Blog > Komentarze do wpisu

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami

Lubicie dania łączące mięso z owocami? My zjadamy, ale bez zachwytów.
Jednak te polędwiczki z suszonymi śliwkami podbiły nasze podniebienia. Mięso było miękkie, a śliwki w sosie były tak dobre, że żałowałam, że nie było ich więcej.

Podałam je z makaronem i kaszą gryczaną następnego dnia. Ta druga wersja bardziej nam smakowała.

 

polędwiczki z suszonymi śliwkami

 

 

Przepis z blogu Palce lizać! podaję z małymi zmianami.

Składniki:

  • 800 g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
  • 16 suszonych śliwek
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g masła
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 150 ml białego wina
  • 280 ml wody (w oryginale wywar z kurczaka)
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 250 ml śmietanki kremówki

 

Śliwki włożyć do rondelka, zalać zimną wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Odstawić.

Mięso oczyścić z tłuszczu i błonek, pokroić ukośnie w dość grube plastry (5-6 z 500 g). Każdy plaster spłaszczyć dłonią.

Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać olej i połowę masła. Gdy masło zacznie się pienić włożyć plastry mięsa i smażyć z obu stron, aż będą w środku ugotowane. Zdjąć z patelni, pozostały płyn odlać.

Na pustej patelni rozgrzać resztę masła i smażyć cebulę, aż zmięknie (uważać, żeby się nie zrumieniła!). Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać płyn odlany po smażeniu polędwiczek i wodę, oraz ziele angielskie i tymianek. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, aż sos zredukuje się o około połowę. Dodać śliwki razem z wodą, w której się gotowały i śmietankę. Gotować 8 minut.

Do gotowego sosu włożyć mięso i podgrzewać razem kilka minut.



środa, 07 sierpnia 2013, edyta_rosner
Print
Komentarze
2013/08/07 17:13:14
U mnie podobne dania goszczą bardzo często. Najchętniej z ryżem:)
-
2013/08/08 09:51:37
Ja lubię połączenie mięsa i owoców. Robiłam troszkę podobne i u nas też najlepiej "wchodzą" z kaszą.
-
Gość: anka, 83.1.81.*
2013/08/11 11:14:53
no a co z tą cebulą? bo w dalszym przepisie nie ma o niej mowy
-
2013/08/12 22:15:00
Anka cebulę należy usmażyć na pozostałym maśle i nie zrumienić jej.
Rzeczywiście słowo "cebulę" mi umknęło w trakcie pisania. Dziękuję za uważne czytanie i zwrócenie uwagi.
-
2013/08/12 22:26:05
Wierze na słowo, a zdjęcia przekonuja mnie ostatecznie, pycha!
-
2013/08/15 12:09:48
Polędwiczki na naszym stole goszczą coraz czę4ściej .... jak narazie tylko w różnych wersjach grzybowych ...bo tak smakują mojej rodzince .... ciekawe czy taki dodatek śliwek by im się spodobał?:) .... bo mi bardzo:) buziaki
-
Gość: Justyna, *.dynamic.chello.pl
2013/12/05 22:39:25
A czy polędwiczki przed smażeniem jakoś przyprawiałaś? Chociażby solą i pieprzem?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑