środa, 23 lipca 2014

Jagód w tym roku w naszym lesie próżno szukać. Trzeba by było wybrać się gdzieś dalej w góry, żeby nazbierać. Dlatego zastąpiłam je borówkami amerykańskimi. Na razie kupnymi, a w przyszłym roku planuję mieć już swoje krzaczki.

Do borówek dodałam czerwone porzeczki. Dzięki temu ciasto było bardziej kolorowe i jeszcze smaczniejsze.

Przepis z blogu Eksplozja smaku.

 

 ciasto z borówkami na mlecznym budyniu

 

Składniki (na blachę o wymiarach 40x25 cm)

na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 6 dużych żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

na budyń:

  • 600 ml mleka
  • 16 łyżek mleka w proszku (im więcej, tym gęstszy będzie budyń)
  • 10 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • 1,5 szklanki borówek amerykańskich (lub jagód)
  • 0,5 szklanki czerwonych porzeczek
  • cukier puder do posypania

 

Przygotować ciasto:
mąkę, cukier, proszek przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Dodać żółtka i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkować  i wyłożyć nią natłuszczoną blachę, wstawić do lodówki. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.


Przygotować budyń:
mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać szklanką mleka i dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi. Zagotować mieszając. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu mieszając dokładnie aż budyń będzie gęsty.

Przestudzony budyń przełożyć na schłodzone ciasto, wyrównać wierzch. Na budyniu rozłożyć owoce, a na wierzch zetrzeć na dużych oczkach zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 45-50 min.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



ciasto z borówkami na mlecznym budyniu

 

poniedziałek, 14 lipca 2014

Wspaniały letni, kolorowy i orzeźwiający placek. Słodka beza doskonale pasuje do kwaskowych porzeczek. Bałam się, że beza może się okazać nie trwała, ale dobrze utrzymała się na cieście nawet przez 3 dni, oczywiście przechowywanym w lodówce, więc można takie ciasto upiec wcześniej, nie trzeba w planowanym dniu podania.

Przepis z magazynu "Sól i pieprz" nr 4/2012.

 

placek porzeczkowy z kokosową bezą

 

Składniki (na formę 24x24 cm mierzone od góry):

na ciasto:

  • 100 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

ponadto:

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Wciąż mieszając dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być zwarte i dać się rozwałkować lub ugnieść palcami w formie.

Blachę natłuścić, wyłożyć ciastem formując ok. 1 cm brzeg. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez 10 minut.

W tym czasie z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać cukier. Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Wyłączyć mikser, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką.

Ciasto wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 st.C.
Ciasto posmarować konfiturą lub dżemem, posypać porzeczkami. Na wierzch gorącego ciasta wyłożyć kokosową pianę, nie wyrównywać wierzchu i zostawić "fale". Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 30-35 minut, do zarumienienia bezy.

 

placek porzeczkowy z kokosową bezą

 

11:21, edyta_rosner , Ciasta
Link Komentarze (4) »
niedziela, 13 lipca 2014

Przepyszne bułki, które zasmakują wszystkim lubiącym ser feta. Puszyste, mięciutkie i delikatnie słone. Ja zrobiłam wersję bez modyfikacji, bo chciałam, żeby jadł je także Starszak, który fetę lubi ale bez dodatków. Jednak ser rozsmarowany na bułkach można posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami, czy oliwkami. Możecie je dopasować do własnych smaków.

Bułki upiekłam w ramach kolejnej edycji Wypiekania na śniadanie. Tym razem skorzystaliśmy z przepisu Liski.

 


greckie bułki z serem feta

 

Składniki (na 4 duże bułki):

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 20 g drożdży
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 120 ml letniego mleka
  • 200 g sera feta (rozgniecionego widelcem)
  • 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania)
  • sezam do posypania


Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem lub polać miodem, dodać wodę i wymieszać na zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie dodać sól, olej i mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 6x23 cm i grubości 3 mm. Na środku rozsmarować ser. Brzegi prostokątów zlepić tworząc wałek. Każdy wałek zwinąć w kształt ślimaka. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Przykryć i odstawić do napuszenia na 40 minut.

Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec przez około 30-35 minut, do zrumienienia.

 


greckie bułki z serem feta



Razem ze mną piekli autorzy blogów:

  1. Małe kulinaria
  2. Moje domowe kucharzenie...
  3. Moje Małe Czarowanie
  4. Blue Hipopotam
  5. Ala piecze i gotuje
  6. Fabryka Kulinarnych Inspiracji
  7. Stylowa kuchnia
  8. Moja kulinarna przygoda
  9. Matka Wariatka
  10. Zielenina
  11. Smaki Alzacji
  12. Czary-gary w kuchni
  13. Buszująca w kuchni
  14. Kulinarne przygody Gatity

 

środa, 09 lipca 2014
wtorek, 08 lipca 2014

Uwielbiam takie dania, które właściwie same się robią. I chociaż większość takich potraw trzeba przygotować w piekarniku, a w czasie upału dodatkowe ogrzewanie w kuchni nie jest mile widziane, to jednak warto się poświęcić, a kuchnię zawsze można zamknąć ;)

Danie bardzo nam smakowało. Mięso z zewnątrz było ładnie przypieczone, a w środku miękkie, ziemniaki aromatyczne, a pomidorki koktajlowe dodawały całości świeżości i orzeźwienia.

Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 10/2010 i tym razem to ja zaprosiłam Karolinę i Malwinę do jego wspólnego przygotowania. Dziewczyny, mam nadzieję, że u Was było równie smakowicie :)

 

 udka pieczone z ziemniakami i pomidorami

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 małych udek z kurczaka (tzw. pałek)
  • 600 g małych młodych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki łagodnego ketchupu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • duża garść posiekanej zieleniny (u mnie pietruszka, dymka, szałwia, lubczyk, szczypiorek)
  • sól i pieprz
  • 3 gałązki pomidorów koktajlowych
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego (zastąpiłam gorącą wodą)

 

Mięso umyć i osuszyć. Ziemniaki obrać i umyć. Cebule obrać i pokroić w plasterki.

Udka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Oprószyć solą i pieprzem. Posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ketchup zagotować  z 3 łyżkami oleju i sosem sojowym. Lekko przestudzić, dodać miód i wymieszać. Obficie posmarować udka. Ziemniaki i cebulę ułożyć między kawałkami mięsa, a wierzch potrawy posmarować resztą sosu. Posiekaną zieleninę wymieszać z pozostałą łyżką oleju i polać udka.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C (z termoobiegiem 180 st.C) i piec przez 40 minut. Następnie dodać pomidory koktajlowe i gorącą wodę lub bulion (płyn musi być gorący, żeby forma nie pękła podczas dolewania). Zapiekać jeszcze przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

 

udka pieczone z ziemniakami i pomidorami

 

piątek, 04 lipca 2014

Są takie rzeczy, które mimo, że proste (jakby się wydawało) nie wychodzą. Ja tak mam z rosołem i bezami. Ani rosół ani bezy mi nie wychodzą. No nie wychodzą i już. Ale ja się nie poddaję i próbuję. Przecież kiedyś w końcu musi się udać, prawda?

Niedawno upiekłam bezy. Były tak dobre, że nie mogliśmy się od nich oderwać, ale wygląd pozostawiał dużo do życzenia, bo popękały. Wszystkie co do jednej. Podejrzewam co źle zrobiłam i następnym razem poprawię, może będzie sukces. Tymczasem po produkcji bez zostały mi żółtka, a co można z nimi zrobić, jeśli nie ciasto? Oczywiście domowy likier jajeczny. Taki likier jest dobry o każdej porze roku - zimą rozgrzewa, a latem doskonale sprawdza się jako polewa do lodów czy deserów lodowych (dla dorosłych oczywiście). Przepis z książki "Likiery" Dr.Oetker.

 

likier jajeczny

 

Składniki (na ok. 1 litr):

  • 6 żółtek (rozmiar M)
  • 160 g przesianego cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 170 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 500 ml wódki

Żółtka (starannie oddzielone od białek i pozbawione ciemnych plamek) ucierać za pomocą miksera z cukrem pudrem i cukrem z wanilią przez około 5 minut, aż powstanie kremowa masa. Nie przerywając ubijania powoli wlewać mleko skondensowane, a pod koniec ubijania niewielkimi porcjami wlewać wódkę.

Gotowy likier przelać do butelki. Zamknąć i przechowywać w lodówce.
Przed podaniem kilkakrotnie wstrząsnąć butelką żeby likier był dobrze wymieszany.

 

likier jajeczny

 

czwartek, 03 lipca 2014

To najsmaczniejsze ciasto z porzeczkami jakie upiekłam.
No i proszę, zaczęłam jak autorka blogu, na którym przepis znalazłam :) Ale to na prawdę jest bardzo dobre ciasto i inaczej napisać nie mogłam. Od siebie dodałam płatki migdałowe do owoców, żeby górna warstwa miała w sobie coś chrupiącego. To był strzał w dziesiątkę.

Koniecznie, ale to koniecznie musicie upiec to ciasto, jeśli tylko lubicie ciasta z owocami.

 

 razowe ciasto z porzeczkami i migdałami

 Kamienny talerz do serwowania ze sklepu Westwing Home and Living 

 

Składniki (na formę o wymiarach spodu 20x20 cm):

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania


Jajka ubić dodając na zmianę cukier i oliwę na gładką, jasno brązową masę. Zwolnić obroty miksera i dodać mleko oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować, wyłączyć mikser. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką tylko do połączenia składników, jak na muffinki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto.
Wierzch posypać porzeczkami wymieszanymi z płatkami migdałowymi.

Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 45-50minut.
Po ostudzeniu, a przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.



razowe ciasto z porzeczkami i migdałami

 

środa, 02 lipca 2014

 

sernik z porzeczkami

 

Na straganach półki uginają się od letnich owoców. W moim ogrodzie jak co roku gałązki krzaków porzeczki zwisają prawie do ziemi. Najwyższy więc czas, żeby porzeczki zagościły na naszym stole, a na blogu pojawił się spis przepisów ich wykorzystaniem:

 

ciasto porzeczkowe Ciasto porzeczkowe

ciasto z borówkami na mlecznym budyniu Ciasto z borówkami i porzeczkami na mlecznym budyniu

kakaowe muffiny z porzeczkami Kakaowe muffiny z porzeczkami

koktajl porzeczkowy Koktajl porzeczkowy

lody z masłem orzechowym i porzeczkami Lody z masłem orzechowym i porzeczkami

łatwe ciasto z owocami Łatwe ciasto z owocami

makowiec z porzeczkami Makowiec z porzeczkami

muffinki z porzeczkami Muffinki z czerwonymi porzeczkami

placek porzeczkowy z kokosową bezą Placek porzeczkowy z kokosową bezą

razowe ciasto z porzeczkami i migdałami Razowe ciasto z porzeczkami i migdałami

sernik z porzeczkami Sernik z porzeczkami

 

 

Tagi: porzeczki
10:53, edyta_rosner
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 01 lipca 2014

Wspominałam już, że znalazłam swój ulubiony przepis na chleb na zakwasie - chleb polski. Od czasu do czasu potrzebujemy jednak odmiany i próbuję nowych przepisów. Tym razem wybrałam ten, znaleziony u Pieczarki Mysi. Ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. Jest lekko kwaśny i wilgotny. Najlepiej kroił się drugiego dnia po upieczeniu, wcześniej środek nieco się rozmazywał i zostawiał ślady na nożu. Po ustabilizowaniu miąższu nie miałam już do niego żadnych zarzutów.

 

chleb ze słonecznikiem i płatkami owsianymi na zakwasie

 

Składniki (na blachę o wymiarach 30x12 cm)

na zaczyn:

  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego (aktywnego, dokarmionego 8-10 godzin wcześniej)
  • 200 g mąki żytniej typ720
  • 170 ml wody

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać w misce, w której będzie potem wyrabiany chleb. Miskę przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej naokoło 12 godzin.

 

na ciasto właściwe:

  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki pszennej
  • 350 g wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka pestek słonecznika

Następnego dnia do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników na ciasto właściwe (oprócz ziaren) i wymieszać ręką, łyżką lub mikserem. Na końcu dodać płatki owsiane i słonecznik. Dobrze wyrobić.
Miskę przykryć i odstawić na około 1,5 godziny.

Formę do pieczenia natłuścić i obsypać mąką. Przełożyć ciasto chlebowe, wierzch posypać lekko mąką i dłonią wyrównać wierzch. Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość i podejdzie do brzegów formy wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Po 15 minutach pieczenia temperaturę zmniejszyć do 190 st.C i piec jeszcze przez 45-50 minut.

 

Tagi: zakwas
09:12, edyta_rosner , Chleby
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 30 czerwca 2014

Kupiłam kostkę sera na kluski leniwe dla dzieci, ale nie miały na nie ochoty, ja akurat też. Pozostało mi więc znalezienie sposobu na jego wykorzystanie w czymś innym. Wybór padł na ciasto, które pokazała Arabeska. Akurat miałam też w lodówce truskawki.

Ciasto udało się wspaniale. Puszyste, nie suche i bez wyrabiania. Co najbardziej mnie cieszy, to bardzo smakowało dzieciom. Nawet Starszak, który za ciastami z owocami nie przepada, tak samo jak za truskawkami (chyba przerobię je na lody), zjadł trzy kawałki na raz. Dlatego tym bardziej serdecznie Wam to ciasto polecam, zwłaszcza, że zamiast truskawek można dodać inne owoce sezonowe.

 

ciasto drożdżowe bez wyrabiania z serem i truskawkami

 

Składniki (na blachę o wymiarach 40x25 cm)

na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka

na masę serową:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

pozatym:

  • 500-600 g truskawek (lub innych owoców sezonowych)

 

Do dużej miski wkruszyć drożdże, posypać cukrem, dodać roztrzepane jajka, letnie mleko i olej. NIE MIESZAĆ! Miskę przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 4 godziny w ciepłe miejsce lub na całą noc w chłodniejsze miejsce (np. do spiżarni).

Następnie dodać mąkę i wymieszać łyżką lub łopatką. Gotowe ciasto przełożyć  do natłuszczonej blachy.

Przygotować masę serową:
twaróg zmiksować z jajkiem, cukrem i ekstraktem z wanilii, rozsmarować na cieście.

Na serze ułożyć oczyszczone z szypułek truskawki (mniejsze można dać w całości, większe pokroić). Owoce posypać kruszonką zagniecioną z podanych składników.



Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 40-50 minut.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 114
| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
SPIS TREŚCI - w przebudowie
Kontakt
Księga Gości
Inspirują mnie
POLITYKA PLIKÓW COOKIES
Przy kuchennym stole w mediach:
UWAGA
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów