Blog > Komentarze do wpisu

Mielonka wieprzowa z szynkowara

Taką mielonkę robię kiedy mam ochotę na wędlinę z mielonego mięsa. Zawsze to lepiej wiedzieć, co w takiej mielonce jest, a jeśli sama zmielę mięso i przygotuję wędlinę mam pewność, że wiem, co jem ja i moja rodzina. Przepis od Izy jest bardzo prosty, tyle że do przygotowania takiej mielonki potrzebny jest szynkowar.

Jeśli nie macie szynkowara, a lubicie domowe wędliny, TUTAJ znajdziecie zbiór przepisów na wędliny które pojawiły się już na blogu.

 

 mielonka wieprzowa z szynkowara

 

Składniki (na szynkowar o poj. 900 g):

  • 800 g karkówki wieprzowej
  • 2 czubate łyżeczki soli peklowej
  • 10 g przyprawy Rozkoszna (czosnek suszony, suszony seler, pietruszka i grubo mielone ziarna pieprzu)
  • 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej
  • 50 g wody

Mięso zmielić, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrabiać ręcznie lub mikserem aż masa mięsna będzie kleista. Wymieszane mięso nałożyć do szynkowara partiami, każdą dobrze ugniatać. Wyrównać wierzch, szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24-48 godzin.

Po tym czasie przygotować garnek wyższy od szynkowara, żeby dało się go przykryć. Dno wyłożyć ścierką. Wstawić zamknięty szynkowar i zalać wrzącą wodą do wysokości poniżej 2 cm od górnego brzegu szynkowaru. Przykryć i gotować na małym ogniu (tak, żeby woda lekko pyrkała) przez około 60 minut. Po 50 minutach sprawdzić specjalnym termometrem temperaturę wędliny - powinna wynosić 71 st.C. Jeśli mięso jej jeszcze nie osiągnęło, należy gotować, do momentu, kiedy ją osiągnie. Wyjąć szynkowar (ja zostawiam do przestygnięcia w garnku), zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć na noc do lodówki. 

Po tym czasie odpiąć klamrę szynkowaru, zanurzyć go na chwilę w gorącej wodzie, odwrócić do góry nogami i wytrząsnąć wędlinę (jeśli trzeba, można pomóc sobie nożem).

 

 

wtorek, 20 stycznia 2015, edyta_rosner
Tagi: wieprzowina
Print
Komentarze
2015/01/20 17:02:20
Widziałam już ostatnio domową mielonkę na jednym z blogów i... Zazdroszczę Wam dziewczyny, że Wam się chce.
-
2015/01/22 11:48:32
Edytko, ależ mi narobiłaś ochoty na takie mięsko ... chyba czas odkurzyć szynkowar:)
-
Gość: Maria, *.dynamic-ww-01.vectranet.pl
2016/11/26 01:04:27
Właśnie kupiłam szynkowar i wypróbuję Pani przepis. Zaciekawił mnie i nie mogę doczekać się finału. Własna wędlinka bez konserwantów... Poszukam jeszcze innych przepisów np na szynkę lub coś drobiowego. Serdeczne dzięki za dzielenie się przepisami. Serdecznie pozdrawiam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑