Blog > Komentarze do wpisu

Schab z szynkowara

Kolejny przepis na domową wędlinę. Przepis prosty, nie wymagający dużo pracy, a jedynie czasu na peklowanie i marynowanie mięsa w przyprawach, ale to się właściwie samo robi. Mięso jest miękkie, idealnie doprawione. I ta galaretka! Uwielbiam.
Przepis z blogu Margarytki.

 

schab z szynkowara

 

Składniki (na mały szynkowar poj. 900 g):

  • 700 g schabu bez kości w kawałku
  • 1 łyżeczka (10 g) soli peklującej
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (w oryginale chili)
  • 1 ząbek czosnku

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, drobno posiekać i rozetrzeć na pastę. Wymieszać z solą, pieprzem, papryką, pieprzem cayenne (chili) i majerankiem. Mieszanką przypraw natrzeć mięso, włożyć do szynkowara. Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.

Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać wrzątkiem do wysokości 1-2 cm poniżej brzegów szynkowara. Parzyć (nie gotować, woda ma tylko leciutko pyrkać) przez 50-60 minut do chwili, kiedy termometr wbity w środek mięsa wskaże temperaturę 71-75 st.C (u mnie trwało to troszkę dłużej). Wyłączyć gaz, zostawić szynkowar do ostygnięcia w wodzie w której się parzył. Zimny wstawić do lodówki na około 12 godzin, może być cała noc.

Aby wyjąć gotową wędlinę należy szynkowar zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie (nie za długo, żeby galaretka się nie rozpuściła), następnie odwrócić do góry nogami i wytrząsnąć mięso.

 

czwartek, 26 czerwca 2014, edyta_rosner
Tagi: wieprzowina
Print
Komentarze
2014/06/26 14:15:04
Cieszę się, że przepis się przydał. Schab wygląda smakowicie, aż mam ochotę po raz kolejny go zrobić (a robiłam już z 5 razy)
-
2014/06/26 20:28:14
Edytko jeszcze kilka wpisów i w końcu kupie ten szynkowar.
-
Gość: migotka21, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/26 22:15:50
Czy szynkowary nadają się do kuchenek indukcyjnych? Bardzo apetycznie wygląda ta szyneczka i zaczynam się zastanawiać nad garczkiem ale czy na pewno się nada?
-
2014/06/28 12:35:50
Dzień dobry. Mam pytanie czy szynkowar ma być zamknięty przykrywką i czy schab włożyć w woreczek foliowy?. pozdrawiam
-
2014/06/30 12:09:00
Karolina ja uważam, że warto :)

migotka21 tak, szynkowar można stosować przy kuchni indukcyjnej, trzeba jedynie mieć dostosowane do niej garnki. Szynkowara nie stawia się bezpośrednio na palniku, a wkłada do garnka wyłożonego ściereczką i dopiero ten garnek stoi na kuchni. Szynkowar musi być zanurzony w wodzie, bo wędlina w nim się parzy, nie gotuje.

jolfrac tak, szynkowar po włożeniu nasmarowanego przyprawami mięsa należy zamknąć załączoną pokrywką ze sprężyną. Mięso można włożyć do specjalnego woreczka, ale nie trzeba, bo szynkowar jest wykonany ze stali przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Ja nie używam woreczków.
-
2014/06/30 17:15:12
Dzięki serdeczne mój schab już siedzi w szynkowarze. oj będzie jedzonko. Pozdrawiam
-
2014/07/22 20:01:12
Schabik się robi :) zobaczymy za dwa dni jak smakuje.
-
Gość: Wojtek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/12/22 18:07:43
A skąd się bierze galaretka? Przecież nie dodajemy żelatyny,w przepisie nie ma.
-
Gość: Lidan, *.dynamic.chello.pl
2016/04/20 12:36:51
Witam. Można zwariować od nadmiaru przepisów w sieci :-) Zerknęłam też na ten przepis na blogu Margarytki. Tam jest napisane, żeby szynkowar wyjąć z gorącej wody zaraz gdy mięso osiągnie właściwą temperaturę, a tutaj, że należy je zostawić w wodzie do wystygnięcia. Czas parzenia mięsa i temperatura jest taki sam... I bądź tu człowieku mądrym ;-) Ciekawe czy jest jakaś różnica w smaku, twardości, kolorze czy długości przechowywania takiego mięska w zależności od długości trzymania w wodzie...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑