czwartek, 28 lipca 2016

W letnie upały trzeba się ochłodzić. Najlepiej znanym na to sposobem są lody. Ale co Wy na to, żeby lody podać w niecodziennej formie i dodać je do kawy? Otrzymamy wtedy przepyszną mrożoną kawę.

Ponieważ trwa właśnie sezon na jagody, przygotowałam kawę z dodatkiem świeżych jagód i lodów Carte d'Or Blueberry&Vanilla, które są lodami premium, które w pudełku ułożone są w formie dekoracyjnych rozetek, którymi ozdobiłam wierzch kawy. Rozetki lodów polane są intensywnie jagodowym sosem i posypane czekoladowymi serduszkami, dzięki czemu są jeszcze bardziej ozdobne, a kawa zyskała elegancki wygląd.

 

 

 

Składniki (na 4 porcje):

  • opakowanie lodów Carte d'Or Blueberry&Vanilla
  • 75 g jagód
  • 250 ml mleka
  • 250 ml zimnej kawy
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Jagody zmiksować z łyżeczką cukru. Powstały mus jagodowy przełożyć do szklanek.

Z lodów wyciąć wierzchnią warstwę z rozetkami. Pozostałe lody przełożyć do blendera i zmiksować razem z mlekiem i kawą. Przelać ostrożnie do szklanek z z musem jagodowym zostawiając od góry miejsce na bitą śmietanę i rozetki lodów.

Śmietankę ubić na sztywno z łyżeczką cukru pudru, delikatnie nałożyć do szklanek zostawiając od góry miejsce. Na wierzch nałożyć rozetki lodów. Podawać od razu.

 

 

 

 

sobota, 16 lipca 2016

Groszek ptysiowy to w naszym domu nieodzowny dodatek do kremowych zup. Chociaż przygotowanie groszku w domu jest dość pracochłonne, to na prawdę warto poświęcić ten czas, bo z tego przepisu otrzymujemy dość dużo kuleczek, więc na pewno zostanie coś na zapas. No, chyba, że ma się w domu tak jak ja groszkowych łakomczuchów uwielbiających podjadać te słone kuleczki prosto z pudełka ;)

 

groszek ptysiowy

 

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

  • 80g masła
  • 200 g wody
  • spora szczypta soli
  • 170g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ok. 2–3 łyżki wody (opcjonalnie)

Masło, wodę i sól umieścić w niedużym garnku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i ciągle mieszając stopniowo dosypywać mąkę. Nie przerywając mieszania gotować przez około 5-6 minut. Dobrze sparzone ciasto nie powinno przyklejać się do ścianek garnka i łyżki. Masę przełożyć do misy miksera i odstawić do lekkiego przestudzenia na około 10 minut.

Po tym czasie dodawać do masy po jednym jajku cały czas miksując aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą, gładką masę (jeśli masa będzie z byt gęsta, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody).

Gotową masę przekładać do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 4-5 mm i wyciskać małe kuleczki o średnicy 6-7 mm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut, aż wyrosną i się ładnie zarumienią. Czasu należy pilnować, żeby kuleczki się nie przypaliły.

Przed zamknięcie m domowego groszku ptysiowego należy go bardzo dobrze ostudzić.

 

 



15:22, edyta_rosner , Przetwory
Link Komentarze (2) »
wtorek, 21 czerwca 2016

Takie kremowe zupy to w naszym domu prawdziwy hit. Zawsze znajdą się na nie chętni. Kremowa zupa z brokuła teraz smakuje najlepiej, kiedy możemy kupić świeże warzywa, a coraz cieplejsza aura zachęca do zjedzenia czegoś lekkiego, przy czego przygotowaniu nie trzeba spędzać za dużo czasu. Lepiej spędzić czas na dworze zamiast w kuchni.

 

lekka zupa brokułowa

 

Składniki:

  • 500 g brokułów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g fety
  • sól i pieprz


Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Łodygę oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz brokuły i podsmażyć, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać 750 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać fetę (część odłożyć do posypania). Całość zmiksować, doprawić solą i pieprzem.

Podawać posypaną pokruszonym serem z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

Tagi: brokuły feta
12:38, edyta_rosner , Zupy
Link Komentarze (6) »
wtorek, 05 kwietnia 2016

Do tej pory na blogu pojawiło się kilka wariacji na temat deseru Tiramisu (malinowe, matchamisu, tort i wersja dla dzieci), ale klasycznej wersji wcześniej nie robiłam. Teraz nadrabiam zaległości, bo od kiedy po raz pierwszy skorzystałam z tego przepisu, robiłam ten deser już kilkakrotnie. Za każdym razem smakuje tak dobrze, że trudno poprzestać na jednym kawałku. I tu mamy z mężem okazję do ćwiczenia silnej woli, bo choć nazwa tiramisu oznacza po włosku "unieś mnie", to do najlżejszych ten deser jednak nie należy ;)

Do przygotowanie tego deseru polecam użycie włoskich biszkoptów Savoiardi. Robiłam wersję z biszkoptami włoskimi i zwykłymi ladyfingers i ta z włoskimi zdecydowanie wygrywa, zarówno smakiem jak i wyglądem. Dlatego jeśli macie możliwość zakupienia takich biszkoptów, to szczerze polecam.

 

tiramisu


Składniki (wszystkie powinny być schłodzone):

  • 750 g serka mascarpone
  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie (przed rozbiciem jajka sparzyć wrzątkiem)
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy (wystudzonej)
  • 100 ml likieru amaretto
  • ciemne kakao do posypania deseru

 

Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć końcówkami do ubijania piany z białek na jednolitą, kremową i jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać mascarpone, miksując do połączenia. Dodać 50 ml likieru, zmiksować.

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, następnie delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką z masą serową.

Do kawy wlać pozostały likier, całość wylać na głęboki talerz. Kolejno zanurzać biszkopty odwracając je szybko, żeby zbytnio nie nasiąknęły, bo mogą się połamać. Biszkopty układać w formie tworząc spodnią warstwę. Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowej, wyrównać wierzch. Na ser ponownie wyłożyć biszkopty nasączone tak jak poprzednie kawą. Nałożyć pozostałą część serowej masy, wyrównać.

Formę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, ponieważ masa potrzebuje kilku godzin żeby stężeć.

Przed podaniem deser oprószyć ciemnym kakao.

 

08:22, edyta_rosner , Desery
Link Komentarze (12) »
piątek, 01 kwietnia 2016

Kolorowa, sycąca zapiekanka, która zasmakuje małym i dużym. Nie zjedliśmy wszystkiego od razu i mam wrażenie, że drugiego dnia, odgrzana, zapiekanka smakowała jeszcze lepiej. Przepis znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem.

 

zapiekanka gyros

 

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 200 g ryżu
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 250 g żółtego sera startego na dużych oczkach
  • ketchup
  • majonez

Mięso pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miski. Wymieszać z olejem i przyprawą gyros (mięso powinno być dobrze pokryte przyprawą. Miskę z mięsem przykryć i odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie mięso przesmażyć na rozgrzanym oleju i ostudzić.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki (ogórków powinno być objętościowo tyle samo co papryki).

Naczynie do zapiekania posmarować olejem, na dnie ułożyć ryż, wyrównać. Ryż posmarować cienką warstwą majonezu i ketchupu, posypać 1/3 tartego sera. Na wierzch wyłożyć podsmażonego kurczaka, posmarować majonezem i ketchupem, posypać 1/3 sera. Następnie kolejno wyłożyć paprykę oraz ogórka i znów posmarować  majonezem i ketchupem, posypać resztą sera.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez 30 minut. Podawać na gorąco.



17:18, edyta_rosner , Zapiekanki
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 254
| < Lipiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑