Blog > Komentarze do wpisu

Barszcz czerwony na zakwasie

Skoro zrobiłam zakwas buraczany, to i barszcz na zakwasie ugotowałam. Barszcz bardzo dobry, delikatny w smaku i w pięknym kolorze.

Korzystałam z przepisu Karoliny, ale dodałam jeszcze wywar z suszonych grzybów, bo bez niego czegoś mi w smaku brakowało.

 

 barszcz czerwony na zakwasie

 

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 nieduży seler
  • por
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 kg buraków
  • ok. 250 ml zakwasu buraczanego

 

Suszone grzyby zalać dzień wcześniej szklanką zimnej wody i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować je pod przykryciem do miękkości (około 20-30 minut). Ugotowane grzyby wyjąć i dodać do kapusty z grochem lub farszu do uszek czy pierogów, wywar zachować.

Do garnka wlać 2,5 - 3 litry wody. Zagotować i do wrzącej wody włożyć obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Warzywa wyjąć z wywaru i dodać do sałatki jarzynowej (oprócz pora), wywar zachować.

Buraki wyszorować i ugotować (w szybkowarze zajmuje to ok. 10-25 minut, w zależności od ich wielkości, w garnku dłużej). Ugotowane buraki ostudzić, obrać i pokroić w plastry.

Do ugotowanego wywaru dodać pokrojone buraki i podgrzać. Dodać wywar z grzybów oraz zakwas buraczany, doprawić solą i pieprzem i ponownie podgrzać. Nie gotować, bo barszcz straci kolor.

Odstawić na kilka godzin, żeby barszcz nabrał ładnego koloru.

Przed podaniem również nie gotować, a jedynie podgrzać.

 

sobota, 03 stycznia 2015, edyta_rosner
Print
Komentarze
2015/01/03 13:27:23
Dla mnie to bardzo szlachetna zupa...
Piękny ma kolor...
-
2015/01/05 15:13:48
Ja do takiego barszczu już nie dodaję buraków, ale za to grzybek jest konieczny:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑