Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowe ciasto farmera

Cudnie pomarańczowe, wilgotne i pełne bakalii ciasto.
Ma jeszcze jedną ogromną zaletę - do jego przygotowania nie potrzeba używać miksera. Wystarczy składniki wymieszać łyżką. Jak muffinki.

 

dyniowe ciasto farmera

 

Przepis z Małej Cukierenki.

 

Składniki (na formę o wymiarach 25x12 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka orzechów mieszanych: laskowych i włoskich(posiekanych)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli


W dużej misce wymieszać mąkę z orzechami, sodą i przyprawami.
W drugiej misce roztrzepać jajka z puree dyniowym i olejem.

Mokre składniki wlać do suchych i krótko, ale dokładnie wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 60-70 minut.

 

poniedziałek, 24 marca 2014, edyta_rosner
Print
Komentarze
2014/03/24 08:45:53
Wspaniałe Edysiu!
-
2014/03/24 12:29:10
Może zrobię? Moja dynia bardzo ładnie prosi o natychmiastowe zużycie :)
-
2014/03/24 17:55:25
o wow!!! ciacho wyszlo ci fantastycznie!!!
-
2014/03/24 18:26:24
wygląda świetnie, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
-
2014/03/25 11:39:37
Edytko wygląda mi na bardzo wilgotne, a takie ciasta to my lubimy:) Buziaki Kochana:)
-
2014/03/25 15:16:52
Śliczny ma kolor, kusi ogromnie - szczególnie, że mam jeszcze zapasy dyni :)
-
2014/03/25 21:01:08
Wygląda pięknie i smakowicie :)
-
Gość: Karolina, *.adsl.inetia.pl
2014/04/11 17:38:38
Czy zamiast dyni można dodać tarta marchew?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑