Blog > Komentarze do wpisu

Węgierska zupa gulaszowa

Gęsta, pikantna i sycąca propozycja na jesień i zimę.
Z podanych proporcji otrzymałam duży garnek zupy (największy jaki mam) i wystarczyło na obiad dla naszej czteroosobowej rodziny na dwa dni. Najlepiej smakowała mi podana ze świeżą bułką posmarowaną zimnym masłem. Za drugim razem zmniejszyłam ilość bulionu, bo z dwoma litrami płynu zupa była jednak za rzadka, wolałam, żeby była bardziej gulaszowa, a więc i gęstsza. Podaję proporcje w wersji poprawionej przeze mnie.

Przepis pochodzi z blogu Warsztat Smaku.

 

węgierska zupa gulaszowa

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (pół na pół karkówka i łopatka)
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu (polecam nie zamieniać na inny tłuszcz)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 3 czerwone papryki
  • puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 średnie marchewki
  • 3 suszone grzybki (wcześniej namoczone, wodę z moczenia zachować i dolać do zupy)
  • 4 ziemniaki
  • majeranek
  • sól i pieprz

 

W dużym garnku rozgrzać smalec. Dorzucić posiekaną cebulę i mieszając podsmażyć.
Mięso pokroić w niedużą kostkę i dodać do cebuli. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku i mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać pomidory i gotować przez chwilę. Następnie dolać bulion oraz wodę z suszonych grzybów, dodać liście laurowe, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojone grzyby, oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Na około 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

wtorek, 03 grudnia 2013, edyta_rosner
Print
Komentarze
2013/12/03 13:45:26
uwielbiam taki gulasz z wołowiną :)
Wymarzony zimowy obiad :)
-
2013/12/03 14:59:11
Uwielbiam gulaszową:)
-
2013/12/03 18:13:29
Mmm, wspaniale aromatyczna zupka, aż tu ją czuję. Gęsta i sycąca. W sam raz na zimny dzień. :)
-
2013/12/04 10:50:57
Jadłam kiedyś podobną zupę u sąsiadki, pyszna była:) ...śliczne zdjęcia Edytko:)
-
Gość: gość, *.toya.net.pl
2013/12/30 18:46:13
jak gulaszowa to TYLKO z mięsa WOŁOWEGO< a jak z wieprzowego to nie gulasz i na pewno nie węgierski.
-
Gość: adi, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/22 09:35:03
ok
-
Gość: Asad, *.free.aero2.net.pl
2014/03/14 20:50:31
O la Boga, nie wykluczam, ze jest to dobre, ale na pewno ani nie gulasz, ani węgierski. Historycznie po równinach węgierskich pędzono stada bydła i pasterze nimi sie zywili- często gorszymi kawałkami padlych sztuk (lepsze sprzedawano) wiec zdecydowanie wolowina- nawet slabsza, twarda, rozgotowana. Nie mieli za dużo czasu wiec nad ogniskiem wieszali gruby żeliwny kocioł i robili gęstą zupę ze wszystkiego co mieli pod ręką- papryki wszelkiego rodzaju i aromatyczne wspaniałe pomidory. I przyprawy... Przepis bez kminku??? Do wywaru mozna dodać ziemniaki, zacierki i jeszcze zagryźć pajdką chleba- sycące i węgierskie. Nie to co powyższy przepis.
-
2014/03/15 09:05:21
Asad dziękuję za lekcję historii, ale wybacz, padliny szukać nie pójdę, tak samo jak mięsa nie będę rozgotowywać, a ugotuję je tak, jak nam smakuje. Kminku nie ma, bo rodzina nie przepada. Ma chyba prawo? I niby dlaczego nie jest to gulasz? Jest jak najbardziej. A że nie taki, jak ktoś sobie wyobraża, że powinien być, to trudno. Nam smakuje i taką wersję pokazuję. Nikogo nie przymuszam do korzystania z przepisu. Zawsze można ugotować po swojemu.
-
Gość: asad, *.play-internet.pl
2014/03/16 18:40:22
Droga edyta_rosner,

Oczywiście to jest tylko przenośnia z tą padliną. Chociaż w Polsce jest bardzo mało krów mięsnych i większość mięsa wołowego to po porostu stare krowy mleczne, które przestały dawać mleko - a więc o wiele gorzej niż przed wiekami na Węgrzech.

Nie musisz dawać ani kminku ani wołowiny ani mieszanki świeżych papryczek węgierskich- tylko wtedy nie jest to gulasz węgierski. W Polsce jest teraz moda na programy kulinarne, wszyscy gotują i zamieszczają fotki z tego po różnych facebookach. Na ten blog też zresztą trafiłem z pierwszej strony wyszukiwania google. Ludzie często zapominają, że sztuka kulinarna to coś więcej- trzeba rozumieć pewne połączenia smaków i składników. Reasumując jeśli pisanie o gotowaniu sprawia Tobie przyjemność i lubisz chwalić się potrawami w internecie, to bardzo dobrze i nikt Ci tego nie zabrania, ale jeśli ktoś tu wejdzie szukając smaku węgierskiej kuchni, to niech ma świadomość, że jest to bardziej przepis "koń jaki jest każdy widzi- czyli biedronkowe wariacje na temat nieznanej kuchni" pozdrawiam
-
Gość: , *.dip0.t-ipconnect.de
2014/03/25 21:00:17
Tyle szumu o nic. Zupe ugotowalam (bez ziemniakow!) i jest smaczna. Wiec dziekuje za przepis.
-
Gość: Marta, *.kamiennagora.vectranet.pl
2014/04/10 14:00:25
Zupka zrobione wobec powyższego przepisuj przeepyszna! Cała rodzinka szmacznie pojadła.
-
2014/05/05 14:02:24
Dziś zrobiłam tą zupkę /bez ziemniaków i z podsmażonymi pieczarkami zamiast leśnych suszonych/ wyszła pyszna pozdrawiam.
-
Gość: Magda, *.rzeszow.mm.pl
2014/08/29 22:51:41
Ja też wolę dodać mięso wieprzowe zamiast wołowego, czy to do zupy czy do placka po węgiersku ;) z prostej przyczyny, mięso wieprzowe szybciej robi się miękkie i tyle...
-
Gość: Duczek, *.chelm.mm.pl
2014/09/05 10:18:48
Przepis fajny! Robię trochę po swojemu bo dodaję więcej suszonych grzybków bo rodzina kocha grzyby i zawsze mam ogromny zapas. Daję pół na pół wieprzowinę i wołowinę, jak jest akurat dobra w sklepie na osiedlu, jak nie to samą wieprzowinkę i wszystko wychodzi pyszne. Teraz gdy są swoje pomidory, papryka, zupa będzie jeszcze lepsza!:)
-
Gość: , 78.8.105.*
2014/10/04 11:18:41
Przepis na dziś!
-
Gość: przechodzień, *.hyundy.us
2014/10/25 12:20:54
To będzie mój dzisiejszy obiad, dziękuję.
Krytykantów zapraszam do opublikowania Jedynie Słusznego Przepisu Prawdziwie Tradycyjnej Kuchni Wszechwęgierskiej lub zamknięcie buź.
-
Gość: Aga, *.8-4.cable.virginm.net
2014/11/04 20:02:21
Nie wiem po co taka wojna o to,że to nie właściwe mięso w przepisie.Wakacje spędziłam w tym roku na Węgrzech zapadają się gulaszami z wołowiny, wieprzowiny i drobiu... Czyżby Polacy wiedzieli lepiej,jakie mięso mają Węgrzy używać? Przepis super!
-
Gość: , *.as13285.net
2015/01/06 00:59:02
Jeszcze nie robilam zupy gulaszowej,a ten przepis bardzo mi się spodobał. Napewno jutro go wypróbuję.
-
Gość: Ewa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/31 15:28:33
Wlasnie jesteśmy po obiadku. Przepisu szukałam w wielu miejscach ale jak natrafiłam na ten od razu mnie przekonał. Jedyne co zrobiłam po swojego to dodałam rownież ostrej papryki w proszku a mięso od razu obsmażyłam z mąka. Wszyscy sie zajadali. Łatwe i przyjemne. Polecam
-
Gość: zbyszek, *.inetia.pl
2015/02/25 16:18:22
Właśnie przed chwilką zrobiłem według tego przepisu i zupka wyszła super.Polecam.
-
Gość: Pazurrr, *.range86-151.btcentralplus.com
2015/04/06 18:33:22
Puszka pomidorów??? Za takie przepisy, to powinni wsadzać!
-
Gość: Pazurrr, *.range86-151.btcentralplus.com
2015/04/06 18:59:23
gulaszowa z karkówki?A może z kurczaka??? Pani nie ma pojęcia o tym,jak przyrządzić tą potrawę, to dlaczego okłamuje Pani ludzi, że to przepis na gulaszową??? Nie ładnie..
Na necie można znaleźć prawdziwe przepisy na tą zupę. Polecam.
-
2015/04/06 19:25:26
Pazurrr kiedy mam spodziewać się policji w celu doprowadzenia do aresztu za te pomidory?
Zupa gulaszowa to zupa z dodatkiem mięsa, więc nie wiem, co w tym przepisie dziwnego. Jeśli się nie podoba, proszę bardzo, internet jest duży i mnóstwo w nim przepisów. Każdy znajdzie coś co mu odpowiada. Pozdrawiam!
-
Gość: Arrrrrrrr, *.range86-160.btcentralplus.com
2015/04/06 20:09:02
Pazur, jak już tak osądzasz... Słownik w łapę! Lub wracaj do szkoły. Oczy bolą od tej Twojej polszczyzny.

Zupę właśnie zrobiłam. Nie dodałam ziemniaków bo jadam z chlebem. Jak dla mnie bomba. Pozdrowienia z Anglii :)

-
Gość: shewolf, 194.181.131.*
2015/04/08 13:55:58
Pycha!! Na stałe zagościł w moim jadłospisie.(wersja bez ziemniaków). Pozdrawiam
-
Gość: roygbiv, 91.240.68.*
2015/04/26 19:50:48
Fajna zupka. Niestety nie trzymałem się proporcji, bo wydawało mi się, że wyjdzie zbyt gęsta i dodałem więcej wody. Następnym razem wg przepisu, no może z mniejszą ilością pomidorów, żeby była bardziej mięsna niż pomidorowa
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/05/04 16:35:36
zupka przepyszna rodzinka zachwycona :-)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/05/04 16:39:57
dzisiaj robie ja kolejny raz bo dzieci ja uwielbiaja...przepis super :-)


-
Gość: Amator, *.is.net.pl
2015/06/29 09:48:47
Gulasz węgierski tył!o z wołowiny.wołowina ma inny smak niż wieprzowina.Chcecie coś zrobić dobrego, oryginalnego a oszczędzanie na podstawowym składniki.Piszecie że szybciej się gotuje wieprzowina no i co z tego.To tak jakbyscie lizali lody przez szybę.Ludzie musicie zrozumieć jedno.Jak Chcecie coś ugotować tajnego to nie oszczędzanie na składnikach.Poczestujecie znajomy taka zupa z wieprzowiny to i tak powiedzą że jest dobra.No bo co maja powiedziec
-
Gość: Iza, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2015/07/20 11:53:15
Robię zupę z mięsa wołowego i wieprzowego,dodaję cebulę, paprykę, pieczarki/troszkę/ z 2 grzybki suszone, fasolkę szparagową, zielony groszek, pomidorki w puszce, czosnek oczywiście i papryczkę chili :) Najlepsza jest na drugi dzień...pycha :)
-
Gość: Rychu, *.bb.sky.com
2015/07/23 11:26:08
Jeżeli mięso na gulasz to tylko wołowe. Musi to być koniecznie krowa (samica) i tylko w biało czarne łaty.Zwierzę owe tego musi zejść z tego świata samodzielnie, najlepiej w wypadku, dopuszcza się skok z urwiska ale tylko z południowej strony. Stosowanie innego mięsa, lub w ogóle samo pomyślenie o innym mięsie, karane będzie chłostą publiczną w niedziele po sumie.
Pozdrawiam wszystkich mędrców czerpiących mądrość jedynie z TV, bardziej węgierskich niż sami Węgrzy :)
Zupę zrobiłem wg. przepisu. Pominąłem jedynie grzybki z uwagi na niski wiek niektórych konsumentów, a dodałem kminek. Wyszła przednia.
Pozdrawiam autorkę bloga
-
2015/07/23 17:08:51
Rychu rewelacyjne podsumowanie niektórych z poprzednich komentarzy. Czytając je nie da się nie uśmiechnąć :)

Bardzo się cieszę, że zupa smakowała,
również serdecznie pozdrawiam!
-
Gość: babrak, *.1000lecie.pl
2015/09/29 08:46:00
Rychu - zrobiłeś pewnie super zupę ale mimo Twej ironii, na pewno nie była to węgierska zupa gulaszowa :-(
-
Gość: ciotka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/09/29 12:38:31
Droga Edyto, masz Ty cierpliwość anielska do niektórych komentujących. .. ;)
A jak pójdziesz do paki za te pomidory, to solennie obiecuję Ci paczkę z kiszonymi co miesiąc. A dlaczego z kiszonymi?

BO TAK!
-
Gość: Nisia, *.zapnet-isp.net
2015/09/30 14:16:38
Cudowny przepis i rewelacyjne dnie! Moje głodomorki małe i mąż wcinali ze smakiem :) Godne polecenia danie i na pewno na stałe zagości w mojej kuchni! Dziękuję
-
Gość: Padre, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/12 16:23:04
Szukam czasami ciekawych dobrych przepisów na różne tradycyjne przepisy. W tym wypadku trafiłem na fajny przepis. Co do smaku faktycznie niezłe. Jednak przepis i smak to jedno, a nazwa to co innego. Zgadzam się z jednym z poprzedników że trudno to nazwać węgierskim gulaszem czy gulaszową. Zupa gulaszowa to pewien konkretny rodzaj potrawy związany z tradycją historia i kulturą pewnego regionu. I z czystej uczciwości i szacunku do siebie nie nazwałbym tej potrawy zupą gulaszową. Może wariacją około gulaszową.
W internecie każdy ma prawo się pochwalić fajnym jedzeniem, a inni zachwyceni nowymi smakami mogą się rozkoszować bogactwem internetu. Problem się pojawia kiedy chcemy znaleźć coś prawdziwego, tradycyjnego i maksymalnie zbliżonego do pierwowzoru. Wtedy okazuje się że przy przyłożeniu tej innej miary internet ze swoim bogactwem treści zaczyna się zamieniać w śmietnik w którym musimy przekopać się przez setki dobrze wypozycjonowanych stron które jednak nie oddają prawdy której szukamy. Trochę jest tak z tą potrawą skopiowaną z jeszcze innego bloga (tutaj szczere uznanie za uczciwość której brakuje w wielu tego typu blogach). Potrawa bardzo dobra sama w sobie. Jednak nie jest do końca tą za którą się podaje. :(
Także dzięki za ciekawy przepis i odpływam w poszukiwaniu czegoś bliższego oryginałowi. Powodzenia życzę właścicielowi bloga, a wrażliwych na poprawność pisowni przepraszam za niedoskonałości gramatyczno stylistyczne. ;)
-
Gość: Anika, *.kwnet.azartsat.pl
2015/10/18 12:01:41
Dodałam też przyprawy do ... flaków. :)
Super!
-
Gość: kicka, *.adsl.inetia.pl
2015/11/19 13:14:30
Ile tu jadu,ja nie lubie wolowiny,wiec robie na wieprZowinie.Kazdy kto czerpie przepisy z internetu powinien miec swiadomosc ze nie jest to super oryginalne...Aha i jadlam gulasz wegierski z pyszna papryka wedzona,zrobiony na wegrzech,przez wegierskie malzenstwo i byl na swince.Pozdrawiam hejterow
-
Gość: aaaaa, *.flash-net.pl
2015/12/03 16:32:53
Dlaczego autorka się buntuje, że ktoś zwrócił uwagę, że przepis nie jest na orginalną węgierską zupę gulaszową? Ciężko jest napisać coś w stylu: moja wariancja zupy gulaszowej lub wieprzowa zupa gulaszowa?
kicka, *.adsl.inetia.pl to tak jak z krokietami dla mnie to tylko z kapustą i grzybami dla wielu wystarczy byle co napchać popanierować i jest krokiet

Dla mnie to jest zupa gulaszowa, jednak nie węgierska. O gustach i poglądach się nie mówi. Uwaga do edyty rosner: krytyka może być konstruktywna. Czytając komentarze i inne blogi nie dziwie się, że przed przepisem jest wstęp o potrawie.
-
Gość: Małgosia, *.komputersat.pl
2015/12/31 15:32:20
Dla mnie bez sensu są te kłótnie :) każdy robi tak, jak w domu lubią. U mnie nie jada się wołowiny, wieprzowinę jedzą zazwyczaj tylko dorośli, więc zrobiłam zupę z powyższego przepisu, tylko mięsko wzięłam z fileta z indyka! I dodałam puszkę białej fasolki :) Moja gulaszowa wyszła rewelacyjnie, wszystkim smakuje, dzieci się zajadają i już zamawiają następną :)
Serdecznie dziękuję za przepis! Zaryzykowałam :) i będę robić częściej!
-
Gość: , 193.200.51.*
2016/02/05 16:43:18
Właśnie takiego przepisu szukałam. :-) Niedługo z niego skorzystam ;-)
-
Gość: marc74, 212.14.57.*
2016/02/29 15:05:30
Ludzie, nie robcie tragedii- akurat mam piekna szynke wieprzowa, papryke jedna zielona, jedna czerwona jedna papryczke, jakas puszka pomidorow tez sie znajdzie.posiadam zdaje sie 2 kartofelki I moze troche zielonego groszku w zamrazalce.Czosnek , jest, grzybki sa, paprika w proszku jest I zabieramy sie do gotowania.Lubie wrzucic troche fasoli , a ze nie mam akurat bialej to bedzie czerwona. Bedzie zupa gulasz jak ta lala.Dam wam znac!!
-
Gość: Natasza, *.173.45.227.tesatnet.pl
2016/09/11 19:56:44
Dziękuję za przepis takiego właśnie szukałam,mąż zachwycony, dodałam od siebie jeszcze koncentrat pomidorowy pozdrawiam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑