czwartek, 15 stycznia 2015

Kruche ciastka smażone w głębokim tłuszczu, które najlepiej smakują właśnie teraz, w karnawale. Smażenie rozetek zajmuje sporo czasu, ale warto. Są delikatne i chrupiące, a kształty zachęcają do jedzenia wszystkich, szczególnie dzieci. Moje ulubione to śnieżynki, ale można też znaleźć formy w kształcie kwiatka, koniczyny czy motyla. Najbardziej lubię je jeść od razu po usmażeniu, kiedy tylko trochę przestygną., tak samo jak faworki.

 

 ciastka smażone rozetki

 

Składniki (na około 60 ciastek):

  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto w blenderze. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Przykryć i wstawić do lodówki na 60 minut.

W głębokim garnku mocno rozgrzać olej. Włożyć foremkę do robienia ciastek (postawić ją w garnku rączką do góry). Podgrzewać kilka minut. Nagrzaną foremkę szybko moczyć w cieście tak, żeby nie zalać jej górnej krawędzi, bo usmażone ciastko oblepi foremkę i nie da się go zdjąć bez jego połamania. Foremka ma odpowiednią temperaturę jeśli po włożeniu jej do ciasta usłyszycie syknięcie. Foremkę z ciastem natychmiast przenieść do rozgrzanego oleju i smażyć przez około 25-30 sekund, aż ładnie się zarumieni (kiedy usmażycie pierwsze ciastko możecie nieco zmniejszyć ogień).

Usmażone ciasto przy pomocy widelca delikatnie zepchnąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe.

 

17:30, edyta_rosner , Ciastka
Link Komentarze (10) »
sobota, 10 stycznia 2015

Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z trzema serami - goudą, fetą i kremowym twarogiem. Dwa pierwsze są pokrojone w słupki i owinięte plasterkami dojrzewającej szynki. Tak zapieczona gouda smakowała jak wędzony oscypek, co nas podczas jedzenia zaskoczyło. Ale to bardzo dobrze, bo oscypki bardzo lubimy.

 

 tarta serowa ze szpinakiem i szynką dojrzewjącą

 

Składniki (na formę 24 x 30 cm):

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 250 g szpinaku świeżego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 g sera feta
  • 150 g goudy w kawałku  + 50 g startej
  • 100 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej)
  • 150 g twarogu kremowego
  • 3 jajka roztrzepane (łyżkę odłożyć do posmarowania)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz


Ciastem francuskim wyłożyć formę razem z brzegami. Pozostałą część ciasta pokroić w paski i odłożyć.

Szpinak umyć, odcisnąć i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Dodać pokrojony szpinak i smażyć przez około 2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzić.

Ser feta i goudę pokroić w słupki grubości ok. 1 cm. Każdy kawałek sera owinąć szynką.

Twaróg kremowy wymieszać z roztrzepanymi jajkami, 50 g startej goudy, papryką i bułką tartą. Dodać szpinak i jeszcze raz wymieszać.

Na ciasto w formie wyłożyć masę serową ze szpinakiem. Ułożyć kawałki serów w szynce. Na wierzchu ułożyć odłożone paski ciasta tworząc kratkę. Paski ciasta i boki posmarować odłożonym jajkiem.

 

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C (z termoobiegiem do 180 st.C) i piec przez około 45-50 minut.

 

tarta serowa ze szpinakiem i szynką dojrzewjącą

 

czwartek, 08 stycznia 2015

Mój tata kiedyś często kupował boczek rolowany. Najczęściej przyprawiony był sporą ilością papryki. W mojej wersji papryki nie ma, ale są pieczarki, por, mielone mięso i zioła. Taka pieczeń jest bardzo smaczna, aromatyczna i bardzo dobrze sprawdza się jako wędlina do pieczywa.

 

 rolada z boczku z pieczarkami i porem

 

Składniki:

  • 800 g chudego surowego boczku
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g pieczarek
  • 1 nieduży por
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, oregano, estragon, rozmaryn

 

Jeśli trzeba odkroić z boczku skórę i rozkroić na płat który będzie można zwinąć w roladę. Umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć solą oraz pieprzem, zwinąć i odstawić pod przykryciem na około dwie godziny do lodówki.

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, a następnie podsmażyć na maśle i ostudzić. Pora oczyścić i pokroić w krążki. Pieczarki i pora dodać do mielonego mięsa razem z roztrzepanym jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Farsz dokładnie wyrobić.

Boczek posmarować farszem, zostawiając jeden wolny brzeg, żeby nadzienie nie wypłynęło. Zwinąć w roladę, ściśle obwiązać grubą bawełnianą nicią. Roladę z każdej strony dokładnie natrzeć oregano wymieszanym z estragonem. Włożyć do żaroodpornej formy, podlać niewielką ilością wody (ok. 60 ml).

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wstawić formę z roladą i piec przez 20-30 minut bez przykrycia, a potem przykryć i piec przez kolejne 60-70 minut, aż mięso będzie upieczone i ładnie zrumienione.

Po wyjęciu z piekarnika do ostygnięcia co jakiś czas polewać pieczeń sosem, który się wytworzył (wtedy rolada nie będzie sucha).

Można podawać na ciepło jak i na zimno. Jeśli rolada ma pełnić rolę wędliny do pieczywa, to najlepiej kroić ją dopiero po schłodzeniu w lodówce przez całą noc. Wtedy będzie się dobrze kroić i nie będzie się rozpadać. Schłodzoną roladę można kroić nawet na cieniutkie plasterki i ładnie trzyma formę, nie rozpada się.

 

 

 

środa, 07 stycznia 2015

Jeden z naszych ulubionych serników. Piekłam go już kilka razy, ale zawsze zostawał zjedzony zanim zdążyłam zrobić mu zdjęcie. Tym razem, jak widać zdążyłam, więc przepis nareszcie może się pojawić na blogu.

Agnieszka - pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis :)

 

 sernik z kokosową bezą

 

Składniki (na formę 40 x 25 cm)

na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru z wanilią

na warstwę serową:

  • 700 g kremowego twarogu
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 500 ml mleka

na warstwę kokosową:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórek kokosowych

 

Przygotować ciasto:
masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, następnie dodać jajko oraz żółtka i utrzeć na gładką puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto jest gęste i lepiące). Wyrobione ciasto na chwilę odstawić i w tym czasie przygotować formę - wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.

Przygotowaną formę wylepić ciastem razem z bokami - przynajmniej do połowy wysokości boków, a nawet nieco więcej.


Przygotować masę serową:
twaróg utrzeć z cukrem, jajkiem, żółtkami i mąką ziemniaczaną na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i powoli wlewać mleko. Masa serowa będzie bardzo rzadka.

Masę serową wlać na ciasto w formie.


Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 45-50 minut, aż masa serowa stężeje i nie zapadnie się pod masą kokosową.

 

Kiedy ciasto się piecze przygotować warstwę kokosową:
białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Mikser wyłączyć, wsypać kokos i wszystko wymieszać łyżką.


Podpieczone ciasto wyjąć ostrożnie z piekarnika, na wierzchu rozsmarować masę kokosową i ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez kolejne 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni.

 

 

poniedziałek, 05 stycznia 2015

Likier który pokazałam wczoraj można nie tylko wypić, ale też dodać do ciasta. Na przykład takiego pełnego bakalii keksu. Przepis znalazłam u Karoliny i upiekłam go na święta, ale jeśli lubicie bakaliowe ciasta możecie takie ciasto upiec też zupełnie bez okazji. Moje ciasto upiekłam w nieco większej formie niż w oryginalnym przepisie, wiec wyszło niższe, ale smaku przecież to nie zmieniło.

 

 keks czekoladowy

 

Składniki (na formę o średnicy 20 cm):

  • 175 g suszonych śliwek, posiekanych
  • 110 g rodzynek
  • 90 g miękkiego masła
  • 85 g cukru trzcinowego
  • 85 ml miodu
  • 65 ml likieru czekoladowo-piernikowego
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao niesłodzonego
  • 75 g mąki pszennej
  • 40 g migdałów mielonych
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko


W garnku zagotować suszone owoce, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy, przyprawę do piernika oraz kakao. Kiedy całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować mieszając przez 10 minut. Odstawić do przestudzenia na około 30 minut.Następnie dodać jajka, mąkę, mielone migdały, proszek oraz sodę i wymieszać łyżką lub przy pomocy miksera.

Tortownicę podwójnie wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st.C i piec przez około 90 minut. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 240
| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑