Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

Moje pierwsze pieczenie w weekendowym cyklu "Wypiekanie na śniadanie" prowadzonym przez Małgosię. Tym razem nie było przepisu na zakwasie, ale na drożdżach, więc chętnie się przyłączyłam, zwłaszcza, że przeważnie piekę właśnie bułki pszenne z dodatkiem mąki orkiszowej. Tutaj zaintrygowała mnie posypka z tartego sera z oregano. Bułeczki wyszły przepyszne i doskonale smakowały podane na śniadanie z masłem i jajecznicą z szynką.

 

 bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

 

Przepis z blogu Buszująca w kuchni podaję z moimi zmianami.


Składniki (na 10 małych lub 8 większych bułek):

  • 225 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej (u mnie drobna)
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 ml letniej wody

do obtoczenia:

  • 2 łyżki tartego parmezanu (można zastąpić innym serem żółtym)
  • 1 łyżka suszonego oregano

 

Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski, wymieszać, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać niewielką ilością letniej wody. Palcami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć i odstawić na 10-15 minut.

Po tym czasie dodać sól oraz oliwę i zacząć wyrabianie stopniowo dolewając wodę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować w kulę, włożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 lub 10 części, z każdej uformować bułeczkę. Wierzch obtoczyć w parmezanie wymieszanym z oregano. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Ponownie przykryć czystą ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 20-25 minut.

 

Razem ze mną piekli:

  1. Łucja - Fabryka Kulinarnych Inspiracji
  2. Monika - Matka Wariatka
  3. Patrycja - Patison w kuchni
  4. Paweł - Chleby.info
  5. Dobrawa - Bona Apetita!
  6. Iza - Smaczna Pyza
  7. Daria - Breakfast
  8. Justyna - Gotowanie i pieczenie - I love it
  9. Gabriel - Męski wypas
  10. Dorota - Moje małe czarowanie
  11. Olimpia - Pomysłowe Pieczenie
  12. Ewelina - Przy kubku kawy
  13. Agata - Kulinarne przygody Gatity
  14. Joanna - Różowa kuchnia
  15. Monika - Pin up Cooking Looking
  16. Małgosia - Smaki Alzacji
  17. Anna - Everyday Flavours
  18. Karolina - Kresowa panienka
  19. Lorentyna - Pistachio
  20. Marghe Małgorzata - Po prostu Marghe
  21. Lidia - FB

 

 

niedziela, 09 marca 2014, edyta_rosner
Print
Komentarze
2014/03/09 16:42:47
Śliczne małe kuleczki, dziekuję za wspólne pieczenie :-)
-
2014/03/09 16:45:09
Piękne zdjęcie i piękne bułeczki:-). Dziękuję za wspólny czas:-)
-
2014/03/09 18:57:07
Bardzo ładne zdjęcie bułeczek. :)
-
2014/03/09 19:32:00
Piękne i równiutkie. ;) Do zobaczenia za tydzień ;)
-
Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/09 22:16:35
Ależ apetyczne bułeczki ! Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-)
-
2014/03/10 10:19:51
dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2014/03/10 12:24:59
Pięknie upieczone . Super się piekło razem :)
-
2014/03/10 20:27:51
Mi niestety czas nie pozwolił przyłączyć się do Was, ale i tak upiekę te bułasie któregoś dnia:). Ślicznie Ci się upiekły:)
-
2014/03/10 20:53:47
Pięknie Ci się upiekły :) aż znów mam na nie ochotę :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie!
-
2014/03/12 21:49:13
Śliczne bułeczki :), dziękuje za wspólny czas :)
-
Gość: Kamka, 178.19.176.*
2014/05/13 16:16:41
Bardzo chciałabym upiec te bułeczki, ale mam tylko suche drożdże, czy mogę ich użyć i ile ? Pozdrawiam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑