Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki i grzebyki dyniowe z orzechami

Mięciutkie i puszyste rogaliki w słonecznym kolorze. Kolejny raz przekonałam się, że dynia i orzechy bardzo dobrze razem smakują. Tak jak Komarka zrobiłam dwa kształty - rogaliki i grzebyki. Sama nie wiem, które ładniejsze.

 

rogaliki i grzebyki dyniowe z orzechami1

 

Składniki (na 16 sztuk)

na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 26 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 70 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki puree z dyni

na nadzienie:

  • niecała szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (mogą być mieszane)
  • 50 g cukru brązowego
  • 40 g masła rozpuszczonego
  • szczypta cynamonu

 

 

Mąkę wsypać do miski, wymieszać, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać niewielką ilością letniego mleka. Palcami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć i odstawić na 10-15 minut.

Po tym czasie dodać sól, ekstrakt z wanilii, resztę cukru oraz stopione masło i zacząć wyrabianie. Stopniowo dodawać puree z dyni, resztę mleka i roztrzepane jajko (łyżkę odłożyć do posmarowania). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować w kulę i odłożyć w natłuszczonej misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie części.

Jedną część rozwałkować na koło, podzielić je na osiem trójkątów. Drugą część rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokroić na osiem prostokątów. Jeden z brzegów każdego prostokąta ponacinać jak na zdjęciu poniżej:

 

rogaliki i grzebyki dyniowe z orzechami4

 

Składniki nadzienia wymieszać. Nałożyć na kawałki ciasta, zwinąć na kształt rogalików i grzebyków. Ułożyć na blasze, przykryć czystą ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30 minut. Po tym czasie rogaliki posmarować odłożonym przy wyrabianiu ciasta jajkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 20 - 25 minut, do zrumienienia.

 

 rogaliki i grzebyki dyniowe z orzechami3

 

rogaliki i grzebyki dyniowe z orzechami2

 

 

środa, 12 marca 2014, edyta_rosner
Print
Komentarze
2014/03/12 09:33:21
Ile zdjęć. To do Ciebie niepodobne ;) Cudne.
-
2014/03/12 09:36:13
Karolina nie mogłam się zdecydować na jedno ;)
-
Gość: Kolizje Smakow, *.icpnet.pl
2014/03/12 12:35:45
Wyglądają wspaniale!
-
2014/03/12 18:10:46
Wygląda pysznie! Zapraszam do mnie na Mleczną Kanapkę chocofields.blogspot.com/
-
2014/03/13 04:39:18
fantastyczne te slodkości:) .... oj co ja bym dała za jedna mała dyńkę teraz:) całuję i miłego dnia życzę:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑