piątek, 28 lutego 2014

Lubię faszerowane pieczarki i właśnie zorientowałam się, że stanowczo za rzadko je przygotowuję. Trzeba będzie to nadrobić. Mam już nawet kilka pomysłów. Wbrew pozorom przygotowanie takiej potrawy nie potrzeba dużo czasu, bo około 30 minut, może ciut więcej, ale na pewno zdążylibyście ją przygotować, gdyby nagle swoją wizytę zapowiedzieli niespodziewani goście. Takie pieczarki dobrze sprawdzą się także w roli przystawki na przyjęciu karnawałowym, jeśli takie jeszcze planujecie.

Jeśli szukacie innych pomysłów na karnawałowe przekąski, zajrzyjcie na stronę moje ciasto.pl.

 

 pieczarki faszerowane szynką i serem1

 

Składniki:

  • 12 dużych pieczarek
  • 150 g szynki (np. polędwicy sopockiej lub ogonówki)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kostki do pieczenia Kasia
  • cząber,pieprz 

do posypania:

  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka tartego żółtego sera

 

Pieczarki oczyścić, oddzielić ogonki od kapeluszy. Ogonki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapelusze odłożyć.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na kostce do pieczenia Kasia. Dodać tarte pieczarki. Lekko posolić i smażyć, aż cały płyn odparuje. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną w małą kostkę wędlinę. Wymieszać i całość lekko przestudzić (można wystawić na balkon, będzie szybciej). Dodać roztrzepane jajko, ser, natkę i przyprawy.Wymieszać.

Formę do zapiekania posmarować Kasią, ułożyć kapelusze pieczarek. Każdy napełnić "z górką" przygotowanym farszem. Posypać bułką tartą wymieszaną z tartym serem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 20-25 minut.
Podawać od razu.

 

pieczarki faszerowane szynką i serem2 

WPIS SPONSOROWANY

 


czwartek, 27 lutego 2014

Te muffiny zasmakowały nam tak bardzo, że piekłam je już kilka razy. Zwłaszcza mąż tak się w nich rozsmakował, że kiedy wybiera się w podróż służbową, zawsze prosi o przygotowanie tych muffinek na drogę. Właściwie to nie ma co się dziwić, że tak smakują, przecież zawierają same dobroci: mąkę razową, szpinak, ser pleśniowy i suszone pomidory. Polecam gorąco!

 

muffiny z serem pleśniowym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

Przepis z blogu Czym chata bogata... podaję z niewielkimi zmianami.

 

Składniki (na 12 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g sera pleśniowego (używam camemberta), w oryginale 150 g
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 50 g listków szpinaku (daję dużą garść szpinaku rozmrożonego i odsączonego)
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki oleju z suszonych pomidorów razem z przyprawami
  • 1 jajko

 

Mąkę, większość płatków migdałowych (garść zostawić do posypania), proszek do pieczenia, pieprz i sól wymieszać w dużej misce. Dodać pokrojone w kostkę ser, pomidory i szpinak. Wymieszać dokładnie, żeby dodatki obtoczyły się mąką.

W osobnej misce roztrzepać jogurt z olejem i jajkiem. Płyn wlać do suchych składników, wymieszać łyżką, ale tylko do połączenia składników. Powstałe ciasto nałożyć do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami.Posypać odłożonymi płatkami migdałowymi.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 25-30 minut.
Po upieczeniu przez 10 minut zostawić muffiny w formie, a potem wyjąć i zostawić do ostudzenia na kratce.

Dobrze smakują zarówno ciepłe, jak i zimne, przy czym papierki najlepiej odchodzą dopiero drugiego dnia.

 

środa, 26 lutego 2014

Karnawał powoli się kończy, ale okazje do podania szybkich przekąsek nadarzają się przez cały rok. Na przykład wtedy, gdy w drodze z pracy do domu dowiadujemy się, że wybierają się do nas niespodziewani goście. Wtedy potrzebny jest pomysł na coś, co da się szybko przygotować i posmakuje każdemu. Na przykład takie kanapki. Z tego, co zazwyczaj mamy w lodówce, ale podane w inny niż zwykle sposób. Ich przygotowanie zajęło mi około 20 minut - w czasie gdy chleb się zapiekał w piekarniku, wysmażyłam boczek i pokroiłam pozostałe składniki. Potem pozostało już tylko ułożenie wszystkiego w efektowne wieżyczki i przekąska była gotowa do podania.

A Wy macie swoje sposoby na dania które można przygotować w 10, 15, czy 20 minut? Napiszcie o nich w komentarzach. A jeśli wciąż szukacie, zajrzyjcie na stronę moje ciasto.pl, na której znajduje się więcej karnawałowych i szybkich przepisów.

 

kanapki w grzankach2

 

Składniki (na 4 sztuki):

  • 4 kromki chleba
  • 60 g chudego wędzonego boczku
  • kulka mozzarelli (100 g)
  • 1 nieduży pomidor
  • duży liść sałaty lodowej
  • 4 płaskie łyżeczki majonezu
  • ok. 15 g kostki do pieczenia Kasia
  • pieprz grubo mielony

Z kromek chleba wykroić za pomocą foremki o średnicy 6,5 cm osiem kółek. Każde posmarować Kasią i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i zapiekać przez około 15 minut, lub do chwili, kiedy chleb się ładnie zarumieni. Wyjąć blachę z piekarnika, przestudzić.

W czasie, kiedy chleb się piecze pokroić boczek na cienkie plasterki. Wysmażyć na chrupko na patelni bez dodatkowego tłuszczu. Usmażony boczek wyjąć na papierowy ręcznik, żeby osączyć go z tłuszczu.

 

Przygotowanie kanapek:
cztery krążki chleba posmarować majonezem, na nim ułożyć sałatę, boczek, a następnie po plasterku pomidora posypanego pieprzem i ewentualnie solą oraz mozzarelli. Przykryć pozostałymi krążkami chleba i całość spiąć wykałaczkami. Od razu podawać. 

 

kanapki w grzankach1

 

WPIS SPONSOROWANY

 

poniedziałek, 24 lutego 2014

To drugi tort z dwóch, które upiekłam na podwójne urodziny moje i młodszego synka. W poprzednim wpisie zapowiadałam, że będzie to tort dla dorosłych, bo z alkoholem. I taki właśnie miałam w planie, ale ponieważ w lodówce miałam biały ser z którego miałam upiec sernik, to plan niemalże w ostatniej chwili zmieniłam. Właściwie można powiedzieć, że sernik i tak upiekłam, ale inny i włożyłam go między orzechowe biszkopty.

Tort robi wrażenie wyglądem - jest wysoki i ładnie wygląda po przekrojeniu. Wszyscy byli zaskoczeni tym, że jasny środek to właściwie sernik. Trochę obawiałam się maślanego kremu, bo nie przepadam za tortami z takim kremem. Okazało się, że do tego ciasta pasuje i całość nie wydaje się zbyt tłusta. Dlatego po zjedzeniu kawałka ma się ochotę na jeszcze jeden. Myślę, że to zasługa blatu serowego.

Smakuje też dobrze, nawet bardzo, także dzieciom, co dla mnie jest ważne. Podczas składania tortu myślałam o tym, by go nasączyć likierem orzechowym, ale stwierdziłam, że jednak tego nie zrobię, żeby dzieci mogły go też zjeść. Dobrze zrobiłam, bo tortowi niczego nie brakuje.

 

 tort serowo-orzechowy1

 

Przepis z blogu Kuchnia pełna magii.

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)

na blat serowy:

  • 600 g sera białego
  • 200 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła

na ciasto orzechowe:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:
(wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)

  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%

 

Przygotowanie blatu serowego:
Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, a następnie ser  i obydwa rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wyłożyć na masę serową i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Gotową masę serową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut. Po upieczeniu zostawić na około 15 minut w uchylonym piekarniku, dopiero potem wyjąć i ostudzić. Zimny sernik wyjąć z formy.

 

Przygotowanie ciasta orzechowego:
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera, powoli wsypać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku, każde kolejne dodawać dopiero gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Wyłączyć mikser. Do masy dodawać po łyżce zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Mieszać drewnianą łyżką lub łopatką. Następnie mieszając, wlewać powoli topione masło. Na końcu wsypać mielone orzechy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 30-40 minut. Po upieczeniu zostawić na około 15 minut w uchylonym piekarniku, dopiero potem wyjąć i odstawić do ostudzenia.

 

Przygotowanie kremu:
miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce śmietanę. Ucierać, aż składniki dobrze się połączą, a krem będzie lśniący i puszysty.

 

Przygotowanie tortu:
krem podzielić na trzy części.
Ciasto orzechowe rozkroić na dwa blaty. Na dolnym blacie rozsmarować jedną część kremu. Położyć blat serowy, posmarować go drugą częścią kremu. Ułożyć drugi blat orzechowy. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem i udekorować według uznania.

Gotowy tort włożyć do lodówki i schłodzić, najlepiej przez całą noc.

 

czwartek, 20 lutego 2014

Młodszy synek i ja obchodzimy dziś urodziny. Skoro jest dwoje solenizantów, to i torty będą dwa (przynajmniej w tym roku). Jeden dzisiaj, bo zawsze piekę tort na dzień urodzin, a drugi na weekend, dla dziadków, którzy przyjadą z wizytą. Dzisiejszy tort jest bardziej dziecięcy, kolejny będzie dla dorosłych, bo z alkoholem.

Tort nie zwykły, bo chociaż ciasto jest biszkoptowe, to z dodatkiem mielonych migdałów i tartej marchewki. Dzięki temu tort jest delikatnie chrupiący i nie mdły. Nie za słodki, bo słodycz ciasta równoważy kwaskowy, cytrynowy krem. Całość jest miękka, lekka i puszysta. Smakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Bardzo polecam.

 torcik marchewkowo-migdałowy z kremem cytrynowym3

 

Przepis z gazetki "Ciasta i desery" nr 4/2010 podaję z małymi zmianami.

Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm)

na ciasto:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią - przepis tutaj
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach

na krem cytrynowy:

  • 100 ml soku z cytryny (z około 3-4 cytryn)
  • 150 g cukru kryształu
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 400 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)

do posypania:

  • 2 łyżki płatków migdałowych

 

Przygotowanie ciasta:
białka ubić ze szczyptą soli i wodą, zmniejszyć obroty miksera i powoli dosypywać cukier puder wymieszany z cukrem z wanilią. Następnie po jednym dodać żółtka, każde dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z pianą. Wyłączyć mikser.

Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką. Dodać mielone migdały oraz marchewkę i dobrze, ale delikatnie wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wysmarować dno i boki tłuszczem. Obsypać mąką. Wyłożyć przygotowane ciasto, wyrównać wierzch.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut.
Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki. Ciasto wyjąć po około 15 minutach, a z formy wyjąć je dopiero kiedy ostygnie.

 

Przygotowanie kremu:
sok cytrynowy zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień. Wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Mieszając doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, aż płyn uzyska konsystencję kisielu. Ostudzić mieszając od czasu do czasu.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru (jeśli wolicie kwaśniejszy krem, nie dodawajcie cukru pudru). Wyłączyć mikser i stopniowo wlewając zimny kisiel cytrynowy mieszać delikatnie rózgą, aż składniki dobrze się połączą.

 

Przygotowanie tortu:
ostudzony biszkopt przeciąć na trzy blaty. Krem cytrynowy podzielić na trzy części. Blaty kolejno smarować kremem i układać jeden na drugim. Wierzch również posmarować kremem i posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Gotowy tort włożyć do lodówki i chłodzić przez około 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.



 torcik marchewkowo-migdałowy z kremem cytrynowym4



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 212
| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑