Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka serowe z marmoladą półfrancuskie

Wszyscy w domu przepadamy za tymi ciastkami. Starszak zanosi je do szkoły i częstuje kolegów, a oni mówią, że Jego mama piecze najlepsze ciastka na świecie, albo że to "niebo w siódmej gębie" :)

Są przepyszne, kruche z pęcherzykami powietrza i nie za słodkie, bo w cieście nie ma cukru, a smak nadaje im marmolada. Oczywiście można je po upieczeniu posypać cukrem pudrem, ale my wolimy bez cukru. Do nadziewania ciastek stosuję twardą marmoladę lub konfiturę z aronii i jabłek z cynamonem - też doskonale się sprawdza i nie wypływa. W smaku przypominają mi rurki z marmoladą, które uwielbiałam w dzieciństwie, a mama kupowała je na wagę.

Do przygotowania ciasta potrzebne są tylko trzy składniki, a ja zawsze przygotowuję podwójną porcję, bo z jednej za szybko znikają.

 

ciasteczka serowe z marmoladą2

 

Składniki (na około 60 sztuk):

Masło utrzeć na puch, zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać przeciśnięty przez praskę lub zmielony twaróg. Kiedy te składniki dobrze się połączą, dodać połowę mąki, zmiksować. Resztę mąki wysypać na blat, wyłożyć na nią masę z miski miksera, wyrobić ręcznie na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Ciasto można też wyrobić ręcznie, bez użycia miksera: mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone w kawałki i posiekać nożem tworząc kruszonkę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę twaróg i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na cienki placek. Radełkiem lub nożem pokroić na kwadraty o bokach 5 cm. Na środku każdego kwadratu położyć kawałek marmolady i zlepić dwa przeciwległe rogi. Ciastka ułożyć na blachach wyłożonych papierem lub matą do pieczenia.

 

ciasteczka serowe z marmoladą3

 

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 20 minut.
Po upieczeniu poczekać, aż dobrze ostygną, bo marmolada w środku ciastek pozostaje dłużej gorąca niż ciasto.

 

ciasteczka serowe z marmoladą1

 

środa, 16 kwietnia 2014, edyta_rosner
Print
Komentarze
Gość: aga, *.dynamic.chello.pl
2014/04/16 21:00:58
to także mój smak dzieciństwa, w czasach kiedy brakowało słodyczy, mama produkowała je niemal hurtowo, masło zastępowała margaryną, pozostałe produkty były do kupienia, a nadziewała domowymi dżemami. Były pyszne... muszę do nich wrócić.
-
2014/04/17 09:11:02
Niebo w siódmej gębie. Na pewno :)
-
2014/04/17 09:45:35
Podoba mi się to niebo w siódmej gębie:) .... a i ciasteczka mi sie podobają:). Nie jadłam nigdy takich:) buziaki
-
2014/04/19 18:36:42
mmm jakie pyszności tutaj u Ciebie :)
-
2014/04/20 12:01:38
Świetne ciasteczka, i na dodatek proste w przygotowaniu, czego chcieć więcej:-). Czy mąkę pszenną można zastąpić pełnoziarnistą?
--
odchudzanie wrocław
-
2014/04/20 22:38:10
Wesołych i spokojnych Świąt !:).
-
Gość: Iwona, *.dynamic.chello.pl
2014/11/15 22:22:29
a czy ciasto można zamrozić i wykorzystać za jakiś czas?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑