Blog > Komentarze do wpisu

Biała kiełbasa domowa

Z tą kiełbasą to było tak, że wcale nie miałam zamiaru jej robić. Nawet za przepisami na domową kiełbasę się nie rozglądałam. Ale w przedświąteczną środę zobaczyłam na profilu Margarytki link do artykułu na temat tego, co przed świętami i nie tylko można w białej kiełbasie znaleźć. Margarytka podała też link do swojego przepisu na domową białą kiełbasę. Zajrzałam, przeczytałam i błyskawicznie podjęłam decyzję, że muszę taką kiełbasę zrobić. Na allegro kupiłam jelita, ale miałam sporo wątpliwości, czy zdążą dotrzeć odpowiednio wcześnie. Stwierdziłam jednak, że najwyżej kiełbasę zrobię po świętach. Ku mojemu zaskoczeniu kurier dostarczył przesyłkę już następnego dnia, więc mogłam kupić i zamarynować mięso. Udało się. W sobotę kiełbasa była gotowa do parzenia i można było ugotować na niej tradycyjny żurek.

Kiełbasa jest bardzo dobra. Dobrze doprawiona, lekko pikantna, dobrze się kroi i obiera ze skórki. Nie jest tłusta, dla nas i dla dzieci idealna. Już wiem, że do przepisu będę wracać, bo lubię wiedzieć co jem i podaję mojej rodzinie, a zwłaszcza dzieciom. No i przede wszystkim nie jest trudna do zrobienia, a że nie trzeba jej wędzić (chociaż można), to świetnie nadaje się do domowego wyrobu.

 

biała kiełbasa domowa

 

Składniki (na około 3 kg kiełbasy):

  • 1,5 kg chudej łopatki wieprzowej
  • 1,5 k karczku wieprzowego
  • 6 g cukru (po 2 g na 1 kg mięsa)
  • 6 g czarnego pieprzu świeżo zmielonego (po 2 g na 1 kg mięsa)
  • 6-8 g majeranku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 51 g soli peklowej (po 17 g na 1 kg mięsa, może być po 14 g na kg)
  • 1 szklanka zimnej wody
  • oczyszczone jelito cienkie (jeśli jest solone, to należy je wymoczyć przez 10-15 minut w ciepłej, ale nie gorącej wodzie, lub zastosować się do instrukcji producenta)

 

Łopatkę przepuścić przez maszynkę z sitkiem o dużych oczkach (lub drobno pokroić, jeśli na ma takiego sitka), karczek zmielić ze standardowym sitkiem. Podczas mielenia dodać do mięsa i razem z nim zmielić obrane ząbki czosnku.

Obie masy mięsne połączyć, zmielić do nich pieprz, dodać pozostałe przyprawy i wodę. Wyrabiać rękami tak długo, aż masa stanie się kleista. Masę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.

Następnie masą napełnić przy pomocy maszynki z odpowiednią końcówką oczyszczone jelito formując kiełbasy. Przy napełnianiu należy uważać, żeby nie powstawały puste przestrzenie.

Gotową kiełbasę powiesić na kiju w chłodnym, przewiewnym miejscu i obsuszyć przez 24 godziny.

Następnego dnia można zrobić kiełbasę parzoną wkładając ją do gorącej, ale nie wrzącej wody i parzyć przez 20-30 minut na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania wody. Surową kiełbasę można też zamrozić, zapiekać z przyprawami, albo po prostu ugotować.

 

biała kiełbasa domowa2



czwartek, 24 kwietnia 2014, edyta_rosner
Tagi: wieprzowina
Print
Komentarze
2014/04/24 17:12:10
Nie ma jak to wyroby domowe, a kiełbasy przede wszystkim. Wiadomo co się je. Pyszota
-
2014/04/24 20:25:23
domowe najlepsze a twoja wygląda bardzo smakowicie
-
2014/04/24 21:38:01
Mówiłam Ci już coś na temat tej kiełbasy. Zaczynam się porządnie zastanawiać czy przypadkiem nie zrobić też. Kto wie?
-
2014/04/24 22:11:21
Wspaniały efekt końcowy. Wygląda przepysznie. Podziwiam:)
-
2014/04/25 20:55:36
Podziwiam :). Wspaniała!
-
2014/04/28 19:50:39
Cieszę się, że przepis się przydał. Wyszła jak malowana i miło mi, że smakuje.
Pozdrawiam.
-
2014/04/29 21:30:23
Moja mama zawsze robiła w domu białą kiełbasę, taka jest najlepsza a nie, ze sklepu nie wiadomo z czego :)
-
2014/05/03 10:54:08
Ja powoli, powoli zaczynam przekonywac sę do białej kiełbasy:) .... taka domowa musi być o niebo lepsza niż ze sklepu:)
-
2014/05/06 13:52:43
Wspaniały przepis, serdecznie pozdrawiam:)
-
Gość: olaberta, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2015/03/24 10:21:01
A jak się napełnia kiełbasę przy pomocy maszynki? Bez noża i sitka? Mój farsz się chłodzi w piwnicy.
-
2015/03/24 14:34:46
olaberta jelita napełnia się bez noża i sitka. Jedynie ze specjalną końcówką do nadziewania kiełbasy. Jeśli używa się maszynki elektrycznej, to najlepiej robić to we dwie osoby, wtedy jedna nakłada masę mięsną do maszynki a druga pilnuje napełnianych jelit i formuje kiełbasy. Wtedy praca sprawniej idzie.
-
Gość: smiling, *.is.net.pl
2016/03/08 20:26:51


' 51 g soli peklowej (po 17 g na 1 kg mięsa, może być po 14 g na kg) ---- Czy ta wędlina jest bez konserwantów?

- Tak, jest w niej tylko sól peklująca.
- Proszę mi pokazać etykietę. A co to jest?
- To jest właśnie sól peklująca.
- E250, azotyn sodu... to konserwant ! " pytam po co azotyn sodu ? w domowym wyrobie? ja się nie będę dobrowolnie truł, pozdrawiam Jan
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2016/12/10 21:29:17
zainteresował mnie ten przepis bardzo, ale... z własnej nieprzymuszonej woli karmić rodzinę solą peklową? To po co w ogóle robić kiełbasę? Jak można w przepisie na "domową kiełbasę" polecać coś takiego? Zrobię tę kiełbasę, ale z normalna solą i zobaczę co wyjdzie. PS Od ponad roku nie kupuję żadnych wędlin o garmażerce to nawet nie wspominam, a zachciało mi się kiełbasy domowej :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑