czwartek, 18 września 2014

Tak przygotowany kurczak to propozycja dla tych, którzy lubią dania nie wymagające używania dużej ilości naczyń i nie pochłaniających dużej ilości czasu do ich przygotowania. Jeśli macie garnek lub patelnię, która nadaje się do użytku w piekarniku, będzie idealnie, jeśli nie, możecie mięso podsmażyć na patelni, a potem przełożyć je razem z pozostałymi składnikami do naczynia żaroodpornego i w nim zapiec potrawę.

 

 kurczak z boczkiem i pieczarkami w białym winie

 Garnek aluminiowy do smażenia i pieczenia ze sklepu Westwing Home and Living 

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (1 podwójny)
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 250 g niedużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki białego wina (zastąpiłam wódką Dębową)
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz

 

Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na dwa lub trzy plastry (to zależy od ich wielkości) i z każdej strony przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć w garnku lub patelni nadającej się do pieczenia w piekarniku*. Boczek zdjąć, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć z obu stron mięso. Dołożyć usmażony wcześniej boczek, pokrojoną w piórka cebulę oraz oczyszczone pieczarki (jeśli są duże, można je przekroić na połówki, lub ćwiartki). Całość zalać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 40 minut.

Naczynie wyjąć z piekarnika, sos zagęścić śmietaną wymieszaną ze szczyptą soli i mąką (przed dodaniem do całości, śmietanę należy zahartować łyżką gorącego sosu z patelni). Posypać świezymi siekanymi ziołami i wstawić do piekarnika jeszcze na około 5 minut.

Podawać ze świeżym, chrupiącym pieczywem, lub ryżem.

 

* Jeśli nie macie garnka nadającego się do gotowania i pieczenia w piekarniku możecie usmażyć boczek i mięso na patelni, a potem przełożyć je do naczynia żaroodpornego razem z pozostałymi składnikami i w nim zapiec potrawę.

 

kurczak z boczkiem i pieczarkami w białym winie

 

środa, 17 września 2014
sobota, 06 września 2014

Kupiłam wczoraj śliwki, ale bez specjalnego planu co z nich zrobię. Chociaż, jak już kiedyś napisałam, nie wyobrażam sobie niedzieli bez domowego ciasta, właściwie oczywiste było, że i tak wylądują w cieście. I tak się stało. Wykorzystałam to, co akurat miałam w domu i zamiast masła czy oleju ciasto utarłam na śmietance kremówce, a wierzch posypałam granolą, bo zapomniałam, że płatki migdałowe skończyły. Miałam trochę obaw, czy granola się nie przypali, ale mam piekarnik gazowy, który grzeje tylko z dołu, a śliwki oddały podczas pieczenia trochę soku, więc nic takiego się nie stało. Ciasto jest miękkie i puszyste, a chrupiąca granola kontrastuje z miękkimi śliwkami.

 

ciasto ucierane ze śliwkami i granolą

 

Składniki (na blachę 30x22 cm):

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% (250 ml)
  • 2 szklanki cukru (u mnie pół na pół puder i drobny do wypieków)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka skórki startej skórki cytrynowej
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia

do posypania:

  • 3 łyżki granoli lub płatki migdałowe lub posiekane orzechy



Śliwki umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół i usunąć pestkę.

Do dużej miski wlać śmietanę, wsypać cukier i cukier z wanilią oraz skórkę z cytryny i ubijać przez dwie minuty. Następnie nie przerywając miksowania dodać jajka i po łyżce wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość utrzeć na gładkie ciasto.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, nałożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Można je lekko wcisnąć w ciasto. Wierzch ciasta posypać granolą lub płatkami albo orzechami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35-40 minut.

 

piątek, 05 września 2014

Przepis na tą pastę zobaczyłam u Doroty i już następnego dnia zrobiłam. Mąż stwierdził, że smakuje jak bigos na zimno, tylko boczku brakuje ;)

Najbardziej smakowała nam nie z chlebem, a z waflami ryżowymi i grzankami. Takie chrupiące dodatki bardzo dobrze się sprawdziły.

 

 pasta do kanapek z cukinii

 

Składniki:

  • 1 średnia cukinia (u mnie żółta)
  • 3 średnie cebule
  • mały kawałek ostrej papryczki
  • duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia


Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach (jeśli jest młoda, to nie trzeba obierać, ani usuwać nasionek), dodać do cebuli razem z posiekaną papryczką i dusić mieszając, aż sok odparuje, a warzywa będą miękkie. Dodać koncentrat, cukier, sól i pieprz i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać po ostudzeniu, chociaż na ciepło też jest dobra.

 

 



Tagi: cukinia
10:42, edyta_rosner , Pasty i pasztety
Link Komentarze (4) »
czwartek, 04 września 2014

Cukinia doskonale sprawdza się we wszelkich daniach jednogarnkowych. Naszym ulubionym tego typu daniem jest leczo. Tym razem jednak postawiłam na zupełni inne smaki i przygotowałam curry z cukinią. Było tak dobre, że nawet wybredny zazwyczaj Starszak nie mógł się nachwalić, jakie to dobre. I nawet papryka mu nie przeszkadzała.

 

curry z cukinią

 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • mielona kolendra
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • 350 ml bulionu drobiowego (lub wody)
  • 200 g mleka kokosowego

 

Cukinię i paprykę umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w ćwierćplasterki, z papryki usunąć nasiona i pokroić w paski, papryczkę chili bez nasionek posiekać. Cebule obrać i pokroić w piórka, czosnek posiekać. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski.

W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dołożyć cukinię i papryki. Mieszając smażyć przez 5 minut. Dodać mięso i smażyć przez kolejne 3 minuty. Doprawić kurkumą, curry, imbirem, kolendrą kminem oraz pieprzem i solą.Wlać bulion (lub wodę) i mleko kokosowe, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Do potrawy dołożyć ugotowany na sypko ryż, wymieszać i podawać.

 

 

wtorek, 02 września 2014

Kolejną obowiązkową pozycją w naszym jesiennym jadłospisie jest ciasto z cukinią. Co roku z innego przepisu. Tym razem do ciasta oprócz cukinii dodałam orzechy laskowe i kakao. Ciasto jest wilgotne, jak każde z dodatkiem warzyw, dość ciężkie, ale bardzo, bardzo dobre. Już jednym kawałkiem można zaspokoić apetyt na coś słodkiego, a w przypadku tego ciasta to zaleta, bo dzięki cukinii dość długo pozostaje świeże. Kolejną zaletą jest to, że wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, a więc nie ma potrzeby używania miksera.

 

babka z cukinią i orzechami marmurkowa

 

Składniki:

  • 400 g cukinii (młodej, z miękką skórką)
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (czubate)
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 200 ml oleju
  • 100 g orzechów laskowych (mogą być mielone, ja starłam je w maszynce na dużych oczkach)
  • 1 łyżka ciemnego kakao


Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i zetrzeć na dużych oczkach (bez obierania, chyba że cukinia jest duża i ma twardą skórkę).

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i orzechy. Dodać cukinię, wymieszać.

W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Wlać do dużej miski, wymieszać łyżką do połączenia składników.

2/3 ciasta przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i obsypanej tartą bułką. do pozostałego ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy na jasne ciasto. Można dodatkowo przemieszać trzonkiem łyżki lub widelca.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-55 minut.

 

 

poniedziałek, 01 września 2014

Kiedy zaczyna się sezon na cukinię takie kotlety są pierwszą potrawą cukiniową która pojawia się na naszym stole. Dlatego, że to chyba najprostsze, co można z niej zrobić. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Bardzo smaczne podawane bez dodatków, ale jeszcze lepsze z pomidorami i szczypiorkiem, czy też sosem czosnkowym lub zrobionym wg tego przepisu.

 

kotlety z cukinii

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 nieduże cukinie
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • bułka tarta

 

Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Odstawić na chwilkę, a w tym czasie przygotować składniki panierki.

Każdy krążek obtaczać najpierw w mące, a potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety ułożyć na chwilę na papierowym ręczniku żeby odsączyć je z tłuszczu, a potem od razu podawać, bo najsmaczniejsze są ciepłe.

 

wtorek, 26 sierpnia 2014
poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Chciałam upiec ciasto, w którym na biszkopcie i kremie układa się kawałki melona. Ponieważ krem miał być jasny, potrzebowałam melona w kolorze pomarańczowym. Jednak po przekrojeniu zakupionego owocu okazało się, że melon nie jest pomarańczowy, a delikatnie zielony. No i ciasta nie upiekłam, poczekam aż uda mi się kupić melon w potrzebnym kolorze. Zamiast tego zrobiłam przepyszny koktajl z kiwi, bez dodatku wody i cukru. Gęsty, lekko kwaśny, z widocznymi ziarenkami kiwi.

 

koktajl z melona i kiwi

 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • ok. 800 g zielonego melona ( waga ze skórką i ziarenkami)
  • 4 dojrzałe kiwi
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu (można więcej)

 

Kiwi obrać, z melona odkroić skórkę, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na koktajl.

 

piątek, 22 sierpnia 2014

Lekkie, puszyste i miękkie bułki z rodzynkami. Delikatnie słodkie, więc będą idealne na weekendowe śniadanie, podane z konfiturą lub miodem.

Ciasto podzieliłam na 10 części i wyszły mi bardzo duże bułki, a właściwie "buły", więc proponuję zrobić 12 bułek, będą mniejsze.

 

 bułki z rodzynkami

 

Składniki (na 10 -12 bułek):

  • 535 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 340 g letniego mleka
  • 1 jajko (roztrzepane, łyżkę odłożyć do posmarowania bułek)
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła (stopionego i przestudzonego)
  • 75 g miodu
  • 15 g cukru brązowego
  • 100 g rodzynek

 

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i wymieszać na zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie dodać roztrzepane jajko (łyżkę odłożyć), sól, masło, miód oraz cukier i dolewając resztę letniego mleka zacząć wyrabianie. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać rodzynki. Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części. Z każdej uformować okrągłą bułkę, ułożyć na wyłożonych papierem lub matą do pieczenia blachach. Przykryć i zostawić do napuszenia na około 35-40 minut. Wyrośnięte bułki posmarować odłożonym jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 25-30 minut.

 



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 116
| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Księga Gości
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów