Blog > Komentarze do wpisu

Kruche maślane ciasteczka

Podczas przygotowywania ciastek z czekoladą i pistacjami zrobiłam podwójną porcję ciasta kruchego. Z dodatkowej części zrobiłam kruche maślane ciasteczka. Smakują wszystkim, ale najbardziej dzieciom, zresztą właśnie z myślą o nich je zrobiłam.

Ciastka równo się pieką, nie zmieniają kształtu i co najważniejsze w tego typu ciastkach zachowują swoją kruchość i nie rozmiękają przechowywane przez kilka dni w zamkniętym pudełku. Nasze mają trzy dni i wciąż są kruche. Dłuższego czasu nie damy rady sprawdzić, bo dzisiaj z pewnością zostaną już zjedzone. Według źródła przepisu można je przechowywać nawet do 2 miesięcy.

 

kruche maślane ciasteczka

 

 

Przepis z gazety "Dobre rady wyd. specjalne" nr 3/2008.

 

Składniki (na około 30 ciastek):

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - przepis na domowy tutaj
  • szczypta soli
  • 220 g mąki pszennej

 

Masło utrzeć z cukrem, ekstraktem i solą. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
Jeśli będzie zbyt miękkie i lepiące, żeby je rozwałkować, należy owinąć je w folię i schłodzić przez około 30 minut w lodówce.

Blat posypać mąką (ja obtaczałam w tej rozsypanej mące także wałek) i rozwałkować na nim ciasto na grubość około 5 mm. Foremką wykrawać ciastka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Można je układać blisko siebie, bo nie wyrastają na boki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 12 minut.

 

 



wtorek, 26 listopada 2013, edyta_rosner
Print
Komentarze
2013/11/26 10:12:26
Kruche ciasteczka to pewniaki dla dzieci, Twoje wygladaja bardzo smakowicie, a ta foremka/ pieczątka jest PRZEUROCZA! <3
-
2013/11/26 16:04:51
Wyglądają przepięknie! Idealnie zachowały kształt i mają śliczny kolor! Perfekcyjne jak dla mnie :)
-
2013/11/26 18:13:34
Cudne. Fajną masz foremkę :)
-
2013/11/26 19:13:44
Ekstraśne... i ciasteczka, i foremka!
-
Gość: aga, 89-69-184-21.dynamic.chello.pl
2013/11/27 08:10:44
Gdzie można nabyć takie foremki?
-
2013/11/27 20:19:31
Świetna ta foremka Edytko, a ciasteczka idealne:)
-
2013/11/28 08:12:26
Aga foremkę kupiłam wiosną na allegro.
-
2013/11/28 11:02:21
ale sliczne są ;)
-
Gość: piecze bo lubi, 89-76-221-109.dynamic.chello.pl
2013/11/30 17:18:38
Pięknie wyglądają, niestety wyszły potwornie tłuste (zachowałam wszystkie podane proporcje).
-
2013/11/30 17:35:26
piecze bo lubi ja takiej tłustości nie zauważyłam.
-
Gość: snow_in_summer, 91-233-112-109.dg-net.pl
2013/12/04 13:36:48
Czy takie ciastka przetrwają podróż pocztą? Ktoś ma może doświadczenie w wysyłaniu ciasteczek? Jakie polecacie?
-
Gość: , 91.222.24.13*
2013/12/15 21:07:15
Smacznie wyglądają, szukałam podobnych foremek, ale nie udało mi się kupić. pozdrawiam:)
-
2013/12/15 21:08:13
Ciasteczka z takiej foremki zawsze smakują i mają wiele innych zalet:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów