Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto ze śliwkami w czekoladowej masie

Rewelacyjne ciasto.
Połączenie ciasta kruchego, czekoladowej masy przypominającej konsystencją brownie i śliwek. Tyle dobrego w jednym cieście. Polecam gorąco - koniecznie musicie je upiec!

 

kruche ciasto ze śliwkami w czekoladowej masie1

 

Przepis z blogu Wypieki z pasją, podaję z moimi niewielkimi zmianami.

 

Składniki (na formę o wymiarach 25x40 cm)

na ciasto:

  • 200g masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki zimnej wody

na masę czekoladową:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 110g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka

na kruszonkę:

  • 100g masła
  • 160g mąki
  • 120g cukru

ponadto:

  • 1,2kg śliwek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ew. cukier brązowy (jeśli śliwki są kwaśne)

 

Przygotować ciasto:
mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem z wanilią w misce miksera. Dodać pokrojone w kostkę masło, miksować do uzyskania drobnej kruszonki. Wtedy dodać kolejno żółtka, a następnie wodę. Kiedy ciasto będzie wyrobione, zwinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki.

 

Przygotować masę czekoladową:
czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem stopić w gorącej kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszać trzepaczką, ale nie ubijać. Do masy jajecznej dodać czekoladę z masłem, wymieszać. Dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.

 

Przygotować kruszonkę:
wszystkie składniki wsypać do miski i wyrabiać palcami, aż powstanie kruszonka.

 

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i zasypać 2 łyżkami brązowego cukru. Wymieszać.

 

Formę z ciastem wyjąć z lodówki. Na ciasto wylać masę czekoladową, na masie ułożyć śliwki skórką do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15 minut. Po tym czasie formę wyjąć, a ciasto posypać kruszonką. Piec kolejne 40 minut w tej samej temperaturze. Kroić dopiero, kiedy całkiem ostygnie, bo świeże bardzo się kruszy.

 

 

kruche ciasto ze śliwkami w czekoladowej masie2



 

czwartek, 12 września 2013, edyta_rosner
Print
Komentarze
Gość: Ania, 31.100.170.*
2013/09/12 10:49:21
A bez owocow mozna? Co mozna dodac oprocz owocow?
-
2013/09/12 12:42:08
Cudnie Ci wyszło :) bardzo się cieszę że przypadło Ci do gustu !!!
Pozdrawiam :)
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2013/09/12 14:14:40
Właśnie mam ochotę na takie pyszne ciacho:) Mniam!!
-
2013/09/12 17:20:29
Smakowicie wygląda! No to koniecznie muszę spróbować, skoro takie pyszne. :)
-
2013/09/12 18:54:13
śliwki w czekoladzie to moja slabość ...musze zrobic takie ciacho
-
Gość: agus, *.tvk.torun.pl
2013/09/12 19:05:53
f.kafeteria.pl/index.php/temat.php?id_p=5701687 niejaki maciek b przywłaszcza sobie Twoje przepisy, zdjęcia, a nawet wypowiedzi
-
2013/09/12 22:09:15
Rozpływam się na połączenie śliwek z czekoladą!
-
2013/09/13 09:29:28
Aniu bez śliwek ciasto może być za słodkie, więc gdybyś chciała piec bez owoców, to polecam zmniejszyć ilość cukru. A co zamiast owoców? Może orzechy?

agus dziękuję za czujność, już napisałam do administracji forum.
-
2013/09/13 17:38:19
To drugie zdjęcie też ładne :)
-
2013/09/14 09:18:36
Wygląda zachęcająco ! I do tego to połączenie - czekolada + śliwki - pycha ! :)
-
Gość: ania, *.zicom.pl
2013/09/14 19:54:22
Ciasto zrobiłam. Zostało dosłownie wymiecione. Fantaxstyczna mieszanka smaków, do tego niesamowicie pachnące węgierki. Dzieki za przepis
-
Gość: Ata, *.centertel.pl
2013/09/15 12:49:13
Super! Dziękuję za przepis! Jest świetny!
Pozwoliłam sobie opublikować na moim blogu o garach.
garymoniki.blogspot.com/2013/09/kruche-ciasto-ze-sliwkami-w-masie.html
-
Gość: galgo, 91.194.202.*
2013/09/17 10:21:48
hej Edysiu, zrobilam w ten weekend. Sliwki mialam kwasne, bo takie owoce najbardziej lubimy, nie slodzilam ich juz, a i cukru w kruszonce dalam troche mniej, ale ciasto bylo WYSMIENITE! Goscie zjedli pol blachy, z reszta dalismy sobie rade sami :-) No i kruszonka jest tez o niebo lepsza (nie kruszy sie) od tych, ktore robilam do tej pory, takze przepis zachowam na przyszlosc.
-
2013/09/17 13:44:50
Aniu bardzo się cieszę :)

Ata dziękuję za link, już byłam i zobaczyłam Twoją wersję.

galgo jak dobrze przeczytać Twój komentarz :)
Cieszę się, że ciasto tak smakowało!
-
2013/10/03 10:35:38
Edytko też upiekłam to Kasiowe ciasto:) jest doskonałe:) buziaki
-
Gość: Agniecha, *.elk.mm.pl
2013/12/21 16:22:16
witam, mam pytanie, chciałabym upiec te ciasto na Święta, bo jest pyszne ale nie wiem kiedy mogłabym je upiec, żeby było świeże i dobre na Swięta? W poniedziałek wieczorem?
-
2013/12/22 23:56:59
Agniecha może być poniedziałek wieczorem albo wtorek rano.
-
2015/08/07 09:24:15
Edytko, pyszne to ciasto. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑