Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

Mój debiut w comiesięcznej Piekarni Amber. Dla mnie to dobry sposób żeby spróbować innych chlebów niż te, które piekę na co dzień. Tym razem przepis Danusi do wspólnego pieczenia wybrała Jola prowadząca blog Smak mojego domu.

Chleb bardzo smaczny, z gatunku tych cięższych, bo na samym zakwasie, bez dodatku drożdży. Ciasto jest zwarte i dość wolno wyrasta. Upiekłam dwa chleby i każdy z nich pękł w piekarniku po jednej stronie. Dla mnie to jednak zaleta, bo z takimi pęknięciami kojarzy mi się domowy chleb. Zmniejszyłam temperaturę pieczenia, bo nie chciałam żeby chleby miały zbyt twardą i wypieczoną skórkę.

 chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

 

Proporcje na dwie foremki o wymiarach 30x7 cm:

Składniki na zaczyn:

  • 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 165 g mąki żytniej razowej
  • 225 g wody

Składniki wymieszać i zostawić pod przykryciem na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Składniki zasmażki:

  • 120 g mąki żytniej
  • 300 g zimnej wody

Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypać mąkę i prażyć, cały czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką do uzyskania lekko brązowego koloru. Należy pilnować, żeby mąka się nie przypaliła! Przesypać do miski i energicznie mieszając trzepaczką powoli dolewać wodę. Kolor zasmażki powinien być brązowy, a całość powinna mieć konsystencję papki. Przykryć i odstawić na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin).


Po tym czasie do zaczynu dodać zasmażkę, i mieszać do dobrego połączenia składników. Po czym dodać:

  • 330 g mąki pszennej typ 650
  • 375 g wody wymieszanej
  • 2 i 1/4 łyżki soli

Znów wymieszać aby składniki połączyły się dokładnie i odstawić na 2,5-3 godzin w misce przykrytej ściereczką.


Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodać:

  • 600 g mąki pszennej typ 650

Mąkę dosypywać stopniowo i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (ja mieszałam przy pomocy miksera). Ponownie odstawić pod przykryciem na 20 minut, aby odpoczęło. Przełożyć do dwóch natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Wierzch posypać mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze przez około 50 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.





środa, 11 marca 2015, edyta_rosner
Print
Komentarze
2015/03/11 20:22:40
Chleb upiekł się u Ciebie pysznie!
Cieszę się, że piekłaś z nami.
Zapraszam w kwietniu do naszej Piekarni.
-
2015/03/11 20:34:39
Bardzo ciekawy przepis, i bardzo apetyczny chlebek ;)
-
2015/03/11 21:00:59
bochenki urodziwe popękały tak uroczo jak moje , chyba to taki typ ,że jak pozwoli mu się ciut przy mało urosnąć przed pieczeniem , to pęka
-
2015/03/11 22:05:29
Twoje nie pękły, przynajmniej w porównaniu z moimi.
-
Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
2015/03/11 22:28:50
debiut i to jaki wspaniały! gratuluję wypieku, dziękuję za wspólnie spędzony czas i do zobaczenia w kwietniu:)
-
2015/03/12 10:09:43
wygląda fantastycznie, zbity, a nie jak ja kupuję takie napchane, jednak co swój wypiek to swój; pozdrawiam
-
2015/03/12 10:19:47
Fajnie, ze do nas dołączyłaś.
-
2015/03/12 11:21:06
Wspaniały wypiek, lubię garnkowe wypieki! Dziękuję za marcowe wspólne chwile!
-
2015/03/12 11:41:48
Swietnie,że się włączyłaś do wspólnego wypiekania, chleb jest , jak piszesz ,z tych cięższych, ale bardzo smaczny i taki naturalny, domowy. Pozdrawiam
-
2015/03/12 11:50:31
Bardzo udany debiut.:)
Do zobaczenia przy kolejnym bochenku!
-
2015/03/12 12:44:44
Edytko niezmiernie cieszę się z tego, że chlebuś smakował i z Twojego debiutu:). Jestem dumna, że wybrałaś na niego właśnie marcowa piekarnię:). Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
-
2015/03/12 14:38:51
Wygląda pięknie! I masz rację, pęknięcia tylko dodają uroku :)
Fajnie, że dołączyłaś do wspólnego pieczenia. :) Ja nigdy nie upiekłabym tylu róznych chlebów gdyby nie piekarnia Amber :)
-
Gość: kulinarne przygody Gatity, 217.96.18.*
2015/03/12 15:49:47
Pięknie Ci się upiekł. Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-).
-
2015/03/12 15:55:43
Miło, że dołączyłaś do wspólnego pieczenia. Dla mnie wspólne pieczenie to tez okazja wyjścia poza krąg codziennej rutyny :) Dziękuję za wspólny czas, chleb wyszedł Ci pięknie, pozdrawiam serdecznie :)
-
2015/03/12 15:59:59
Pieczenie chleba ma coś z magii, dlatego lubię czasem ...
-
2015/03/12 17:53:46
Pięknie upieczone . Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu.
Pozdrawiam.
-
2015/03/12 19:41:22
Świetnie, że dołączyłaś! Wyszedł ekstra.
-
2015/03/12 23:48:38
Miło było spotkać się przy wspólnym wypieku. Chlebek wyszedł Ci cudnie:-)
-
2015/03/13 09:37:40
Piękny bochen jak ze staropolskiej piekarni. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.
-
2015/03/14 15:08:29
Pięknie wyrośnięty chlebek, dziękuję za wspólne pieczenie :-)
-
2015/03/15 08:49:06
Pyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.
-
2015/03/15 16:40:51
Wspaniały chleb :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
-
2015/03/15 17:27:02
Przepiękny bochen! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
-
2015/03/17 20:07:52
Bardzo często piekę domowy chleb, czy też bułeczki, na pewno i ten przepis przetestuję :)
-
2015/03/18 09:12:34
Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólne wypiekanie!
-
2015/04/04 21:19:04
Udało mi się ! Chyba pierwszy raz pasuje mi przepis na 100 %. dziękuję!
-
2015/04/05 17:25:53
Bardzo się cieszę :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑