Blog > Komentarze do wpisu

Pasta ze słonecznika

Kremowa, słodko-kwaśna pasta ze słonecznika do smarowania pieczywa. Bardzo smakowała dzieciom, nawet Starszak, który bywa wybredny zjadał ze smakiem kromki chleba nią posmarowane.

 

pasta ze słonecznika

 

Przepis Olgi Smile podaję z moimi zmianami.


Składniki:

  • 150 g pestek słonecznika łuskanych
  • 125 ml soku lub przecieru pomidorowego (u mnie sok)
  • 80 g koncentratu pomidorowego (w oryginale 120 g)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz biały mielony
  • 2 łyżki oleju ze słonecznika lub oliwy


Pestki słonecznika przepłukać, zalać zimną przegotowaną wodą i odstawić na trzy godziny. Odsączyć na sicie i razem z pozostałymi składnikami umieścić w misce blendera. Zmiksować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Gotową pastą smarować pieczywo. Przechowywać w lodówce.

 

piątek, 13 lutego 2015, edyta_rosner
Print
Komentarze
2015/02/13 14:25:54
Bardzo lubię! :)
-
2015/02/13 15:48:34
Ciekawa :)
-
2015/02/13 17:22:35
Bardzo fajna pasta o przyjemnym kolorze:)
-
2015/02/13 20:51:54
Świetna pasta, cos ciekawego.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑