 musli pieczone granola

 

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
  • 37 g otrębów pszennych (w oryginale zarodki pszenne)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 55 g pestek słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 80 g migdałów bez skórki
  • 70 g orzechów laskowych
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki syropu klonowego (zastąpiłam miodem)
  • 140 g rodzynek
  • 35 g daktyli pokrojonych


W dużej misce wymieszać płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe, pestki dyni i słonecznika, migdały oraz orzechy. Gotową mieszankę podzielić na dwie równe części.

W garnuszku podgrzewać na małym ogniu olej oraz miód aż się połączą. Wlać do jednej z części mieszanki i mieszać, aż wszystkie składniki pokryją się płynem i nie będzie grudek. Tak przygotowaną mieszankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do dużej ceramicznej formy do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 st.C i piec przez 60 minut. Co około 15 minut przemieszać całość i sprawdzać, czy za bardzo się nie rumieni (gdyby tak było, skrócić czas pieczenia).

Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.

Zimną granolę wymieszać z odłożoną wcześniej mieszanką oraz rodzynkami i daktylami. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

 

 musli pieczone granola

 

wtorek, 27 stycznia 2015

Uwielbiam takie ciasteczka z marmoladą. Moje ulubione to te w kształcie prostokąta z paskiem marmolady na środku. Do tej pory je kupowałam, ale teraz już wiem, jak je upiec. I wiecie co? Są o wiele lepsze, jak to domowe. Moje dzieci też je pokochały i coś czuję, że teraz często będę je piekła, zwłaszcza, że ich przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu.

Przepis znalazłam na blogu Doroty.

 

ciastka karbowane z marmoladą

 

Składniki:

  • 220 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • kilka łyżek twardej marmolady

 

Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać cukier. Następnie dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i zmiksować.

Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz sól i zmiksować na gładką masę.

Gotowe ciasto nakładać do rękawa cukierniczego lub maszynki do wyciskania ciastek z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe ciastka. Można zachować niewielkie odstępy, bo ciastka nie wyrastają dużo. Na środek każdego ciastka nałożyć trochę marmolady.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 12-15 minut.

 

ciastka karbowane z marmoladą

 

Tagi: marmolada
09:12, edyta_rosner , Ciastka
Link Komentarze (5) »
piątek, 23 stycznia 2015
środa, 21 stycznia 2015

Gęsta, pożywna, treściwa zupa. Doskonale rozgrzewa, smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Przepis znalazłam na blogu Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki już jakiś czas temu, ale dopiero teraz zrobiłam. Nam bardzo smakowała i będę do niej na pewno wracać.

 

 zupa pomidorowa z soczewicą, papryką i kuskusem

 

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 papryki w różnych kolorach (czerwona i żółta)
  • 5 łyżek kuskusu
  • sól, pieprz, cukier, liść laurowy,
  • po 1/3 łyżeczki tymianku, oregano i ostrej mielonej papryki

Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę, chwilę smażyć. Zalać bulionem, dodać przepłukaną na sicie soczewicę oraz pomidory i przyprawy. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. Wtedy zdjąć z ognia, wsypać kuskus, wymieszać i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Kiedy kuskus napęcznieje i będzie miękki zupę doprawić solą, pieprzem i cukrem.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 242
| < Styczeń 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Księga Gości
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów