czwartek, 20 listopada 2014

Jakiś czas temu na blogach kulinarnych często widywałam przepisy na czekoladowy krem z kaszy jaglanej. Postanowiłam sobie ten sposób na wykorzystanie kaszy zapamiętać, a teraz przy okazji czwartkowego cyklu z kaszą go zrealizowałam. Przepisów i wersji kremu jest dużo. Ja postawiłam na ten od Karoliny, ale dodałam jeszcze mielone orzechy laskowe, dlatego krem jest dość gęsty, ale też i nie za słodki. Bardzo dobry, ale jeszcze lepszy byłby, gdyby udało mi się go dokładniej zmiksować na gładszy krem. Niestety mój blender nie dał rady i jednak kasza jest wyczuwalna, co zresztą wcale w jedzeniu nie przeszkadza.

 

 krem czekoladowy z kaszy jaglanej

 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny (u mnie limonka)
  • sól

Kaszę wsypać do garnka, postawić na gazie i podgrzewać, aż zacznie pachnieć. Wtedy kaszę zalać 2 szklankami wrzątku ze szczyptą soli. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez 10-12 minut. Zdjąć z ognia i garnek włożyć pod kołdrę na około 15-20 minut, żeby kasza "doszła". Następnie odstawić do wystudzenia.

Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej, banany pokroić na plasterki.

Ugotowaną i ostudzoną kaszę, czekoladę, banany, kakao, orzechy, cukier i sok z cytryny umieścić w misce blendera i zmiksować na krem.

 



środa, 19 listopada 2014

Kremowa zupa w bardzo optymistycznym żółtym kolorze. W sam raz na szarugę i mgłę którą właśnie mamy za oknem.

 

 zupa krem z kukurydzy

 

Przepis z blogu Kuchenne szaleństwa.


Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
  • 1 nieduży por
  • 2 małe cebule
  • 1 marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • gałązka lubczyku
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

do podania:

  • mała papryczka chili
  • grzanki

 
Pora pokroić na 5-6 cm kawałki, cebulę w kostkę, a marchewkę w plasterki. Podsmażyć je lekko na 2 łyżkach rozgrzanego tłuszczu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz lubczyk i około 1,5 litra gorącej wody. Garnek przykryć i gotować aż marchewka nieco zmięknie. Wtedy z wywaru wyjąć pora, ziele angielskie i liście laurowe, a dodać odcięte nożem z kolb ziarna kukurydzy i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zupę zmiksować na gładki krem.Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z pokrojoną w krążki papryczką i grzankami.

 

Tagi: kukurydza
09:16, edyta_rosner , Zupy
Link Komentarze (5) »
wtorek, 18 listopada 2014

Ten sernik wprawił mnie i moją rodzinę w zachwyt. Puszysty, kremowy, wręcz rozpływający się w ustach i aromatyczny. Do tego pięknie wyrasta i nie opada, a po upieczeniu jest równy, nie ma żadnych dołków czy pęknięć. Mogę chyba powiedzieć, że to najlepszy sernik jaki jadłam. Jestem pewna, że jeszcze nie raz pojawi się na naszym stole, tym bardziej, że wszyscy lubimy banany i bananowe wypieki.

Przepis znaleziony u Doroty.

 

sernik bananowy 

 

Składniki (na tortownicę średnicy 24 cm)

na spód:

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych (u mnie ciastka z płatkami owsianymi)
  • 80-90 g rozpuszczonego masła

na masę serową:

  • 6 dojrzałych bananów
  • 900 g twarogu (używam sernikowo-kanapkowego)
  • 3/4 kostki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 6 jajek
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej

 

Ciastka drobno pokruszyć lub zmiksować i połączyć z roztopionym masłem. Tłuszczu należy dodać tyle, żeby ciasto na spód sernika nie rozsypywało się po ściśnięciu w ręce.

Tak przygotowaną masą należy wyłożyć spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść łyżką. Formę włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Przygotować masę serową:
banany obrać ze skórki i dokładnie rozgnieść widelcem, lub tak jak ja zmiksować w blenderze.

W dużej misce zmiksować masło na puch, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce cukier z cukrem waniliowym, a następnie po jednym jajku. Potem dodać również po łyżce twaróg i mąkę. Na końcu dodać zmiksowane banany i dokładnie wymieszać.

Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 70 minut (piekę w piekarniku gazowym z grzałką od dołu). Po upieczeniu otworzyć piekarnik i zostawić w nim sernik na około 10 minut, potem wyjąć o zostawić do ostudzenia na kratce.

 

 

piątek, 07 listopada 2014

W lodówce miałam napoczęty słoik z suszonymi pomidorami i chciałam je jakoś wykorzystać. Połączyłam je z tuńczykiem i twarożkiem. Otrzymałam bardzo smaczną pastę do pieczywa. Najbardziej cieszyło mnie to, że dzieci się nią wprost zajadały (Starszak za jednym podejściem zjadł osiem takich kromek jak na zdjęciu, podczas gdy jego norma to 2-3, więc to musi świadczyć o tym, że pasta jest przepyszna). Mam więc kolejny pewny sposób na to, by dzieci chętnie zjadły kanapki :)

 

 pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami

 

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 kawałki suszonych pomidorów z oleju
  • 1/2 opakowania puszystego serka śmietankowego (75g)
  • sól, pieprz
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią do posypania (można pominąć)


Tuńczyka osączyć z zalewy, pomidory wyjąć z oleju, pokroić na mniejsze kawałki. Razem z serkiem i przyprawami zmiksować na gładką masę. Można schłodzić, albo od razu smarować pieczywo.

 

czwartek, 06 listopada 2014

Sałatka to, czy ciepłe danie obiadowe? A może sałatka na ciepło? Nie ważne, jak to danie sklasyfikujemy, ważne że jest zdrowe i bardzo smaczne. A do tego łatwe do przygotowania. Czego chcieć więcej?

 

kasza jaglana z indykiem i cukinią

 

Składniki (dla 2-3 osób):

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 niedużej cukinii (u mnie żółta)
  • 300 g filetu z indyka
  • 100 g fety
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka


Kaszę wsypać do garnka, postawić na palniku i podgrzewać do momentu, kiedy kasza zacznie wydzielać lekko orzechowy zapach. Wtedy do garnka z kaszą wlać 1 szklankę wrzątku, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut (kasza powinna wchłonąć całą wodę). Następnie garnek zdjąć z palnika i włożyć pod koc lub kołdrę na kolejne 10 minut, żeby kasza "doszła".

W tym czasie przygotować mięso. Filet z indyka przekroić na dwa płaty (jeśli jest gruby). Posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dobrze natrzeć przyprawami i usmażyć na patelni grillowej. Usmażone mięso pokroić w plasterki.

Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na łyżeczce oleju.


Kaszę wymieszać z mięsem, cukinią, pokrojoną w kostkę fetą i posiekaną pietruszką. Od razu podawać.

 

środa, 05 listopada 2014

Bardzo prosta i szybka zupa, do której potrzebne są tylko trzy składniki: cukinia, cebula i śmietanka kremówka. Mimo że prosta, to bardzo smaczna, a to jaki będzie miała aromat zależy od Was i tego, jakich ziół do niej dodacie. U mnie była to pietruszka i koperek, czyli zioła, które zawsze mam w ogrodzie.

 

szybka zupa z cukinii 

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sól i pieprz

do podania:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2-4 kromki chleba (u mnie pszenno-żytni)
  • ulubione świeże zioła


Cukinię umyć, osuszyć i pokroić razem ze skórką w niedużą kostkę. Cebulę posiekać.
W garnku rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cukinię z cebulą, posolić i podsmażyć mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać 400 ml gorącej wody, przykryć garnek i gotować aż cukinia zmięknie (ok. 15-20 minut). Gotową zupę zmiksować , dodać śmietankę kremówkę i zagotować. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i posmażyć na nim czosnek oraz przekrojone na pół kromki chleba.

Zupę podawać posypaną posiekanymi ziołami i udekorowaną grzankami.

 

wtorek, 04 listopada 2014

Kolejna wersja placków z cukinią. To warzywo jest tak uniwersalne, że pasuje do niego wiele różnych składników, a i na słodko jako dodatek do ciast się nadaje. Tym razem do placków dodałam uprażony na patelni słonecznik, który miękkim plackom dodał chrupkości. Podałam je z sosem jogurtowo-majonezowym, z którym sprawił, że placki stały się pełnym daniem obiadowym.

 

placki z cukinii z prażonym słonecznikiem

 

Składniki:

  • 2 nieduże cukinie
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz


Cukinie umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Jajka roztrzepać z mlekiem i kremówką. Wsypać mąkę i szybko wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto. Również odstawić na kilka minut.
Słonecznik podprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.

Do ciasta dodać odciśniętą z powstałego soku cukinię, oraz prażony słonecznik i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.

Od razu smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać zaraz po usmażeniu z sosem jogurtowo-majonezowym.

 

 

poniedziałek, 03 listopada 2014

Nieduże ciasto bardzo czekoladowe. W środku miękkie i wilgotne, czym przypomina brownie, z chrupiącym wierzchem z orzechów i kawałków czekolady. Rewelacyjne.

 

 czekoladowe ciasto z puree dyniowym i orzechami

 

Składniki (na formę 18x18 cm):

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 250 g puree z dyni

na wierzch:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 25 g orzechów włoskich
  • 25 g orzechów ziemnych


Mąkę wymieszać z kakao, sodą i solą.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na gładki krem. Nie przerywając miksowania dodać po jednym jajku i dobrze zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać mieszankę z mąką na przemian z puree dyniowym.

Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch posypać pokrojoną czekoladą oraz orzechami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35-40 minut.

 

sobota, 01 listopada 2014
piątek, 31 października 2014

Nie przepadam za wątróbką. Smażonej z cebulą czy jabłkiem nie jadam. Ale jeśli wątróbka znajdzie się w pasztecie, to jestem bardzo na tak. Dlatego kiedy zobaczyłam przepis na tą pastę u Wiosenki od razu go sobie zapisałam. I zrobiłam. Do pasty dodałam jabłka takie jakie miałam, czyli niezbyt kwaśne, a koniak zastąpiłam nalewką orzechową, więc otrzymałam delikatnie słodką pastę, czy też jak nazwali ją moi chłopcy pasztet. Bardzo dobry. Najmłodszy synek wprost zajadał się chlebem posmarowanym tą pastą, zresztą tak samo jak ja. Polecam!

 

pasta z wątróbki i jabłek z boczkiem

 

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 jabłka (najlepiej kwaśne)
  • kieliszek koniaku (zastąpiłam nalewką orzechową)
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki

Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy tłuszcz z boczku się wytopi dodać cebulę i podsmażyć, a następnie dodać oczyszczoną wątróbkę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka i majeranek. Podlać odrobiną wody i koniakiem (nalewką). Podsmażyć, a potem przykryć i dusić aż wątróbka będzie gotowa. Zdjąć z palnika, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zostawić bez przykrycia do ostygnięcia.

Gdy całość wystygnie zmiksować, a potem dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Przełożyć do miski, przykryć i schłodzić w lodówce.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 118
| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Księga Gości
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów