Blog > Komentarze do wpisu

Jabłka w cieście piwnym z Somersby Elderflower Lime

Kilka dni temu otrzymałam przesyłkę od Lorda Somersby, w której znalazłam napój piwny w nowym smaku ElderflowerLime, czyli kwiatu bzu i limonki. Połączenie smaków dla mnie zaskakujące, ale okazało się zaskakująco dobre. Napój ten to połączenie piwa i napoju w dwóch smakach. Słodki, musujący i orzeźwiający, bo najbardziej smakuje schłodzony, więc będzie doskonały na nadchodzącą wiosnę i lato. Najlepiej smakuje schłodzony i chociaż większość ludzi po prostu by go wypiła, ja postanowiłam spróbować znaleźć dla niego także zastosowanie kulinarne, bo jego smak kojarzy mi się z deserem. Zrobiłam jabłka smażone w cieście piwnym. Dzięki dodatkowi piwa ciasto w którym maczałam krążki jabłek było puszyste. Otrzymałam miękkie i soczyste jabłka w chrupiącym cieście. Takie placki najlepiej podawać na ciepło, posypane cukrem wymieszanym z cynamonem i szklanką schłodzonego #Somersby #ElderflowerLime.

 

jabłka w cieście piwnym

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 jaja (żółtka i białka oddzielnie)
  • 3 łyżki oleju
  • 250 ml napoju piwnego Somersby ElderflowerLime
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • cukier puder i cynamon do posypania
  • olej do smażenia


Żółtka ubić z olejem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z solą i mieszając powoli dolewać piwo. Mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. 

Po tym czasie białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w krążki grubości około 5-6 mm. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Krążki jabłek kolejno zanurzać w cieście tak, żeby całe były nim pokryte. Układać na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone jabłka układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło, przed podaniem posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

 

czwartek, 19 marca 2015, edyta_rosner
Tagi: piwo jabłka
Print
Komentarze
2015/03/20 14:22:07
Generalnie placki z jabłkami jadłem nie raz bo przyznam że bardzo bardzo je lubię :) ale w cieście piwnym, no tego nie próbowałem więc przy najbliższej okazji wypróbuję chętnie tenże przepis.
-
2015/03/20 18:49:39
Edytko świetny pomysł na wykorzystanie piwa .... a bąbelki na pewno dodały placuszkom puszystości:)
-
Gość: http: pollyzeczki.blogspot.com, *.dynamic.chello.pl
2015/03/22 19:47:12
OO00 z piwem :) fajny przepis:)
-
2015/03/22 22:52:26
Robiłam to nie raz. Smakuje bardzo dobrze.
-
2015/03/25 21:24:13
Jabłka i piwo? Hmm to musi być dobre. Bardzo oryginalny pomysł. Zaraz zrobię te placki na kolacje - żona się zdziwi :)
-
2015/03/26 12:23:12
O pewnie przepis będzie bardzo przydatny na gorące dni! Już się nie mogę ich doczekać...
-
2015/04/13 12:52:20
witaj! Fajny przepis, pierwszy zresztą z Somersby, jaki kiedykolwiek znaleźliśmy. I bardzo miło nam widzieć przyciski Listonic. ;-) Jedno małe 'ale'. ;-) Czy jabłka koniecznie tzreba obierać ze skórki? ;-) Nie ma co pozbawiać przekąski witamin - w skórce znajduje się WIĘKSZOŚĆ błonnika i folianów, jakie znajdziemy w jabłku i dużo witaminy A oraz K. A krążki upieką się ze skórką czy bez. ;-) Serdeczne pozdrowienia z Łodzi! ;-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑